• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.6°C / 12.1°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 13.8°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 6.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 15.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.4°C / 11.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 12.4°C
  1 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 6.5°C / 14.0°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  4 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
ΕUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα αναστολή κατεδαφίσεων - Αντιδρούν οι μηχανικοί της Ανατολικής Κρήτης

 • A-
 • A+
Την αντίδραση των μηχανικών της παράταξης «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης» προκάλεσε η νέα αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη κ.α..

Με προσθήκη - τροπολογία που κατατέθηκε την 1η Νοεμβρίου σε νόμο του Υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε στη Bουλή μόνο με τις ψήφους της κυβέρνησης, αποφασίστηκε η νέα αναστολή της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής «για υφιστάμενα έργα, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς υφιστάμενη απόφαση παραχώρησης της χρήσης τους».

Η νέα αυτή αναστολή θα ισχύει, τουλάχιστον, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2023 και αφορά εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για υφιστάμενα αυθαίρετα έργα πριν τις 9 Μαρτίου του 2021.

Μάλιστα, αυτή ήταν η τρίτη φορά που αναβάλλονται οι κατεδαφίσει, με την ΑΜΑΚ να επισημαίνει ότι η παραπάνω τροπολογία κατατέθηκε μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά τις πλημμύρες στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και μόλις μία ημέρα μετά τις κατολισθήσεις στην Αγία Φωτιά όπου έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος.

«Η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της πανδημίας, ως προς την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης των σχετικών έργων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση κατεδάφισης και της αποβολής στην παρούσα χρονική συγκυρία, θα ήταν δυσχερής για πολυπληθείς ομάδες ενδιαφερομένων και τουριστικές επιχειρήσεις που επικεντρώνουν τη δραστηριότητα τους σε έργα κατασκευασμένα στον αιγιαλό και την παραλία, χωρίς να υφίσταται ενεργή απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών». Ο κ. Βεσυρόπουλος είπε εξάλλου, ότι οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι δεν θα είχαν επαρκείς εναλλακτικές δυνατότητες μετά την κατεδάφιση και τη διοικητική αποβολή.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΑΜΑΚ, όλων αυτών είναι να επιβραβεύεται και να διαιωνίζεται η παρανομία, να συρρικνώνεται διαρκώς ο δημόσιος χώρος και να μην έχουν ακόμα οριοθετηθεί τα ρέματα και οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας, ενώ παράλληλα, «αχρηστεύει» για φέτος τα 6,28 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις παρανόμων κατασκευών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα καθώς υπάρχουν ήδη διαθέσιμες πιστώσεις και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για κατεδάφιση έργων που έχουν κριθεί παράνομα, βάσει τελεσίδικων αποφάσεων.

«Ως πότε θα επιβραβεύεται η παρανομία και η αυθαιρεσία; Ως πότε οι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι θα είναι δέσμιοι ιδιωτικών συμφερόντων; Ποιός θα διασφαλίσει, επιτέλους, τη νομιμότητα; Αξίζει η ανθρώπινη ζωή;», αναρωτιούνται οι μηχανικοί, υπογραμμίζοντας ότι τίθεται κίνδυνος και για τους ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες, κοντά ή μέσα στους οποίους έχουν ανεγερθεί παράνομα κτίσματα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το φυσικό αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης ΑΜΑΚ:


«Με προσθήκη - τροπολογία που κατατέθηκε την 1η Νοεμβρίου σε νόμο του Υπουργείου Οικονομικών, ψηφίστηκε  στη Bουλή, μόνο με τις ψήφους της κυβέρνησης, η αναστολή μέχρι τις 03.01.2023 της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για υφιστάμενα πριν τις 09.03.2021 έργα, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς υφιστάμενη απόφαση παραχώρησης της χρήσης τους.

Είναι η τρίτη φορά που αναβάλλονται οι κατεδαφίσεις. Στη δεύτερη αναστολή, σε δελτίο τύπου μας το Μάρτιο του 2022, αναφέραμε: «Μετά από τις αλλεπάλληλες αυτές παρατάσεις, εύλογα σκεφτόμαστε ότι το Υπουργείο αναζητά τρόπο νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών, παρά το ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας,  με πολλές αποφάσεις του, έχει κρίνει αντισυνταγματική (όχι μόνο με το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και με το κριτήριο της ισονομίας) οποιαδήποτε διαδικασία νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών ή χρήσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, αλλά και δίπλα ή μέσα σε ρέματα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι ρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας, περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών, εξαίρεσαν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.». 

Και επιβεβαιωθήκαμε....

«Η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της πανδημίας, ως προς την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης των σχετικών έργων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση κατεδάφισης και της αποβολής στην παρούσα χρονική συγκυρία, θα ήταν δυσχερής για πολυπληθείς ομάδες ενδιαφερομένων και τουριστικές επιχειρήσεις που επικεντρώνουν τη δραστηριότητα τους σε έργα κατασκευασμένα στον αιγιαλό και την παραλία, χωρίς να υφίσταται ενεργή απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών». Ο κ. Βεσυρόπουλος είπε εξάλλου, ότι οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι δεν θα είχαν επαρκείς εναλλακτικές δυνατότητες μετά την κατεδάφιση και τη διοικητική αποβολή1.

Η παραπάνω τροπολογία κατατέθηκε μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά τις πλημμύρες στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και μόλις μία ημέρα μετά τις κατολισθήσεις στην Αγία Φωτιά όπου έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος!! 

Η πολιτική κατεύθυνση παραμένει σταθερή ...!

 • Έλλειψη εξειδικευμένου σχεδιασμού του παράκτιου χώρου με βάση τις σύγχρονες προσεγγίσεις για την προστασία των ακτών,
 • Έλλειψη ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού στις ανεπτυγμένες αστικές περιοχές,
 • Σταδιακή αποδυνάμωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας,
 • Έντονη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου (αδειοδοτήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην παράκτια ζώνη, αδειοδότηση μεγάλων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ''κατεβάζοντας'' τα βουνά κ.α.),
 • Ξεπούλημα του δημόσιου χώρου, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), 

Με συνέπειες: 

 • Η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος να γίνεται όλο και πιο προσχηματική,
 • Να μην έχουν ακόμα οριοθετηθεί τα ρέματα και οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας, 
 • Να συρρικνώνεται διαρκώς ο δημόσιος χώρος, 
 • Να υποβαθμίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, 
 • Την έλλειψη παρεμβάσεων, έστω εκ των υστέρων, μετά το μπάζωμα σχεδόν όλων των υδάτινων αποδεκτών, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπινων ζωών. 

Η αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης :

 1. Επιβραβεύει και διαιωνίζει την παρανομία.
 2. «Αχρηστεύει» για φέτος τα 6,28 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από το Πράσινο 

Ταμείο για τις κατεδαφίσεις παρανόμων κατασκευών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Διαθέσιμες πιστώσεις υπάρχουν και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για κατεδάφιση έργων που έχουν κριθεί παράνομα, βάσει τελεσίδικων αποφάσεων.

 1. Θέτει σε κίνδυνο τους ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες, κοντά ή μέσα στους οποίους έχουν ανεγερθεί παράνομα κτίσματα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το φυσικό αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον. 

Στην επόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής θα χυθούν και πάλι...κροκοδείλια δάκρυα.... 

Με ανησυχία και αγανάκτηση ρωτάμε:

 • Ως πότε θα επιβραβεύεται η παρανομία και η αυθαιρεσία;  
 • Ως πότε οι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι θα είναι δέσμιοι ιδιωτικών συμφερόντων; 
 • Ποιός θα διασφαλίσει, επιτέλους, τη νομιμότητα;
 • Αξίζει η ανθρώπινη ζωή;».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στον Καρτερό
Συνεχίζονται οι εργασίες κατεδάφισης των κατασκευών που χρησιμοποιούνταν ως οικίες στην περιοχή του Καρτερού Ηρακλείου, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα.
Ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στον Καρτερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα αναστολή στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων - Αντιδρούν οι μηχανικοί της Κρήτης
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση ανανέωσε την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022 - Αιχμηρή ανακοίνωση των Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης.
Νέα αναστολή στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων - Αντιδρούν οι μηχανικοί της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ξανά στους δρόμους τα κλιμάκια για τις αυθαίρετες κατασκευές
Στους δρόμους του κέντρου του Ηρακλείου βγήκαν για ακόμη μία ημέρα τα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να ελέγξουν και να αφαιρέσουν αυθαίρετες...
Ηράκλειο: Ξανά στους δρόμους τα κλιμάκια για τις αυθαίρετες κατασκευές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνεχίζεται η αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών απ' το κέντρο
Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η επιχείριση αφαίρεσης αυθαίρετων κατασκευών από καταστήματα του κέντρου του Ηρακλείου. Την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν οικειοθελώς τέσσερις κατασκευές και αφαιρέθηκε από...
Ηράκλειο: Συνεχίζεται η αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών απ' το κέντρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ξεκίνησαν να αφαιρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές
Από νωρίς το πρωΐ της Παρασκευής, συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου ξεκίνησαν τις διαδικασίες απομάκρυνσης ή κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών από καφετέριες στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για απόφαση η οποία...
Ηράκλειο: Ξεκίνησαν να αφαιρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για τον απολυμένο μηχανικό
Σε νέα κινητοποίηση για την την απόλυση μηχανικού τεχνικής εταιρίας και τη μη καταβολή δεδουλευμένων του, καλεί το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για τον απολυμένο μηχανικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας