• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.8°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.0°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.4°C
  5 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.2°C / 9.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  57%

Χανιά: Ανοιχτή επιστολή κατοίκων - «Προστατεύστε το Ακρωτήρι»

 • A-
 • A+
Με ανοιχτή επιστολή τους οι «Ενεργοί Πολίτες και Κάτοικοι του Ακρωτηρίου» αναφέρονται στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μια προστατευόμενη περιοχή αλλά και στις αυθαιρεσίες ιδιωτών.

Στην επιστολή τους καταγγέλλουν συγκεκριμένες παραβιάσεις  στις παραλίες του Ακρωτηρίου, ενώ παράλληλα καταδικάζουν την επίθεση επιχειρηματία της περιοχής στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κουνουπιδιανών στις 19 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια ελέγχου από την Κτηματική Υπηρεσία για την μη τήρηση των ορίων σε ομπρελοκαθίσματα σε παραλία του Ακρωτηρίου.

Επίσης, αναφέρονται σε αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτών και επιχειρηματιών, αλλά και σε θέματα ηχορρύπανσης.

«Πρέπει επιτέλους να μπει φρένο σε κάθε ειδών ανεξέλεγκτες «επενδύσεις». Είναι καιρός να επενδύσουμε σε δημόσιες και κοινωνικές δομές που εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες και προάγουν τον πολιτισμό: σχολικές αίθουσες, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς χώρους, πεζοδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, χώρους προσβάσιμους για ΑΜΕΑ, παιδικές χαρές, ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των περιοχών φυσικού κάλους. Είναι καιρός να ακουστεί η φωνή των κατοίκων, να προστατευτεί το περιβάλλον και να αξιοποιηθεί η πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του Ακρωτηρίου», αναφέρουν οι κάτοικοι.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή:


«Ως μέλη της τοπικής κοινωνίας χτυπάμε εδώ και καιρό το καμπανάκι για τις παραβιάσεις στις παραλίες του Ακρωτηρίου και άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή. Δυστυχώς το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της περιοχής επανήλθε με την είδηση ότι επιχειρηματίας της περιοχής επιτίθεται σε πολίτη και μάλιστα στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κουνουπιδιανών όπως έγινε στις 19 Ιουλίου κατά τη διάρκεια ελέγχου από την Κτηματική Υπηρεσία για την μη τήρηση των ορίων σε ομπρελοκαθίσματα σε παραλία του Ακρωτηρίου. 

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την επίθεση και καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης παραλίας και να προχωρήσουν σε αφαίρεση της άδειας εκμετάλλευσης από τον εν λόγω επιχειρηματία, εάν δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης και εφόσον προχωρεί σε πράξεις βίας. Ζητάμε επίσης από τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή του Ακρωτηρίου. 

Για παράδειγμα, στην παραλία του Καλαθά όπως και πέρυσι τα ομπρελοκαθίσματα καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, όταν ο νόμος προβλέπει ότι η μέγιστη παραχωρούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% μιας παραλίας. Παραβιάσεις έχουν γίνει στη συγκεκριμένη παραλία μεταξύ άλλων και στις προστατευόμενες αμμοθίνες όπου κάθε χρόνο ανθίζουν τα κρινάκια. 

Επίσης από τις αρχές του καλοκαιριού μπουλντόζες έχουν «αφανίσει» μέρος του βουνού απέναντι από την παραλία του Καλαθά,  προκειμένου να κατασκευαστεί μία…υπόσκαφη βίλα. Το κτίσιμο βίλας από ιδιώτη δεν δικαιολογεί τέτοια παρέμβασή στο περιβάλλον.  Και μάλιστα σε μία έκταση που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το προστατευόμενο ρέμα του Καλαθά. Είναι απορίας άξιο πως δόθηκε άδεια από την Πολεοδομία να γίνει κατασκευή εκεί και εάν έχει αποχαρακτηριστεί αυτή η περιοχή.  

Πλέον όμως τίποτα δεν μας προκαλεί έκπληξη. Πρόσφατα διαβάσαμε στον τοπικό τύπο για μία μεγάλη επένδυση στο βουνό (!) του Σταυρού με μια τεράστια έκταση 175.000 τ.μ. που δίνεται προς πώληση από ιδιώτη. (Να θυμίσουμε ότι η βόρεια και ανατολική περιοχή του Ακρωτηρίου, περιλαμβανομένου του βουνού του Σταυρού έχουν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο Natura 2000. Επίσης σε παραλίες του Σταυρού όπως π.χ στην Παχιά Άμμο γεννούν  θαλάσσιες χελώνες). Στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν χωματουργικές εργασίες εκσκαφής και συλλογή άμμου από αγνώστους στο φαράγγι του Αβλέμονα που οδηγεί στο ανατολικό τμήμα του κόλπου στον Σταυρό.  Στην παραλία που βρίσκονταν η ταβέρνα «Θανάσης» στον Σταυρό ακόμη δεσπόζει το κουφάρι της ταβέρνας, ενώ έχει περιοριστεί η πρόσβαση στον μικρό κολπίσκο σε μία περιοχή που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη σε όλους, καθώς στην Ελλάδα η νομοθεσία δεν επιτρέπει ιδιωτικές παραλίες. Να θυμίσουμε επίσης τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην κεντρική παραλία του Σταυρού («παραλία του Ζορμπά»)  το 2017  όταν μεταξύ άλλων κόπηκαν όλα τα αρμυρίκια της παραλίας, αλλά και τους βανδαλισμούς στο αρχαίο λατομείο πέρυσι το καλοκαίρι. 

Η ασυδοσία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και αν ρίξει κάποιος μία ματιά  σε δορυφορικούς χάρτες στις ακτές του Ακρωτηρίου εντοπίζονται δεκάδες αυθαίρετες κατασκευές και παρανομίες που έχουν κάνει ιδιώτες και επιχειρηματίες στην περιοχή, πιθανότατα χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς κυρώσεις. Όλα στο βωμό του κέρδους και της τουριστικοποιήσης….

Πέρα από αυτές τις αρνητικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον, πρέπει να επισημανθεί η τεράστια ηχορύπανση που προκαλούν οι ολοένα και αυξανόμενες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, ειδικά σε κάποιες περιόδους όλες τις ώρες της ημέρας. Υπάρχει άραγε κάποιος φορέας ο οποίος καταγράφει τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλου του Νομού Χανίων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και το ρίσκο ατυχήματος την στιγμή που κάποια από τα στρατιωτικά αεροσκάφη πετάνε χαμηλά σε κατοικημένες περιοχές; Τι πρέπει οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής να περιμένουν από την προγραμματισμένη επέκταση των στρατιωτικών δομών και την πιθανότητα να γίνει στο Ακρωτήρι έδρα των μαχητικών αεροσκαφών F-35; Μία γεύση πήραμε από τις ασκήσεις που έκαναν F-35 μαζί με ελληνικά μαχητικά στα τέλη Ιουλίου, με αποτέλεσμα το Ακρωτήρι να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. 

Το Ακρωτήρι έχει συνδεθεί κυρίως με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το αεροδρόμιο. Στην περιοχή ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Χανίων και είναι μία περιοχή που έχει ήδη δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση (διαχείριση απορριμμάτων, αναρίθμητα νόμιμα και παράνομα νταμάρια κτλ). Πρέπει επιτέλους να μπει φρένο σε κάθε ειδών ανεξέλεγκτες «επενδύσεις». Είναι καιρός να επενδύσουμε σε δημόσιες και κοινωνικές δομές που εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες και προάγουν τον πολιτισμό: σχολικές αίθουσες, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς χώρους, πεζοδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, χώρους προσβάσιμους για ΑΜΕΑ, παιδικές χαρές, ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των περιοχών φυσικού κάλους. Είναι καιρός να ακουστεί η φωνή των κατοίκων, να προστατευτεί το περιβάλλον και να αξιοποιηθεί η πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του Ακρωτηρίου. 

Για κάποια από τα παραπάνω ζητήματα προγραμματίζονται συγκεκριμένες δράσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ οι κάτοικοι του Σταυρού Ακρωτηρίου για το αντλιοστάσιο στην παραλία
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σταυρού και Αλλοδαπών Κατοίκων Σταυρού, με αίτηση ακύρωσης όλων των διοικητικών πράξεων, εκκρίσεων και αδειοδοτήσεων, λόγω μη ΜΠΕ...
Στο ΣτΕ οι κάτοικοι του Σταυρού Ακρωτηρίου για το αντλιοστάσιο στην παραλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενημερωτική δράση και συζήτηση για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό Ακρωτηρίου
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ζήτημα της χωροθέτησης του αντλιοστασίου λυμάτων στην παραλία Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου, με τις πρωτοβουλίες των κατοίκων να καλούν σε ενημερωτική συνάντηση για το...
Ενημερωτική δράση και συζήτηση για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό Ακρωτηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Στη Βουλή από τον Κρ. Αρσένη η τσιμεντοποίηση στην παραλία Παχιά Άμμο
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, κατέθεσε ο βουλευτής του Μέρα25 Κρίτων Αρσένης με θέμα «Τσιμέντο στην παραλία Παχιά Άμμος στο Σταυρό Χανίων-...
Χανιά: Στη Βουλή από τον Κρ. Αρσένη η τσιμεντοποίηση στην παραλία Παχιά Άμμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτοικοι της Κρήτης διεθνοποιούν την προστασία του Σταυρού Ακρωτηρίου
Κείμενο δράσης με συλλογή υπογραφών απεστάλη από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού με πρωτοβουλία των αλλοδαπών που διαμένουν στις περιοχές του Σταυρού – Κουνουπιδιανών και Χωραφάκια ενάντια στην ενδεχόμενη...
Κάτοικοι της Κρήτης διεθνοποιούν την προστασία του Σταυρού Ακρωτηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αντλιοστάσιο λυμάτων στο Σταυρό Ακρωτηρίου
Με νέα ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι του Σταυρού Ακρωτηρίου τονίζουν ότι επιχειρείται να γίνει εργασίες με γνώμονα μία μελέτη περιβαλλοντικών όρων του 2016 και όχι τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ...
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αντλιοστάσιο λυμάτων στο Σταυρό Ακρωτηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον βωμό του κέρδους καταστρέφονται προστατευόμενες περιοχές
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων κάνει λόγο για υπερ-τουριστική φρενίτιδα που στέλνει χιλιάδες τουρίστες σε συγκεκριμένες ακτές ενώ προωθεί ανεξέλεγκτες καταστροφικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις σε...
Στον βωμό του κέρδους καταστρέφονται προστατευόμενες περιοχές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας