Διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Τι να περιμένουμε και στην Ελλάδα; Μπορούμε και πώς να προστατευτούμε», πραγματοποιήθηκε από τη Στεγη Βιτσέντζος Κορνάρος, με αφορμή την καταστροφική πλημμύρα της Σητείας στις 15 Οκτωβρίου.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α Ευθύμης Λέκκας, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π., υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση».
Ανάμεσα στα όσα ανέφερε ο κ. Λέκκας που ήταν ομιλητής, ήταν ο συσχετισμός, όπως είπε, των γεωδυναμικών και των υδρομετεωρολγικών φαινομένων. «Το πιο κρίσιμο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα έντονα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα συνταντώνται στις ίδιες περιοχές που εκδηλώνονται και τα γεωδυναμικά φαινόμενα», είπε ο κ. Λέκκας, που πρόσθεσε ότι «βλέπουμε την εκδήλωση της καταστροφικότητας σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές, που καταγράφονται έντονα φαινόμενα” συμπληρώνοντας ότι “πρόκειται για κλιματική κρίση και όχι κλιματική αλλαγή».
«Πριν από 15 χρόνια υπολογίζαμε ότι αυτά τα φαινόμενα θα τα συναντούσαμε το 2050. Δυστυχώς όμως, το 2010 και το 2015 τα είδαμε να έρχονται και ακόμη πιο έντονα τα βλέπουμε να εξελίσσονται τα τελευταία 2-3 χρόνια, με την ένταση και την πολυπλοκότητα που τα περιμέναμε το 2050», σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Ο ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου του ΕΜΠ, Γιάννης Πολύζος, σχολιάζοντας τις πολεοδομικές επιλογές και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς, αναφέρθηκε στα ρέματα, λέγοντας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ως δρόμοι μέσα στις αστικές περιοχές, συμπληρώνοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. «Η πολιτεία κάνει λάθη. Ακόμη και σήμερα κατατίθενται μελέτες, που άλλες περνάνε από τα Περιφεριακά Συμβούλια, άλλες ευτυχώς σταματάνε, αλλά μετά από πολλές μάχες», ανέφερε, σχολιάζοντας το φαινόμενο του εγκιβωτισμού ρεμάτων.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της GREENPACE, Νίκος Χαραλαμπίδης συνέδεσε τις τοπικές καταστροφές με την αλλαγή του κλίματος, λέγοντας ότι «από θεατές μέχρι και πριν από λίγα χρόνια πλέον ζούμε αυτές τις αλλαγές», εξηγώντας ότι τα «δεδομένα είναι λίγο χειρότερα από αυτά που θα θέλαμε».
Ο ίδιος, χαρακτήρισε την περιοχή μας και την Ανατολική Μεσόγειος ως «παγκόσμιο χοτ σποτ» καθώς, όπως είπε, καταγράφονται πιο έντονα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι ήδη καταγράφεται άνοδος της θερμοκρασίας που έχει ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως αντίστοιχα έχει αυξηθεί και η μέση θερμοκρασία της θάλασσας, καταλήγοντας ότι ο νέος σχεδιασμός για να προστατευτούν οι πόλεις δεν μπορεί να αφορά πόλεις «που έχουν εγκυβοτίσει ποτάμια και έχουν μπαζώσει ρέματα», προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας, να παίξει και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας