• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 23.2°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 24.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  21°C 20.7°C / 21.2°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κρήτη: Να καταργηθεί η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού

 • A-
 • A+
Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των Βοηθών Νοσηλευτών που διατηρεί την αδικία σε βάρος τους και διαιωνίζει τη πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, οι νοσηλευτές (Δ.Ε.) δεν δύνανται να προβούν σε συγκεκριμένες νοσηλευτικές πράξεις τις οποίες έως τώρα εκτελούσαν στα νοσοκομεία.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που οι νοσηλευτές Δ.Ε. διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και καθημερινά έως τώρα εκτελούσαν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση, λήψη αίματος, διενέργεια Ηλεκτροκαρδιογραφήματος, εργαλειοδοσία και κίνηση στο χειρουργείο κ.α.). Έτσι, οι πράξεις αυτές αποτελούν πλέον μόνο καθήκοντα των νοσηλευτών Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Όπως τονίζει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, η συγκεκριμένη απόφαση:

 • διατηρεί την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και ταυτόχρονα τους αναθέτει επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊστάμενου ή του υπεύθυνου νοσηλευτή.»
 • δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών.
 • διαιωνίζει την πολυδιάσπαση  του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το «διαίρει και βασίλευε» ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα, δεδομένου ότι αναθέτει την "αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει."
 • στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης - που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων – και σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών από την εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ Α.Ε., οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά.

«Αποκαλυπτική είναι η πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΑΣΥΝΟ (που είναι ταυτόχρονα και ηγεσία της Ε.Ν.Ε.) για καθιέρωση «υπεύθυνου νοσηλευτή», με 16ωρη βάρδια ή «εφημερία» (8ωρη πρωινή και σε συνέχεια απογευματινή ή νυχτερινή) που θα «εποπτεύει και θα εκχωρεί αρμοδιότητες στον βοηθό νοσηλευτή». Δηλαδή «εκτόξευση» της εντατικοποίησης για τους ΤΕ και ΠΕ συναδέλφους και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση για τους ΔΕ συναδέλφους», αναφέρει το Σωματείο.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής:


«Είναι φανερό ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ένταση της εκμετάλλευσης και των διαχωρισμών σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε βάρος των ΔΕ συναδέλφων, στα πλαίσια της επέκτασης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί φαίνεται επίσης ότι υπηρετούν τον στόχο για ανάπτυξη του ιδιωτικού επαγγέλματος, μέσω εταιρειών, του «κατ’ οίκον» νοσηλευτή που είναι διαχρονικό αίτημα της ΕΝΕ-ΠΑΣΥΝΟ. Αυτό όμως προϋποθέτει επέκταση νοσηλευτικών καθηκόντων που σήμερα όμως αποτελούν ιατρικές πράξεις. Πιθανότατα εκτιμούν ότι ένας κλάδος που θα περιλαμβάνει μόνο τους ΠΕ και ΤΕ συναδέλφους θα έχει μεγαλύτερο «κύρος» για να «διεκδικήσει» ευρύτερο πεδίο καθηκόντων. Όπως επιχειρήθηκε να γίνει το 2014 και το 2020.

Να καταργηθεί η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού

Η πολυδιάσπαση και η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών υπηρετεί την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες»,  και εντάσσεται στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ»..

Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων καθώς και η διατήρηση της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού προσωπικού.  

Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αναγκών των ασθενών είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας, ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή  Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν, με μεταβατικές διαδικασίες, οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι. Μόνο έτσι οι νοσηλευτές θα έχουμε ίδιο επίπεδο σπουδών, ίδια δικαιώματα (μισθολογικά και εξέλιξης) και ίδια καθήκοντα και θα μπορούμε να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, ανάκληση των αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας».


Άγιος Νικόλαος

Αντίδραση υπήρξε και από το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, το οποίο απέστειλε προς το διοικητή του νοσοκομείου και με κοινοποίηση προς τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου, έγγραφο σχετικά με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για το καθηκοντολόγιο των Νοσηλευτών/τριων Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου υπάρχουν κλινικές που διαθέτουν στη δύναμη τους μόνο ένα νοσηλευτή Π.Ε. ή Τ.Ε., εκτός από την προϊσταμένη και όλοι οι υπόλοιποι νοσηλευτές είναι Δ.Ε., ενώ και στα περισσότερα από τα υπόλοιπα τμήματα οι νοσηλευτές Τ.Ε. ή Π.Ε. είναι ελάχιστοι και στις περισσότερες βάρδιες υπάρχουν μόνο νοσηλευτές/τριες Δ.Ε..

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, «υπό αυτές τις συνθήκες, η εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής  Απόφασης ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας των περισσότερων νοσηλευτικών τμημάτων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου όπως και των περισσότερων περιφερειακών Νοσοκομείων της χώρας».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε η  εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, να μην επιφέρει δυσλειτουργία στο νοσηλευτικό ίδρυμα και οι νοσηλευτές Δ.Ε. να μπορούν να εργάζονται και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους βάση του καθηκοντολογιου τους με νομιμότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σωματείο ΠΑΓΝΗ: Η διοίκηση προβάλει απατηλή εικόνα για την υποστελέχωση
Απαντήσεις σε όσα δήλωσε σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης, αναφορικά με την στελέχωση του νοσοκομείου, δίνει, μέσω ανακοίνωσης, το Σωματείο...
Σωματείο ΠΑΓΝΗ: Η διοίκηση προβάλει απατηλή εικόνα για την υποστελέχωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν τη δίωξη της προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών
Ενώσεις του Ηρακλείου καταγγέλλουν την κλήτευση της Αφροδίτης Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ, σε δίκη ως κατηγορούμενη με βάση τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν τη δίωξη της προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα του νοσοκομείου
Σειρά κινητοποιήσεων από Δευτέρα ξεκινάει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος.
ΠΑΓΝΗ: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα του νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς νοσηλευτές τα σχολεία - Κινητοποιήσεις γονέων στο Ηράκλειο
Αφορμή στάθηκε ένα σοβαρό περιστατικό μη χορήγησης νοσηλευτικής βοήθειας σε μαθήτρια Γυμνάσιου με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.
Χωρίς νοσηλευτές τα σχολεία - Κινητοποιήσεις γονέων στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα «κραυγή αγωνίας» από τους γιατρούς για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για την βιωσιμότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Νέα «κραυγή αγωνίας» από τους γιατρούς για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας