• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 24.5°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 24.1°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.9°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%

Η θέση του νέου αεροδρομίου και η σεισμική δραστηριότητα κάτω από αυτό

Ακούτε τι λένε οι σεισμολόγοι για το αεροδρόμιο Καστελλίου;

 • A-
 • A+
Ανακοίνωση εξέδωσε η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας», με αφορμή και τις τελευταίες παρεμβάσεις σεισμολόγων που προειδοποιούν για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι και τα ενεργά ρήγματα της περιοχής.

Η Πρωτοβουλία τονίζει ότι αυτά τα γεγονότα ήταν γνωστά και πριν, ωστόσο η εικόνα πλέον χαρακτηρίζεται δραματική, με την Πρωτοβουλία να κατηγορεί την ΤΕΡΝΑ και μερίδα πολιτικών ότι αγνοούν το γεγονός ότι στην μελέτη κατασκευής δεν έχει προβλεφθεί καν σεισμός στην ξηρά παρά μόνο στη θάλασσα.

«Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας εκθέτει εδώ και χρόνια την τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική μκαταστροφή που θα φέρει το αεροδρόμιο όχι μόνο στην Πεδιάδα αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Το τεράστιο κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Ηρακλείου αλλά και την ολοκληρωτική καταστροφή του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας, ειδικά σε περίοδο που η επισιτιστική κρίση μας χτυπά την πόρτα. Μετά τους σεισμούς είναι πλέον προφανές πως ο κίνδυνος αφορά και την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν το έργο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδας, έκρουσε χθες με ανάρτησή του στο διαδίκτυο για μία ακόμη φορά ο καθηγητής σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Αναλυτικά:


«Δεν χρειάζονταν οι σεισμοί για να πειστούμε ότι το αεροδρόμιο Καστελλίου είναι ένα επικίνδυνο και παράλογο έργο. Και πριν από την 27 η Σεπτεμβρίου οι ειδικοί της αεροπλοϊας αλλά και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων μας επεσήμαιναν τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου για τον τόπο μας αλλά και για την ίδια την ασφάλεια των πτήσεων.

Ωστόσο σήμερα η εικόνα πια είναι δραματική.

Πόσο μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία αναλαμβάνουν όσοι κάνουν πως δεν ακούν τις επισημάνσεις των σεισμολόγων; Πόσο εύκολα μπορούν να παρακάμψουν οι εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ αλλά και οι πολιτικοί που υποστηρίζουν το έργο ότι στην μελέτη κατασκευής δεν έχει προβλεφθεί καν σεισμός στην ξηρά παρά μόνο στη θάλασσα; (επισήμανση του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα στη σχετική ημερίδα τον Απρίλιο στο Αρκαλοχώρι).

Πόσο μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουν όταν σεισμολόγοι λένε ότι είχαν προειδοποιήσει την εταιρία για τους κινδύνους από τους σεισμούς αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη; (Ακης Τσελέντης στην ίδια ημερίδα και σε δηλώσεις του στον Τύπο).

Και επιτέλους πόσο απαθείς μπορεί να μένουν όσοι υπερασπίζονται τυφλά το έργο μπροστά στη χθεσινή δραματική αναφορά του κ. Λέκκα σε συνέντευξή του ότι «ο διάδρομος προσγείωσης κατασκευάστηκε πάνω σε ρήγμα, που φαίνεται πως έχει ενεργοποιηθεί, καθώς οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν ακριβώς πάνω σε αυτό το ρήγμα»;

Πόσες φορές πρέπει να επισημάνουν οι ειδικοί ότι χρειάζονται εκτεταμένες γεωλογικές έρευνες στην περιοχή πριν ξεκινήσει ένα τόσο μεγάλο έργο, ότι ο αντισεισμικός σχεδιασμός του είναι ανύπαρκτος και ότι προφανώς το έργο θα είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών;

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας εκθέτει εδώ και χρόνια την τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που θα φέρει το αεροδρόμιο όχι μόνο στην Πεδιάδα αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Το τεράστιο κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Ηρακλείου αλλά και την ολοκληρωτική καταστροφή του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας, ειδικά σε περίοδο που η επισιτιστική κρίση μας χτυπά την πόρτα.

Μετά τους σεισμούς είναι πλέον προφανές πως ο κίνδυνος αφορά και την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν το έργο.

Το Ηράκλειο έχει αεροδρόμιο, δίπλα στη θάλασσα, που μπορεί να επεκταθεί με ασφάλεια και με δραστική μείωση του θορύβου. Την Πεδιάδα την καταστρέφουν για να εκμεταλλευτούν οικονομικά συμφέροντα το παραθαλάσσιο φιλέτο του Ηρακλείου που ακόμα και να φύγει το «Νίκος Καζαντζάκης» δεν πρόκειται ποτέ να αποδοθεί στους κατοίκους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευθύνεται το νέο αεροδρόμιο για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι;
Πιθανή αιτία της δράσης του Εγκέλαδου και η «επαγόμενη σεισμικότητα» που προκαλείται από το έργο, λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, που καταγγέλλει την ανυπαρξία μελετών για τα νέα σεισμικά δεδομένα ●...
Ευθύνεται το νέο αεροδρόμιο για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες προειδοποιήσεις του Α. Τσελέντη για το αεροδρόμιο Καστελλίου
Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδας, κρούει για μία ακόμη φορά ο...
Νέες προειδοποιήσεις του Α. Τσελέντη για το αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναγκαία η επικαιροποιημένη μελέτη για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι
Επιστολή στον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, απέστειλε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης, με αφορμή την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα...
Αναγκαία η επικαιροποιημένη μελέτη για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αίτημα για μέσο σταθερής τροχιάς για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδας
Την κατασκευή μέσου σταθερής τροχιάς που θα συνδέει το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης και άλλες υποδομές όπως το λιμάνι Ηρακλείου, ζητάει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας...
Αίτημα για μέσο σταθερής τροχιάς για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Νίκος Καζαντζάκης»: Κι όμως πωλείται
«Μασάζ» από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο Ηρακλείου μετά τις αντιδράσεις για την ήδη δρομολογημένη εκποίηση του αεροδρομίου • Εχει ήδη μπει ενέχυρο για να φτιαχτεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι • Εγκαταλείφθηκε λόγω......
«Νίκος Καζαντζάκης»: Κι όμως πωλείται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" έχει ήδη ξεπουληθεί»
«Πείτε την αλήθεια στους Ηρακλειώτες: Μόνος τρόπος για να πάρει πίσω τα λεφτά της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι να ξεπουληθεί το "Ν. Καζαντζάκης" που έχει ήδη μπει ως "ενέχυρο" για την εκταμίευση του...
«Το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" έχει ήδη ξεπουληθεί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας