• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 28.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.9°C
  2 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 27.1°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 27.8°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.4°C / 28.2°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
Dreamstime.com

Κρήτη: Διαμαρτυρία για τους μειωμένους διορισμούς Φυσικών στη Μέση Εκπαίδευση

 • A-
 • A+
Στους μειωμένους διορισμούς Φυσικών στη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, αναφέρεται η επιστολή που απέστειλε ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης.

Όπως τονίζεται στην επιστολή των Φυσικών, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο αριθμός των μόνιμων θέσεων Φυσικών είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τις μαθησιακές απαιτήσεις του μαθήματος της Φυσικής σε Γυμνάσιο και ειδικά στο Λύκειο.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, ο τρόπος τοποθέτησης των νεοδιόριστων ΠΕ04 πριν λίγους μήνες έγινε με λάθος τρόπο. Πολλές διευθύνσεις εκπαίδευσης σε όλη την χώρα, προσπάθησαν να τοποθετήσουν τον μεγάλο αριθμό συναδέλφων από τις υπόλοιπες ειδικότητες Φυσικών Επιστημών χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από την νομοθεσία διαδικασία για την απόκτηση οργανικής θέσης (12 ώρες στο μάθημα Α ανάθεσης κάθε ειδικότητας για την τοποθέτηση σε οργανική θέση).

Έτσι, καθηγητές χωρίς πτυχίο Φυσικής τοποθετήθηκαν σε οργανικές θέσεις, λαμβάνοντας υπόψη την δυνατότητα διδασκαλίας της Φυσικής ως μάθημα Β ανάθεσης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης τόσο σε κεντρικά, όσο και σε περιφερειακά δημόσια σχολεία είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος και η πολιτεία οφείλει μέσα από τις δράσεις της να κινηθεί με αποφάσεις πάνω σε αυτό το πλαίσιο».

Τέλος, ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης καλεί τους αρμόδιους σε κάθε επίπεδο να μεριμνήσουν, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος αριθμός αναπληρωτών Φυσικών για να καλυφτούν οι ώρες Φυσικής κυρίως από Φυσικούς. «Ο Σεπτέμβριος πρέπει να βρει τα σχολεία έτοιμα, όχι μόνο σε επάρκεια προσωπικού, αλλά και σε σωστή επιστημονική επάρκεια του κάθε διδάσκοντα», καταλήγει.

Αναλυτικά η επιστολή:


«Ύστερα και από τους τελευταίους διορισμούς εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο αριθμός των μόνιμων θέσεων Φυσικών είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τις μαθησιακές απαιτήσεις του μαθήματος της Φυσικής σε Γυμνάσιο και ειδικά στο Λύκειο.

Έχουμε επισημάνει ξανά ότι ο τρόπος τοποθέτησης των νεοδιόριστων ΠΕ04 πριν λίγους μήνες έγινε με λάθος τρόπο. Πολλές διευθύνσεις εκπαίδευσης σε όλη την χώρα, προσπάθησαν να τοποθετήσουν τον μεγάλο αριθμό συναδέλφων από τις υπόλοιπες ειδικότητες Φυσικών Επιστημών χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από την νομοθεσία διαδικασία για την απόκτηση οργανικής θέσης (12 ώρες στο μάθημα Α ανάθεσης κάθε ειδικότητας για την τοποθέτηση σε οργανική θέση). Καθηγητές χωρίς πτυχίο Φυσικής τοποθετήθηκαν σε οργανικές θέσεις, λαμβάνοντας υπόψη την δυνατότητα διδασκαλίας της Φυσικής ως μάθημα Β ανάθεσης.

Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι κάθε μαθητής και μαθήτρια να έχει την δυνατότητα να διδαχτεί κάθε γνωστικό αντικείμενο με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Για αυτό είναι αναγκαίο η Φυσική να διδάσκεται αποκλειστικά από τους Φυσικούς ειδικά στο Λύκειο, όπως άλλωστε και τα μαθήματα των υπολοίπων ειδικοτήτων από τους συναδέλφους της αντίστοιχης ειδικότητας. Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης τόσο σε κεντρικά, όσο και σε περιφερειακά δημόσια σχολεία είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος και η πολιτεία οφείλει μέσα από τις δράσεις της να κινηθεί με αποφάσεις πάνω σε αυτό το πλαίσιο. Η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων απαιτεί εκπαιδευτικό προσωπικό, που θα έχει τα γνωστικά εργαλεία για να μπορεί να ανταποκριθεί.

Ο μικρός αριθμός νεοδιοριζόμενων Φυσικών τόσο για το 2021 (87), όσο και για το 2022 (57) σε συνάρτηση με τις προβλεπόμενες ώρες Φυσικής με βάση τα αναλυτικά προγράμματα Γυμνασίου και Λυκείου σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε ο αριθμός αναπληρωτών ΠΕ04.01 να είναι αντίστοιχος των πραγματικών αναγκών. Σημειώνουμε ότι η Φυσική τόσο στο Γυμνάσιο, όσο και στο Λύκειο είναι το μάθημα με τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τα άλλα μαθήματα των ΠΕ.04 (5 και 12 ώρες αντίστοιχα) και η Φυσική είναι η ειδικότητα με τις λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ειδικότητες των ΠΕ04, ενώ ταυτόχρονα οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι αρκετές.

Καλούμε τους αρμόδιους σε κάθε επίπεδο να μεριμνήσουν, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος αριθμός αναπληρωτών Φυσικών για να καλυφτούν οι ώρες Φυσικής κυρίως από Φυσικούς. Ο Σεπτέμβριος πρέπει να βρει τα σχολεία έτοιμα, όχι μόνο σε επάρκεια προσωπικού, αλλά και σε σωστή επιστημονική επάρκεια του κάθε διδάσκοντα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειωμένοι οι διορισμοί φυσικών στη Μέση Εκπαίδευση
Ολοένα και μειώνονται κάθε χρόνο οι διορισμοί φυσικών στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, την ώρα που η Φυσική ως μάθημα έχει τις περισσότερες ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα σε σχέση με τα άλλα μαθήματα του κλάδου...
Μειωμένοι οι διορισμοί φυσικών στη Μέση Εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών για την κατάργηση οργανικών θέσεων
Την πολιτική συρρίκνωσης του Δημόσιου Σχολείου από την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου, καλώντας σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την κατάργηση...
Ηράκλειο: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών για την κατάργηση οργανικών θέσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες αντιδράσεις για την υποβάθμιση σχολικών μονάδων της Κρήτης
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. του Ηρακλείου, «Δ. Θεοτοκόπουλος» καταγγέλλει την αιφνιδιαστική και στα κρυφά όπως αναφέρει, απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου να υποβιβάσει λειτουργικά...
Νέες αντιδράσεις για την υποβάθμιση σχολικών μονάδων της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την υποβάθμιση δεκάδων σχολείων καταγγέλλει ο ΣΕΠΕ Χανίων
Πάνω από 20 σχολεία υποβιβάζονται και δε θα λειτουργήσουν όπως πέρσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
Την υποβάθμιση δεκάδων σχολείων καταγγέλλει ο ΣΕΠΕ Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Αντιδρούν στην υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου
Γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το μέλλον του δημοτικού σχολείου με φόντο τη συγχώνευση δυο τάξεων την ερχόμενη σχολική χρονιά, λόγω της μείωσης του μαθητικού δυναμικού.
Ρέθυμνο: Αντιδρούν στην υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας