• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.3°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 29.3°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 25.5°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 28.4°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 28.8°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 25.0°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  60%

Εκσκαφείς στη θέση «Παλιγκρεμνός» στον Πλακιά Ρεθύμνου

φωτο: goodnet.gr

Ναι μεν... αλλά το ΥΠΕΝ για τον Παλίγκρεμνο

 • A-
 • A+
«Σεβόμαστε το τοπίο, τις ιδιαιτερότητες και τους προβληματισμούς, αλλά υπάρχει και ένα θεσμικό πλαίσιο που οφείλουμε να ακολουθούμε», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, N. Ταγαράς, απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη και του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με την επένδυση ανέγερσης ξενοδοχείου στο Παλίγκρεμνο Ρεθύμνου.

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε διαχρονικό έλλειμμα «την απουσία ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και την θέσπιση κανόνων για όλη τη χώρα, προκειμένου να μη χρειάζεται να συζητάμε μεμονωμένα κάθε φορά για κάθε μία περιοχή για το τι ισχύει και τι όχι, και κυρίως για να μην μεταφράζει ο καθένας μας με το ό,τι αυτός νομίζει». Γι' αυτό και η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, προωθεί τον χωροταξικό σχεδιασμό για το 70% της επικράτειας

Eιδικά για την περίπτωση της επένδυσης στον Παλίγκρεμο, ο κ. Ταγαράς ανέφερε πως το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής απέρριψε την προηγούμενη αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου, καθώς έκρινε πως το τελευταίο γνωμοδότησε πέραν των ορίων της αρμοδιότητάς του, που είναι η συμβατότητα των αρχιτεκτονικών σχεδίων με το τοπίο. Το ΚΕΣΑ έκρινε επίσης, πως πρόκειται περί μιας ήπιας – αρχιτεκτονικά – επέμβασης για την συγκεκριμένη περιοχή, τις ίδιες δε κρίσεις με το ΚΕΣΑ εξέφρασε και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.

Για την προσφυγή που υπήρξε στο ΣτΕ κατά της απόφαση του ΚΕΣΑ, ο κ. Ταγαράς απάντησε πως το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι προσφυγή κατά γνωμοδοτικού οργάνου, όπως είναι το ΚΕΣΑ, δεν μπορεί να υπάρξει.

Σχετικά με την έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία είναι διοικητική πράξη, ο υφυπουργός επισήμανε πως θα μπορούσε να κινηθεί ένα θέμα, αλλά δεν ετέθη από κανέναν. Σημείωσε ότι το ΣΧΟΟΑΠ δεν έχει ολοκληρωθεί από το 2015, με αποτέλεσμα να μην υφίστανται όροι, περιορισμοί, ή απαγορεύσεις επενδύσεων όπως η συγκεκριμένη. Ο υφυπουργός είπε στους βουλευτές, ότι δεν υπήρξε (όπως θα μπορούσε, βάσει της νομοθεσίας) οποιαδήποτε αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο υπουργείο, για αναστολή χορήγησης της οικοδομικής άδειας και των οικοδομικών εργασιών.

Σημείωσε δε, στη συνέχεια, ότι το ΥΠΕΝ το 2020, με έγγραφό του υπέδειξε τη διαδικασία, όχι μόνο για τον χαρακτηρισμό του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου τοπίου (Απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης), αλλά και για την έκδοση υπουργικής απόφασης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ακολούθησε ο 4685/2020 που άλλαξε το πλαίσιο. Ο χαρακτηρισμός γίνεται πλέον με υπουργική απόφαση ύστερα από γνώμη της Περιφέρειας. Τέτοια γνώμη ωστόσο, δεν έχει φτάσει στο ΥΠΕΝ μέχρι σήμερα για να εξελιχθεί η διαδικασία, ούτε έχει κατατεθεί η αναγκαία Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Πλακιά, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, είναι ανάστατοι εξαιτίας της σχεδιαζόμενης επένδυσης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στο Παλίγκρεμνο. Χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων ενάντια στα σχέδια «καταστροφής» ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης.

Επισήμανε την αρχική αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η οποία όμως μετά αγνοήθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα, με συνέπεια την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης κατασκευής των κτηρίων. «Ανοίγετε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «τον δρόμο στους επιχειρηματίες, όχι μόνο να ισοπεδώσουν το Παλίγκρεμνο, αλλά και να οικοδομήσουν πάνω σε τρία ενεργά ρήγματα, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Η άδεια οικοδόμησης για λογαριασμό του επενδυτή εν μέσω εκβιασμών και εξωδίκων», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης, «εκδόθηκε στο όνομα της ήπιας παρέμβασης, τη στιγμή που ακόμα και αυτό το αντιλαϊκό χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και πλήθος μελετών και υπουργικών αποφάσεων, καθορίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή του Παλίγκρεμνου και της παραλίας, ως αδόμητη για λόγους προστασίας τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Ο κ. Συντυχάκης αναφέρθηκε επίσης στην μελέτη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2019, για να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο και φυσικός σχηματισμός-μνημείο της φύσης, όπως και στην πρόσφατη θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνου, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα του δήμου για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, που απαγορεύει οποιαδήποτε εργασία επί της οδού που οδηγεί στο οικόπεδο πάνω στο οποίο θα ανεγερθεί η ξενοδοχειακή μονάδα.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ, 25 Κρίτων Αρσένης, ανέφερε πως η σχεδιαζόμενη επένδυση, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ήπια επέμβαση, αλλά όπως αναφέρει το Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου «θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες, που θα αλλοιώσουν καθοριστικά το ιδιαίτερα σημαντικό, εμβληματικό και παγκόσμιου ενδιαφέροντος τοπίο».

Επισήμανε πως η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας λέει ότι πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης και υποστήριξε πως τα όσα έχουν συμβεί, συνιστούν προφανή εξυπηρέτηση συμφερόντων. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Αρσένης ζήτησε από το υπουργείο να κηρύξει το Παλίγκρεμνο προστατευόμενο τοπίο και φυσικό σχηματισμό, καθώς έχει ξεκάθαρη αρμοδιότητα από τον νόμο.

Επέκρινε τέλος το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ότι αποφάσισε υπέρ της επένδυσης μετά από τρεις αναβολές, συζητώντας μόνο με τον υποψήφιο κατασκευαστή και δεν κλήθηκε ο δήμος ή και τοπικοί επιστημονικοί φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή της Πρέβελης
Για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή της Πρέβελης στο νότιο Ρέθυμνο, κάνει λόγο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνης, ζητώντας άμεσα τη λήψη μέτρων πριν...
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή της Πρέβελης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατατέθηκε από φορείς η αίτηση ακύρωσης της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο
Την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων η αίτηση κατά της Υπηρεσίας Δόμησης Ρεθύμνου για την ακύρωση της άδειας οικοδομής για Τουριστικό Κατάλυμα Υπόσκαφων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων...
Κατατέθηκε από φορείς η αίτηση ακύρωσης της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι απαντά η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση στον Παλίγκρεμνο
Τη δική της σκοπιά στην υπόθεση της επένδυσης στην τοποθεσία Παλίγκρεμνος στον Πλακιά Ρεθύμνου, δίνει με ανακοίνωσή της η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση που έχει ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.
Τι απαντά η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση στον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αγώνας μέχρι να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας»
Στην κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής, στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και στη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας για την πλήρη προστασία του Παλίγκρεμνου θα συνεχιστεί, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η «Κίνηση...
«Αγώνας μέχρι να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Βουλή η καταστροφή στον Παλίγκρεμνο
Για οικολογική καταστροφή και αλλοίωση του γεώτοπου, κάνουν λόγο βουλευτές της Κρήτης για το ζήτημα του Παλίγκρεμνου σε παρεμβάσεις τους στην Βουλή.
Στην Βουλή η καταστροφή στον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
SOS Πλακιάς: Η μεγάλη κινητοποίηση για τον Παλίγκρεμνο [Φωτογραφίες + Βίντεο]
Ο Πλακιάς και ο Παλίγκρεμνος υποδέχτηκαν ανθρώπους από όλη την Κρήτη σε μια μεγάλη κινητοποίηση, ώστε αυτός ο εμβληματικός γεώτοπος, το μνημείο της φύσης,να μείνει ανέγγιχτος για τις επόμενες γενιές.
SOS Πλακιάς: Η μεγάλη κινητοποίηση για τον Παλίγκρεμνο [Φωτογραφίες + Βίντεο]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας