• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.4°C / 36.4°C
  4 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.6°C / 37.1°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 38.2°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 36.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 37.7°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.6°C
  0 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.8°C / 34.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.2°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.8°C / 36.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.3°C / 34.9°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  41%

«Άκυρο» στην προτεινόμενη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ στη Γεωργιούπολη

 • A-
 • A+
Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών στην πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για νοτιότερη χάραξη στο Τμήμα Γεωργιούπολη – Δράμια – Πετρές – Γεράνι στην υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση μελέτη του νέου ΒΟΑΚ.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με έγγραφό της δεν αποδέχεται την προτεινόμενη από τους φορείς της Κρήτης χάραξη νοτιότερα των Δραμίων και έως το Γεράνι, με παράλληλη ανατολικότερη μετατόπιση του νέου ανισόπεδου κόμβου Επισκοπής.

Πρόκειται για την πρόταση που υιοθέτησε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο και την οποία επισήμαναν ξανά με κοινό τους έγγραφο στις 25/5/2022 οι αντιπεριφερειάρχες Χανίων και Ρεθύμνου, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου, και Αποκορώνου, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Άλλωστε όπως τονίζεται, η νέα χάραξη που προτείνεται καταστρέφει την παραγωγική ζώνη των Δραμιών Επισκοπής και επιχωματώνει περίπου 1000 στρέμματα γης. Παράλληλα, καταστρέφει τα αρδευτικά δίκτυα, τα οποία κατασκευάστηκαν με χρήματα της Ε.Ε. ενώ θα επηρεάσει και τον τουρισμό λόγω της ηχορύπανσης και του καυσαερίου.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής «οι προτάσεις της Περιφέρειας, των δήμων και του ΤΕΕ, ειδικά για το συγκεκριμένο και ίσως κρισιμότερο τμήμα του νέου ΒΟΑΚ, στόχο έχουν να ενισχύσουν την κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση του σημαντικότερου έργου της Κρήτης, προς όφελος των κατοίκων αλλά και της ανάπτυξης του νησιού. Στα πλαίσια αυτά -παρά το γεγονός ότι κατανοούμε το επείγον του θέματος- θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να εξαντληθούν όλα τα δυνατά περιθώρια αποδοχής των προτάσεων αυτών, οι οποίες βασίζονται στην πλήρη γνώση των χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης περιοχής στα όρια των δήμων Αποκορώνου και Ρεθύμνου».

*Διαβάστε επίσης: «Αντίθετοι οι κάτοικοι των Δραμιών με τη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ»


Προκλητική άρνηση

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο συντονιστής της Ν.Ε. Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Θοδωρής Δουλουμπέκης, αναφορικά με το αίτημα για τη μετατόπιση της χάραξης στο τμήμα Δράμια - Πετρές και την απάντηση του Υπουργείου.

Αναλυτικά η δήλωση:


«Αν και στο Δυτικό Ρέθυμνο έχει ήδη διασφαλιστεί η κοινή συναίνεση, μετά από μακρά διαβούλευση,  της τοπικής κοινωνίας για τη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ στην περιοχή (ΧΘ 42+000 – 52+000), όπως αυτή εκφράζεται με την κοινή απόφαση (113/24-11-2016) των αντιπεριφερειών Ρεθύμνου και Χανίων, των Δήμων εκ των οποίων διέρχεται Αποκορώνου και Ρεθύμνου αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ ΤΔΚ), που εκτός της κοινής συναίνεσης αποδεικνύει και την τεχνική επάρκεια της προτεινόμενης από το 2016 λύσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με μια ανεξήγητη και αναιτιολόγητη ουσιαστικά εμμονή απορρίπτει κάθε προσπάθεια να προβεί στις μικρού μήκους αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη λύση για το μέλλον της περιοχής του Δυτικού Ρεθύμνου.

Με πρόσφατη (31-05 -2022) απάντηση του το Υπουργείο στο ΤΕΕ/ΤΔΚ και τους φορείς της αυτοδιοίκησης του νησιού, αρνείται τη μετατόπιση του άξονα της χάραξης νότια των Δραμίων, κατά περίπου 600,00μ (Χ.Θ.42+00 έως Χ.Θ. 52+000), όπως προέβλεπε η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης κι όπως με κοινό αίτημα οι φορείς είχαν ζητήσει ξανά στις 25/02/2022 ώστε να διασφαλίζεται η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, συμβάλλοντος σε ουσιαστική ανάπτυξη αλλά και προστασία του περιβάλλοντος.

Αν και η προτεινόμενη χάραξη κι όχι νέα όπως λάθος αναφέρεται συχνά καθώς πρόκειται για χάραξη του 2016, στο τμήμα Δράμια –Πετρές- Γεράνι,

 • έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη χάραξη του Υπουργείου,
 • έχει έργα με μάλλον μικρότερο παρά μεγαλύτερο όπως λέει το Υπουργείο κατασκευαστικό κόστος και κόστος απαλλοτριώσεων (εκτός κι αυτό θεωρείται πρόβλημα),
 • δημιουργεί μικρότερα προβλήματα στο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής καθώς η χάραξη του Υπουργείου διέρχεται από ένα πυκνό πλέγμα,
 • απαιτεί μικρότερα, οικονομικότερα και λιγότερο περιβαλλοντικά προκλητικά τεχνικά έργα (πχ γέφυρα στον Πετρέ Ποταμό, επιχώσεις με λειτουργία φράγματος, στον Μουσελά ποταμό και πιθανές πλημμυρικές συνέπειες),
 • σέβεται το χαρακτήρα την ιστορικότητα και τις προοπτικές της περιοχής

απορρίφθηκε με πρόσχημα τη μεγαλύτερη απόσταση για λίγα μέτρα (!) του ΒΟΑΚ από το παραλιακό μέτωπο και μια παλιότερη γνωμοδότηση υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για καταστροφή γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας στην περιοχή της Γεωργιούπολης λες και η γη από την οποία διέρχεται η πρόταση του Υπουργείου έχει μικρή περιβαλλοντική αξία/ αγροτική παραγωγικότητα.

Δυστυχώς αποδεικνύεται, για μια φορά ακόμη, ότι τα συμφέροντα που υπηρετεί η κυβέρνηση, δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των πολλών που διασφαλίζει η διαβούλευση, αλλά ούτε καν με την επιστημονική ορθότητα την οποία αγνοεί προκλητικά μέσω της απαξίωσης των ΤΕΕ.

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς που συνέταξαν το αίτημα προς το Υπουργείο οφείλουν (-με) να μην εγκαταλείψουν (– με) το δίκαιο κι εφικτό αίτημα για μετατόπιση της χάραξης.

Είναι αίτημα άρτιο και τεχνικά και κοινωνικά και διαγενακά.

ΥΓ. Προφανώς η κυβέρνηση, που δε χάνει ευκαιρία να ρίχνει όλες τις ευθύνες σε «παλιότερους» για όλα τα θέματα (δασικούς, ενεργειακό, ΒΟΑΚ κλπ) κάνοντας πως δεν κυβερνά η ίδια, ή πως δεν έχει κυβερνήσει δέκα από τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα αναζητήσει και σωσίβιο σε παλιότερες μελέτες, που επειδή τώρα θα τη βολέψει ως δικαιολογία δε θα είναι γονατογράφημα αλλά μελέτη, αγνοώντας όμως προφανώς σκοπίμως ότι οι παλιότερες ήταν προς ουσιαστική διαβούλευση (και γι αυτό περιλάμβανε και εναλλακτικές) μεταξύ των οποίων και τη μεσογειακή λύση – νότια χάραξη αλλά και επίσης ήταν ανοιχτή σε στοιχειοθετημένες κι επιστημονικές προτάσεις της τοπικής κοινωνίας της αυτοδιοίκησης και του ΤΕΕ (το οποίο συστηματικά αγνοεί η ΝΔ)».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Νέες διαμαρτυρίες κατοίκων για την χάραξη του νέου ΒΟΑΚ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τον σχεδιασμό του νέου ΒΟΑΚ, κυρίως από κατοίκους των περιοχών του Ρεθύμνου, μέσα από τους οποίους προβλέπεται η νέα χάραξη και κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.
Ρέθυμνο: Νέες διαμαρτυρίες κατοίκων για την χάραξη του νέου ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι σε Χανιά και Ρέθυμνο
Συνεχείς πτώσεις βράχων και όγκων χώματος σημειώνονται από το πρωί στο οδικό δίκτυο των νομών Χανίων και Ρεθύμνου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και της Παλαιάς...
Κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι σε Χανιά και Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν καλύτερη σύνδεση του αεροδρομίου με τον νέο ΒΟΑΚ
Να συμπεριληφθεί στο έργο του νέου ΒΟΑΚ και η οδική αναβάθμιση της σύνδεσης μεταξύ του αερολιμένα Χανίων με τον Βόρειο Οδικό Άξονα, ζήτησαν με αναφορά τους στον υπουργό Υποδομών οι βουλευτές Χανίων, Βάλια...
Χανιά: Ζητούν καλύτερη σύνδεση του αεροδρομίου με τον νέο ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης για ΒΟΑΚ: Ίδιο σχέδιο με διπλάσιο κόστος και διόδια
Κοινή ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις στον νέο ΒΟΑΚ, εξέδωσαν οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ και οι Νομαρχιακές Επιτροπές της Κρήτης: «Όπως τον σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τρία χρόνια καθυστέρηση, διπλάσιο...
ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης για ΒΟΑΚ: Ίδιο σχέδιο με διπλάσιο κόστος και διόδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτική κόντρα στην Βουλή για τον ΒΟΑΚ
Τα ίδια λόγια και επιχειρήματα που αναφέρουν τα δύο κόμματα για το θέμα του νέου ΒΟΑΚ τα τελευταία χρόνια, επανέλαβαν για ακόμη μια φορά, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής: Ο...
Πολιτική κόντρα στην Βουλή για τον ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το τμήμα Ηράκλειο-Χανιά του ΒΟΑΚ
Ανοίγει ο δρόμος για την Β’ Φάση του διαγωνισμού στο τμήμα Χανιά- Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, μήκους 157,5 χλμ., το οποίο θα υλοποιηθεί ως σύμβαση παραχώρησης, καθώς εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το τμήμα Ηράκλειο-Χανιά του ΒΟΑΚ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας