• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.7°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 29.4°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.7°C
  0 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 27.7°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.3°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 29.3°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.3°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.3°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  67%

«Αγώνας μέχρι να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας»

 • A-
 • A+
Στην κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής, στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και στη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας για την πλήρη προστασία του Παλίγκρεμνου θα συνεχιστεί, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η «Κίνηση για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση η Κίνηση, ήταν μια γιορτή άψογα οργανωμένη ενώ η αντίδραση των ανθρώπων ήταν άμεση που έσπευσαν στον Πλακιά για να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται, σε μόνο τέσσερις ημέρες αυτοοργανώθηκαν, δημιούργησαν ομάδες εργασίας, ανέλαβαν πρωτοβουλίες και δράσεις και έστησαν την πιο καλά οργανωμένη εκδήλωση που σε κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε δουλειά εβδομάδων από ομάδα ικανών επαγγελματιών.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι συλλέχθηκαν και 1.500 υπογραφές, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου, και ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του σημείου.

Τέλος η Κίνηση σημειώνει ότι στηρίζει τον Δήμος Αγίου Βασιλείου που κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του έργου και ανέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας την σύνταξη μελέτης για τον Παλίγκρεμνο, και τονίζει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί ώσπου να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Κίνησης για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου»:


«Την Κυριακή, 15 Μαίου 2022, συνέβη κάτι εκπληκτικό στον Πλακιά Ρεθύμνου. Ένα μεγάλο πλήθος κόσμου από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκε στον Παλίγκρεμνο απαιτώντας να προστατευθεί το γεωλογικό μνημείο - τοπόσημο του Πλακιά από την αδηφαγία της τουριστικής ανάπτυξης.  

Ήταν μια γιορτή άψογα οργανωμένη που λες και στήθηκε με τρόπο μαγικό. Σαν να έγινε το κάλεσμα από τον βράχο, σαν να έστειλε ο Παλίγκρεμνος το SOS. Μόλις ανέβηκαν επάνω του οι μπουλντόζες και άρχισαν να σκάβουν βούιξε ο τόπος, γέμισε το διαδίκτυο μηνύματα και άνθρωποι από όλη την Κρήτη που πολλοί δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους έσπευσαν αυθόρμητα να δημιουργήσουν μαζί με κατοίκους του Πλακιά την Κίνηση για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου.  

Σε μόνο τέσσερις ημέρες αυτοοργανώθηκαν, δημιούργησαν ομάδες εργασίας, ανέλαβαν πρωτοβουλίες και δράσεις και έστησαν την πιο καλά οργανωμένη εκδήλωση που σε κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε δουλειά εβδομάδων από ομάδα ικανών επαγγελματιών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κίνησης για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου, 1500 ντόπιοι και αλλοδαποί κάτοικοι της Κρήτης συμμετείχαν στην εκδήλωση και υπέγραψαν για να σωθεί ο Παλίγκρεμνος. Με κύριο σύνθημα " Να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας" ένα πολύχρωμο πλήθος σχημάτισε ανθρώπινη αλυσίδα στην βάση του βράχου διαδηλώνοντας την απόφαση όλων να συνεχιστεί ο αγώνας ώσπου να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας.

Διότι όλα αυτά τα χρόνια η εγκληματική ολιγωρία της Πολιτείας άφησε απροστάτευτο αυτό το πασίγνωστο γεωλογικό μνημείο. Το ΣΧΟΟΑΠ του τ. Δήμου Φοίνικα που κατοχύρωνε τον Παλίγκρεμνο ως περιοχή απολύτου προστασίας έμεινε στο συρτάρι και όλες οι προτάσεις φορέων και επιστημόνων για θεσμοθέτηση της προστασίας του έμειναν αναπάντητες.  

Ετσι, με την ανοχή - και ίσως την συνενοχή - κάποιων υπηρεσιών ξεκινά τώρα η  ξενοδοχοποίηση του Παλίγκρεμνου με την δημιουργία μικρής τουριστικής μονάδας στην κορυφή του βράχου. Εννοείται με τον "οφειλόμενο σεβασμό" σε ένα τόσο ακριβό τουριστικό φιλέτο αλλά με αδιανόητη ασέβεια απέναντι σε ένα μνημείο της φύσης που θα έπρεπε να μείνει ανέγγιχτο.

Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τον Δήμο Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου που κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του έργου και ανέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας την σύνταξη μελέτης για τον Παλίγκρεμνο ενώ τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν επερώτηση στην ελληνική Βουλή.  

Στηρίζουμε ολόψυχα αυτές τις προσπάθειες, συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε όλους όσους αγαπούν αυτόν τον τόπο και σέβονται το περιβάλλον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή της Πρέβελης
Για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή της Πρέβελης στο νότιο Ρέθυμνο, κάνει λόγο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνης, ζητώντας άμεσα τη λήψη μέτρων πριν...
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή της Πρέβελης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατατέθηκε από φορείς η αίτηση ακύρωσης της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο
Την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων η αίτηση κατά της Υπηρεσίας Δόμησης Ρεθύμνου για την ακύρωση της άδειας οικοδομής για Τουριστικό Κατάλυμα Υπόσκαφων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων...
Κατατέθηκε από φορείς η αίτηση ακύρωσης της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι απαντά η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση στον Παλίγκρεμνο
Τη δική της σκοπιά στην υπόθεση της επένδυσης στην τοποθεσία Παλίγκρεμνος στον Πλακιά Ρεθύμνου, δίνει με ανακοίνωσή της η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση που έχει ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.
Τι απαντά η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση στον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναι μεν... αλλά το ΥΠΕΝ για τον Παλίγκρεμνο
«Σεβόμαστε το τοπίο, τις ιδιαιτερότητες και τους προβληματισμούς, αλλά υπάρχει και ένα θεσμικό πλαίσιο που οφείλουμε να ακολουθούμε», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, N. Ταγαράς,...
Ναι μεν... αλλά το ΥΠΕΝ για τον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Βουλή η καταστροφή στον Παλίγκρεμνο
Για οικολογική καταστροφή και αλλοίωση του γεώτοπου, κάνουν λόγο βουλευτές της Κρήτης για το ζήτημα του Παλίγκρεμνου σε παρεμβάσεις τους στην Βουλή.
Στην Βουλή η καταστροφή στον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
SOS Πλακιάς: Η μεγάλη κινητοποίηση για τον Παλίγκρεμνο [Φωτογραφίες + Βίντεο]
Ο Πλακιάς και ο Παλίγκρεμνος υποδέχτηκαν ανθρώπους από όλη την Κρήτη σε μια μεγάλη κινητοποίηση, ώστε αυτός ο εμβληματικός γεώτοπος, το μνημείο της φύσης,να μείνει ανέγγιχτος για τις επόμενες γενιές.
SOS Πλακιάς: Η μεγάλη κινητοποίηση για τον Παλίγκρεμνο [Φωτογραφίες + Βίντεο]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας