• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 7.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.7°C
  3 BF
  30%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.9°C / 5.5°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.5°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 2.8°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 6.5°C
  4 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  3 BF
  40%

Παραλία στα Φαλάσαρνα Χανίων

φωτο: mpouzis chania

«Bορά» στα επιχειρηματικά συμφέροντα η παραλία της Φαλάσαρνας

 • A-
 • A+
Η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Κρήτη κατηγορεί την Περιφέρεια ότι με τη δική της πολιτική στήριξη, προωθούνται τα σχέδια να μετατραπεί η παραλία της Φαλάσαρνας σε «οικόπεδο» για μεγαλοεπενδυτή στον Τουρισμό, ενάντια στα συμφέροντα του λαού της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΛΑ.ΣΥ., η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη στην περιοχή η οποία είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους, μοναδικής γεωπεριβαλλοντικής και αρχαιολογικής αξίας, με σπάνια είδη χλωρίδας, όπως οι απειλούμενοι θαλασσόκεδροι και τα μοναδικά κρινάκια της άμμου.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η πρόσβαση στην παραλία της Φαλάσαρνας θα είναι πλέον εφικτή μόνο για τους «λίγους και εκλεκτούς» της ξενοδοχειακής μονάδας, που θα τη χρησιμοποιεί ως «προαύλιο» της».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 17 Οκτωβρίου, δόθηκε, κατά πλειοψηφία, θετική γνωμοδότηση για τις τουριστικές επενδύσεις στην παραλία της Φαλάσαρνας Κισσάμου, με τη συμφωνία του συνδυασμού της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, Αλέκο Μαρινάκη, να καταψηφίζει.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης:

«Με την πολιτική στήριξη της περιφέρειας Κρήτης, προωθούνται τα σχέδια να μετατραπεί η παραλία της Φαλάσαρνας σε «οικόπεδο» για μεγαλοεπενδυτή στον Τουρισμό, ενάντια στα συμφέροντα του λαού της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 17 Οκτώβρη, δόθηκε – κατά πλειοψηφία- θετική γνωμοδότηση για γιγάντιες τουριστικές επενδύσεις στην παραλία της Φαλάσαρνας Κισσάμου, με τη συμφωνία του συνδυασμού της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ) στην περιφέρεια και της μείζονος δήθεν αντιπολίτευσης (ΝΔ).

Το σύνολο του υπό μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) της επένδυσης, με συνολική έκταση 118.820,36 m2, εμπίπτει εντός της περιοχής Νatura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «GR4340001 – Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα – Τηγάνι και Φαλάσσαρνα – Ποντικονήσι, Όρμος Λιβάδι – Βιγλιά». Επίσης, βόρεια της έκτασης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Φαλάσαρνας, ενώ στα νότια βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος «Μπουρούνι».

Ανυπολόγιστη θα είναι η οικολογική καταστροφή στην περιοχή που είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους, μοναδικής γεωπεριβαλλοντικής και αρχαιολογικής αξίας, τόπος εμβληματικός όχι μόνο για την Κρήτη, με τα σπάνια είδη χλωρίδας, όπως οι απειλούμενοι θαλασσόκεδροι (κάηκαν στην πυρκαγιά του 1976) και τα μοναδικά κρινάκια της άμμου. Επιπλέον, η πρόσβαση στην παραλία της Φαλάσαρνας θα είναι πλέον εφικτή μόνο για τους «λίγους και εκλεκτούς» της ξενοδοχειακής μονάδας, που θα τη χρησιμοποιεί ως «προαύλιο» της.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σαν συνέχεια της σχεδιαζόμενης επένδυσης γυψορυχείου στο Στόμιο, σε μικρή απόσταση από την περιοχή NATURA του Λαφονησίου, με πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος και για επενδύσεις στο Λαφονήσι και στον Μπάλο, με ανεπανόρθωτες συνέπειες στο οικοσύστημα που είναι τεράστιας σημασίας μνημείο της φύσης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, καταψήφισε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της επένδυσης και κατήγγειλε τη στάση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην περιφέρεια, που, μαζί, στήριξαν τα επενδυτικά σχέδια για την παραλία της Φαλάσαρνας.

Απέδειξαν, άλλη μια φορά, τη στρατηγική τους ταύτιση με τα συμφέροντα των επενδυτών, αλλά και με το περιβαλλοντοκτόνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν νομοθετήσει τα Κόμματά τους στη Βουλή, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για τα κέρδη των ομίλων του τουρισμού, συνολικά του κεφαλαίου.
Ο Αλέκος Μαρινάκης τόνισε ότι η απόφαση της Επιτροπής της περιφέρειας είναι καταδικασμένη στη συνείδηση του λαού της περιοχής, που παλεύει να προστατευτεί η Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι και ο Μπάλος.

Αυτή τη λαϊκή βούληση, όπως και την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του δήμου Κισσάμου, καθώς και τα Διαχειριστικά Σχέδια των δήμων Καντάνου- Σελίνου και Κισσάμου για την περιοχή, η πλειοψηφία της περιφέρειας τις γράφει «στα παλαιότερα των υποδημάτων της», προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ομίλων.

Όμως την τελευταία κουβέντα θα την πει ο λαός της περιοχής! Τα σχέδια κυβέρνησης – περιφέρειας – κεφαλαίου να πέσουν στο κενό! Με την αγωνιστική διεκδίκηση του λαού της Κισσάμου και όλης της Κρήτης, να αποτραπεί το έγκλημα στην παραλία της Φαλάσαρνα .

Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ, είναι και θα είναι ,σταθερά , στο πλάι του λαού, για τη στήριξη των δίκαιων διεκδικήσεων του για την προστασία της περιοχής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜέΡΑ25 Κρήτης: «Ιδιαίτερη τιμή» να υπερασπιζόμαστε τα Φαλάσαρνα
Στη σχεδιαζόμενη επένδυση στα Φαλάσαρνα, τις τελευταίες εξελίξεις, τη στάση των κομμάτων καθώς και για τη σύσταση της νέας Πρωτοβουλίας #savefalasarna, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 Κρήτης.
ΜέΡΑ25 Κρήτης: «Ιδιαίτερη τιμή» να υπερασπιζόμαστε τα Φαλάσαρνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όργιο κυβερνητικών αυθαιρεσιών για την επένδυση στα Φαλάσαρνα
Στη Βουλή από τον Κρίτωνα Αρσένη οι μεθοδεύσεις υπέρ του επενδυτή: «Οι νόμοι δεν ισχύουν στα Φαλάσαρνα» - Υπεκφυγές από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος.
Όργιο κυβερνητικών αυθαιρεσιών για την επένδυση στα Φαλάσαρνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου η ακύρωση της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, συζητείται στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων η αίτηση κατά της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) Ρεθύμνου για την ακύρωση της άδειας οικοδομής για Τουριστικό Κατάλυμα Υπόσκαφων Ενοικιαζόμενων...
Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου η ακύρωση της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
#save _falasarna: Αντιδράσεις πολιτών στη μεγάλη επένδυση
Διαμαρτυρία για την σχεδιαζόμενη μεγάλη επένδυση στα Φαλάσαρνα έκαναν το βράδυ της Τετάρτης, μέλη της πρωτοβουλίας #save _falasarna στον αύλειο χώρο του Πνευματικού κέντρου Χανίων, κατά την έναρξη του Chania...
#save _falasarna: Αντιδράσεις πολιτών στη μεγάλη επένδυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πέρασε» από την Επιτροπή Περιβάλλοντος η επένδυση στα Φαλάσαρνα
Υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της τουριστικής επένδυσης της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στα Φαλάσαρνα, αλλά υπό όρους, ψήφισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της...
«Πέρασε» από την Επιτροπή Περιβάλλοντος η επένδυση στα Φαλάσαρνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πέρασε» από την Επιτροπή Περιβάλλοντος η προστασία του Παλίγκρεμνου
Ομόφωνα ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης την μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται ο Παλίγκρεμνος ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και...
«Πέρασε» από την Επιτροπή Περιβάλλοντος η προστασία του Παλίγκρεμνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας