• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.4°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 19.3°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.7°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  78%

Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ: Οι παραιτήσεις επιδεινώνουν την κατάσταση

 • A-
 • A+
Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μετά και την τελευταία παραίτηση παιδοψυχιάτρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, με την τελευταία αυτή παραίτηση, οι εναπομείναντες παιδοψυχίατροι μένουν να κάνουν 15 εφημερίες ο καθένας και να μοιράζονται το βάρος μιας κλινικής που εξυπηρετεί όλη την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Όπως επισημαίνεται, γιατροί και νοσηλευτές εξωθούνται στην υπερεργασία και την εξουθένωση ενώ η ίδια η ύπαρξη της Παιδοψυχιατρικής κλινικής απειλείται.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης μιας τόσο πολύτιμης για το λαό της Κρήτης κλινική, όπως και του εμπαιγμού από μεριάς όλων των κυβερνήσεων και ΥΠΕ περί «ενίσχυσης της ψυχικής υγείας στην Κρήτη». Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις από μεριάς Υπουργείου, ΥΠΕ και διοικήσεων καμία λύση δεν έχει δοθεί για το πρόβλημα της υπερεφημέρευσης των γιατρών», τονίζει το Σωματείο.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η παιδοψυχιατρική πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες αλλά και στις ειδικές ανάγκες παιδιών με συνοσηρότητα και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού (παιδοψυχίατροι, νοσηλευτές, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί).

Επίσης, ζητούν να δοθεί μόνιμη λύση στο χωροταξικό πρόβλημα της κλινικής, με επιστροφή των χώρων της Παιδοψυχιατρικής ώστε τα παιδιά να νοσηλεύονται με ασφάλεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:


«Η πανδημία της υποστελέχωσης και των συνεχών παραιτήσεων γιατρών συνεχίζεται χωρίς καμία προσπάθεια από τη μεριά της κυβέρνησης να την αποτρέψει. Την προηγούμενη εβδομάδα παραιτήθηκε ένας από τους 3 ειδικευμένους παιδοψυχιάτρους της Παιδοψυχιατρικής κλινικής, διευθυντής ΕΣΥ με εμπειρία 30 ετών στο ΕΣΥ και μοναδικός γιατρός που κάλυπτε τα παιδοψυχιατρικά εξωτερικά ιατρεία όπου απευθύνονται καθημερινά οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών, εισαγγελικές εντολές, πραγματογνωμοσύνες κτλ. Αιτία η συνεχής υποβάθμιση της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ αλλά και συνολικά της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Κρήτη και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο μετά και την παραίτηση της διευθύντριας του ιατροπαιδαγωγικού για τους ίδιους λόγους, που καταδίκαζε τους παιδοψυχιάτρους της κλινικής σε 10 εφημερίες το μήνα και ένα τεράστιο όγκο περιστατικών τακτικών, εκτάκτων και νοσηλευόμενων στον οποίο αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν.

Με την τελευταία αυτή παραίτηση, οι εναπομείναντες παιδοψυχίατροι μένουν να κάνουν 15 εφημερίες ο καθένας (!) και να μοιράζονται το βάρος μιας κλινικής που εξυπηρετεί όλη την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Οι συνάδελφοι εξωθούνται στην υπερεργασία και την εξουθένωση ενώ η ίδια η ύπαρξη της Παιδοψυχιατρικής κλινικής απειλείται αφού η κάλυψη των παιδοψυχιατρικών αναγκών και των υπηρεσιών της κλινικής σε εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα, νοσηλεία και γνωμοδοτήσεις είναι αδύνατη με δύο μόνο γιατρούς!

Μάλιστα η απάντηση της διοίκησης στο τεράστιο αυτό πρόβλημα ήταν η δέσμευση για προκήρυξη 2 επικουρικών θέσεων γιατρών! Με προσωρινές λύσεις και μπαλώματα επιχειρεί για άλλη μια φορά να καλύψει τα τεράστια κενά στην ψυχική υγεία, τον κίνδυνο κλεισίματος της κλινικής.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης μιας τόσο πολύτιμης για το λαό της Κρήτης κλινική, όπως και του εμπαιγμού από μεριάς όλων των κυβερνήσεων και ΥΠΕ περί «ενίσχυσης της ψυχικής υγείας στην Κρήτη». Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις από μεριάς Υπουργείου, ΥΠΕ και διοικήσεων καμία λύση δεν έχει δοθεί για το πρόβλημα της υπερεφημέρευσης των γιατρών, ακόμα και μετά το πρόσφατο κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής στις 16/6 με αίτημα τη λύση του εφημεριακού προβλήματος, αλλά και για τα άλλα μείζονα προβλήματα τις κλινικής όπως είναι οι απαράδεκτοι και ανεπαρκείς χώροι, η στελέχωση της κλινικής με συμβασιούχους αλλά και η γενικότερη υποστελέχωση σε επίπεδο νοσοκομείου αλλά και πρωτοβάθμιων παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών που οδηγεί εκατοντάδες οικογένειες να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, φτάσαμε 3 μήνες μετά να μετράμε ακόμα λιγότερο προσωπικό, το πρόβλημα να γιγαντώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ από την ίδρυση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής είχε προειδοποιήσει τις τραγικές συνέπειες της λειτουργίας μιας τέτοιας κρίσιμης κλινικής με χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ έδωσε αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους ώστε να παραμείνουν στη δουλειά τους και να μπορέσει να μείνει η κλινική να ανοιχτή σε κάθε λήξη σύμβασης. Μάλιστα το τελευταίο 6μηνο έχει προειδοποιήσει πολλάκις με ανακοινώσεις του για την απαράδεκτη και οριακή κατάσταση της κλινικής, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα εφημεριών έβγαινε με δυσκολία κάθε μήνα, στήριξε τον αγώνα των παιδοψυχιάτρων για να λυθεί το πρόβλημα της υπερεφημέρευσης, συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου μετά την παραίτηση της διευθύντριάς του.

Τεράστια ευθύνη φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ίδρυσαν μια κλινική με ημερομηνία λήξης αλλά και η τωρινή που συνέχισε την κοροϊδία των συμβάσεων, της υπερεφημέρευσης και της εντατικοποίησης σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων που απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία αλλά και σταθερή θεραπευτική σχέση και συνεχίζει σε αυτή τη ρότα επιχειρώντας να μπαλώσει τα κενά με επικουρικούς γιατρούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που βλέπει την ψυχική υγεία ως επιπλέον κόστος και την αντιμετωπίζει μόνο πυροσβεστικά, καλύπτοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα και αυτά με οικονομικά κριτήρια και όχι με κριτήριο τις ανάγκες της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ψυχικά πασχόντων.

Η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει μείνει ως τώρα ανοιχτή χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Είναι πλέον ευθύνη του κράτους να την κρατήσει ανοιχτή.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ψυχική υγεία, δωρεάν και δημόσια για όλους!

Διεκδικούμε:

 • Να προκηρυχτούν ΑΜΕΣΑ το σύνολο των οργανικών θέσεων των γιατρών που παραμένουν κενές!
 • Η παιδοψυχιατρική να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες αλλά και στις ειδικές ανάγκες παιδιών με συνοσηρότητα και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού (παιδοψυχίατροι, νοσηλευτές, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί)
 • Να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της κλινικής: επιστροφή των χώρων της Παιδοψυχιατρικής ώστε τα παιδιά να νοσηλεύονται με ασφάλεια!
 • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμες προσλήψεις σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ΚοιΚεΨΥΠΕ και ΚΕΔΑΣΥ
 • Δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για εφήβους
 • Επιστροφή όλων των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο
Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων Ηρακλείου αντιμετωπίζει χρόνια διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα υποστελέχωσης, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί...
Ηράκλειο: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν πάλι τα ράντζα στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ
Σε καταγγελία για την κατάσταση στην Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου λόγω της έλλειψης προσωπικού, προχώρησε το ΠΑΜΕ Ηρακλείου.
Βγήκαν πάλι τα ράντζα στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
Επιστολή προς την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη απέστειλε ο Σύλλογος Φίλων Ψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ «Υδρία», επισημαίνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Παιδοψυχιατρική μονάδα του ΠΑΓΝΗ λόγω της...
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, επαναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο. Όπως αναφέρουν, η Κλινική δεν έχει τη δυνατότητα κατάλληλης αντιμετώπισης σοβαρών οξέων...
Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Στο ίδιο έργο θεατές οι εργαζόμενοι με τις καθυστερήσεις πληρωμών
Νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.
ΠΑΓΝΗ: Στο ίδιο έργο θεατές οι εργαζόμενοι με τις καθυστερήσεις πληρωμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβληματίζει η διασπορά κρουσμάτων covid στην Πνευμονολογική του ΠΑΓΝΗ
Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την νοσηλεία περιστατικών covid σε όλες τις κλινικές έχει ως συνέπεια τη διασπορά του κορονοϊού στους νοσηλευτές.
Προβληματίζει η διασπορά κρουσμάτων covid στην Πνευμονολογική του ΠΑΓΝΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας