• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.7°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.3°C / 31.3°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.5°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  1 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.5°C / 30.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 30.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.9°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  51%

Στην πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν οι υγειονομικοί της Κρήτης

 • A-
 • A+
Κινητοποίηση στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη υγειονομικοί της Κρήτης στο πλαίσιο της 24ωρης Πανυγειονομικής απεργίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 12:30 το μεσημέρι στην 7η ΥΠΕ Κρήτης που βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Στα μεγάλα κενά στο Νοσοκομείο αναφέρονται οι Εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ καθώς τουλάχιστον 500 οργανικές θέσεις προσωπικού του ΠΑΓΝΗ δεν έχουν ακόμη καλυφθεί από μόνιμο προσωπικό, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται. 

Λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της συνεχιζόμενης παραμονής δεκάδων εργαζομένων σε αναστολή εργασίας, δεν προβλέπεται η χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους ενώ αρκετές κλινικές (π.χ. Νεφρολογική, Παιδοχειρουργική) παραμένουν συρρικνωμένες και συγχωνευμένες μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

«Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης της υγείας σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες. Η λειτουργία των νοσοκομείων με το ελάχιστο δυνατό μόνιμο προσωπικό και με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας εξυπηρετεί την προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών. Εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο» πιο ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ, το οποίο θα περιλαμβάνει διεύρυνση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας (π.χ. εκχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας και σίτισης σε εργολάβους) και περισσότερες άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών για περίθαλψη», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι επίσης θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση, διεκδικούν:

 • Ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό όλων των κλάδων, ώστε να μπορεί να λειτουργεί πλήρως, με ασφάλεια, με τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και να μπορούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται και που τους οφείλονται.
 • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων (επικουρικών, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αποτροπή απολύσεων και της επανόδου των εργολάβων στα νοσοκομεία. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με την πρόσληψη των 18 επικουρικών στο ΓΝΑΝ.
 • Άρση των αναστολών εργασίας έτσι ώστε να γυρίσουν οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή και να μην ξαναφύγουν όσοι εργάζονται με πιστοποιητικά νόσησης.
 • Γενναίες αυξήσεις των μισθών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να εφαρμοστεί επιτέλους η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα του 2012
 • Ένταξη στα ΒΑΕ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, Μείωση των ωρών εργασίας με 4 βάρδιες, προστασία και αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,
 • Σεβασμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων, όχι στις αυταρχικές και προσβλητικές για τους εργαζόμενους συμπεριφορές.
 • Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λεφτά για την υγεία και όχι για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, για τα κέρδη, για «ημέτερους» μιντιάρχες
 • Δωρεάν, δημόσια, πλήρης, ισότιμη περίθαλψη για όλο το λαό. ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ. Οι ιδιώτες και τα ιδιωτικά ιατρεία – χειρουργεία δεν έχουν θέση στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

«Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση στην διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, την Τετάρτη 22 Ιούνη, στα πλαίσια της 24ωρης Πανυγειονομικής Απεργίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να διεκδικήσουμε επαρκή ενίσχυση του νοσοκομείου σε μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση συμβασιούχων και άρση των αναστολών εργασίας.

Τουλάχιστον 500 οργανικές θέσεις προσωπικού του ΠΑΓΝΗ δεν έχουν ακόμη καλυφθεί από μόνιμο προσωπικό, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται. Πάνω από 25.000 ήμερες άδειας και ρεπό οφείλονται στη νοσηλευτικά τμήματα, ενώ πάνω από 100 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει τα τελευταία 2 χρόνια. Η υποστελέχωση έχει επιφέρει την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς με επακόλουθο την εξάντληση του προσωπικού.

Οι νοσηλευτές συχνά κάνουν διπλοβάρδιες, οι γιατροί υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν των εφημεριών, οι καθαρίστριες και οι μεταφορείς καλύπτουν ταυτόχρονα πολλαπλά τμήματα!

Λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της συνεχιζόμενης παραμονής δεκάδων συναδέλφων μας σε αναστολή εργασίας, δεν προβλέπεται η χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους.

Έχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις μέρες ξεκούρασης και δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων. Πολύ περισσότερο, που ακόμη και εν μέσω επιδημίας, αντί για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, μειώθηκε ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 3.212 εργαζόμενους (από 77.532 τον Μάρτιο 2020 σε 74.320 τον Μάρτιο 2022).

Χαρακτηριστικό είναι ότι:

● δεν έχουν προσληφθεί οι επιτυχόντες από την προκήρυξη 6Κ, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2020

● δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020

● δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης για πρόσληψη νοσηλευτών, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020

Αρκετές κλινικές (π.χ. Νεφρολογική, Παιδοχειρουργική) παραμένουν συρρικνωμένες και συγχωνευμένες μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Δυσχέρεια προκλήθηκε και στην επάνοδο της λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, καθώς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού είναι λιγότερο σε σχέση με πριν την πανδημία και δεν επαρκεί για να καλύψει εννιά χειρουργικά κρεβάτια και ταυτόχρονα την ανάνηψη, τον οξύ και χρόνιο πόνο, κλπ.

Τα προβλήματα στη λειτουργία των υποστελεχωμένων τμημάτων θα επιδεινωθούν, αν απολυθούν εκατοντάδες επικουρικοί και 48 τριμηνίτες, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη του έτους.

Τέλη Ιούνη λήγουν και οι συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, με μακροπρόθεσμο στόχο αυτές οι υπηρεσίες να παραδοθούν εκ νέου σε εργολάβους. Παρά την υποστελέχωση, την πρώτη του Απρίλη 33 ανεμβολίαστοι επικουρικοί αποχώρησαν, καθώς δεν παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους, ενώ ανεμβολίαστοι συνάδελφοι παραμένουν σε αναστολή (16 στα τέλη Απρίλη).

Μάλιστα, εντός του επόμενου μήνα λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης COVID τουλάχιστον 40 ανεμβολίαστων εργαζομένων, οι οποίοι θα τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ για κάθε εργαζόμενο αποτελούν οι δηλώσεις της Υφ. Υγείας, κας Γκάγκα, ότι το ΠΑΓΝΗ είναι άριστα στελεχωμένο. «Σε καμία χώρα του κόσμου, στην Αγγλία, παραδείγματος χάρη, να υπάρχουν θέσεις μόνιμου προσωπικού. Έχει θέσεις για κάποιο χρονικό διάστημα, γίνεται αξιολόγηση και μένουν ή δεν μένουν. Στην Ελλάδα έχουμε μια διαφορετική νοοτροπία. Έχω μιλήσει με τους ανθρώπους. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης της υγείας σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες. Η λειτουργία των νοσοκομείων με το ελάχιστο δυνατό μόνιμο προσωπικό και με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας εξυπηρετεί την προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών. Εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο» πιο ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ, το οποίο θα περιλαμβάνει διεύρυνση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας (π.χ. εκχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας και σίτισης σε εργολάβους) και περισσότερες άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών για περίθαλψη.

Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σε εντατικούς ρυθμούς δουλειάς, με πετσοκομμένες άδειες. Δεν ανεχόμαστε χιλιάδες συνάδελφοι συμβασιούχοι να βρίσκονται σε παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια.

Συμμετέχουμε συλλογικά στην 24ωρη Πανυγειονομική Απεργία στις 22 Ιούνη και στην απεργιακή κινητοποίηση στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ στις 12:30.

Διεκδικούμε:

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με επείγουσες διαδικασίες για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου
 • Μονιμοποίηση του συνόλου των συμβασιούχων
 • Άρση αναστολών εργασίας
 • Να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας τουλάχιστον δυο εβδομάδων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας
 • Πλήρης επαναφορά της λειτουργίας των κλινικών που παραμένουν συρρικνωμένες με το αναγκαίο επιπρόσθετο προσωπικό
 • Καμία εκχώρηση υπηρεσιών του νοσοκομείου σε εργολάβους. ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ Κρήτης από εργαζομένους του νοσ. Αγίου Νικολάου
Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, με ανακοίνωσή του καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ στο Ηράκλειο.
Κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ Κρήτης από εργαζομένους του νοσ. Αγίου Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση της δημόσιας υγείας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην πύλη του νοσοκομείου της πόλης, υγειονομικοί των Χανίων, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης για την Υγεία.
Κρήτη: Διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση της δημόσιας υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης
Στην πανυγειονομική 24ωρη απεργία της ερχόμενης Τετάρτης που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία των Χανίων και του Ηρακλείου.
Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία συμμετέχουν οι υγειονομικοί της Κρήτης
Στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία που προκήρυξαν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ για την Πέμπτη συμμετέχουν σύλλογοι εργαζομένων σε νοσοκομεία της Κρήτης.
Στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία συμμετέχουν οι υγειονομικοί της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας