• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 28.5°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 28.1°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.9°C
  0 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.2°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 27.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 28.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 28.2°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  68%

Κατατέθηκε από φορείς η αίτηση ακύρωσης της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο

 • A-
 • A+
Την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων η αίτηση κατά της Υπηρεσίας Δόμησης Ρεθύμνου για την ακύρωση της άδειας οικοδομής για Τουριστικό Κατάλυμα Υπόσκαφων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων Διαμερισμάτων στην περιοχή Παλίγκρεμνος Πλακιά, του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με την «Κίνηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου», την αίτηση υπογράφουν κάτοικοι του Πλακιά, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η Ένωση Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών Νομού Ρεθύμνης, ο Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός Σύλλογος Κοξαρέ, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι (ΕΟΣ) Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Μοιρών και Λασιθίου, ο Αναρριχητικός–Ορειβατικός Σύλλογος Νότιας Κρήτης, η Αναρριχητική Λέσχη Ηρακλείου, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με την αίτηση ζητείται η ακύρωση της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο επειδή:

 1. δόθηκε κατά παράβαση των όρων της Πολεοδομικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, εκδόθηκε οικοδομική άδεια (η προσβαλλόμενη) για τουριστικά καταλύματα σε εκτός σχεδίου πόλεως γεωτεμάχιο ενώ αυτό δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και επιτάσσει ο βασικός κανόνας της πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τον οποίο δομήσιμα είναι τα γήπεδα που έχουν κοινό όριο (πρόσωπο) με κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη και μη προκύψασα από ιδιωτική βούληση.  
 2. για λόγους που αφορούν στη νομιμότητα της γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διατυπώνεται στο σχετικό πρακτικό.

Οι αιτούντες την ακύρωση, επικαλούμενοι το έννομο συμφέρον τους, αναφέρονται στην γεωλογική σημασία του Παλίγκρεμνου αλλά και στον ρόλο του, ως τοπόσημο, στην τουριστική προβολή του Πλακιά και ολόκληρης της Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κίνησης:


«Όλη η περιοχή του Παλίγκρεμνου μέχρι το άκρο της χερσονήσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, στον Οδηγό για την Γεωλογία της Κρήτης και έχει προταθεί να ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο των σημαντικότερων Γεωλογικών Μνημείων της Ελλάδας. Η σημασία του έχει καταδειχθεί σε πλήθος άρθρων και κειμένων επιστημονικών φορέων αλλά και σε παλαιότερες υπουργικές αποφάσεις που απαγόρευαν την οικοδομική δραστηριότητα σ αυτή την περιοχή.

Ο βράχος του Παλίγκρεμνου με την κατοπτρική επιφάνεια στην οποία φαίνονται πολλά γεωλογικά και τεκτονικά στοιχεία για τον τρόπο σχηματισμού του ρήγματος που συνεχίζεται υποθαλάσσια, προσελκύει πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών αλλά και δύτες και αναρριχητές από όλον τον κόσμο. Όχι τυχαία, αποτελεί σημαντικό αναρριχητικό πεδίο της Κρήτης, διεθνούς ενδιαφέροντος. 

Είναι αυτονόητο ότι και η πλέον "ήπια" οικοδομική δραστηριότητα στην κορυφή του βράχου, με τις υποδομές που συνεπάγεται (διάνοιξη δρόμου, ηλεκτροδότηση κλπ ) θα επηρεάσει καθοριστικά τον μορφολογικό του χαρακτήρα και θα αλλοιώσει τη εικόνα του ως τοπόσημο. 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε αρνητική γνωμοδότηση για την χωροθέτηση της επένδυσης στον Παλίγκρεμνο αναφέρει ότι οι υπόσκαφες κατασκευές αλλά και τα συνοδευτικά έργα, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας της περιοχής θα συντελέσουν στην διάβρωση των πρανών και αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν έργα αντιστήριξης των βράχων και προστασία του χώρου από πιθανές καταπτώσεις με αποτέλεσμα επιπλέον βλάβη στο τοπίο και την αξία του γεωλογικού μνημείου.

Τόσα χρόνια δεσπόζει στον Πλακιά ο βράχος του Παλίγκρεμνου, θεωρητικά κτήμα κοινό, ίσως γιατί πολλοί πίστεψαν ότι τέτοια μνημεία είναι στην πράξη σεβαστά από όλους και αλώβητα από την επενδυτική αδηφαγία.

Χρειάστηκε να κινδυνέψει για να φανεί η σημασία που έχει για την κοινωνία του νησιού.

Μέσα σε μια εβδομάδα οργανώθηκε πολυπληθής κίνηση πολιτών για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου, με υποστηρικτές, σήμερα, σε κάθε γωνιά της γης.

Την ίδια εβδομάδα, οργανώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στον Πλακιά (στις 15 Μαίου) με την συμμετοχή 1500 ατόμων και σύνθημα "να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας".                                                                

Μέσα σε ένα μήνα, η ομάδα Save Paligremnos-SOS Plakias στο FΒ έχει 3.800 μέλη και 33.000 άτομα υπέγραψαν την διεθνή καμπάνια για να σωθεί ο Παλίγκρεμνος.

Τέλος, σε λιγότερο από μήνα ετοιμάστηκε και κατατέθηκε προσφυγή στην Δικαιοσύνη, ενώ ο αριθμός των κατοίκων του Πλακιά που έσπευσαν να υπογράψουν την εξουσιοδότηση στον δικηγόρο ξεπέρασε σχεδόν στο διπλάσιο το ανώτατο όριο των 50 υπογραφών που ορίζει ο νόμος. 

Με την έγκριση, προσφάτως, από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Αγίου Βασιλείου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την εκπόνηση σχετικής μελέτης, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την θεσμοθέτηση της προστασίας του Παλίγκρεμνου. Αυτός είναι ο τελικός στόχος και μέχρι να επιτευχθεί, ο αγώνας μας συνεχίζεται».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι απαντά η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση στον Παλίγκρεμνο
Τη δική της σκοπιά στην υπόθεση της επένδυσης στην τοποθεσία Παλίγκρεμνος στον Πλακιά Ρεθύμνου, δίνει με ανακοίνωσή της η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση που έχει ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.
Τι απαντά η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση στον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάει για νέα αναβολή η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων για τον Παλίγκρεμνο
Για την Παρασκευή 8 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ενάντια στην επένδυση στον Παλίγκρεμνο, ωστόσο φαίνεται ότι η υπόθεση θα πάρει νέα...
Πάει για νέα αναβολή η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων για τον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή της Πρέβελης
Για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή της Πρέβελης στο νότιο Ρέθυμνο, κάνει λόγο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνης, ζητώντας άμεσα τη λήψη μέτρων πριν...
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή της Πρέβελης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναι μεν... αλλά το ΥΠΕΝ για τον Παλίγκρεμνο
«Σεβόμαστε το τοπίο, τις ιδιαιτερότητες και τους προβληματισμούς, αλλά υπάρχει και ένα θεσμικό πλαίσιο που οφείλουμε να ακολουθούμε», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, N. Ταγαράς,...
Ναι μεν... αλλά το ΥΠΕΝ για τον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αγώνας μέχρι να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας»
Στην κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής, στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και στη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας για την πλήρη προστασία του Παλίγκρεμνου θα συνεχιστεί, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η «Κίνηση...
«Αγώνας μέχρι να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Βουλή η καταστροφή στον Παλίγκρεμνο
Για οικολογική καταστροφή και αλλοίωση του γεώτοπου, κάνουν λόγο βουλευτές της Κρήτης για το ζήτημα του Παλίγκρεμνου σε παρεμβάσεις τους στην Βουλή.
Στην Βουλή η καταστροφή στον Παλίγκρεμνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας