• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.2°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 20.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.5°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 24.0°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  0 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  0 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κύμα παραιτήσεων στο Νοσοκομείο Χανίων

 • A-
 • A+
Διευθυντές χειρουργοί εντέλλονται να εργάζονται και στα Επείγοντα, ενώ φτάνουν να δουλεύουν ώς και 60 ώρες την εβδομάδα κάνοντας ακόμη και ράμματα ή να τοποθετούν γύψο ● Παραιτήθηκαν ο διευθυντής του ΤΕΠ και της Β΄ Χειρουργικής.

Εξοντωτικές καταστάσεις και συνθήκες εργασίας πέρα από κάθε νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας καταγγέλλουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων, κάποιοι εκ των οποίων έφτασαν στα όριά τους και ήδη άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες παραιτήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του διευθυντή της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής Νίκου Τσιμινικάκη, ο οποίος την Τρίτη υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από 31 χρόνια προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ και 21 χρόνια εργασίας στο ίδιο νοσοκομείο. «Ο λόγος που με ώθησε στην παραίτηση είναι οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί λόγω υποστελέχωσης που οφείλεται στις εμμονικές ιδέες των κρατούντων για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», αναφέρει σε δημόσια ανάρτησή του ο γιατρός.

Ο κ. Τσιμινικάκης καταγγέλλει προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά εις βάρος του και εις βάρος των συναδέλφων του από ανθρώπους που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ευκαιριακά βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης για τη λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα πως λειτουργεί ένα νοσοκομείο και απαξιούν ακόμα και να κάνουν διάλογο».

«Ο λόγος που με ώθησε στην παραίτηση είναι οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί λόγω υποστελέχωσης» αναφέρει σε δημόσια ανάρτησή του ο γιατρός Ν. Τσιμινικάκης

Ο κ. Τσιμινικάκης πάντως δεν είναι ο μόνος γιατρός που υπέβαλε παραίτηση. Στις αρχές Ιουλίου τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Στέλιος Καστρινάκης, διευθυντής του πιο νευραλγικού τμήματος ολόκληρου του ιδρύματος, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Οσοι γνωρίζουν το κλίμα στο Νοσοκομείο Χανίων τονίζουν πως ακριβώς στα ΤΕΠ βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος, καθώς είναι το τμήμα που εφημερεύει καθημερινά σε 24ωρη βάση. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και 60 ώρες την εβδομάδα, κάτι που υπερβαίνει το νόμιμο όριο ωρών εργασίας. Παρόμοιες καταστάσεις καταγράφονται και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου οι εφημερεύοντες γιατροί αναγκάζονται να αφήνουν τους ασθενείς τους στις κλινικές και μεταφέρονται στα επείγοντα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Στα Χανιά, ο μεγάλος φόρτος στο ΤΕΠ μεταφέρεται ως ντόμινο στις κλινικές του νοσοκομείου, καθώς λόγω της έλλειψης ειδικευόμενων αναγκάζονται οι εφημερεύοντες γιατροί -ακόμα και διευθυντές χειρουργοί- να καλύπτουν τρέχουσες ανάγκες, να κάνουν ακόμα και ράμματα ή τοποθέτηση γύψου, παρέχοντας πρώτες βοήθειες την ώρα που έχουν στην ευθύνη τους βαριά περιστατικά στις κλινικές τους ή προγραμματίζουν σοβαρά χειρουργεία.

Ο γιατρός της χειρουργικής κλινικής, Γιώργος Πετράκης, κατήγγειλε δημόσια πως «το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για τις εφημερίες του μήνα, ενώ πριν από λίγες ημέρες έπεσαν τα πρώτα “εντέλλεσθε” από τον κύριο διοικητή». Ο ίδιος κάνει λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση «γαλέρας» που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Τι απαντά ο διοικητής

Για τις σοβαρότατες καταγγελίες που διατυπώθηκαν δημόσια, η «Εφ.Συν.» ζήτησε τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργου Μπέα. Οι ίδιος αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη ειδικευόμενων, αποδίδοντας το φαινόμενο και στο «brain drain» καθώς σε μεγάλο βαθμό οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό όπου αμείβονται πολύ καλύτερα. Είναι επόμενο να πέφτει το βάρος στους εμπειρότερους γιατρούς, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, λέει ο κ. Μπέας, τονίζοντας όμως πως το Νοσοκομείο Χανίων είναι από τα πιο καλά στελεχωμένα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά στη χειρουργική κλινική (όπου σημειώθηκε η τελευταία παραίτηση) υπάρχουν 11 γιατροί για 12 οργανικές θέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραίτηση και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό
Μετά τις παραιτήσεις στο νοσοκομείο Χανίων, έρχεται μία ακόμα παραίτηση, αυτήν την φορά στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, αποτέλεσμα της σοβαρής έλλειψης προσωπικού.
Παραίτηση και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραίτηση με αιχμές του διευθυντή της Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Χανίων
Την παραίτησή του ανακοίνωσε χθες (25/07) με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Χανίων και χειρουργός, Νίκος Τσινιμικάκης.
Παραίτηση με αιχμές του διευθυντή της Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα «κραυγή αγωνίας» από τους γιατρούς για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για την βιωσιμότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Νέα «κραυγή αγωνίας» από τους γιατρούς για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Χανίων
Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.
Σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜέΡΑ25: Τα Χανιά δεν θα έχουν γιατρούς αλλά θα έχουν… F-35
Να προσληφθούν άμεσα νέοι γιατροί, με αξιοπρεπείς μισθούς ώστε να ανακληθούν οι παραιτήσεις του προσωπικού στο Νοσοκομείο Χανίων, ζητούν με ανακοίνωση οι Ομάδες Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25.
ΜέΡΑ25: Τα Χανιά δεν θα έχουν γιατρούς αλλά θα έχουν… F-35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αντιδρούν οι γιατροί στις μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία
Τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και το Δ.Σ. του Εργασιακού Συλλόγου.
Χανιά: Αντιδρούν οι γιατροί στις μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας