Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «με ευθύνη της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ, συνεχίζει να ισχύει η απαράδεκτη - αντιεκπαιδευτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποχαρακτηρισμό του Γυμνασίου Βιάννου ως δυσπρόσιτου σχολείου, μολονότι δεν έχει αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με τους λόγους και τις συνθήκες εξαιτίας των οποίων είχε χαρακτηριστεί κάποτε ως δυσπρόσιτο (πχ βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο ορεινό δήμο, με δυσχέρειες στη μετακίνηση των εκπαιδευτικών ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο κτλ).».
Σύμφωνα με την όσα αναφέρονται στην ερώτηση, «το γεγονός αυτό συνιστά άλλη μία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών της Βιάννου, αφού δημιουργούνται επιπρόσθετες δυσκολίες στη στελέχωση του σχολείου και επηρεάζονται οι όροι συγκρότησης των τμημάτων (αριθμός μαθητών κλπ.), ενδέχεται μείωση της οργανικότητας κτλ.».
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Βιάννου, «…στο Γυμνάσιο φοίτησαν φέτος 116 παιδιά, συνολικά σε όλες τις τάξεις. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ήταν μεγάλες, εάν υπολογιστεί ότι χάθηκαν περί τις 300 φιλολογικές ώρες, 192 ώρες αγγλικών και 96 ώρες μαθηματικών. Επίσης έλειψαν από το πρόγραμμα αρκετές ώρες διδασκαλίας Πληροφορικής και φυσικά οι ειδικότητες μουσικής, εικαστικών, τεχνολογίας, βιολογίας και γεωγραφίας. Το σχολείο ήταν χωρίς την υποστήριξη σε τεχνολογίες πληροφορίας και εκπαίδευσης μιας που αναπληρωτής καθηγητής πληροφορικής ερχόταν στο σχολείο μόνο δυο φορές την εβδομάδα και για εννέα διδακτικές ώρες…».
Ταυτόχρονα, προβλήματα υπάρχουν στη συντήρηση του κτιρίου του σχολείου, το οποίο δίνει εικόνα εγκατάλειψης λόγω της υποχρηματοδότησης της σχολικής στέγης διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.
«Σαν να μην έφταναν τα 25αρια τμήματα μέσα στην πανδημία, οι συγχωνεύσεις τμημάτων – καταργήσεις – υποβιβασμός σχολείων και οι τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση υποβαθμίζει περαιτέρω τη λειτουργία απομακρυσμένων σχολείων, μεταξύ αυτών και της Βιάννου, συνεχίζοντας και διευρύνοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η απόφαση το Γυμνάσιο Βιάννου να μένει εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων εντάσσεται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που επιβάλλουν κεφάλαιο και ΕΕ., που τόσα χρόνια στήριζαν και στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις. Εντάσσεται στο νομοθετικό οπλοστάσιο και τις πολιτικές κατευθύνσεις που επιβάλλουν περικοπές και στην εκπαίδευση και δίνουν γερό χτύπημα στο παρόν και το μέλλον των παιδιών των λαϊκών οικογενειών», προσθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς για τις ενέργειές τους:
- Για τον επαναχαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτου του Γυμνασίου Βιάννου, ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης, που αντικειμενικά πληροί τις προϋποθέσεις. Το ίδιο να ισχύσει για όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Βιάννου, καθώς και τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη και πανελλαδικά, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό τους ως δυσπρόσιτες .
- Για να δοθεί οριστική λύση για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμο προσωπικό - μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολειά.
- Για να δοθεί λύση στο κτιριακό ζήτημα του Γυμνασίου Βιάννου με γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση του κτιρίου του.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας