• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.7°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.9°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.7°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.8°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.2°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.8°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.5°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.0°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.8°C
  5 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 25.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.9°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  3 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  41%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI

Νέες αντιδράσεις για την υποβάθμιση σχολικών μονάδων της Κρήτης

 • A-
 • A+
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. του Ηρακλείου, «Δ. Θεοτοκόπουλος» καταγγέλλει την αιφνιδιαστική και στα κρυφά όπως αναφέρει, απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου να υποβιβάσει λειτουργικά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης και της ενδοχώρας.

Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, στη συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με τον διευθυντή Εκπαίδευσης στις 21 Ιουλίου, ο κ. Μπελαδάκης είχε αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν υποβιβάσεις σχολικών μονάδων.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, λίγες μέρες αργότερα το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου έχει λάβει απόφαση να προχωρήσει σε λειτουργικές υποβιβάσεις σχολείων και μάλιστα ήδη ενημερώνονται διευθυντές των συγκεκριμένων σχολείων (π.χ. 39ο Δ.Σ. Ηρακλείου, Δ.Σ. Αγ. Παρασκιών, Δ.Σ. Δαφνών, Δ.Σ. Βαγιονιάς κ.ά).

«Η συρρίκνωση των σχολικών μονάδων και κατ’ επέκταση η συγχώνευση τμημάτων οδηγούν στην υποβάθμιση του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργου, στην περικοπή θέσεων εργασίας και στη δημιουργία συνθηκών για το μακροπρόθεσμο κλείσιμο δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων», αναφέρει ο Σύλλογος, ζητώντας:

 • να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε απόπειρα υποβάθμισης των σχολείων του νομού
 • να δημοσιοποιήσει τη σχετική απόφαση για τη λειτουργική υποβάθμιση των σχολικών μονάδων.

Τέλος, καλούν σε κινητοποίηση, σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουλίου και ώρα 13:00 στην Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηρακλείου, στην οποία έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου.

Επιστολή στην Κεραμέως

Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως απέστειλε ο Αντιπεριφεριεάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, με θέμα τον λειτουργικό υποβιβασμό Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όπου διατυπώνεται το κοινό αίτημα του αντιπεριφερειάρχη και των δημάρχων της Π.Ε. Χανίων για να μην εφαρμοστεί η σχετική απόφαση που προβλέπει υποβιβασμό δεκάδων σχολικών μονάδων, και παράλληλα ζητείται δια ζώσης συνάντηση με την υπουργό σχετικά με το θέμα αυτό.

Η επιστολή:

«Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

Σχετικά με την 7506/06.07.2022 Απόφαση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία προκύπτει λειτουργικός υποβιβασμός για 28 Δημοτικά Σχολεία και 43 Νηπιαγωγεία στην ΠΕ Χανίων, σας αναφέρουμε τα παρακάτω, προκειμένου να καταστείτε γνώστης όλων των παραμέτρων του θέματος:

 1. Οι λειτουργικές μεταβολές που αφορούν στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων, πραγματοποιούνται λόγω μείωσης των τμημάτων με αποκλειστικό κριτήριο τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα σχολεία να μετατρέπονται από 6θέσια σε 4θέσια, ή και σε 3θέσια ακόμα ανά περίπτωση. Όσον αφορά στα νηπιαγωγεία, ο αριθμός 1 νηπιαγωγού ανά 25 νήπια, δεν επιτρέπει στα παιδιά να αποκομίσουν απολύτως τίποτα από αυτή την βαθμίδα της εκπαίδευσης.
 2. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα σχολεία αυτά ευρίσκονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, ορισμένα δε εξ αυτών ευρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές (π.χ. Βουβά Δ. Σφακίων, Καντάνου Δ. Καντάνου – Σελίνου, Ασή Γωνιάς Δ. Αποκορώνου), ή φοιτούν σε αυτά μαθητές που μεταφέρονται από απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές (π.χ. Δραπανιά Δ. Κισσάμου).
 3. Οι γονείς στις περιοχές αυτές δεν μπορούν να αποδεχθούν σε καμιά περίπτωση ότι η επιλογή τους να κατοικήσουν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων τιμωρείται με κατάργηση των ίσων ευκαιριών για τα παιδιά τους και με παροχή παιδείας κατώτερης ποιότητας για αυτά. Αισθάνονται ενοχές και σχεδιάζουν μετοίκηση στα αστικά κέντρα του νομού, προκειμένου να μην κατηγορηθούν αργότερα από τα ίδια τα παιδιά τους ότι αποδέχθηκαν μοιρολατρικά την κατάσταση που διαμορφώθηκε, χωρίς να αντιδράσουν. Αντιλαμβάνεστε ασφαλώς τις επιπτώσεις από μια τέτοια γενικευμένη αντίδραση. Όχι μόνο θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση έως και κλείσιμο αυτών των σχολικών μονάδων, αλλά θα υπονομεύσει στην πράξη όλες τις πολιτικές αποκέντρωσης και ενδυνάμωσης των αγροτικών περιοχών.
 4. Χωρίς καμία διάθεση να αγνοήσουμε την ισχύουσα νομοθεσία η οποία ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων κάτω από συγκεκριμένες χρονικές και οικονομικοκοινωνικές συγκυρίες, θεωρούμε ότι ο αριθμός των μαθητών ως μοναδικό κριτήριο για την ανάπτυξη ή τη μείωση των τμημάτων σε σχολικές μονάδες φανερώνει έλλειψη έμπνευσης και οράματος για την ανάπτυξη της υπαίθρου.
 5. Η λειτουργία εν έτει 2022 – 2023 τριθέσιων και τετραθέσιων σχολείων, παραπέμπει συνειρμικά σε άλλες εποχές και συγκεκριμένα στην μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα, τότε που η ύπαιθρος ερημώνονταν λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, στην προσπάθεια των ανθρώπων να επιβιώσουν. Επομένως είναι άδικο κατά την ταπεινή μας άποψη, σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια για ριζική αναδιάρθρωση της παιδείας όλων των βαθμίδων, να χρεωθείτε πολιτικά αλλά και να συνδεθείτε εσείς προσωπικά με μια τόσο συντηρητική επιλογή.
 6. Στην περίπτωση δε που τμήματα ή και ολόκληρα σχολεία κλείσουν, το κόστος που θα δαπανηθεί για την μεταφορά των μαθητών σε όμορες μονάδες θα είναι πολλαπλάσιο από την αμοιβή ενός ή δύο εκπαιδευτικών. Τα παιδιά που φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δυσκολεύονται ήδη πολύ με τη χρονοβόρα μετακίνησή τους από και προς το σχολείο, πόσο μάλλον αν κληθούν να φοιτήσουν σε ακόμα πιο απομακρυσμένη εκπαιδευτική μονάδα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που κλείσει σχολική μονάδα ή τάξη στο Δ. Καντάνου-Σελίνου θα υπάρξουν παιδιά τα οποία θα πρέπει να διανύουν κατ’ ελάχιστο 19 χιλιόμετρα περισσότερα από ότι διανύουν σήμερα (κάποια από αυτά διανύουν ήδη από 10 – 13 χλμ σήμερα) για να φτάσουν σε σχολική μονάδα. Θεωρείστε δεδομένο ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε όλες τις μη αστικές εκπαιδευτικές μονάδες των στους Δήμους της Π.Ε. Χανίων.

Μετά από την παράθεση των παραπάνω και πριν γενικευθεί με νέες αποφάσεις και από άλλους επισπεύδοντες Δ/ντες Πρωτοβάθμιας σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να διογκωθεί το πρόβλημα μαζί με την αγανάκτηση γονέων και μαθητών, σας παρακαλούμε θερμά να σκύψετε στο σοβαρό αυτό ζήτημα και να δώσετε λύση με τέτοιο τρόπο, που να προστατεύεται και η εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και το δικαίωμα των μαθητών μας για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Επιθυμία μας είναι να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και δια ζώσης και για το σκοπό αυτό είμαστε έτοιμοι να σας συναντήσουμε στο Υπουργείο σας στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Δεν έκλεισαν ακόμα τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», υπάρχουν ακόμη 256 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ηράκλειο: Δεν έκλεισαν ακόμα τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών για την κατάργηση οργανικών θέσεων
Την πολιτική συρρίκνωσης του Δημόσιου Σχολείου από την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου, καλώντας σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την κατάργηση...
Ηράκλειο: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών για την κατάργηση οργανικών θέσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τα... βασικά στα σχολεία
Κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηρακλείου πραγματοποιεί η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και η «Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου» -...
Κρήτη: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τα... βασικά στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: «Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα»
Το άνοιγμα των σχολικών μονάδων χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου...
Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: «Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ζητούν μαζικά τεστ ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων
Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, ζητούν με ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικοί της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Ηράκλειο: Ζητούν μαζικά τεστ ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπόμνημα διευθυντών σχολείων του Ηρακλείου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Τον έντονο προβληματισμό τους για το εάν μπορεί να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ή όχι παροχής ουσιαστικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προς τους μαθητές, εκφράζει ομάδα διευθυντών σχολείων της Δευτεροβάθμιας...
Υπόμνημα διευθυντών σχολείων του Ηρακλείου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας