• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 27.9°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.7°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 27.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.1°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 27.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  51%

Δήλωσε άγνοια το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για τον Παλίγκρεμνο

 • A-
 • A+
Καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για να σταματήσει η καταστροφή του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος, Αλέκος Μαρινάκης κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να εξασφαλιστεί η προστασία της περιοχής, να ανακληθεί άμεσα η Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος και να κηρυχτεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο-μνημείο.

Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση του σώματος, η περιφερειακή αρχή δήλωσε άγνοια του θέματος, καθώς όπως τόνισε, δεν υπάρχει επαρκή ενημέρωση και δεν μπορεί να γίνει δεκτό το ψήφισμα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, «δεν είναι η πρώτη φορά που η περιφερειακή αρχή λειτουργεί σαν «Πόντιος Πιλάτος», για την πολιτική του κράτους, διαχρονικά την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που θυσιάζει το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η περιφερειακή αρχή διάλεξε να στηρίζει στην πράξη αυτή την πολιτική και να την ενισχύει. Και για να θολώνει το τοπίο στηρίζει τάχα, στα λόγια, τις διεκδικήσεις του λαού της Κρήτης».

«Η περιφερειακή αρχή δήλωσε άγνοια του θέματος (!) προκειμένου να αποφύγει να πάρει θέση το περιφερειακό συμβούλιο για το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα και να συσκοτιστεί η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης για την παράδοση του Παλίγκρεμνου στους επενδυτές, κι έτσι επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι και για το περιβάλλον, όπως συνολικά για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, δεν υπάρχουν «σωτήρες» και λύσεις έξω από την αγωνιστική διεκδίκηση του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος. Λύσεις που είναι υπέρ του λαού υπάρχουν μόνο με τη δική του σφραγίδα», καταλήγει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης.

Αναλυτικά το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε:


«Συντριπτικά αρνητική είναι η θέση των κατοίκων και φορέων της περιοχής του Πλακιά και της ευρύτερης περιοχής στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου  στη σχεδιαζόμενη επένδυση για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο, ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Πλακιά.

Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων εκφράστηκαν με τη μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση που έγινε στις 15/5/2022 ενάντια στα σχέδια καταστροφής.

Μάλιστα, προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα παρακάμφθηκαν η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ρεθύμνου, αλλά και πλήθος μελετών και υπουργικών αποφάσεων  που καθορίζουν την περιοχή του Παλίγκρεμνου και παραλίας ως «αδόμητη» για λόγους προστασίας τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Επίσης, με ευθύνη κεντρικού και τοπικού κράτους δεν έχει προχωρήσει η κήρυξη του χώρου ως προστατευόμενου τοπίου και φυσικού σχηματισμού – μνημείου της φύσης, παρά την επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων φορέων.

Το έγκλημα της καταστροφής του Παλίγκρεμνου, η παράδοσή  του στους επενδυτές, καταδεικνύει ότι ο σχεδιασμός με κριτήριο το κέρδος θυσιάζει το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Με βάση τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση,προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. (Για το θέμα αυτό το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.).

Το ψήφισμα:

Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης επισημαίνει την ευθύνη της Κυβέρνησης για να σταματήσει η καταστροφή του Παλίγκρεμνου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης.

Ζητούμε:

 • Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής όπως και η Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο.
 • Να κηρυχτεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο – μνημείο και να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απάντηση της Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου για την Πρέβελη
Στα μέτρα τα οποία έχει πάρει προκειμένου να προστατευτεί από τον κίνδυνο πυρκαγιάς η περιοχή της Πρέβελης στο νότιο Ρέθυμνο, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής...
Η απάντηση της Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου για την Πρέβελη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ξενοδοχοποιείται» ο Παλιγκρεμνός στον Πλακιά
Η αντίστροφη μέτρηση για την ξενοδοχοποίηση ενός ακόμα φυσικού τοπίου στην Κρήτη, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει για τον Παλιγκρεμνό που βρίσκεται στον Πλακιά Ρεθύμνου, καθώς μπουλντόζες έχουν ξεκινήσει εργασίες.
«Ξενοδοχοποιείται» ο Παλιγκρεμνός στον Πλακιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ ο Δήμος Αγίου Βασιλείου για την προστασία του «Παλίγκρεμου»
Αίτηση ακύρωσης κατέθεσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου στο Συμβουλίου της Επικρατείας και ζητά να ακυρωθεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, με την οποία εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη...
Στο ΣτΕ ο Δήμος Αγίου Βασιλείου για την προστασία του «Παλίγκρεμου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ανάπτυξη του γεωτουρισμού στην περιοχή του Γεωπάρκου Ψηλορείτη
H ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στην περιοχή του Γεωπάρκου Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο, είναι το θέμα των δύο εργαστηρίων που διοργανώνει το «ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ» σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής...
H ανάπτυξη του γεωτουρισμού στην περιοχή του Γεωπάρκου Ψηλορείτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO
Θετική θα είναι η εισήγηση-αξιολόγηση των επιθεωρητών της ΟΥΝΕΣΚΟ προς το κεντρικό του συμβούλιο να παραμείνει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Παραμένει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας