• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 35.7°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 34.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 34.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.5°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%

Παιδαγωγική Ακαδημία: Υπογράφηκε η σύμβαση αλλά οι γονείς ανησυχούν

 • A-
 • A+
Υπογράφηκε η σύμβαση για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, όπου συστεγάζονται τέσσερα σχολεία, ωστόσο γονείς και διευθυντές εκφράζουν την ανησυχία τους για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας, την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία και την ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.

Οι Διευθύνσεις και οι Σύλλογοι Γονέων/Κηδεμόνων των τεσσάρων συστεγαζόμενων σχολείων στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας (53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, επισημαίνοντας τόσο την ικανοποίησή τους για την υπογραφή της σημαντικής αυτής σύμβασης, όσο όμως και για και για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, παρά όμως τις διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, ένα μήνα πριν λήξει το σχολικό έτος κι ενόψει έναρξης εργασιών στο σχολικό συγκρότημα, δεν υπάρχει ακόμα κανένας εναλλακτικός σχεδιασμός σχετικά με το χώρο προσωρινής μετακίνησης των 2 ειδικών σχολείων.

Γονείς κι εκπαιδευτικοί φοβούνται, όπως λένε, να μην γίνουν το νέο Καπετανάκειο και ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών, τα μέτρα ασφαλείας και τους όρους λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος με τη νέα σχολική χρονιά καθώς και την οριστικοποίηση του χώρου που θα μετακινηθούν προσωρινά τα 2 ειδικά σχολεία.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:


«Οι Διευθύνσεις και οι Σύλλογοι Γονέων/Κηδεμόνων των 4 συστεγαζόμενων σχολείων στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας (53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου) εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για τη στατική ενίσχυση του κτηρίου μας.

Η ανάδειξη της αναγκαιότητας, η πίεση για την πραγματοποίηση της μελέτης, η ανάληψή της από το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα ήταν αποτέλεσμα διεκδικήσεων και αγώνων, που η σχολική κοινότητά μας με συνέπεια και σταθερότητα διεξάγει για πάνω από 15 χρόνια!

Έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε δικαιωμένοι!

Όμως από σήμερα πλέον μπαίνουμε σε νέα φάση: αυτή της υλοποίησης του τόσο αναγκαίου έργου!

Υπενθυμίζουμε ότι:

 • το έργο αφορά στη στατική ενίσχυση του σχολικού συγκροτήματος, με τις ανάλογες σημαντικές εργασίες που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις και περιγράφονται με σαφήνεια στη σύμβαση του έργου,
 • ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.703.200 ευρώ, ο οποίος κατακυρώθηκε στον ανάδοχο με έκπτωση 49,55%, δηλαδή με το ποσό των 1.105.442,92 ευρώ, μετά τον αντίστοιχο μειοδοτικό διαγωνισμό,
 • η σύμβαση προβλέπει ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει την τοποθέτηση 10 ειδικών οικίσκων στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος μέσα στους οποίους θα γίνεται το μάθημα των παιδιών για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση του κάθε ενός από τα τέσσερα κτήρια από τα οποία αποτελείται το σχολικό συγκρότημα,
 • η σύμβαση προβλέπει σε κάθε ένα από τα κτήρια θα εκτελούνται οι προβλεπόμενες εργασίες και θα παραδίδεται μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο,
 • η σύμβαση προβλέπει ότι η συνολική διάρκεια των παραπάνω εργασιών ανέρχεται στους 15 μήνες.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των εργασιών που θα γίνουν στο σχολικό μας συγκρότημα προκαλέσαμε 2 συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους (Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Αντιδήμαρχο Παιδείας, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ανάδοχο του έργου), η πρώτη τον Ιούνιο του 2021 και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2022.

Ιδιαίτερα πριν τη δεύτερη συνάντηση, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων/Κηδεμόνων των σχολείων μας όπου εκφράστηκε η αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας, την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία και την ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών που εκπροσωπούμε, κατά την περίοδο πραγματοποίησης του έργου.

Τη συνάντηση στις 23 Μαρτίου 2022, την προκαλέσαμε με σκοπό την ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση:

 1. για το σοβαρό ενδεχόμενο προσωρινής μετακίνησης των σχολείων μας, με δεδομένη την ένταση και το μέγεθος των εργασιών που θα απαιτηθούν,
 2. για την πιθανή ημερομηνία εκκίνησης υλοποίησης του έργου καθώς και του χρονοδιαγράμματος ως την ολοκλήρωσή του.

Μέσα από εκείνη τη συνάντηση αποσπάσαμε τις δεσμεύσεις ότι το έργο θα ξεκινήσει με το πέρας της σχολικής χρονιά 2021-2022, δηλαδή στις 16 Ιουνίου και ότι τα 2 ειδικά σχολεία θα μετακινηθούν προσωρινά σε άλλο χώρο, πιθανόν στο χώρο του λιμανιού που σήμερα στεγάζεται προσωρινά το 7ο δημοτικό. Ειδικά για το τελευταίο οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων τόνισαν την αναγκαιότητα μετακίνησης των σχολείων τους λόγω των αναγκών των μαθητών και των πολύ σοβαρών προβλημάτων που θα τους δημιουργήσουν η ένταση των εργασιών και ο θόρυβος που αναπόφευκτα θα υπάρχει στο σχολικό συγκρότημα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Το ζήτημα αυτό φάνηκε να γίνεται κατανοητό από ΟΛΟΥΣ τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ενώ υπήρξαν και δημόσιες σχετικές δεσμεύσεις.

Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις που είχαμε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, σε επικοινωνία μας στις 12/5/2022 με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Παιδείας Δ. Ηρακλείου με βάση την τοποθέτηση της σχηματίσαμε την εικόνα ότι ένα μήνα πριν λήξει το σχολικό έτος κι ενόψει έναρξης εργασιών στο σχολικό μας συγκρότημα δεν υπάρχει  ακόμα κανένας  εναλλακτικός σχεδιασμός  σχετικά  με το χώρο  προσωρινής μετακίνησης των 2 ειδικών Σχολείων παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις!

Λίγο πριν την έναρξη του αναγκαίου έργου, για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και 15 χρόνια, οι αγωνίες και τα ερωτηματικά που θέτουμε εδώ και ένα χρόνο στη Δημοτική Αρχή και στους αρμόδιους Αντιδημάρχους, πλέον και στον ανάδοχο του έργου, πολλαπλασιάζονται!

Στη νέα σύσκεψη των συναρμόδιων, που έχουμε καλέσει στο σχολικό μας συγκρότημα την επόμενη εβδομάδα, ζητάμε να προσδιοριστούν με σαφήνεια :

 • το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών (έναρξη - λήξη, χρονικό διάστημα προμήθειας οικίσκων κτλ),
 • τα μέτρα ασφαλείας και οι όροι λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος με τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023,
 • την οριστικοποίηση του χώρου που θα μετακινηθούν προσωρινά τα 2 ειδικά σχολεία και τις προϋποθέσεις μετακίνησης (χρονικό διάστημα, συνεργεία για μεταφορές εκπαιδευτικού υλικού κτλ)
 • εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν θα είναι δυνατή η παραμονή και των άλλων 2 σχολείων κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Φωνάζουμε: ΔΕΝ θα γίνουμε νέο Καπετανάκειο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένωση Γονέων Ηρακλείου: Καμία δέσμευση για τα σχολεία του Γερωνυμάκειου
Οργισμένοι εμφανίζονται οι γονείς των 24ου και 31ου δημοτικών σχολείων που συστεγάζονται στο κτίριο του παλιού Γερωνυμάκειου Βρεφοκομείου επί της ομώνυμης οδού, από την έλλειψη δεσμεύσεων και απαντήσεων από...
Ένωση Γονέων Ηρακλείου: Καμία δέσμευση για τα σχολεία του Γερωνυμάκειου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έργα ζωγραφικής από μαθητές του Γυμνασίου Γουβών για τον σχολικό εκφοβισμό
Έκθεση των έργων ζωγραφικής των μαθητών του Γυμνασίου Γουβών και εκδήλωση με θέμα «Ο Εκφοβισμός και η Βία μεταξύ μαθητών στο σύγχρονο σχολείο», πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων και ο Σύλλογος...
Έργα ζωγραφικής από μαθητές του Γυμνασίου Γουβών για τον σχολικό εκφοβισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ζητούν νέο σχολικό κτίριο για τα σχολεία της Γερωνυμάκη
Την ανέγερση νέου κτιρίου για την στέγαση των 24ου και 31ου Δημοτικών σχολείων Ηρακλείου που συστεγάζονται στο Σχολικό Συγκρότημα στο παλιό «Γερωνυμάκειο Βρεφοκομείο» επι της οδού Γερωνυμάκη, ζητούν...
Ηράκλειο: Ζητούν νέο σχολικό κτίριο για τα σχολεία της Γερωνυμάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις στο Ηράκλειο για την «εκπαιδευτική δράση» της ΝΟΔΕ
Έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου έχει προκαλέσει η πρόσκληση για μια «εκπαιδευτική δράση» που απηύθυνε η τοπική ΝΟΔΕ στα σχολεία, με την έγκριση μάλιστα του Υπουργείου Πολιτισμού -...
Αντιδράσεις στο Ηράκλειο για την «εκπαιδευτική δράση» της ΝΟΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέες καταδίκες γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά του σχολείο
Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου δικάστηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι δύο πατεράδες οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από εισαγγελική εντολή επειδή δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Ηράκλειο: Νέες καταδίκες γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά του σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Άλλες δύο συλλήψεις γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά τους σχολείο
Σε δύο συλλήψεις γονέων που δεν επέτρεπαν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μαθήματα, προχώρησε η αστυνομία στο Ηράκλειο.
Κρήτη: Άλλες δύο συλλήψεις γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά τους σχολείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας