• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.4°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 23.9°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 21.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  0 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.1°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 27.2°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.4°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.0°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.1°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 23.9°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  86%

Ηράκλειο: Καταγγέλλουν απόλυση εργαζόμενης και τη μη καταβολή δεδουλευμένων

 • A-
 • A+
Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζομένων Ηρακλείου, καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενης στον επισιτισμό ως μαγείρισσα και τη μη καταβολή δεδουλευμένων από ταβέρνα στις Άνω Αρχάνες Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-καταγγελία, η εργαζόμενη προσλήφθηκε με σύμβαση αορίστου χρόνου στην ταβέρνα με καθυστέρηση, καθώς είχε ξεκινήσει ήδη να εργάζεται εκεί νωρίτερα. Μάλιστα, στην πρόσληψη είχε δηλωθεί ως λαντζιέρισσα, ενώ εργαζόταν ως μαγείρισσα. Η εργαζόμενη εργαζόταν πολύ παραπάνω από τα δηλωμένα, 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό κι ενώ προφορικά είχε γίνει συμφωνία για μισθό μεγαλύτερο από τον δηλωμένο, στην πράξη δεν της κατεβλήθη ούτε καν ολόκληρο το δηλωμένο ποσό. Το παραπάνω ποσό μαζί με τις απλήρωτες υπερωρίες, την υπερεργασία, δώρα, επιδόματα και μη ληφθείσα άδεια αντιστοιχεί σε χρωστούμενα συνολικά εκατοντάδων Ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι μαζί με την εν λόγω εργαζόμενη, η οποία απολύθηκε, παραιτήθηκαν άλλες δύο εργαζόμενες στην κουζίνα λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων αλλά και της συμπεριφοράς της εργοδοσίας, ενώ στον χωρο υπήρχαν κάμερες για τις οποίες δεν είχαν ενημερωθεί.

Σύμφωνα με την καταγγελία, στα δεδουλευμένα αντιστοιχούν υπόλοιπο αποδοχών, υπερεργασία, υπερωρίες, δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, επίδομα άδειας και μη ληφθείσα άδεια.

«Περιστατικά σαν αυτό δεν είναι μεμονωμένα αλλά αποτέλεσμα της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από το κυβερνών κόμμα, αφού νομοθετούν πάντα για να διασφαλίζουν τα κέρδη των εργοδοτών εις βάρος μας. Η πορεία προς την «ανάπτυξη» που αναζητούν εναγωνίως εργοδότες και το κράτος, κρύβει πίσω της συμβάσεις πολλών ταχυτήτων, εξαντλητικά ωράρια, εργασία σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, μειώσεις μισθών, αυθαίρετες απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες, την εχθρική στάση και την ποινικοποίηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην καταγγελία των σωματείων αναφέρονται επίσης τα εξής:


«Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του Συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου με την εργοδοσία, παραδέχτηκαν τα δοκιμαστικά εκτός σύμβασης, την εφταήμερη εργασία (ενώ ήταν δηλωμένη 6ήμερο) και τις καθημερινές υπερωρίες αλλά αρνήθηκαν να καταβάλλουν στην εργαζόμενη άμεσα τα δεδουλευμένα παραπέμποντας σε μελλοντική ημερομηνία προφασιζόμενοι οικονομικές δυσκολίες. Οι εργαζόμενοι άραγε δεν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες όταν μένουν απλήρωτοι;; Ή οι ζωές μας δεν μετράνε το ίδιο; Και μήπως και η δέσμευση για τη μελλοντική ημερομηνία πληρωμής θα τηρηθεί στον ίδιο βαθμό που τηρήθηκαν και όλα όσα όφειλε στην εργαζόμενη από το Μάη που απολύθηκε; Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε την εργαζόμενη, όπως κάθε εργαζόμενο, μέχρι τέλους στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων της με ψηφίσματα, δελτία τύπου, κινητοποιήσεις κλπ.

Περιστατικά σαν αυτό δεν είναι μεμονωμένα αλλά αποτέλεσμα της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από το κυβερνών κόμμα, αφού νομοθετούν πάντα για να διασφαλίζουν τα κέρδη των εργοδοτών εις βάρος μας. Η πορεία προς την «ανάπτυξη» που αναζητούν εναγωνίως εργοδότες και το κράτος, κρύβει πίσω της συμβάσεις πολλών ταχυτήτων, εξαντλητικά ωράρια, εργασία σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, μειώσεις μισθών, αυθαίρετες απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες, την εχθρική στάση και την ποινικοποίηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης.

Αν αυτή η κατάσταση ήταν ήδη πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό παραβαίνοντας τα όρια που έθετε η προϋπάρχουσα εργατική νομοθεσία, ο νόμος Χατζηδάκη, που αποτελεί προαπαιτούμενο του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, εισάγει περισσότερη ελαστικότητα, μετατοπίζει τα νόμιμα όρια υπέρ της εργοδοσίας, καταργεί ουσιαστικά το οχτάωρο γυρίζοντας μας ενάμιση αιώνα πίσω. Αυτή η νομιμοποίηση των προϋπάρχουσων αυθαιρεσιών, ανοίγει τον δρόμο σε ακόμη μεγαλύτερες νέες αυθαιρεσίες των εργοδοτών, πχ 11ωρα που βλέπουμε ήδη στην πράξη. Συγχρόνως, ο νόμος Χατζηδάκη αφοπλίζει την εργατική τάξη δυσχεραίνοντας τις διαδικασίες των συνδικάτων και την κήρυξη απεργιών και προάγοντας την ατομική διαπραγμάτευση, με σκοπό τον εκμηδενισμό των συλλογικών αντιστάσεων, την παγίωση των νέων συσχετισμών σε βάρος των εργαζομένων και εν τέλει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εργαζομένων που θα δέχεται την απουσία συλλογικών διεκδικήσεων και ουσιαστικών εργατικών δικαιωμάτων ως κάτι το φυσικό.

Δηλώνουμε πως αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) που θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους κατοχυρώνοντας θεσμικούς όρους και ουσιαστικές αυξήσεις, 5ήμερο -7ωρο -35ωρο, κανονικές προσλήψεις, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς. Παλεύουμε για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικού νόμου!

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταγγείλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία στα σωματεία τους και τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα κι Εργαζομένων Ηρακλείου. Η εργοδοτική ασυδοσία, η καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων και η χειροτέρευση των όρων εργασίας δεν θα περάσουν! Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας φοβισμένος! Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη!

Κανένας εργαζόμενος μόνος, καμία εργαζόμενη μόνη! Με τους αγώνες μας σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία!

Καλούμε σωματεία και συλλόγους εργαζομένων να δείξουν έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη με ψηφίσματα αλληλεγγύης-καταγγελίας των αντεργατικών πρακτικών.

·Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες πρακτικές της εν λόγω ταβέρνας.

·Διεκδικούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στην εργαζόμενη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Νέες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για τον απολυμένο μηχανικό
Σε νέα κινητοποίηση για την την απόλυση μηχανικού τεχνικής εταιρίας και τη μη καταβολή δεδουλευμένων του, καλεί το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για τον απολυμένο μηχανικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να γιατί οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό
Πέρα από τα προφανή: εντατικοποίηση εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων κτλ., οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν λεκτική και σωματική βία.
Να γιατί οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου: «Σύγχρονοι δούλοι εν έτει 2020»
Για πλήρη ασυδοσία και καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου: «Σύγχρονοι δούλοι εν έτει 2020»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: «Καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στο αεροδρόμιο»
Για πλήρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.
Ηράκλειο: «Καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στο αεροδρόμιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας