• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.5°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.7°C / 2.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  5 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.4°C / -1.0°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  3 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 3.8°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.3°C / -0.3°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%

Χανιά: Σεβασμός στην αξιοπρέπεια των ναυαγών προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών

 • A-
 • A+
Να συσταθούν πρωτόκολλα ενεργειών και να απαιτηθούν κονδύλια για την ανθρώπινη και αξιοπρεπή υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών που ναυαγούν, ζητά το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστ(ρι)ών Χανιών.

Με αφορμή την τελευταία διάσωση των 486 μεταναστών που εντοπίστηκαν ανοιχτά των Χανίων και φιλοξενήθηκαν σε κακές συνθήκες πάνω σε πλοίο στην Παλαιόχωρα, το Κοινωνικό Στέκι τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός στην αξιοπρέπειά τους, ενώ εξήρε την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό των Χανιωτών.

Απ' όλη αυτή την ιστορία, για άλλη μια φορά κρατάμε την αυθόρμητη εκδήλωση της έμπρακτης αλληλεγγύης των κατοίκων της περιοχής απέναντι στην απανθρωπιά και τον κυνισμό των Αρχών», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι «η οργάνωση της τοπικής κοινωνίας φαντάζει άψογη μπροστά στην ανετοιμότητα των αρχών που πηγάζει από την αδιαφορία και την άρνηση».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Κοινωνικό Στέκι, «εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, ουσιαστικά αλληλέγγυοι πολίτες από την Παλαιόχωρα, την Κουντούρα και την Κάντανο συντονίζονται και συλλέγουν τις προσφορές σ' ένα μικρό κτίριο (καφενείο-στέκι ψαράδων) μες στο λιμάνι. Σ' ένα χαρτόνι γράφουν τις βάρδιες (πρωί-μεσημέρι-βράδυ), παραλαμβάνουν και τακτοποιούν τις προσφορές ανα είδος, διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και το φαγητό στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Η ανταπόκριση των ντόπιων, τοπικών καταστημάτων, καθώς και της αλβανικής κοινότητας της περιοχής, συγκινητική».

Τέλος, ζητά να συσταθούν πρωτόκολλα ενεργειών και να απαιτηθούν κονδύλια για την ανθρώπινη και αξιοπρεπή υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών που ναυαγούν, να υπάρχει νομική ενημέρωση όσων φτάνουν στην χώρα και να δίνεται άσυλο σε όσους το αιτούνται.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστ(ρι)ών Χανιών:


«Χτες βράδυ ταξίδεψαν κι οι τελευταίοι-ες μενανάστ(ρι)ες που βρίσκονταν στην Παλαιόχωρα για να οδηγηθούν στη Μαλακάσα και κάποιοι για κράτηση στην Αμυγδαλέζα, σύμφωνα με -μη επιβεβαιωμένες- πληροφορίες. Απ' όλη αυτή την ιστορία, για άλλη μια φορά  κρατάμε την αυθόρμητη εκδήλωση της έμπρακτης αλληλεγγύης των κατοίκων της περιοχής απέναντι στην απανθρωπιά και τον κυνισμό των Αρχών.

Στο παρελθόν έχουμε καταγγείλει τις Αρχές για τους ακατάλληλους χώρους φιλοξενίας ναυαγών προσφύγων (εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο- παλιά ηλεκτρική), όμως αυτή τη φορά το "τερμάτισαν". Όταν όλοι οι Δήμοι του Νομού δήλωσαν πως δεν μπορούν να συνδράμουν στη φιλοξενία των ανθρώπων, βρέθηκε η πρωτοφανής λύση: το γκαράζ και τα καταστρώματα ενός καραβιού, με κλειδωμένους τους κλειστούς χώρους φυσικά. Δε θα ξεχάσουμε τον αντιπεριφερειάρχη να λέει σε συνέντευξή του σε τοπικό Μέσο "όπως βλέπετε εδώ υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει επιταχτεί ουσιαστικά το πλοίο της εταιρίας ΑΝΕΝΔΥΚ, για το οποίο εκτιμώ ότι κάποιοι πρέπει να αποζημιώσουν την εταιρία για όλη αυτή την ταλαιπωρία!!" (Ωστόσο,  προσφέρθηκε το ενοριακό κέντρο Καντάνου  που αφορούσε μόνο γυναίκες και παιδιά. Δεν μπόρεσε να αποτελέσει λύση τη στιγμή που οι οικογένειες πιθανότατα από φόβο και ανασφάλεια δεν ήθελαν να χωριστούν από την υπόλοιπη ομάδα.)

Η οργάνωση της τοπικής κοινωνίας φαντάζει άψογη μπροστά στην ανετοιμότητα των αρχών που πηγάζει από την αδιαφορία και την άρνηση. Εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, ουσιαστικά αλληλέγγυοι πολίτες από την Παλαιόχωρα, την Κουντούρα και την Κάντανο συντονίζονται και συλλέγουν τις προσφορές σ' ένα μικρό κτίριο (καφενείο-στέκι ψαράδων) μες στο λιμάνι. Σ' ένα χαρτόνι γράφουν τις βάρδιες (πρωί-μεσημέρι-βράδυ), παραλαμβάνουν και τακτοποιούν τις προσφορές ανα είδος, διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και το φαγητό στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Η ανταπόκριση των ντόπιων, τοπικών καταστημάτων, καθώς και της αλβανικής κοινότητας της περιοχής, συγκινητική. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζουν και κάπως έτσι η κατάσταση μπαίνει στον "αυτόματο πιλότο" για να εξυπηρετήσει και να καλύψει τελικά την απουσία των Αρχών και να βγουν περήφανα μετά να δηλώσουν πόσο καλά διαχειρίστηκαν "αυτή την πρωτοφανή για τη Μεσόγειο κατάσταση"... Παράλληλα όμως η στάση και κίνηση αυτών των ανθρώπων έρχεται να αποδείξει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης.

Είχαμε την τιμή να βρεθούμε κοντά στους αλληλέγγυους-εθελοντές της περιοχής συνεισφέροντας σε κάποιες βάρδιες και τους συγχαίρουμε για το χρόνο που αφιέρωσαν και τη στάση τους απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Λίγες από τις κουβέντες και σκέψεις που ανταλλάξαμε εκεί στην αποβάθρα αυτές τις ημέρες για τις τραγικές συνθήκες «φιλοξενίας» αυτών των ανθρώπων:  "... Μας πήραν τηλέφωνο και μια ώρα μετά, αφού έφτασαν οι ανθρώποι, ήμασταν εκεί... Πώς ήρθαν μ' αυτό το σαπιοκάραβο; Πώς χώρεσαν μωρέ εκεί μέσα; Tους βλέπεις στο καράβι και σε πιάνει ναυτία μόνο που το βλέπεις να κουνάει, από καράβι σε καράβι... Τόσα πολλά ασυνόδευτα ανήλικα, κάποια δεν έχουν μπει καν στην εφηβεία…Την τρίτη μέρα βρήκαν οι άνθρωποι ένα λάστιχο και προσπάθησαν να πλυθούν όπως-όπως. 80 χιλιόμετρα περπατούσαν λέει για να φτάσουν στο σημείο που θα' παιρναν τη βάρκα, μεγάλο μέρος της διαδρομής ήταν έρημος. Τα πόδια τους γεμάτα πληγές, δεν μπορούν να περπατήσουν, ούτε παπούτσια δεν μπορούν να βάλουν οι κακόμοιροι, όλοι συγκαμένοι. Μετά, 4 μέρες στη θάλασσα, και μετά εδώ, τόσες μέρες. Πόσες μέρες έχουν να πλυθούν αυτοί οι άνθρωποι, το φαντάζεσαι;; Έπρεπε να σκεφτούμε, να κάνουμε κάτι, να φέρουμε μια ντουζιέρα... Φτάνει μωρέ μια ντουζιέρα; Πάλι καλά τους βγάζουνε λίγο κι έξω, είναι μερικές βάρδιες όμως που δεν τους αφήνουν...Άντε τώρα να πάμε για το βραδινό…."

 • ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
 • ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΑΓΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ
 • ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
 • ΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
 • ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ-ΟΝ ΤΟ ΕΠΘΥΜΕΙ
 • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΕΣ».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Συγκέντρωση στήριξης για τους μετανάστες στην Παλαιόχωρα
Συγκέντρωση στήριξης προς τους μετανάστες που βρίσκονται στην Παλαιόχωρα Χανίων πραγματοποίησαν συλλογικότητες των Χανίων, ενώ πρόσφεραν παπούτσια, ρούχα και εσώρουχα για τις ανάγκες τους.
Χανιά: Συγκέντρωση στήριξης για τους μετανάστες στην Παλαιόχωρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή η διαμονή των προσφύγων σε φέρι μποτ στην Παλαιόχωρα
Να βρεθεί άμεσα αξιοπρεπής λύση στέγασης και να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου σε όσους το επιθυμούν, ζητά το ΜέΡΑ25 Κρήτης - Για τραγική κατάσταση κάνει λόγο το Στέκι Μεταναστών/στιων Χανίων, ενώ...
Ντροπή η διαμονή των προσφύγων σε φέρι μποτ στην Παλαιόχωρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σώοι στην Παλαιόχωρα οι εκατοντάδες πρόσφυγες
Ρυμουλκούμενο από μικρότερα αλιευτικά σκάφη και συνοδεία του πλωτού σκάφους του Λιμενικού, το αλιευτικό που είχε ξεκινήσει από Λιβύη, ελλιμενίστηκε στον κεντρικό προβλήτα, με περίπου 430 ανθρώπους.
Σώοι στην Παλαιόχωρα οι εκατοντάδες πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜέΡΑ25: Διακρατική δολοφονία στη θάλασσα της Κρήτης
Ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων του MέΡΑ25 για την τραγική κατάληξη του ναυαγίου νοτίως της Κρήτης μετά και την ταφή στο νεκροταφείο Χανίων των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους.
ΜέΡΑ25: Διακρατική δολοφονία στη θάλασσα της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναχώρησαν από την Κρήτη οι μετανάστες που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση
Το βράδυ του Σαββάτου αναχώρησαν από τα Χανιά όπου φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση, οι 149 μετανάστες που είχαν διασωθεί νότια της Πελοποννήσου πριν από περίπου 10 μέρες.
Αναχώρησαν από την Κρήτη οι μετανάστες που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας