• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.5°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.6°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.0°C
  3 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  78%

Από την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, ενάντια στις διώξεις και στην κλήση των φοιτητών για κατάθεση.

Στηρίζουν τους διωκόμενους φοιτητές οι εκπαιδευτικοί του Πολυτεχνείου Κρήτης

 • A-
 • A+
Τριάντα τέσσερα μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, με δημόσια παρέμβασή τους, δηλώνουν την εναντίωσή τους στις διώξεις των οκτώ φοιτητών/τριών και καλούν σε απόσυρση κάθε κατηγορίας.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, «εμείς, ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα για ζητήματα που η ίδια η ενδιαφερόμενη ακαδημαϊκή κοινότητα και τα νόμιμα θεσμικά της όργανα θεώρησαν ως λήξαντα, όχι μόνο δεν επιλύουν προβλήματα αλλά επιδεινώνουν τις ακαδημαϊκές σχέσεις έχοντας αρνητικό παιδαγωγικό αποτύπωμα».

Σύμφωνα με τους 34 εκπαιδευτικούς, παρότι κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξέφρασε επιθυμία ποινικοποίησης του συμβάντος, ακολούθησε παρέμβαση της υπουργού Παιδείας με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και η έναρξη προανακριτικής διαδικασίας και επίδοσης κλήσεων για κατάθεση σχετικά με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σε οκτώ φοιτητές του Ιδρύματος, προέδρους και μέλη ΔΣ φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Καλούμε την κυρία υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε και να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην ομαλή λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης και των σχέσεων μεταξύ των μελών της», αναφέρεται στην ανακοίνωση των εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται ότι φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία των Χανίων θα πραγματοποιήσουν, σήμερα Τετάρτη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, καθώς οι οκτώ φοιτητές/τριες αναμένεται να καταθέσουν, ενώ την Πέμπτη 7 Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο φοιτητών και σωματείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Ως μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης και ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να τοποθετηθούμε για τη δυσανάλογη κλιμάκωση ενδοπανεπιστημιακού ζητήματος, που έλαβε χώρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης κατά την διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Το ζήτημα έχει να κάνει με τη διαφωνία μελών ΔΕΠ και φοιτητών για την τοποθέτηση χειρόγραφης ενημερωτικής αφίσας σε μη προκαθορισμένο χώρο και, μετά την παρέμβαση του Κοσμήτορα της εμπλεκόμενης Σχολής, την παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών στο γραφείο του.

Αποτελεί πάγια πεποίθησή μας ότι στην Πανεπιστημιακή καθημερινότητα τα όποια ζητήματα που συχνά αναδύονται θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με παιδαγωγική διάθεση, σεβασμό στην ακαδημαϊκή ελευθερία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, διασφάλιση της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, σεβασμό στην ατομική αξιοπρέπεια και ειλικρινή διάθεση αποκλιμάκωσης της όποιας έντασης.

Τα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και με την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει, έχουν την ικανότητα να εκτιμούν, να διαχειρίζονται και εν τέλει να επιλύουν τα προβλήματά τους πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης επιλήφθηκε του προβλήματος που είχε ανακύψει και μετά τις σχετικές συστάσεις θεώρησε το περιστατικό λήξαν, η δε πανεπιστημιακή κοινότητα έμεινε με την πεποίθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης.

Προς έκπληξη όμως όλων, στη συνέχεια και παρότι κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξέφρασε επιθυμία ποινικοποίησης του συμβάντος, ακολούθησε παρέμβαση της κυρίας Υπουργού Παιδείας με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και η έναρξη προανακριτικής διαδικασίας και επίδοσης κλήσεων για κατάθεση σχετικά με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σε οκτώ φοιτητές του Ιδρύματος, Προέδρους και μέλη ΔΣ φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μέσα σε μία δυσμενή πολιτική συγκυρία για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, η οποία χαρακτηρίζεται από τα ζητήματα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και του νέου Νομοσχεδίου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων που δέχονται καθημερινά δριμεία κριτική από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι λογικό ακόμη και ο οποιοσδήποτε καλόπιστος παρατηρητής να θεωρήσει ότι μία τέτοια πολιτική κίνηση χρησιμοποιεί ένα περιστατικό για να μπορέσει πιθανώς να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των πολιτικών πανεπιστημιακών εξελίξεων ή ακόμη και να δικαιολογήσει πολιτικές επιλογές.

Εμείς, ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα για ζητήματα που η ίδια η ενδιαφερόμενη ακαδημαϊκή κοινότητα και τα νόμιμα θεσμικά της όργανα θεώρησαν ως λήξαντα, όχι μόνο δεν επιλύουν προβλήματα αλλά επιδεινώνουν τις ακαδημαϊκές σχέσεις έχοντας αρνητικό παιδαγωγικό αποτύπωμα. Ενόψει των παραπάνω, καλούμε την κυρία Υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε και να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην ομαλή λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης και των σχέσεων μεταξύ των μελών της».

Τα μέλη ΔΕΠ (με αλφαβητική σειρά)

 1. Βαζάκας Αλέξανδρος
 2. Βάμβουκα Δέσποινα
 3. Βαφείδης Αντώνιος
 4. Βλυσίδης Ανέστης
 5. Γεντεκάκης Ιωάννης
 6. Γκότσης Αλέξανδρος
 7. Δάρας Τρύφων
 8. Δελής Ανάργυρος
 9. Έλληνας Δημοσθένης
 10. Καλλίθρακας-Κόντος Νικόλαος
 11. Κοντογιάννης Θωμάς
 12. Κοτσάκη Αμαλία
 13. Μανουσάκης Αντώνιος
 14. Μανούτσογλου Εμμανουήλ
 15. Μουτσόπουλος Αθανάσιος
 16. Κουτρούλης Άρης
 17. Λαζαρίδης Μιχαήλ
 18. Μαριά Ευπραξία (Αίθρα)
 19. Ξηρουδάκης Γεώργιος
 20. Παπαδοπούλου Ελένη
 21. Πασαδάκης Νικόλαος
 22. Πατέλης Δημήτριος
 23. Πεντάρη Δέσποινα
 24. Ροζάκης Στυλιανός
 25. Ρότσιος Δημήτριος
 26. Σαμολαδάς Βασίλειος
 27. Σαριδάκης Ιωάννης
 28. Σκουτέλης Νικόλαος
 29. Σταυρακάκης Γεώργιος
 30. Στειακάκης Εμμανουήλ
 31. Στεφανάκης Αλέξανδρος
 32. Τσακαλάκης Δημήτριος
 33. Τσούτσος Θεοχάρης
 34. Χαλκιαδάκης Γεώργιος
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαδήλωσαν για την παύση των διώξεων εναντίον των φοιτητών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα Χανιά, με αφορμή τη δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον οκτώ φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Χανιά: Διαδήλωσαν για την παύση των διώξεων εναντίον των φοιτητών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητήριο στα Χανιά την Πέμπτη ενάντια στις διώξεις φοιτητών
Σε συλλαλητήριο ενάντια στις διώξεις των οκτώ φοιτητών/τριων του Πολυτεχνείου Κρήτης και στην κλήση τους να καταθέσουν στην Ασφάλεια Χανίων για την υπόθεση «εγκλεισμού» του κοσμήτορα του ιδρύματος κατά τη...
Συλλαλητήριο στα Χανιά την Πέμπτη ενάντια στις διώξεις φοιτητών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα προθεσμία πήραν οι διωκόμενοι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης
Παράταση για την κατάθεση του απολογητικού υπομνήματος η οποία και δόθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 6 Ιουλίου, πήραν οι οκτώ φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης οι οποίοι διώκονται, με παρέμβαση Κεραμέως, για τον...
Νέα προθεσμία πήραν οι διωκόμενοι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διώξεις φοιτητών: Κάνουν λόγο για σκευωρία - Στηρίζουν οι καθηγητές
Για στοχοποίηση των συνδικαλιστικών συλλόγων και σκευωρία, κάνουν λόγο οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης αναφορικά με τις διώξεις φοιτητών για τον «εγκλεισμό» του κοσμήτορα κατά τη διάρκεια κινητοποίησης,...
Διώξεις φοιτητών: Κάνουν λόγο για σκευωρία - Στηρίζουν οι καθηγητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαδήλωσαν για ασφαλή σχολεία και πανεπιστήμια
Μαζικά συλλαλητήρια για άνοιγμα των πανεπιστημίων αλλά και την ασφαλή παρουσία των μαθητών στα σχολεία, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε Ηράκλειο και Χανιά.
Κρήτη: Διαδήλωσαν για ασφαλή σχολεία και πανεπιστήμια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Χανιά: Διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας