• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 30.2°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.1°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.3°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.0°C
  0 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 29.9°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.8°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  53%

Η παραλία Μίλατος του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου (φωτογραφία αρχείου)

Καταγγέλλουν καταπάτηση από ξενοδοχείο στη Μίλατο Αγίου Νικολάου

 • A-
 • A+
Για ρουσφετολογικού χαρακτήρα νομιμοποιήσεις καταπατήσεων εταιρίας που διαχειρίζεται ξενοδοχείο στην περιοχή της Μιλάτου του Δήμου Αγίου Νικολάου, κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στην επερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μ. Συντυχάκης, Ν. Μανουσάκης και Αλ. Μαρινάκης, καταγγέλλει τις ρουσφετολογικού χαρακτήρα κρατικές αποφάσεις που νομιμοποιούν τις καταπατήσεις που έκανε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο (τα στοιχεία της εταιρίας και του ξενοδοχείου είναι στη διάθεση της ΕΦΣΥΝ).

Σύμφωνα με το έγγραφο, αφού προηγήθηκε πλήθος εγγράφων μεταξύ της εταιρείας από τη μία και των Υπουργείων, της Αποκεντρωμένης, του Δήμου Αγίου Νικολάου από την άλλη, τελικά, με μια αυθαίρετη ρουσφετολογικού χαρακτήρα απόφαση του 2014 από τον τότε Γ.Γ της Αποκεντρωμένης, νομιμοποιήθηκαν όλες οι αυθαιρεσίες των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων της εταιρίας «...» και του ξενοδοχείου «...».

Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε ο παραλιακός δρόμος Μιλάτου – Σισσίου, μετατρέποντας τη Μίλατο σε έναν περίκλειστο παραθαλάσιο οικισμό που η μετακίνηση από και προς τον όμορο οικισμό του Σισίου, ενώ έγιναν εργασίες στην πλαγιά του βουνού, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η ξενοδοχειακή μονάδα, μπαζώνοντας και κάνοντας παράνομες παρεμβάσεις μέσα στη θάλασσα με τη δημιουργία τεχνητών κολπίσκων.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, για να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη, εμποδίζει ντόπιους και επισκέπτες να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής και να έχουν το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στην παραλία. Επιπλέον, προκαλεί απίστευτα μεγάλη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών μεταξύ Μιλάτου και Σισίου.

Αναλυτικά η επερώτηση:


«Με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, με τη στήριξη ή την ανοχή των τοπικών κρατικών αρχών και υπηρεσιών, στα πλαίσια της παρέμβασης κεντρικού και τοπικού κράτους προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, σχεδόν όλες οι παραλίες της Κρήτης, έχουν υποστεί εκτεταμένες καταπατήσεις και άλλες αυθαιρεσίες, από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Οι αλλοιώσεις του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος είναι τεράστιες, ενώ σε πολλές περιοχές έχει εντελώς καταργηθεί στην πράξη το δικαίωμα του κάθε πολίτη για ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.

Ακραίο παράδειγμα, στο οποίο επικεντρώνεται η παρούσα επερώτηση, είναι η περιοχή της Μιλάτου με τη μεγαλύτερη καταπάτηση (ανάμεσα σε άλλες) από την πλευρά της εταιρίας «Crete Provence AE» και του ξενοδοχείου «MINOS IMPERIAL».

Αφού προηγήθηκε πλήθος εγγράφων μεταξύ της εταιρείας από τη μία και των Υπουργείων, της Αποκεντρωμένης, του Δήμου Αγίου Νικολάου από την άλλη, τελικά, με μια αυθαίρετη ρουσφετολογικού χαρακτήρα απόφαση του 2014 από τον τότε Γ.Γ της Αποκεντρωμένης, νομιμοποιήθηκαν όλες οι αυθαιρεσίες των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων της εταιρίας «Crete Provence AE» και του ξενοδοχείου «MINOS IMPERIAL».

Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε ο παραλιακός δρόμος Μιλάτου – Σισσίου, μετατρέποντας τη Μίλατο σε έναν περίκλειστο παραθαλάσιο οικισμό που η μετακίνηση από και προς τον όμορο οικισμό του Σισίου, σημαίνει απίστευτη ταλαιπωρία με διαδρομή περίπου 15΄ με 20΄. Η κατάργηση του δρόμου έδωσε «αέρα στα πανιά» του ξενοδόχου για ακόμη μεγαλύτερες εγκληματικές παρανομίες, καταστρέφοντας όλη την περιοχή, σκάβοντας και ισοπεδώνοντας την πλαγιά του βουνού, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η ξενοδοχειακή μονάδα, μπαζώνοντας και κάνοντας παράνομες παρεμβάσεις μέσα στη θάλασσα (!!!) με τη δημιουργία τεχνητών κολπίσκων, μεταφέροντας και τοποθετώντας υλικά που δεν είναι συμβατά με το περιβάλλον της περιοχής και της χώρας μας (π.χ. άμμο τροπική που αλλάζει άρδην το τοπίο).

Με λίγα λόγια λειτουργώντας ως «κράτος εν κράτει» και με ευθύνη και ανοχή όλων των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών  και ελεγκτικών μηχανισμών (Λιμενικό, Τ.Π.Δ., Αποκεντρωμένη, υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος, κ.λπ.).

Η καταστροφή που συντελέστηκε στην περιοχή της Μιλάτου είναι διαχρονική, είναι πρωτίστως περιβαλλοντική, με σοβαρές συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα και ταυτόχρονα υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων και το εισόδημά τους.

Για να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη, εμποδίζει ντόπιους και επισκέπτες να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής και να έχουν το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στην παραλία. Επιπλέον, προκαλεί απίστευτα μεγάλη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών μεταξύ Μιλάτου και Σισίου, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να είναι καταστροφική, χρόνια τώρα, για την επιβίωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό, των μικρών εμπόρων, επαγγελματιών εστίασης και μικροκαταλλυματιών, πολύ περισσότερο σήμερα με την οικονομική κρίση, την πανδημία και τον πόλεμο.

Παρόλο, που η ρουσφετολογικού χαρακτήρα απόφαση που πήρε η Αποκεντρωμένη το 2014 αμφισβητήθηκε από τον «Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μιλάτου», από κατοίκους της περιοχής, υπηρεσίες και από το δήμο Αγίου Νικολάου, το θέμα κρίθηκε στο Εφετείο το 2017. Η απόφαση του Εφετείου αναγνωρίζει τις καταπατήσεις, διατάσσει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών και την αποκατάσταση της περιοχής και του δρόμου στην προ των αλλοιώσεων κατάσταση.

Μετά την απόφαση του Εφετείου το 2017, η διοίκηση – σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο –δεν έκανε τίποτα για την εφαρμογή της, στηρίζοντας έμπρακτα την επιχειρηματική αυθαιρεσία.

Οι ευθύνες για το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Μίλατο βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) που όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν, αλλά έκαναν τα στραβά μάτια, συντέλεσαν -ως ηθικοί αυτουργοί- στο σημερινό αποκρουστικό αποτέλεσμα, ενώ ενίσχυσαν το νομικό – θεσμικό περιβαλλοντοκτόνο πλαίσιο από τότε μέχρι σήμερα.

Η περίπτωση της Μιλάτου δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας της «ανάπτυξης» που είναι ανάπτυξη για τους λίγους, που χτίζεται στις πλάτες των πολλών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, στα πλαίσια ενός συστήματος που μπροστά στα  κέρδη του κεφαλαίου δεν δίνει δεκάρα για το περιβάλλον, για την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Στο όνομα του «τουριστικού θαύματος», που στηρίζεται στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζόμενων και οδηγεί σε αφανισμό τους αυτοαπασχολούμενους- μικροεπαγγελματίες στον Τουρισμό, το περιβάλλον υποβαθμίζεται, θυσιάζονται οι ανάγκες του λαού, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Με βάση τα παραπάνω γεγονότα στη Μίλατο, θεωρούμε ότι πρέπει :
► Να δοθούν εξηγήσεις από όλα τα επίπεδα κρατικής διοίκησης (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο) γιατί μέχρι τώρα αποσιωπούν τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες της συγκεκριμένης τουριστικής επιχείρησης.
► Να εφαρμοστεί, με ευθύνη κάθε αρμόδιου κρατικού οργάνου, η απόφαση του Εφετείου για την περίπτωση του ξενοδοχείου «MINOS IMPERIAL» στη Μίλατο. Να αποκατασταθεί το τοπίο στην αρχική του κατάσταση, να κατεδαφιστούν όλα τα παράνομα έργα και κατασκευές και να υλοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για την κατασκευή του παραλιακού δρόμου που συνδέει Μίλατο – Σίσι και την απόδοσή του για τις λαϊκές ανάγκες.
► Να συγκροτηθεί επιτροπή στα πλαίσια της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της περιφέρειας που θα συγκεντρώσει και θα φέρει στο περιφερειακό συμβούλιο μέχρι το τέλος της τρέχουσας τουριστικής περιόδου (σε συνεργασία με κάθε αρμόδιο) συνολική εικόνα σε όλη την Κρήτη για τις καταπατήσεις από τους ομίλους του τουρισμού χώρων σε αιγιαλούς και παραλίες και για τους όποιους περιορισμούς στην ελεύθερη πρόσβαση του πληθυσμού προς τη θάλασσα. Στη βάση αυτή να συζητηθεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άγ. Νικόλαος: Καταγγέλλουν προσπάθεια μείωσης της χερσαίας ζώνης από ξενοδοχείο
Η παράταξη «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης» καταγγέλλει προσπάθειες εταιρίας διαχείρισης ενός ξενοδοχείου να μειωθεί η χερσαία ζώνη λιμένα στον Άγιο Νικόλαο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένο...
Άγ. Νικόλαος: Καταγγέλλουν προσπάθεια μείωσης της χερσαίας ζώνης από ξενοδοχείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καθεστώς» ο αποκλεισμός των πολιτών από τις παραλίες
Συνεχίζονται οι καταγγελίες για την καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία Δράπανο της Χερσονήσου από τα ξενοδοχεία της περιοχής.
«Καθεστώς» ο αποκλεισμός των πολιτών από τις παραλίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για μπάζωμα και "ιδιωτικοποίηση" παραλίας στη Χερσόνησο
Σε καταγγελία για μπάζωμα και δημιουργία τοιχίων σε παραλία της περιοχής της Σταλίδας Χερσονήσου, προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος Χερσονήσου, Μανόλης Διαμαντάκης, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας».
Καταγγελία για μπάζωμα και "ιδιωτικοποίηση" παραλίας στη Χερσόνησο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Καταγγέλλουν παράνομο μπάζωμα σε παραλία από μεγάλο ξενοδοχείο
Σε καταγγελίες εις βάρος ξενοδοχείου της TUI στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας για παράνομο μπάζωμα της Μεγάλης Παραλίας, προχώρησαν κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής.
Ιεράπετρα: Καταγγέλλουν παράνομο μπάζωμα σε παραλία από μεγάλο ξενοδοχείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Τη διασφάλιση του εισοδήματός τους ζητούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό
Ως πρόκληση χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό Λασιθίου, την ενίσχυση των ξενοδόχων και των αλυσίδων εστίασης από την κυβέρνηση, αφήνοντας για μία ακόμη φορά εκτός πραγματικής ενίσχυσης τους...
Λασίθι: Τη διασφάλιση του εισοδήματός τους ζητούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλουν αυθαιρεσίες στην ανάπλαση της παραλίας Γαργαδόρου
Αυθαιρεσίες, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης στην παραλία Γαργαδόρου, καταγγέλει η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών».
Καταγγέλουν αυθαιρεσίες στην ανάπλαση της παραλίας Γαργαδόρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας