• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.6°C / 15.1°C
  4 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  1 BF
  95%

Συγκέντρωση στο Ρέθυμνο για το δικαίωμα στην άμβλωση

 • A-
 • A+
Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Ρέθυμνο για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 6:30 το απόγευμα στο πηγάδι στην Μεγάλη Πόρτα, με αφορμή την ανακοίνωση της Ιερά Συνόδου και την εγκύκλιο «Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα, «η νομιμοποίηση της άμβλωσης και το δικαίωμα των γυναικών στον έλεγχο του σώματός μας δεν προϋπήρχε, ούτε μας χαρίστηκε, είναι κατάκτηση επίμονων αγώνων, αλλά οι κατακτήσεις μας αποδεικνύονται επισφαλείς, η απαγόρευση των αμβλώσεων στα λεγόμενα προηγμένα κράτη, αρχικά στη Πολωνία και έπειτα στις ΗΠΑ φαίνεται να ξεκινούν νέο κύμα καταπιέσεων του γυναικείου σώματος».

Παράλληλα, κατηγορεί  την Εκκλησία καθώς θεωρεί ότι οι γυναίκες εκφράζονται εξολοκλήρου από το μητρικό ρόλο, ενώ μεταφράζει την έκτρωση ως αμάρτημα.

Αναλυτικά το κάλεσμα:


"Αν οι άντρες μπορούσαν να μείνουν έγκυοι, η άμβλωση θα ήταν ιερό μυστήριο της εκκλησίας". Gloria Steinem, εκπρόσωπος του Φεμινιστικού Κινήματος των ΗΠΑ.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε προσφάτως την αποστολή εγκυκλίων συμπεριλαμβανομένης και της “Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων” προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς κατά την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Το παραπάνω κήρυγμα που θα πραγματοποιηθεί στις εκκλησίες της χώρας στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 δεν είναι πρωτοφανές και έρχεται σε αντίθεση με κάθε αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός μας.

Μέσα στο ευρύτερο κλίμα του σκοταδισμού, να αναφέρουμε και το χαρακτηριστικό κατάπτυστο – σεξιστικό σποτάκι του ανδροκρατούμενου από παπάδες, πολιτικούς, celebrities και επιστήμονες «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας»  το οποίο ακυρώθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις.

Εν έτη 2022 το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να είναι και Θρησκευμάτων με αποτέλεσμα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας να παραγκωνίζεται και παράλληλα εκπρόσωπος των «θρησκευμάτων» να δηλώνει δημόσια πως “Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει”. Τι παράδειγμα δίνει;

Αυτή η συνεχόμενη υποβάθμιση της γυναίκας ενισχύει τον κρατικό μηχανισμό που

θεωρεί ότι οι γυναίκες εκφράζονται εξολοκλήρου από το μητρικό ρόλο. Η έκτρωση λοιπόν, που σε αυτή τη περίπτωση μεταφράζεται ως αμάρτημα για την εκκλησία, χρησιμοποιείται και ενίοτε ως «αμαρτία» έναντι του Κράτους συνδυασμένη με τις χαμηλές γεννήσεις και την προστασία της πατρίδας με την αφήγηση ότι θα γεμίσουμε μουσουλμάνους και άλλους ξένους που «θα κατακλύσουν τη χώρα».

Από ηθικής άποψης η κουβέντα, στους εκκλησιαστικούς χώρους, εστιάζει στην ανθρώπινη ζωή που «δολοφονείται». Όμως αυτό δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη η οποία διαχωρίζει το πραγματικό πρόσωπο από αυτό που δύναται να υπάρξει. Τα δικαιώματα μιας γυναίκας που είναι το πραγματικό πρόσωπο και ήδη υπάρχει, υπερτερούν.

Σήμερα παγκοσμίως καταγράφονται 47.000 θάνατοι γυναικών ανά έτος, που λόγω νομικών και οικονομικών εμποδίων καταφεύγουν σε παράνομες και μη ασφαλείς για την υγεία τους μεθόδους.

Στην Ελλάδα του 2022 με το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει, το βιοτικό επίπεδο να πέφτει και τη φιλελεύθερη αγορά να μας καταπίνει, μπορεί να έχουμε το νόμο (προς το παρόν) με το μέρος μας όμως δεν έχουμε όλες τη δυνατότητα. Η ταξική πραγματικότητα είναι αυτή που αρκετές φορές μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στη διαδικασία της άμβλωσης ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι και ο λόγος επιλογής.

Η νομιμοποίηση της άμβλωσης και το δικαίωμα των γυναικών στον έλεγχο του σώματός μας δεν προϋπήρχε, ούτε μας χαρίστηκε, είναι κατάκτηση επίμονων αγώνων, αλλά οι κατακτήσεις μας αποδεικνύονται επισφαλείς, η απαγόρευση των αμβλώσεων στα λεγόμενα προηγμένα κράτη, αρχικά στη Πολωνία και έπειτα στις ΗΠΑ φαίνεται να ξεκινούν νέο κύμα καταπιέσεων του γυναικείου σώματος.

Η εγκυμοσύνη, όταν είναι ηθελημένη από τη γυναίκα, είναι κάτι όμορφο και δημιουργικό, όταν όμως είναι εξαναγκαστική, είναι βία, είναι αντικειμενοποίηση, στέρηση της προσωπικότητας και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της γυναίκας.

Ως γυναίκες δε δεχόμαστε κανέναν άντρα, ρασοφόρο, πολιτικό, αξιωματούχο να αποφασίζει για το σώμα και την αυτοδιάθεση μας.

Και δη μια εκκλησία που εκθειάζει την τεκνοποίηση ενώ ξεπλένει τους βιαστές εκπροσώπους της, με πιο πρόσφατα το βιασμό 15χρονου κοριτσιού και απόπειρα βιασμού 18χρονης από ιερέα σε κατηχητικό στα Κάτω Πατήσια και τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό και κακοποίηση 19χρονου ΑΜΕΑ στα Χανιά από δύο ιερείς και άλλο ένα άτομο.

ΔΕ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ:

Πόσους πολίτες/ στρατιώτες/ υπηκόους θέλετε να γεννήσουμε με πρόσχημα το δημογραφικό

Αν η θρησκεία σας είναι ηθικώς αντίθετη στην επιλογή της άμβλωσης

Αν ονομάζετε δολοφονία την αντισύλληψη

Αν βαφτίζετε παιδοκτονία την έκτρωση

ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ:

Να έχουμε αμβλώσεις ασφαλείς, δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία

Να έχουμε πρόσβαση ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική μας θέση, εθνικότητα, χρώμα

Να έχουμε ασφάλεια σε περίπτωση εγκυμοσύνης

Να έχουμε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και αυτονομία μας

Να μην μας αντιμετωπίζουν σαν αναπαραγωγικές μηχανές

Να μην σχολιάζουν τα σώματα και τις σεξουαλικές προτιμήσεις μας

Να μην θεωρούν ότι επειδή δεν απαγορεύουν την έκτρωση είναι δημοκράτες

Να μην θεωρούν ότι επειδή απαγορεύουν την έκτρωση προστατεύουν την υγεία μας

Να μην μας βιάζουν

Να μην μας σκοτώνουν

Κι αν επιβιώσουμε από όλα αυτά,

Εμείς θα αποφασίσουμε αν θα κάνουμε παιδιά!

Ακόμα και οι θηλυκότητες μελαγχολούν».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεάπολη Λασιθίου: Διαμαρτυρία σε εκδήλωση της εκκλησίας για τις αμβλώσεις
Τις απόψεις της για τις αμβλώσεις επανέλαβε για ακόμη μία φορά η Εκκλησία, καθώς σε σχετική ομιλία που έγινε στη Νεάπολη Λασιθίου, ένας θεολόγος τόνισε ότι θεωρείται φόνος η διακοπή της κύησης σε οποιοδήποτε...
Νεάπολη Λασιθίου: Διαμαρτυρία σε εκδήλωση της εκκλησίας για τις αμβλώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο ενόψει της δίκης για το «φονικό φορτηγό»
Στις 20 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο γίνεται εκ νέου το δικαστήριο για το εργατικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το 2020 στο Ρέθυμνο, όπου έχασε τη ζωή του ο 38χρονος Μανώλης Αφράτης, ενώ πραγματοποιούσε διανομές...
Συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο ενόψει της δίκης για το «φονικό φορτηγό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση για τη διάσωση του Παλιγκρεμνού στον Πλακιά
Κινητοποίηση για την προστασία του Παλιγκρεμνού στον Πλακιά Ρεθύμνου και ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του σημείου, διοργανώνεται την προσεχή Κυριακή.
Κινητοποίηση για τη διάσωση του Παλιγκρεμνού στον Πλακιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας στις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας
Μια σημαντική κοινωνική υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν στις γυναίκες-θύματα οποιασδήποτε μορφής έμφυλης βίας, οι οποίες απευθύνονται και υποστηρίζονται από το Κέντρο Συμβουλευτικής στο Ρέθυμνο.
Ρέθυμνο: Δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας στις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας