• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 36.2°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 34.1°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 35.5°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 33.8°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 30.9°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.6°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 30.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.5°C / 34.5°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 35.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.8°C / 32.0°C
  3 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  29%

Ηράκλειο: Καταγγέλλουν απόλυση μηχανικού χωρίς να πληρωθεί τα δεδουλευμένα

 • A-
 • A+
Ανακοίνωση εξέδωσε το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, μέσω της οποίας καταγγέλλει την απόλυση μηχανολόγου -μηχανικού και τη μη καταβολή δεδουλευμένων του από γνωστή κατασκευαστική εταιρεία του Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο μηχανικός είχε προσληφθεί στην εν λόγω εταιρεία με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ όπως επισημαίνεται, σχεδόν κανένα εργασιακό του δικαίωμα δεν τηρήθηκε.

Ο μηχανικός εργαζόταν υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνεται, στη σύμβασή του δεν είχαν καν δηλωμένη τη σωστή του ειδικότητα, ενώ όταν απολύθηκε δεν του καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα και οι υπερωρίες που, σύμφωνα με την καταγγελία, φτάνουν σε τριψήφιο νούμερο.

«Αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο στον κλάδο αλλά αποτέλεσμα της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από το κυβερνών κόμμα, αφού νομοθετούν πάντα για να διασφαλίζουν τα κέρδη των εργοδοτών εις βάρος μας», αναφέρει το Σωματείο, το οποίο ζητά την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του μηχανικού, αλλά και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αναλυτικά η καταγγελία από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου: 


«Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την απόλυση συναδέλφου και τη μη καταβολή δεδουλευμένων του (τριψήφιος αριθμός υπερεργασίας και υπερωριών (!!) και μη ληφθείσα άδεια) από γνωστή κατασκευαστική εταιρεία του Ηρακλείου.

Ο συνάδελφος μηχανολόγος μηχανικός είχε προσληφθεί στην εν λόγω εταιρεία με σύμβαση αορίστου χρόνου. Στη διάρκεια της εργασίας του εκεί, εκτός από τα καθήκοντα που απορρέουν από την ειδικότητά του, του είχαν επίσης ανατεθεί καθήκοντα πολιτικού μηχανικού (!) όπως επίβλεψη και επιμετρήσεις οικοδομικών εργασιών κλπ. Επιπλέον, ενώ υποτίθεται ότι θα εργαζόταν για 40 ώρες την εβδομάδα, ο κανόνας αποδείχθηκε πως ήταν εντεκάωρα – εργασία και πρωινή και απογευματινή έως τις 22:00 το βράδυ (!) για 4 από τις 6 εργάσιμες μέρες– σύνολο 58 ώρες τη βδομάδα (!), χωρίς την καταβολή υπερεργασίας και υπερωριών. Ο συνολικός αριθμός ωρών απλήρωτης υπερεργασίας και υπερωριών είναι τριψήφιος! 

Τα παραπάνω συνοδεύονταν από κλιμακούμενη άσχημη συμπεριφορά της εργοδοσίας με αποκορύφωμα την απόλυση του συναδέλφου, μετά από έξι μήνες περίπου, με αιτιολογικό ότι «δεν γνωρίζει καλά το αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού»(!), δηλαδή αυτό με το οποίο είχε επιφορτιστεί πέραν του πραγματικού αντικειμένου του! Στη διάρκεια αυτών των έξι περίπου μηνών, ο συνάδελφος ενώ δεν πήρε καμία μέρα άδεια καταχώρησαν (στις 4/4/22 και αφού είχε ήδη απολυθεί!) ότι έλαβε 6 μέρες το 2021 και δεν του πλήρωσαν τις αποδοχές μη ληφθείσης αδείας ούτε για το 2021 ούτε για το 2022. Ας σημειωθεί επίσης πως στη σύμβασή του δεν είχαν καν δηλωμένη τη σωστή του ειδικότητα. Ο συνάδελφος επίσης μας κατήγγειλε την παρουσία καμερών.

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του σωματείου μας με την εργοδοσία στα γραφεία της εταιρείας, παραδέχτηκαν την ανάθεση στο συνάδελφο μηχανολόγο εκτός από αυτά της ειδικότητάς του και καθηκόντων πολιτικού μηχανικού -ειδικότητας δηλαδή που ήξεραν ότι δεν είχε, η μη καταβολή των αποδοχών για την άδεια αποδόθηκε σε «λογιστικό λάθος» και για τις υπερωρίες ενώ στην αρχή ειπώθηκε ότι δεν υπήρχαν έπειτα ειπώθηκε χαρακτηριστικά και κατ’ επανάληψη ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ να κάνει υπερωρίες (!) αλλά ο συνάδελφος αυτοβούλως (!) καθόταν ώρες παραπάνω για να καλύψει την «ανεπάρκειά» του (!!).

Με αυτές τις δηλώσεις όμως ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι έκανε υπερωρίες παρά την αρχική τους άρνηση. Στην πραγματικότητα ο συνάδελφος υπό τον καθημερινό φόβο της απόλυσης (του κουνούσαν το δάκτυλο οι δύο ιδιοκτήτες) εργαζόταν 4 παραπάνω ώρες από το δηλωμένο ωράριο κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και 2 ώρες πάνω από το δηλωμένο ωράριο συνολικά για Τετάρτη και Σάββατο (οι απαιτούμενες υπερωρίες ήταν φιξ για κάθε μέρα).

Στο χώρο των γραφείων της εταιρείας η αντιπροσωπεία του σωματείου μας είδε επίσης δύο εργαζόμενους ώρα οχτώ παρά το βράδυ (!) χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπήρχαν και άλλοι στο υπόγειο (από όπου είδαμε να ανεβαίνει ο ένας), ενδεικτικό των ωραρίων που μας είχε καταγγείλει ο συνάδελφος. Αναρωτιόμαστε αν και αυτοί πχ «λόγω ανεπάρκειας» δούλευαν ως τέτοια ώρα και όχι πχ επειδή μπορεί να τους είχε επιβληθεί αυτό το ωράριο κατά παράβαση του δηλωμένου όπως στον συνάδελφο. Την παρουσία δε των καμερών που μας καταγγέλθηκε διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι.

Αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο στον κλάδο αλλά αποτέλεσμα της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από το κυβερνών κόμμα, αφού νομοθετούν πάντα για να διασφαλίζουν τα κέρδη των εργοδοτών εις βάρος μας. Η πείρα μας επιβεβαιώνει πως οι επιχειρήσεις του κλάδου, αντί να προσλάβουν τον απαραίτητο αριθμό συναδέλφων όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων αναθέτουν σε δυσανάλογα μικρό αριθμό συναδέλφων καθήκοντα που δεν τους αναλογούν επιβάλλοντας οικονομικό ξεζούμισμα και εξαντλητικά ωράρια, με προφανή σκοπό την αύξηση των κερδών μέσα από τη συμπίεση του εργατικού κόστους.

Αν αυτή η κατάσταση ήταν ήδη πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό παραβαίνοντας τα όρια που έθετε η προϋπάρχουσα εργατική νομοθεσία, ο νόμος Χατζηδάκη , που αποτελεί προαπαιτούμενο του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, εισάγει περισσότερη ελαστικότητα, μετατοπίζει τα νόμιμα όρια υπέρ της εργοδοσίας, καταργεί ουσιαστικά το οχτάωρο γυρίζοντας μας ενάμιση αιώνα πίσω. Όπως είχαμε προβλέψει πριν την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, αυτή η νομιμοποίηση των προϋπάρχουσων αυθαιρεσιών, ανοίγει τον δρόμο σε ακόμη μεγαλύτερες νέες αυθαιρεσίες των εργοδοτών, πχ 11ωρα που βλέπουμε ήδη στην πράξη. Συγχρόνως, ο νόμος Χατζηδάκη αφοπλίζει την εργατική τάξη δυσχεραίνοντας τις διαδικασίες των συνδικάτων και την κήρυξη απεργιών και προάγοντας την ατομική διαπραγμάτευση, με σκοπό τον εκμηδενισμό των συλλογικών αντιστάσεων, την παγίωση των νέων συσχετισμών σε βάρος των εργαζομένων και εν τέλει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εργαζομένων που θα δέχεται την απουσία συλλογικών διεκδικήσεων και ουσιαστικών εργατικών δικαιωμάτων ως κάτι το φυσικό.

Ως Σωματείο δηλώνουμε πως αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να στηρίζουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους για την εξασφάλιση του δικαιώματος σε αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Η αξιοπρέπεια στη ζωή και στη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη!

Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) που θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για τους συναδέλφους κατοχυρώνοντας θεσμικούς όρους και ουσιαστικές αυξήσεις, 5ήμερο -7ωρο -35ωρο, κανονικές προσλήψεις με κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς. Παλεύουμε για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικού νόμου!

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να καταγγείλουν στο σωματείο μας κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, σε επίπεδο ωραρίων, όρων εργασίας, μη-καταβολής δεδουλευμένων, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Παλεύουμε συλλογικά με το σωματείο και τους συναδέλφους μας!

Κανένας εργαζόμενος μόνος, καμία εργαζόμενη μόνη! Με τους αγώνες μας σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία!

Καλούμε σωματεία εργαζομένων να στηρίξουν τον αγώνα μας και να δείξουν έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη με ψηφίσματα αλληλεγγύης-καταγγελίας των αντεργατικών πρακτικών της εταιρείας.

 • Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες πρακτικές της εταιρείας!
 • Διεκδικούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του συναδέλφου (μη ληφθείσα άδεια, υπερεργασία και υπερωρίες)».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για τον απολυμένο μηχανικό
Σε νέα κινητοποίηση για την την απόλυση μηχανικού τεχνικής εταιρίας και τη μη καταβολή δεδουλευμένων του, καλεί το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για τον απολυμένο μηχανικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την απόλυση μηχανικού
Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση εργαζομένου από τεχνική εταιρεία χωρίς να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, διοργανώνει το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Ηράκλειο: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την απόλυση μηχανικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Καταγγελία εργαζομένων για αιφνιδιαστική απόλυση προϊσταμένης
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠAΓΝΗ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση του διοικητή για την καρατόμηση της προϊσταμένης της Γραμματείας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων.
ΠΑΓΝΗ: Καταγγελία εργαζομένων για αιφνιδιαστική απόλυση προϊσταμένης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις στο Ηράκλειο για την απόλυση συνδικαλιστή διανομέα
Σε καταγγελία προχώρησε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σε βάρος εταιρίας διανομών καθώς φέρεται να διέκοψε τη συνεργασία της με τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Επισιτισμού και διανομέα, επειδή έκανε κάλεσμα να μην...
Αντιδράσεις στο Ηράκλειο για την απόλυση συνδικαλιστή διανομέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηχανικοί Κρήτης: Οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν τα κόστη των ζημιών από το σεισμό
Να εγκριθούν τα ποσά που θα καλύψουν τα πραγματικά κόστη εξασφάλισης στέγης στους πληγέντες, καθώς τα χρήματα που δίνονται (βάσει του ανακοινωθέντος τιμολογίου) είναι αδύνατον να καλύψουν το συνολικό κόστος...
Μηχανικοί Κρήτης: Οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν τα κόστη των ζημιών από το σεισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας