• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 24.6°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.0°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.7°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 20.1°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 13.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 24.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  89%

Αποκόρωνας Χανίων: Αγώνες για το νερό και τον δημόσιο χώρο

 • A-
 • A+
Η «Ανοικτή Συνέλευση για τα νερά του Αποκόρωνα» στηρίζει τη «Συνέλευση των κατοίκων των Αρμένων», ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των πηγών των Αρμένων, που επηρεάζει τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Όπως αναφέρει και το κείμενο των κατοίκων των Αρμένων που δημοσιοποιήθηκε πριν από δύο περίπου βδομάδες, οι πηγές έχουν βαρύνουσα κοινωνική και ιστορική σημασία για τον τόπο. «Η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές αποτελεί κοινωνικό κεκτημένο αιώνες τώρα ενώ έχουν και τεράστια περιβαλλοντική αξία όπως αντικατοπτρίζεται θεσμικά στους περιβαλλοντικούς όρους άντλησης, που ορθά είναι αυστηροί», αναφέρει η «Ανοικτή Συνέλευση για τα νερά του Αποκόρωνα», τονίζοντας παράλληλα ότι «στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους των Αρμένων, μοιραζόμαστε τις αγωνίες τους και θα είμαστε μαζί τους στους αγώνες για το νερό, τον δημόσιο χώρο και τη συλλογική ιστορία».

Όπως επισημαίνουν οι δύο συλλογικότητες, η ιδιωτικοποίηση του περιβάλλοντος χώρου των πηγών που επιχειρείται, είναι προφανές ότι δεν πληρεί ούτε θεσμικά τις προϋποθέσεις, αλλά το κυριότερο, όπως επισημαίνου, είναι ότι δε νομιμοποιείται στα μυαλά και τις συνειδήσεις τους. «Είναι άλλη μια επίθεση της αγοράς στους κοινούς μας τόπους που εντείνεται την τελευταία περίοδο. Δάση, πηγές, παραλίες και γενικά όλοι οι ζωτικής σημασίας κοινοί μας τόποι, δέχονται συνεχώς “αναπτυξιακή” πίεση που δεν έχει φραγμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Ανοικτής Συνέλευσης για τα νερά του Αποκόρωνα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι πηγές δεν είναι ιδιωτικός χώρος. Είναι κοινός χώρος. Δε μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση της εισόδου στους χωριανούς και σε όλους μας. Η ελεύθερη πρόσβαση εκτός των άλλων διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων».

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της «Ανοικτής Συνέλευσης για τα νερά του Αποκόρωνα»:


«Η Ανοικτή Συνέλευση για τα νερά του Αποκόρωνα στηρίζει τη συνέλευση των κατοίκων των Αρμένων ενάντια στην επιχειρούμενη περίφραξη του χώρου των πηγών του χωριού και ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία της για τη προστασία τους.

Όπως αναφέρει και το εκτενές κείμενο των κατοίκων, οι πηγές έχουν βαρύνουσα κοινωνική και ιστορική σημασία για τον τόπο . Η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές αποτελεί κοινωνικό κεκτημένο αιώνες τώρα ενώ έχουν και τεράστια περιβαλλοντική αξία όπως αντικατοπτρίζεται θεσμικά στους περιβαλλοντικούς όρους άντλησης, που ορθά είναι αυστηροί.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία της πηγής για την κάλυψη υδρευτικών αναγκών: “Δ.3.2.β. Να εφαρμοστεί το μέτρο Μ13Β0401: «Καθορισμός και οριοθέτηση ζωνών ή/και μέτρων προστασίας σημείων υδροληψίας ύδατος, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση από υπόγεια υδατικά συστήματα», όπως προβλέπεται στο εγκεκριμένο ΣΔΛΑΠ του ΥΔ Κρήτης με την κατ ́ αρχήν εφαρμογή της απόλυτης ζώνης προστασίας των 10 μέτρων περιμετρικά των σημείων υδροληψίας.”

Η ιδιωτικοποίηση του περιβάλλοντος χώρου των πηγών που επιχειρείται, είναι προφανές, δεν πληρεί ούτε θεσμικά τις προϋποθέσεις, αλλά το κυριότερο είναι ότι δε νομιμοποιείται στα μυαλά και τις συνειδήσεις όλων μας. Είναι άλλη μια επίθεση της αγοράς στους κοινούς μας τόπους που εντείνεται την τελευταία περίοδο. Δάση, πηγές, παραλίες και γενικά όλοι οι ζωτικής σημασίας κοινοί μας τόποι, δέχονται συνεχώς “αναπτυξιακή” πίεση που δεν έχει φραγμούς.

Οι πηγές δεν είναι ιδιωτικός χώρος. Είναι κοινός χώρος. Δε μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση της εισόδου στους χωριανούς και σε όλους μας. Η ελεύθερη πρόσβαση εκτός των άλλων διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων .

Στη συνέλευσή μας συμπεράναμε ότι η προστασία και επισκεψιμότητα των πηγών μας αφορά όλους. Όχι μόνο είναι ένας θαυμάσιος τόπος που επιχειρείται να περιφραχθεί, αλλά κυρίως από τα νερά τους υδροδοτείται εκτός από το χωριό των Αρμένων και μεγάλο μέρος του Αποκόρωνα. Με αυτά στο μυαλό, δε μπορούμε παρά να φανταστούμε όλο τον περιβάλλοντα χώρο, συμπεριλαμβανομένου του χώρου που καταλαμβάνει το κτίριο, να είναι στα χέρια των δημοτών. Στολίδια της κοινότητας που θα μπορούσαν, μια επόμενη μέρα, να είναι ένα ζωντανό μνημείο της συλλογικής ζωής του τόπου.

Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους των Αρμένων, μοιραζόμαστε τις αγωνίες τους και θα είμαστε μαζί τους στους αγώνες για το νερό, τον δημόσιο χώρο και τη συλλογική ιστορία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Π. Πολάκης: «Ουδείς δικαιούται να αλλοιώσει τις πηγές Αρμένων»
Τις πηγές νερού του χωριού Αρμένοι, στο Δήμο Αποκορώνου, επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή ο Παύλος Πολάκης, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την επιχειρούμενη αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου των πηγών...
Π. Πολάκης: «Ουδείς δικαιούται να αλλοιώσει τις πηγές Αρμένων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την υπόγεια διάβρωση
Σοβαρό πρόβλημα με καθιζήσεις και ρήγματα που προκλήθηκαν από υπόγεια διάβρωση του εδάφους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σπίτια και περιουσίες, αντιμετωπίζουν κάτοικοι του οικισμού Μαράλια στον Δήμο...
Χανιά: Κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την υπόγεια διάβρωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
Με τη συμμετοχή περίπου 100 ατόμων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο, με αφορμή την τοποθέτηση από την δημοτική αρχή κερματοδεκτών στις δημοτικές ντουζιέρες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμαρχος Γαύδου: Δεν εμπορευματοποιούμε το νερό, διασφαλίζουμε ισότιμη παροχή
Ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζεται την απόφαση να τοποθετήσει κερματοδέκτες στις δημοτικές ντουζιέρες των παραλιών του νησιού, εξέδωσε η δημοτική αρχή Γαύδου. Η δήμαρχος κάνει λόγο για προσπάθεια...
Δήμαρχος Γαύδου: Δεν εμπορευματοποιούμε το νερό, διασφαλίζουμε ισότιμη παροχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαύδος: Διαμαρτύρονται οι κατασκηνωτές για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
Κείμενο διαμαρτυρίας αναφορικά με την τοποθέτηση κερματοδέκτη στις δημοτικές ντουζιέρες της Γαύδου, δημοσιοποίησαν οι κατασκηνωτές του νησιού.
Γαύδος: Διαμαρτύρονται οι κατασκηνωτές για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας