• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 10.4°C / 13.6°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.0°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.7°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.9°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.6°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.2°C
  1 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 12.3°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  97%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάνουν τα Φαλάσαρνα… ξενοδοχείο

 • A-
 • A+
Μέσα σε προστατευόμενο οικότοπο στα Χανιά προωθείται μονάδα 800 κλινών, καταστρατηγώντας ακόμα και τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη που προβλέπει έως 150 κλίνες στις περιοχές Natura ● Συστάθηκε πρωτοβουλία πολιτών #save_falasarna.

Μία τεραστίων διαστάσεων ξενοδοχειακή μονάδα σχεδιάζεται στην παραλία Φαλάσαρνα των Χανίων, έναν από τους σπουδαιότερους τόπους του δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη αλλά και μία από τις γνωστότερες και πιο προβεβλημένες τοποθεσίες του νομού Χανίων και όλης της Ελλάδας.

Η επένδυση σχεδιάζεται από την οικογένεια Τσατσαρωνάκη (η οποία ώς τώρα ειδικεύεται στην αρτοποιία, παξιμάδια κτλ) και βρίσκεται στο σύνολό της εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura, καλύπτοντας έκταση 120 στρεμμάτων. Το ευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας θα απέτρεπε κάθε συζήτηση για τόσο μεγάλη παρέμβαση σε αυτόν τον τόπο, εντούτοις οι ορέξεις των επενδυτών έχουν ανοίξει και επιχειρούν να προλάβουν τις εξελίξεις, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της περιοχής, αλλά ούτε καν έχει τεθεί σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ).

Στόχος των επενδυτών είναι η έκδοση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το ξενοδοχείο πριν από τη θέσπιση των κανόνων προστασίας. Στις προσπάθειες αυτές βρίσκουν ενθάρρυνση από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που προβλέπουν επενδύσεις ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Ακόμα όμως και ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη προβλέπει επενδύσεις μόνο στις ζώνες Γ (διατήρησης οικοτόπων) και μόνο μέχρι 150 κλίνες.

Η αιτούμενη επένδυση είναι εξ ολοκλήρου μέσα σε ζώνη αυστηρότερης προστασίας (Ειδική Ζώνη Διαχείρισης - Κωδικός GR4340001) και η δυναμικότητά της ξεπερνά τις 800(!) κλίνες.

Στο πλευρό των επενδυτών, πάντως, βρέθηκε και το τοπικό ΠΑΣΟΚ στην Κίσσαμο, το οποίο με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «ιδιαίτερη τιμή» την επένδυση για το σύνολο της κοινωνίας, καλώντας μάλιστα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν στην υλοποίησή της. Ωστόσο, η θέση αυτή φαίνεται να μην είναι ομόφωνη αφού σημειώθηκαν διαφωνίες, ακόμα και αποχωρήσεις από τις τοπικές οργανώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απέναντι στα σχέδια επέλασης στη φύση βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και πολίτες που συνέστησαν την Πρωτοβουλία #save_falasarna και ήδη ετοιμάζουν σημαντικές παρεμβάσεις σε κοινωνικό και κινηματικό επίπεδο. Αρνητικός κατ’ αρχάς στην επένδυση είναι ο Δήμος Κισσάμου, ενώ σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου, παρουσία των επενδυτών, υπήρξε ένταση και προκλητική στάση από την εκπρόσωπο της εταιρείας, με προσβλητικό ύφος για τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης.

«Ηπια» στα λόγια

Επικοινωνιακά, από την πλευρά των επενδυτών, το σχέδιο παρουσιάζεται ως «πολυτελής αλλά ήπια» επένδυση με σεβασμό στο περιβάλλον, προβάλλοντας κυρίως ότι στην παραλία δεν θα υπάρχουν κτίσματα αλλά θα τοποθετηθούν 61 ξύλινοι μονόροφοι οικίσκοι (glamping) πάνω σε πασσάλους, ώστε να μην εφάπτονται στο έδαφος. Η μελέτη, όπως ισχυρίζονται, έχει ειδικές προβλέψεις για το προστατευόμενο κρινάκι της περιοχής (androcumbium rechingeri), υποσχόμενοι πως 10 στρέμματα με κρινάκια θα περιφραχθούν και θα παραμείνουν άθικτα.

Ολα τα παραπάνω ανατρέπονται όμως από τα ίδια τα στοιχεία της επένδυσης, που προβλέπει συντελεστή δόμησης 0,15, δηλαδή τριπλάσιο από αυτόν που προέβλεπε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του τουρισμού για τους «υποδοχείς ήπιας ανάπτυξης» και υπερδιπλάσιο ακόμα και από το 0,07 που έχει θέσει για τη δόμηση μέσα σε περιοχές Natura η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στην επίμαχη διάταξη, η οποία αποσύρθηκε υπό την κατακραυγή πολιτών και φορέων.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσίασε με παρέμβασή του στη σχετική διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη του έργου ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για την προστασία των περιοχών Natura, ενώ οι οργανώσεις του κόμματος στην Κρήτη δηλώνουν πως «είναι ιδιαίτερη τιμή να υπερασπιζόμαστε τα Φαλάσαρνα», απαντώντας με δηκτικό τρόπο στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ περί «τιμητικής επένδυσης».

Στο θεσμικό πλαίσιο επικεντρώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, τονίζοντας πως εδώ και 30 χρόνια, από όταν εντάχθηκαν οι περιοχές αυτές στο δίκτυο NATURA 2000, ήταν γνωστό ότι έπρεπε να συνταχθούν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να κυρωθούν με Προεδρικά Διατάγματα. Χωρίς να καταφέρεται ευθέως εναντίον της επένδυσης, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων τονίζει πως η μοναδική λύση είναι να θεσπιστούν κανόνες που προωθήθηκαν, όπως αναφέρεται, από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν πρόλαβαν να θεσμοθετηθούν, ενώ τώρα η όλη διαδικασία προχωρά με τραγικές καθυστερήσεις.

Το ΚΚΕ τονίζει πως εξελίσσεται μια μεγάλη επίθεση στο περιβάλλον της περιοχής, με την ουσιαστική κάλυψη της κυβέρνησης, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, ενώ επισημαίνει πως όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν νομοθετήσει ένα περιβαλλοντοκτόνο θεσμικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήραν θάρρος από την Ελαφόνησο, καταστρέφουν και το Ελαφονήσι
Τζιπ και επιβατικά αυτοκίνητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Ελαφονησίου Χανίων. Αυτή τη φορά έφτασαν μέχρι μέσα στη θάλασσα ● Αφωνία από τις ελεγκτικές αρχές.
Πήραν θάρρος από την Ελαφόνησο, καταστρέφουν και το Ελαφονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από πλοίο σε… πλοίο 450 πρόσφυγες
Την… περίεργη λύση της «φιλοξενίας» σε ένα φέρι μποτ ανοιχτού τύπου επέλεξαν οι Αρχές της Κρήτης για τους περίπου 450 πρόσφυγες, κυρίως Σύρους, που διασώθηκαν στο Λιβυκό πέλαγος.
Από πλοίο σε… πλοίο 450 πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόρτα» στον Μαρκογιαννάκη που ζητούσε και τα «ρέστα» για την υπόθεση Γιακουμάκη
Το Πρωτοδικείο Χανίων απέρριψε την αγωγή που είχε υποβάλει εναντίον της Ελενας Ακρίτα, όταν εκείνη αποκάλυψε την εμπλοκή του στην υπόθεση. Ο πρώην βουλευτής ζητούσε μισό εκατομμύριο από τη δημοσιογράφο.
«Πόρτα» στον Μαρκογιαννάκη που ζητούσε και τα «ρέστα» για την υπόθεση Γιακουμάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜέΡΑ25 Κρήτης: «Ιδιαίτερη τιμή» να υπερασπιζόμαστε τα Φαλάσαρνα
Στη σχεδιαζόμενη επένδυση στα Φαλάσαρνα, τις τελευταίες εξελίξεις, τη στάση των κομμάτων καθώς και για τη σύσταση της νέας Πρωτοβουλίας #savefalasarna, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 Κρήτης.
ΜέΡΑ25 Κρήτης: «Ιδιαίτερη τιμή» να υπερασπιζόμαστε τα Φαλάσαρνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προθάλαμος θανάτου η Φυλακή Χανίων
Από το τέλος Ιουνίου πέντε άνθρωποι, από τους συνολικά 700 που κρατούνται, πέθαναν στα χέρια του κράτους από διαφορετικές αιτίες και σε κάποιες περιπτώσεις υπό περίεργες συνθήκες.
Προθάλαμος θανάτου η Φυλακή Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας