• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.3°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 13.8°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 11.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  0 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.4°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 10.3°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  1 BF
  54%

Ο Κουμπές στου Κορώνη Μαγαρά στο Ηράκλειο

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Να σωθεί και να αναδειχτεί ο Κουμπές στου Κορώνη Μαγαρά

 • A-
 • A+
Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασωθεί και στην συνέχεια να αναδειχθεί η κρήνη Κουμπέ στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά στο Ηράκλειο, ζητά η Ομάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΜ ΜΑΣΤΑΜΠΑ-ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Μασταμπά, ο Κουμπές στου Κορώνι Μαγαρά, είναι μια οθωμανική κρήνη σε τετράγωνο σχήμα με θόλο και καμάρες. Διαθέτει νερό που τρέχει όλο το χρόνο και δίπλα του υπάρχει χώρος για να διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για ένα μνημείο που είναι εγκαταλειμμένο και παρατημένο, αλλά εάν αναπαλαιωθεί με τη βοήθεια της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μπορεί να ξαναγίνει χρήσιμος δημόσιος χώρος.

Η τωρινή κατάσταση του μνημείου χαρακτηρίζεται τραγική ενώ η εγκατάλειψη οδηγεί ίσως και στην κατάρρευση ενός μνημείου του 17ου αιώνα, με την Ομάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ζητά να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες και μελέτες εφαρμογής που θα πρέπει να υλοποιηθούν στην συνέχεια για την λειτουργική ανάδειξη του χώρου σαν μια υποδομή που θα ενισχύσει την προβολή της ιστορικής μνήμης και της πιο πρόσφατης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και θα εμπλουτίσει τις πολιτιστικές διαδρομές με συνέπεια την επιδιωκόμενη τουριστική ανάπτυξη του Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Η Ομάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΜ ΜΑΣΤΑΜΠΑ-ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΥ στα πλαίσια της δράσης για την ποιότητα ζωής των πολιτών θα αναδείξει σειρά από προβλήματα της περιοχής που θα αφορούν την καθημερινότητα, αλλά και τις προοπτικές για την αναβάθμιση των περιοχών μας.

Ο Κουμπές στου Κορώνη Μαγαρά, το θαυμάσιο Μνημείο μπορεί να γίνει Πάρκο νερού και αναψυχής! Μπορεί να γίνει τόπος δροσιάς στα καυτά καλοκαίρια που φέρνει η κλιματική αλλαγή!

Το Ηράκλειο διαθέτει σε υπόγεια νερά, ποταμούς, πηγάδια, δεξαμενές και πηγές που άλλες πόλεις του κόσμου θα είχαν εκμεταλλευτεί αξιοποιώντας τα.
Ωστόσο, μπορεί να παρθεί η απόφαση να αξιοποιηθούν για την αναψυχή των πολιτών και τον δροσισμό συγκεκριμένων σημείων της πόλης το καλοκαίρι. Υπάρχουν τρόποι να αυξήσουμε τις ποσότητες του νερού που ρέει σε αυτές, είτε μέσω ανακύκλωσης υδάτων, είτε μέσω τεχνητού εμπλουτισμού.

Στο Ηράκλειο δεν κυλά ποτάμι στην καρδιά της πόλης αλλά μην πιστεύετε πως είναι μέρος ξερό και άνυδρο. Στα σπλάχνα του τρέχουν ρυάκια και ποταμάκια, πηγές και πηγάδια που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, μερικά κομμάτια τους ήταν εμφανή. Ποτάμια και ρέματα είναι μπαζωμένα, απεριποίητα αλλά εξακολουθούν και ρέουν υπογείως διατρέχοντας την πόλη ενώ ο Γιόφυρος και άλλοι ποταμοί θα μπορούσε να αξιοποιηθούν.

Στο Μασταμπά, ο Κουμπές στου Κορώνι Μαγαρά, είναι μια οθωμανική κρήνη σε τετράγωνο σχήμα με θόλο και καμάρες. Διαθέτει νερό που τρέχει όλο το χρόνο και δίπλα του υπάρχει χώρος για να διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής για στιγμές δροσιάς τα καυτά καλοκαίρια που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Θεματικό πάρκο νερού για να μαθαίνουν τα παιδιά την αξία του. Θεματικό Πάρκο που θα συνδυάζει το μνημείο με το νερό και θα αποτελεί χώρο σχολικών εκδρομών, αναψυχής και δροσιάς. Προσεγγίζεται από δυο δρόμους με ευκολία.

Ένα μνημείο που είναι εγκαταλειμμένο και παρατημένο, εάν αναπαλαιωθεί με τη βοήθεια της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μπορεί να ξαναγίνει χρήσιμος δημόσιος χώρος.

Στη κρήνη του Κορώνη Μαγαρά, πήγαιναν τα σχολεία, παλαιότερα, εκδρομή. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η πυκνοκατοικημένη περιοχή θα αποκτήσει ένα χώρο πολλαπλών χρήσεων, αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.α. Θα μπορεί να λειτουργεί σαν πάρκο νερού, που με κατάλληλες διαμορφώσεις, δενδροφυτεύσεις και διάφορα φυτά να αποτελέσει μια μοναδική όαση! Σίγουρα θα αποτελέσει ένα οραματικό έργο για το Δήμο Ηρακλείου!

Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συντήρηση και οι επισκευές του μνημείου γιατί τώρα η κατάσταση είναι τραγική! Αποτελεί εστία μόλυνσης για τους περίοικους με τα στάσιμα νερά, τα βούρκα, τις λειχήνες και τα βρύα. Ο χώρος δεν είναι ούτε επισκέψιμος όπως είναι τώρα. Η εγκατάλειψη οδηγεί ίσως και στην κατάρρευση ενός μνημείου του 17ου αιώνα, που για αιώνες αποτελούσε πηγή δροσιάς για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα πουλιά. Οι ρωγμές στους τοίχους, οι τρύπες, οι πεσμένες πέτρες, τα δέντρα που φυτρώνουν πάνω στη τοιχοποιία, τα σκουπίδια, τα καλάμια και τα πεταμένα κλαδιά προκαλούν θλίψη και δημιουργούν αισθήματα απαισιοδοξίας. Οι λάσπες, τα βουρκιασμένα νερά, η μούχλα με την υγρασία από τα στάσιμα νερά απειλούν ακόμη και τη στατικότητα του.

Οι ζημιές στο μνημείο δεν είναι εύκολο να καταγραφούν. Απαιτείται καθαρισμός και οι ειδικοί αφού κάνουν τις κατάλληλες εκτιμήσεις θα πουν τι χρειάζεται η αποκατάσταση του και θα συντάξουν τις απαραίτητες μελέτες.

Για την υλοποίηση των παραπάνω, απαιτείται να εκπονηθούν μελέτες αναστήλωσης του μνημείου.

Να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες και μελέτες εφαρμογής που θα πρέπει να υλοποιηθούν στην συνέχεια για την λειτουργική ανάδειξη του χώρου σαν μια υποδομή που θα ενισχύσει την προβολή της ιστορικής μνήμης και της πιο πρόσφατης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και θα εμπλουτίσει τις πολιτιστικές διαδρομές με συνέπεια την επιδιωκόμενη τουριστική ανάπτυξη του Ηρακλείου.

Οι εργασίες θα είναι απόλυτα συμβατές με τη φύση και τους περιορισμούς του ίδιου του χώρου, ήπιες και αναστρέψιμες και αφορούν σε οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες έτσι ώστε να φωτιστεί και να αναδειχθεί το μνημείο και οι εξωτερικοί χώροι.

Στον εξωτερικό χώρο να γίνουν καθαρισμοί των πρανών και των καλαμιών, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί το μνημείο. Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά θα πρέπει να γίνει άρση της επικινδυνότητας, με ήπιες οικοδομικές παρεμβάσεις, που δεν θα επηρεάσουν την φυσιογνωμία του μνημείου, για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις, στο χώρο εξωτερικά της κρήνης, που είναι ήδη διαμορφωμένος, αφορούν:

• στη διευθέτηση του πρανούς , ώστε να αποφεύγεται η πτώση φερτών υλικών στον χώρο της εισόδου, ειδικά κατά την διάρκεια βροχοπτώσεων, παράλληλα και σε υποχώρηση από την πρόσοψη του μνημείου, που θα συγκρατεί τα χώματα του πρανούς, το οποίο θα είναι φυτεμένο με κατάλληλα επιλεγμένα ενδημικά και αρωματικά φυτά.
• στη δημιουργία μικρής μονάδας WC, σε μορφή υπόσκαφου κτιρίου, το οποίο εξωτερικά θα καλυφθεί με την αντίστοιχη βλάστηση (1 ανδρών + 1 γυναικών + 1 ΑΜΕΑ, συνολικού εμβαδού 20,00 τ.μ.) και κατασκευή κατάλληλης ράμπας πρόσβασης.

• Στην τοποθέτηση απλών πέτρινων καθιστικών, με ξύλινο κάθισμα, για ανάπαυση και αναμονή των πολιτών.
Η πρόσοψη της κρήνης, ήταν ιδιαίτερα επιμελημένη αλλά σήμερα έχει καταστραφεί.
Στο εσωτερικό χώρο και ειδικότερα, τα δάπεδα και οι τοίχοι, θα πρέπει να επισκευαστούν με πατητή τσιμεντοκονία, σε γήινες αποχρώσεις, βασισμένη σε εποξικές ρητίνες υδατικής βάσης, σε επιφάνειες που έχουν υποστεί την κατάλληλη προετοιμασία (λείες, στεγνές και χωρίς ατέλειες).

Διαμόρφωση σύμφωνα με μελέτη, που θα εκπονηθεί, για την δημιουργία θεματικού πάρκου στους περιβάλλοντες χώρους με κυρίαρχο θέμα το νερό.

Σίγουρα, τα αρχαία ποτάμια, οι παραπόταμοι, τα ρυάκια και οι χείμαρροι, τα πηγάδια και οι πηγές είχαν παλαιότερα πολύ μεγαλύτερα φορτία νερού από ό,τι σήμερα. Σίγουρα ακόμα και εκείνα τα χρόνια η παροχέτευσή τους θα ήταν μικρότερη κατά το καλοκαίρι και βέβαια δεν θα αποτελούσαν χώρους όπου κάποιοι επιτήδειοι πετούν διάφορα επικίνδυνα κι επιβλαβή υλικά. Η ανάσταση των χώρων του νερού μπορεί να προσφέρει στην πόλη εστίες δροσιάς, πολιτισμού και αναψυχής σε συνδυασμό με την ιστορική μνήμη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατέρρευσε κομμάτι της εξωτερικής επένδυσης των Ενετικών Τειχών στο Ηράκλειο
Ένα μικρό τμήμα της εξωτερικής επένδυσης των Ενετικών Τειχών στο Ηράκλειο, στο σημείο της Καινούργιας Πόρτας, κατέρρευσε ξαφνικά το απόγευμα της Τρίτης.
Κατέρρευσε κομμάτι της εξωτερικής επένδυσης των Ενετικών Τειχών στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα μνημεία που επλήγησαν από τον σεισμό
Ερώτηση προς τις υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα τη μέριμνα για αρχαιολογικά και νεότερα μνημεία, για ιστορικά και διατηρητέα κτίρια, που πλήγηκαν από τους πρόσφατους...
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα μνημεία που επλήγησαν από τον σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για το μνημείο του Αντ. Παπαδάκη
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με ομόφωνη απόφαση κατά την συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου 2021, εκφράζει την συμπαράστασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου στην προσπάθειά τους για...
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για το μνημείο του Αντ. Παπαδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ναός 1.100 ετών κινδυνεύει με κατάρρευση
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ναού της Παναγιάς Κεραλιμανιώτισσας ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Καλάμι και στον οικισμό Ψαρή Φοράδα, νότια του νομού Ηρακλείου, κρούει ο Παγκρήτιος Όμιλος...
Ηράκλειο: Ναός 1.100 ετών κινδυνεύει με κατάρρευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για απόπειρα βεβήλωσης του μνημείου Ολοκαυτώματος στη Βιάννο
Πρόκειται για Γερμανό τουρίστα ο οποίος είχε κατεβάσει το παντελόνι του κι ετοιμαζόταν να «κάνει την ανάγκη του» πάνω στην πλάκα του μνημείου, όταν εντοπίστηκε από υπάλληλο του Μουσείου.
Καταγγελία για απόπειρα βεβήλωσης του μνημείου Ολοκαυτώματος στη Βιάννο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας