• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  1 BF
  50%

Ηράκλειο: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών για την κατάργηση οργανικών θέσεων

 • A-
 • A+
Την πολιτική συρρίκνωσης του Δημόσιου Σχολείου από την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου, καλώντας σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την κατάργηση οργανικών θέσεων σε σχολεία, και την περαιτέρω υποβάθμιση σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος», με την απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, καταργούνται δεκάδες δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, συγχωνεύονται ακόμη περισσότερα, κυρίως νηπιαγωγεία και υποβιβάζονται οργανικά πάνω από 100 δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα.

Για πραγματικό «τσεκούρωμα» των οργανικών θέσεων, κάνει λόγο ο σύλλογος, όσον αφορά τον νομό Ηρακλείου καθώς με την εφαρμογή της απόφασης, χάνονται 70 μόνιμες θέσεις σε δημοτικά σχολεία της πόλης και της ενδοχώρας.

Αυτό, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, θα έχει τεράστιες συνέπειες για τη δυναμικότητα των σχολείων, για τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών, για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης προς τους μαθητές.

Ο σύλλογος στρέφεται κατά της υπουργού Παιδείας κάνοντας λόγο για «μένος που έχει απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό», ενώ στρέφεται κατά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Ηρακλείου για τις εισηγήσεις που έγιναν προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Η παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι στην Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου:


«Στις 31 Αυγούστου, δηλαδή στο παρά πέντε του ανοίγματος των σχολείων, η κυβέρνηση δημοσίευσε το ΦΕΚ 4582/30-8-2022 με θέμα «Καταργήσεις- Συγχωνεύσεις- Υποβιβασμοί- Αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων», με βάση το οποίο καταργούνται δεκάδες δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, συγχωνεύονται ακόμη περισσότερα, κυρίως νηπιαγωγεία και υποβιβάζονται οργανικά πάνω από 100 δημοτικά σχολεία.

Συγκεκριμένα, σε πανελλαδικό επίπεδο η πολιτική συρρίκνωσης του Δημόσιου Σχολείου από την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αποτυπώνεται ως εξής:

 • Καταργούνται 23 Δημοτικά και 21 Νηπιαγωγεία
 • Συγχωνεύονται 18 Δημοτικά και 86 Νηπιαγωγεία
 • Υποβιβάζονται 107 Δημοτικά και 24 Νηπιαγωγεία

Στο νομό Ηρακλείου έχουμε πραγματικό «τσεκούρι» των οργανικών θέσεων, καθώς χάνονται 70 μόνιμες θέσεις σε δημοτικά σχολεία της πόλης και της ενδοχώρας. Αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για τη δυναμικότητα των σχολείων, για τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών, για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης προς τους μαθητές μας.

Η κα. Κεραμέως αποδεικνύει, γι’ άλλη μια φορά, το μένος που έχει απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση και τον Εκπαιδευτικό. Επιβεβαιώνεται, πλήρως, ότι αποστολή της είναι να διαμορφώσει ένα μικρό, αυστηρά ιεραρχικό και γραφειοκρατικό σχολείο με αφαίμαξη των εργασιακών κατακτήσεων και διάλυσης του δημοκρατικού δημόσιου σχολείου.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Ηρακλείου, καθώς αναρωτιόμαστε τι είδους εισηγήσεις έκαναν προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες των συγχωνεύσεων-καταργήσεων-μεταβολών σχολικών μονάδων.

Περιμένουμε, λοιπόν, από τους αρμόδιους φορείς άμεσα απαντήσεις γι’ αυτή την εγκληματική, παιδαγωγικά και εργασιακά, ενέργεια και επίθεση απέναντι στα σχολεία και νηπιαγωγεία του Ηρακλείου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» απαιτεί την ανάκληση και απόσυρση του ΦΕΚ, και παράλληλα τη διατήρηση των οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν από τη δημοσίευσή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιου του Συλλόγου καλεί τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σε Παράσταση Διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00 στη Διεύθυνση Π.Ε. Ηρακλείου.

Με τη μαζική και αγωνιστική μας παρουσία να αποτρέψουμε τα σχέδια συρρίκνωσης του Δημόσιου Σχολείου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τα... βασικά στα σχολεία
Κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηρακλείου πραγματοποιεί η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και η «Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου» -...
Κρήτη: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τα... βασικά στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών για τις καταλήψεις
Στάσεις εργασίας έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με τους εκπαιδευτικούς να διαμαρτύρονται για την επιβολή «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σε υπό κατάληψη σχολεία και την τιμωρητική διάθεση του...
Κρήτη: Στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών για τις καταλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για τις κάμερες στα σχολεία
Την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών έφερε η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την βιντεοσκόπηση των μαθημάτων στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο...
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για τις κάμερες στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών ενάντια στη χρήση καμερών στα σχολεία
Κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας και την τροπολογία για τις κάμερες στις σχολικές τάξεις, πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί...
Κρήτη: Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών ενάντια στη χρήση καμερών στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς νοσηλευτές τα σχολεία - Κινητοποιήσεις γονέων στο Ηράκλειο
Αφορμή στάθηκε ένα σοβαρό περιστατικό μη χορήγησης νοσηλευτικής βοήθειας σε μαθήτρια Γυμνάσιου με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.
Χωρίς νοσηλευτές τα σχολεία - Κινητοποιήσεις γονέων στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες αντιδράσεις για την υποβάθμιση σχολικών μονάδων της Κρήτης
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. του Ηρακλείου, «Δ. Θεοτοκόπουλος» καταγγέλλει την αιφνιδιαστική και στα κρυφά όπως αναφέρει, απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου να υποβιβάσει λειτουργικά...
Νέες αντιδράσεις για την υποβάθμιση σχολικών μονάδων της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας