• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 13.4°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.1°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.0°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.6°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.2°C
  3 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  74%
Dreamstime.com

Χανιά: Αυξάνονται οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε χώρους εργασίας

 • A-
 • A+
Αυξημένα εμφανίζονται τα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων σε εργαζόμενες σε χώρους εργασίας. Τα περισσότερα εξ αυτών, δεν προχωρούν σε επίπεδο καταγγελίας, λόγω φόβου είτε για απόλυση, είτε για γνωστοποίηση στην τοπική κοινωνία.

Ένα από τα πολλά τέτοια περιστατικά, καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στα Χανιά. Τον περασμένο Ιούνιο μια εργαζόμενη παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον εργοδότη της, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση προχώρησε σε καταγγελία.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία του Σωματείου, στην Επιθεώρηση Εργασίας Χανίων όπου κατήηγγειλε το συμβάν η εργαζόμενη, πραγματοποιήθηκαν 3 συναντήσεις, στις οποίες παρευρέθηκε η καταγγέλλουσα συνοδευόμενη από εκπρόσωπο του Σωματείου μας και τη δικηγόρο της, ενώ ο καταγγελλόμενος εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του απαξιώντας να έρθει και αρνούμενος τα πάντα.

Οι συναντήσεις στην επιθεώρηση εργασίας κατέληξαν σε μη επίλυση των διαφορών, ενώ όπως υπογραμμίζει το Σωματείο, «ο εργοδότης, λίγες μέρες μετά, είχε το θράσος να στείλει εξώδικο γεμάτο ψευδείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της εργαζόμενης με σκοπό να την τρομοκρατήσει».

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί όλες και όλους τους εργαζόμενους να καταγγείλουν όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, από θέματα μισθού, ασφάλισης και ωραρίων έως και την σεξουαλική παρενόχληση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία:


«Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η ανάδειξη του ζητήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακούς και όχι μόνο χώρους (θέαμα, αθλητισμός, κλπ.).

Διαμορφώνεται ένα κλίμα όπου τα θύματα για πρώτη φορά βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν συναδέλφους/ προϊσταμένους/ εργοδότες για παραβιαστικές ή ακόμα και κακοποιητικές συμπεριφορές που στην έσχατη περίπτωση φτάνουν στο βιασμό.

Αντίστοιχα έχουν γίνει γνωστά και στο Σωματείο μας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε Τεχνικά Γραφεία στα Χανιά τα οποία δεν προχώρησαν σε επίπεδο επίσημης καταγγελίας λόγω του φόβου απόλυσης και γνωστοποίησης του γεγονότος σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι η δική μας.

 

Παρόλα αυτά, τον Ιούνιο μια συνάδελφος επικοινώνησε με το Σωματείο για να καταγγείλει ότι στο χώρο εργασίας της, ο εργοδότης την παρενόχλησε σεξουαλικά, πλησιάζοντας την ξαφνικά από πίσω, πιάνοντάς την από τους ώμους και φιλώντας την στον ώμο ενώ αυτή προέβαλε αντίσταση απωθώντας τον. Η συνάδελφος την επόμενη κιόλας ημέρα προέβη σε καταγγελία στο Σωματείο και έπειτα από κάποιες ημέρες, με στήριξη από το Σωματείο, κατέθεσε καταγγελία και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Στην Επιθεώρηση Εργασίας Χανίων πραγματοποιήθηκαν 3 συναντήσεις, στις οποίες παρευρέθηκε η καταγγέλλουσα συνοδευόμενη από εκπρόσωπο του Σωματείου μας και τη δικηγόρο της, ενώ ο καταγγελλόμενος εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του απαξιώντας να έρθει και αρνούμενος τα πάντα.

Οι συναντήσεις στην επιθεώρηση εργασίας κατέληξαν σε μη επίλυση των διαφορών, μάλιστα ο εργοδότης, λίγες μέρες μετά, είχε το θράσος να στείλει εξώδικο γεμάτο ψευδείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της εργαζόμενης με σκοπό να την τρομοκρατήσει.

Παρά τις συνθήκες απαξίωσης που βιώνουν οι περισσότερες Δημόσιες Υπηρεσίες και ειδικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) από τις κυβερνητικές πολιτικές και τους νόμους των τελευταίων ετών (βλέπε ν. Χατζηδάκη για κατάργηση ΣΕΠΕ), η Επιθεώρηση Εργασίας υφίσταται ακόμα και μάλιστα πλέον υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας και καταγραφής των καταγγελιών για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο πανελλαδικό μητρώο του Αυτοτελούς Τμήματος του ΣΕΠΕ που έχει συσταθεί για αυτό το λόγο.

Το νομοθετικό πλαίσιο και το Σ.ΕΠ.Ε., μπορεί να καλύπτουν έστω και τυπικά τους μισθωτούς εργαζόμενους, ωστόσο οι ιδιαιτερότητες του κλάδου μας ως προς τις διάφορες μορφές μαύρης, ανασφάλιστης, ελαστικοποιημένης εργασίας, η πρόσληψη της/του εργαζόμενης/ου ως «συνεργάτη» κ.α., καθιστούν συχνά τα παραπάνω δικαιώματα κενά. Τα μαχητικά εργατικά σωματεία είναι σε θέση να σε ενημερώσουν αναλυτικά για τα νόμιμα δικαιώματά σου. Η διασφάλιση και η διεύρυνση τους περνάει από την ενίσχυση των εργατικών αγώνων και συνολικά του εργατικού κινήματος.

Γιατί πρέπει να κάνεις καταγγελία στο σωματείο σου:

 1. Γιατί εμείς σε πιστεύουμε
 2. Γιατί δεν φταις εσύ, ούτε τα ρούχα σου, ούτε ο τρόπος που κινείσαι και μιλάς
 3. Για να τιμωρούνται όσοι παραβιάζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες σου
 4. Γιατί δεν ήταν απαραίτητα η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στο χώρο εργασίας σου
 5. Γιατί δεν θα είναι απαραίτητα η τελευταία αν κάποιος δεν το καταγγείλει και δεν καταγραφεί στο αρχείο της Επιθεώρησης Εργασίας
 6. Για να σταματήσουν οι παραβιαστικές συμπεριφορές και να μην αναγκαζόμαστε να τις υπομένουμε με το φόβο της ανεργίας ή/και της δυσφήμησης
 7. Γιατί η παρενόχληση οδηγεί σε «τροποποίηση της εργασιακής σχέσης επί τω χείρω, κάνοντας αβίωτη την παραμονή σου στην εργασία», επομένως θεωρείται απόλυση και δικαιούσαι αποζημίωση
 8. Στο χώρο εργασίας σου κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δρα παραβιαστικά (να σου φωνάξει, να σε αγγίξει, να σχολιάσει την εμφάνιση σου, κλπ.)

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να καταγγείλουν στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, από θέματα μισθού, ασφάλισης και ωραρίων έως και την σεξουαλική παρενόχληση.

Συναδέλφισσα/συνάδελφε δεν είσαι μόνη/ος. Το σωματείο είναι εδώ να σε στηρίξει ηθικά και υλικά, θα είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα που θα επιλέξεις. Θα είναι δίπλα σου στην Επιθεώρηση Εργασίας για την καταγραφή του περιστατικού, θα είναι δίπλα σου ακόμη και αν επιλέξεις τη νομική οδό (αστικό ή ποινικό δικαστήριο για διεκδίκηση αποζημίωσης για ηθική βλάβη κλπ.).

Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι η σχέση εργασίας μας (όποιας μορφής) δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα εργοδότη για περαιτέρω εξουσίες πάνω μας. Δεν είμαστε αναγκασμένες/οι να υπομένουμε συμπεριφορές και τρόπους που όχι μόνο δεν ταιριάζουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, αλλά δεν είναι αποδεκτές σε καμία κοινωνική δραστηριότητα.

Τονίζουμε λοιπόν, πως οι παραβιαστικές-παρενοχλητικές συμπεριφορές δεν μας βρίσκουν απλά αντίθετες/ους, αλλά μας γεμίζουν οργή, για αυτό θα σταθούμε στο πλευρό κάθε συναδέλφισσας και συναδέλφου μέχρι να εξαλείψουμε αυτή τη κοινωνική γάγγραινα από κάθε χώρο δουλειάς, κάθε σπίτι και κάθε κοινωνικό χώρο.

Δεν θα αφήσουμε κανένα περιστατικό αναπάντητο

Διεκδικούμε αξιοπρέπεια, ασφάλεια και συναδελφικότητα σε κάθε χώρο εργασίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Συνελήφθη για ληστεία, κατηγορείται και για σεξουαλική επίθεση
Για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 22χρονης τουρίστριας κατηγορείται ο 45χρονος Αλβανός ο οποίος είχε συλληφθεί την Τετάρτη καθώς λήστεψε ένα ζευγάρι τουριστών.
Χανιά: Συνελήφθη για ληστεία, κατηγορείται και για σεξουαλική επίθεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνελήφθη για παρενόχληση στο πλοίο της γραμμής Χανιά-Πειραιάς
Στη σύλληψη ενός 20χρονου, υπηκόου Συρίας, για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και για παραβίαση του άρθρου περί βιασμού, προχώρησαν χθες το μεσημέρι στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού...
Συνελήφθη για παρενόχληση στο πλοίο της γραμμής Χανιά-Πειραιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας
Έναν 34χρονο αλλοδαπό συνέλαβε η αστυνομία, κατηγορούμενο για σεξουαλική παρενόχληση μίας 16χρονης μαθήτριας, μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στα Χανιά.
Χανιά: Συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Μειώθηκε η ποινή 72χρονου για ασέλγεια σε 5χρονη
Ένοχος και στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο κρίθηκε ο 72χρονος άνδρας για ασέλγεια σε βάρος μίας 5χρονης ανιψιάς του το 2007 σε χωριό του Δήμου Πλατανιά Χανίων. Ωστόσο η ποινή η οποία του επεβλήθη μειώθηκε στα πέντε...
Χανιά: Μειώθηκε η ποινή 72χρονου για ασέλγεια σε 5χρονη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αθωώθηκε για ασέλγεια σε 19χρονο με νοητική στέρηση
Αθώο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων έναν 77χρονο άνδρα ο οποίος κατηγορούνταν για σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση σε 19χρονο με νοητική υστέρηση. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2009 από τον θείο...
Χανιά: Αθωώθηκε για ασέλγεια σε 19χρονο με νοητική στέρηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Δόθηκαν τα στοιχεία του εκπαιδευτικού που ασελγούσε σε μαθήτριες
Τα στοιχεία του 57χρονου εκπαιδευτικού ιδιωτικού φροντιστηρίου στα Χανιά, ο οποίος κατηγορείται ότι ασελγούσε σε μαθήτριες, ακόμα κι εντός του φροντιστηρίου, δημοσιοποίησε η αστυνομία. Η συγκεκριμένη...
Χανιά: Δόθηκαν τα στοιχεία του εκπαιδευτικού που ασελγούσε σε μαθήτριες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας