Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, «η προκλητική αυτή ενέργεια μπορεί να μην είναι τυχαία καθώς την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, μετά από πολλές αναβολές από το 2019, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν καταθέσει το WWF, η Greenpeace και το ινστιτούτο κητολογικών ερευνών «Πέλαγος», με αίτημα την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα εξορύξεων στην Κρήτη».
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, όλα τα παραχωρημένα θαλάσσια «οικόπεδα» σε Κρήτη και Ιόνιο βρίσκονται εντός της Ελληνικής Τάφρου, περιοχή παγκόσμιας σημασίας για την βιοποικιλότητα, με ευάλωτα και απειλούμενα είδη όπως Πτεροφάλαινες, Φυσητήρες, Ζιφιοί, δελφίνια, μεσογειακές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες.
Όπως τονίζεται, «το ελληνικό κράτος έχει υπογράψει την διεθνή συνθήκη ACCOBAMS για την προστασία της περιοχής αλλά δεν τηρεί την συμφωνία και στην ουσία πράττει τα εντελώς αντίθετα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας διότι από χθες φαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες, με την ανοχή ή την προτροπή της κυβέρνησης, κάνουν εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και πιθανότατα δυτικά της Κρήτης, εκθέτοντας τα θαλάσσια θηλαστικά σε θανάσιμο κίνδυνο. Η ενέργεια αυτή που αποκάλυψε η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» δεν έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής ενώ τα λιμεναρχεία δηλώνουν άγνοια!
Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας, η προκλητική αυτή ενέργεια μπορεί να μην είναι τυχαία καθώς την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, μετά από πολλές αναβολές από το 2019, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή που έχουν καταθέσει το WWF, η Greenpeace και το ινστιτούτο κητολογικών ερευνών «Πέλαγος», με αίτημα την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα εξορύξεων στην Κρήτη.
Ανάμεσα στους σοβαρούς λόγους που επικαλούνται οι προσφεύγοντες είναι ακριβώς οι επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά. Όλα τα παραχωρημένα θαλάσσια «οικόπεδα» σε Κρήτη και Ιόνιο βρίσκονται εντός της Ελληνικής Τάφρου, περιοχή παγκόσμιας σημασίας για την βιοποικιλότητα, με ευάλωτα και απειλούμενα είδη όπως Πτεροφάλαινες, Φυσητήρες, Ζιφιοί, δελφίνια, μεσογειακές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες. Το ελληνικό κράτος έχει υπογράψει την διεθνή συνθήκη ACCOBAMS για την προστασία της περιοχής αλλά δεν τηρεί την συμφωνία και στην ουσία πράττει τα εντελώς αντίθετα. Οι εξορύξεις των ορυκτών καυσίμων εκτός του ότι συμβάλλουν στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, αποτελούν ευθεία απειλή για την ειρήνη, για πολύτιμα οικοσυστήματα σε θάλασσα και στεριά, για τον τουρισμό και για την αλιεία.
Εκτιμώντας αυτούς τους κινδύνους, ήδη Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν σταματήσεις τις έρευνες και τις εξορύξεις στις θάλασσές τους στην Μεσόγειο, αναμένουμε να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα!
Δεν θυσιάζουμε τις ομορφιές του τόπου μας για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών! Ειρήνη στη Μεσόγειο!
Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας