• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 36.2°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 34.1°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 35.5°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 33.8°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 30.9°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.6°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 30.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.5°C / 34.5°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 35.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.8°C / 32.0°C
  3 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  29%
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ζητούν λύσεις στα προβλήματα του Λιμενικού Σταθμού Σφακίων

 • A-
 • A+
Σοβαρά προβλήματα τα οποία στέκονται εμπόδιο στην υπηρεσία των λιμενικών, έχουν δημιουργηθεί στον Λιμενικό Σταθμό της Χώρας Σφακίων.

Σύμφωνα με την Ένωση λιμενικών Κρήτης, το βασικό πρόβλημα είναι η στέγαση της υπηρεσίας. Η υπηρεσία στεγάζεται σε μεταλλικό οικίσκο (κοντέινερ) στην ταράτσα του Δημαρχείου με πρόσβαση από μια μεταλλική σκάλα, σημείο που αρχικά ήταν προσωρινό, ωστόσο γραφειοκρατικά θέματα δεν έχουν επιλύσει ακόμα το ζήτημα της στέγασης.

Επίσης, προβλήματα υπάρχουν και στο θέμα των οχημάτων καθώς το μοναδικό όχημα τύπου τζίπ που διαθέτει ο Σταθμός είναι άνω των 22 ετών και χρίζει άμεσης αντικατάστασης. Σύμφωνα με τους λιμενιικούς, «ια να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης και επιτήρησης της περιοχής αρμοδιότητας του Σταθμού θεωρείτε επιτακτική ανάγκη η απόσυρση του παλαιού οχήματος και η άμεση ενίσχυση με νέο σύγχρονο όχημα τύπου 4x4 pickup το οποίο θα συμβάλει  στην επιχειρησιακή ενίσχυση της Υπηρεσίας  και της απόδοσης των στελεχών ακόμα και στις δύσβατες παραθαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας του».

Τέλος, σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί στην υπηρεσία και η παρατεταμένη υποστελέχωση κατά 50% του Σταθμού αφού από τα δέκα στελέχη που θα έπρεπε να υπηρετούν σε αυτόν, υπηρετούν μόλις πέντε.

Μάλιστα το πρόβλημα οξύνεται όταν από τον υποστελεχωμένο σταθμό αποστέλλετε στέλεχος για ενίσχυση Υπηρεσίας του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες όπου αποστέλλετε στέλεχος, εκ περιτροπής ανά 15νθήμερο, για την επάνδρωση του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου. 

«Ο Λιμενικός Σταθμός Χώρας Σφακίων είναι μια Υπηρεσία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της περιοχής και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των επισκεπτών της. Για να μπορούν να ανταπεξέλθουν τα στελέχη του στα καθήκοντα τους με ασφάλεια και συνέπεια, επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων», αναφέρει η Ένωση Λιμενικών Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Την 11-05-2022 αντιπροσωπία του Δ.Σ. της Ένωσης μας μετέβη στο Λιμενικό Σταθμό Χώρας Σφακίων λόγω των σοβαρών προβλημάτων και του αδιέξοδου που έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι που Υπηρετούν σε αυτόν με την στέγαση του Λιμενικού Σταθμού, την κακή κατάσταση του μοναδικού επιχειρησιακού μέσου (όχημα τύπου τζιπ) και την κατά 50 % υποστελέχωσης του.

Ομολογουμένως με την άφιξη μας στην Χώρα Σφακίων αντικρίσαμε την Υπηρεσία να στεγάζεται σε μεταλλικό οικίσκο (κοντέινερ) στην ταράτσα του Δημαρχείου με πρόσβαση από μια μεταλλική σκάλα, στην οπίσθια όψη του κτηρίου, όπου κατά την χρήση της αν βρίσκεσαι εντός του οικίσκου αισθάνεσαι σαν να γίνεται σεισμός!
Κατά την συζήτηση με τους Συναδέλφους μας ειπώθηκε ότι λόγω λήξης της σύμβασης  και της ιδιοκατοίκησης που επικαλέστηκε ο ιδιοκτήτης του οικήματος που στεγαζόταν, προ ενός έτους, ο Λιμενικός Σταθμός, ήταν λύση ανάγκης για την συνέχεια της λειτουργίας της Υπηρεσίας η προσωρινή στέγαση της στον μεταλλικό οικίσκο, ο οποίος μάλιστα δεν έχει εικόνα προς την θάλασσα. Μετά την πάροδο ενός έτους διαπιστώνεται ότι έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για την στέγαση του σε κανονικό οίκημα και η προσωρινή λύση τείνει να μονιμοποιηθεί.

Ως πιθανές λύσεις συζητήθηκαν είτε η ενοικίαση οικήματος κατάλληλο για πρόσβαση ΑΜΕΑ  το οποίο για την περιοχή το κόστος ανέρχεται περί τα 600 ευρώ, είτε η εγκατάσταση  προκατασκευασμένης οικίας ( αποκλειόμενων των μεταλλικών  και πλαστικών κατασκευών τύπου κοντέινερ - λυόμενου) εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα της  Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων  καθώς και η πρόβλεψη κατασκευής οικήματος κατά την δημιουργία του νέου προσήνεμου μόλου και των νέων  χερσαίων χώρων  που προκύπτουν με την εκτέλεση του έργου ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΜΝΩΝΑΣ ΣΦΑΚΙΩΝ και τα έργα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών στο λιμενίσκο Χώρας Σφακίων.

Επίσης χρήζει άμεσης αντικατάστασης το μοναδικό επιχειρησιακό μέσο, ένα υπηρεσιακό όχημα τύπου Τζιπ  μάρκας NISSAN TERRANO  άνω των 22 χρόνων το οποίο παρελήφθη πριν από ένα χρόνο από τον Σταθμό σε αντικατάσταση του ίδιου τύπου, μάρκας οχήματος και παλαιότητας οχήματος αλλά για έξι μήνες ήταν σε ακινησία λόγο μηχανικών προβλημάτων και οι επισκευές που απαιτήθηκαν για να καταστεί λειτουργικό υπερέβησαν τα 1000 ευρώ. Η κατάσταση του οχήματος στις εξαμηνίες επιθεωρήσεις χαρακτηρίζεται ως κακή, κρίνεται ως άκρως επικίνδυνο για χρήση και για αυτόν τον λόγο το χρησιμοποιούν μόνο για την μετάβαση τους στον Λιμένα. Για να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης και επιτήρησης της περιοχής αρμοδιότητας του Σταθμού θεωρείτε επιτακτική ανάγκη η απόσυρση του παλαιού οχήματος και η άμεση ενίσχυση με νέο σύγχρονο όχημα τύπου 4x4 pickup το οποίο θα συμβάλει  στην επιχειρησιακή ενίσχυση της Υπηρεσίας  και της απόδοσης των στελεχών ακόμα και στις δύσβατες παραθαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας του.

Μεγάλο πρόβλημα και η  παρατεταμένη υποστελέχωση κατά 50% του Σταθμού αφού από τα δέκα (10) στελέχη που θα έπρεπε να υπηρετούν σε αυτόν Υπηρετούν μόλις πέντε. Μάλιστα το πρόβλημα οξύνεται όταν από τον υποστελεχωμένο σταθμό αποστέλλετε στέλεχος για ενίσχυση Υπηρεσίας του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες όπου αποστέλλετε στέλεχος ,εκ περιτροπής ανά 15νθήμερο,  για την επάνδρωση του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα στελέχη που υπηρετούν στον Λ/Σ να μην μπορούν να λάβουν τις κανονικές άδειες και τα ρεπό που προκύπτουν από την συνεχόμενη 15νθήμερη εργασία τους κατά την στελέχωση του Λ/Φ Γαύδου και να μας καταγγέλλουν ότι η εποπτεύουσα αρχή διαγράφει από την εφαρμογή αδειών τα αιτήματα τους αντί να τα απορρίπτει αιτιολογημένα, καλύπτοντας στην ουσία το πρόβλημα της υποστελέχωσης κάτω από το χαλί.

Ο λιμένας Σφακίων χαρακτηρίζεται ως επιβατικός λιμένας ενδοπεριφερειακής εμβέλειας και εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χώρας Σφακίων με τα επτά κύρια λιμάνια της νοτιοδυτικής Κρήτης (Γαύδος, Λουτρό, Αγιά Ρουμέλη, Σούγια, Παλαιόχωρα, Αγία Γαλήνη, Πλακιάς). Ο μέσος ετήσιος αριθμός κατάπλων για Ε/Γ – Ο/Γ σκάφη κατηγορίας Β ανέρχεται περίπου σε 960, ενώ τα υπόλοιπα τουριστικά και αλιευτικά σκάφη της περιοχής σε περίπου 600 κατάπλους. Επίσης κατά τον έτος 2021 στους Λιμένες Χώρας Σφακίων, Λουτρού και Αγίας Ρουμέλης οι αποβιβασθέντες επιβάτες ανήλθαν στους 190.000 και οι επιβιβασθέντες στους 120.000 .

Από τα παραπάνω δεδομένα είναι εύκολα αντιληπτό ότι ο Λιμενικός Σταθμός Χώρας Σφακίων είναι μια Υπηρεσία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της περιοχής και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των επισκεπτών της. Για να μπορούν να ανταπεξέλθουν τα στελέχη του στα καθήκοντα τους με ασφάλεια και συνέπεια, επιβάλλεται η  άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προαναφέραμε.

Ως Ένωση Λιμενικών Κρήτης υποσχεθήκαμε στους συναδέλφους του Λ/Σ Χώρας Σφακίων ότι θα αναδείξουμε τα θέματα τους και θα επιδιώξουμε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς ξεκινώντας με την γνωστοποίηση της παρούσας ανακοίνωσης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επέμβαση του Λιμενικού για ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά της Κρήτης
Η συνδρομή του Λιμενικού χρειάστηκε προκειμένου να ρυμουλκηθεί σε λιμάνι της Κρήτης μια θαλαμηγός που έπλεε ακυβέρνητη ανοιχτά της Κισσάμου στα Χανιά.
Επέμβαση του Λιμενικού για ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενέργειες του Λιμενικού για την αποφυγή ρύπανσης από το ναυάγιο στην Κίσσαμο
Το Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας λεπτομέρειες για τις ενέργειες που γίνονται για την αποφυγή ρύπανσης από το πλοίο το οποίο ναυάγησε το πρωί της Τρίτης σε παραλία της Κισσάμου Χανίων.
Ενέργειες του Λιμενικού για την αποφυγή ρύπανσης από το ναυάγιο στην Κίσσαμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Καταγγελία για την διαχείριση της διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό
Σε καταγγελία για τον τρόπο που αντιμετώπισε το περιστατικό διάσωσης των 69 μεταναστών που εντοπίστηκαν κοντά στην Παλαιόχωρα Χανίων το Λιμενικό αλλά και την ευθύνη που φέρει για τον θάνατο ενός από τους...
Χανιά: Καταγγελία για την διαχείριση της διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Το 2021 η δίκη για το πλήρωμα του ταχύπλοου από τη Λιβύη
Για τις 20 Ιανουαρίου του 2021 ορίστηκε η δίκη του πληρώματος των εφτά ατόμων που συνελήφθησαν σε ταχύπλοο στην περιοχή των Χανίων, προερχόμενοι από τη Λιβύη, με όπλα, σφαίρες και λαθραία καπνικά προϊόντα.
Κρήτη: Το 2021 η δίκη για το πλήρωμα του ταχύπλοου από τη Λιβύη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες του Λιμενικού για τους αγνοούμενους μετανάστες
Ο 25χρονος διασωθείς ανέφερε ότι βρισκόταν σε λέμβο, με άλλους τέσσερις αλλοδαπούς, η οποία ανετράπη και πιθανότατα βυθίστηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.  
Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες του Λιμενικού για τους αγνοούμενους μετανάστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Σε εξέλιξη έρευνες του Λιμενικού για αγνοούμενους μετανάστες
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό τεσσάρων ατόμων που αγνοούνται από χθες βορειοδυτικά της Κρήτης, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν αναποδογύρισε.
Κρήτη: Σε εξέλιξη έρευνες του Λιμενικού για αγνοούμενους μετανάστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας