• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  3 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.7°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  0 BF
  81%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  90%

ΜέΡΑ25 Κρήτης: Ο σεισμός μάλλον δεν ήταν το χειρότερο κακό

 • A-
 • A+
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, και το ΜέΡΑ25 Κρήτης αναφέρεται στην τωρινή κατάσταση στην περιοχή, και στην εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Βάσης τους ΜέΡΑ25 Κρήτης, «συνηθίζεται στις επετείους των φυσικών καταστροφών να χτυπούν στην πλάτη τους πληγέντες, να υπόσχονται «ταχεία αποκατάσταση», «διαρκή μέριμνα» και «επιτάχυνση των διαδικασιών». Εμείς στους σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου (και συνολικά των Δήμων Μίνωα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων) προτιμάμε σήμερα, έναν χρόνο μετά, να μην πούμε τίποτα».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 Κρήτης, ένα χρόνο μετά: 

 • Έχει φύγει από την περιοχή το 20% του πληθυσμού. Πάνω από 800 άνθρωποι ζουν ακόμα στους οικίσκους. 
 • Υπάρχουν πάνω από 1000 σπίτια ακόμα πεσμένα χωρίς κανείς να χρηματοδοτεί τις χωματουργικές εργασίες ώστε να απομακρυνθούν τα μπάζα ή να γίνουν οι αναγκαίες κατεδαφίσεις.
 • Μόλις το 4% των φακέλων χρηματοδότησης για την ανακατασκευή των σπιτιών έχουν εγκριθεί. Το αρμόδιο γραφείο στο Αρκαλοχώρι παραμένει στελεχωμένο με έναν (1) υπάλληλο. 
 • Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το πραγματικό κόστος επισκευών - οικοδομικών εργασιών απέχει έτη φωτός από τα έξοδα που καλύπτει η κρατική χρηματοδότηση 
 • Οι τοπικές επιχειρήσεις φυτοζωούν. Κανείς δεν ακούει τις εκκλήσεις για να δοθεί γενναία χρηματοδότηση του εργασιακού και λειτουργικού κόστους τουλάχιστον για ένα χρόνο ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν.
 • Το 30% των πληγέντων δεν έχει λάβει καν ακόμα το επίδομα για την αντικατάσταση της οικοσκευής.
 • Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις πληγέντων που λόγω της γραφειοκρατίας δεν έχουν απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ ή τα δημοτικά τέλη τα οποία καλούνται να καταβάλλουν για το πεσμένο ή κατεστραμμένο σπίτι τους. 

«Για όλα αυτά εμείς δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Δεν χρειάζεται εξάλλου, μιλούν οι αριθμοί και τα στοιχεία από μόνα τους. Ίσως ένα χρόνο μετά να αποδεικνύεται πως ο σεισμός δεν ήταν το μεγαλύτερο κακό. Το χειρότερο είναι η κοροϊδία. Λεφτά υπάρχουν, άμεσα και πλουσιοπάροχα αν πρόκειται να σωθούν οι εταιρίες ενέργειας. Όχι όμως για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στον δρόμο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

* Στην κεντρική φωτογραφία φαίνεται η εικόνα που έχει σήμερα, ένα χρόνο μετά, το κέντρο του Αρκαλοχωρίου. «Ο σεισμός κράτησε λίγα δευτερόλεπτα αλλά η κοροϊδία κρατά ένα χρόνο», αναφέρει το ΜέΡΑ25 Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Έναν χρόνο μετά, καλύτερα να μην πούμε τίποτα. Μόνο να ακούσουμε.

Συνηθίζεται στις επετείους των φυσικών καταστροφών να χτυπούν στην πλάτη τους πληγέντες, να υπόσχονται «ταχεία αποκατάσταση», «διαρκή μέριμνα» και «επιτάχυνση των διαδικασιών». Εμείς στους σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου (και συνολικά των Δήμων Μίνωα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων) προτιμάμε σήμερα, έναν χρόνο μετά, να μην πούμε τίποτα. 

Προτιμάμε να ακούσουμε και να παραθέσουμε τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι. 

Ένα χρόνο μετά: 

*  Έχει φύγει από την περιοχή το 20% του πληθυσμού. Πάνω από 800 άνθρωποι ζουν ακόμα στους οικίσκους. 

*  Υπάρχουν πάνω από 1000 σπίτια ακόμα πεσμένα χωρίς κανείς να χρηματοδοτεί τις χωματουργικές εργασίες ώστε να απομακρυνθούν τα μπάζα ή να γίνουν οι αναγκαίες κατεδαφίσεις.

* Μόλις το 4% των φακέλων χρηματοδότησης για την ανακατασκευή των σπιτιών έχουν εγκριθεί. Το αρμόδιο γραφείο στο Αρκαλοχώρι παραμένει στελεχωμένο με έναν (1) υπάλληλο. 

* Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το πραγματικό κόστος επισκευών - οικοδομικών εργασιών απέχει έτη φωτός από τα έξοδα που καλύπτει η κρατική χρηματοδότηση 

* Οι τοπικές επιχειρήσεις φυτοζωούν. Κανείς δεν ακούει τις εκκλήσεις για να δοθεί γενναία χρηματοδότηση του εργασιακού και λειτουργικού κόστους τουλάχιστον για ένα χρόνο ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν.

* Το 30% των πληγέντων δεν έχει λάβει καν ακόμα το επίδομα για την αντικατάσταση της οικοσκευής.

* Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις πληγέντων που λόγω της γραφειοκρατίας δεν έχουν απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ ή τα δημοτικά τέλη τα οποία καλούνται να καταβάλλουν για το πεσμένο ή κατεστραμμένο σπίτι τους. 

Για όλα αυτά εμείς δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Δεν χρειάζεται εξάλλου, μιλούν οι αριθμοί και τα στοιχεία από μόνα τους. Ίσως ένα χρόνο μετά να αποδεικνύεται πως ο σεισμός δεν ήταν το μεγαλύτερο κακό. Το χειρότερο είναι η κοροϊδία. Λεφτά υπάρχουν, άμεσα και πλουσιοπάροχα αν πρόκειται να σωθούν οι εταιρίες ενέργειας. Όχι όμως για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στον δρόμο. 

Στους κατοίκους των δύο Δήμων, που αυτές τις μέρες θα νιώσουν αρκετά χτυπήματα στην πλάτη, το μόνο που μπορούμε να συστήσουμε είναι:

Μην τους πιστεύετε. Τίποτα δεν θα χαριστεί, όλα θα κερδηθούν μόνο με αγώνα. Σε αυτόν τον αγώνα το ΜέΡΑ25 είναι και θα είναι δίπλα σας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜέΡΑ25 Κρήτης: Ένας μήνας εμπαιγμού μετά τις πλημμύρες
Ανακοίνωση των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης σχετικά με τη συμπλήρωση ενός μήνα από τις φονικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου σε Αγία Πελαγία και Σητεία και για την απουσία μέχρι σήμερα οποιασδήποτε αποζημίωσης στους...
ΜέΡΑ25 Κρήτης: Ένας μήνας εμπαιγμού μετά τις πλημμύρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τους σεισμόπληκτους
Σύμφωνα με την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, παρά τις επισκέψεις των ιθυνόντων και τις υποσχέσεις τους, οι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μινώα θα περάσουν και δεύτερο χειμώνα στους οικίσκους.
ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τους σεισμόπληκτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Τα αιτήματα των σεισμοπλήκτων προς τον Τριαντόπουλο
Συνάντηση με τον Χ. Τριαντόπουλο είχαν στο Αρκαλοχώρι τα μέλη του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στον οποίο και έθεσαν προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον των κατοίκων και του τόπου.
Ηράκλειο: Τα αιτήματα των σεισμοπλήκτων προς τον Τριαντόπουλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένας χρόνος από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι: Ελάχιστα έργα, πυρά βουλευτών στην κυβέρνηση
Ένας χρόνος έχει περάσει από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου, αλλά στον απολογισμό, πέραν των πολλών φωτογραφιών, ελάχιστα είναι εκείνα που έγιναν.
Ένας χρόνος από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι: Ελάχιστα έργα, πυρά βουλευτών στην κυβέρνηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κραυγή αγωνίας των σεισμόπληκτων για τον κίνδυνο ερημοποίησης των χωριών
Κοινό μέτωπο διεκδικήσεων για να υπάρξει ζωή αλλά και ανάπτυξη στα εγκαταλειμμένα σεισμόπληκτα χωριά του Δήμου Μινώα, συγκροτούν Πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς, κοινότητες και θεσμικοί εκπρόσωποι που...
Κραυγή αγωνίας των σεισμόπληκτων για τον κίνδυνο ερημοποίησης των χωριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Σεισμόπληκτοι υπό τον φόβο της ερημοποίησης των χωριών
Με ερήμωση απειλούνται δέκα σεισμόπληκτα χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, τα οποία, μέσω των πολιτιστικών τους συλλόγων, εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ζητούν μέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας.
Ηράκλειο: Σεισμόπληκτοι υπό τον φόβο της ερημοποίησης των χωριών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας