• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.2°C / 31.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.0°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 32.6°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 32.1°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 26.5°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.7°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 31.2°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 31.9°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  64%

Φωτογραφία με τη μακέτα του εσωτερικού της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

Φωτοβολταϊκά στην Δημοτική Αγορά ζητούν οι Πράσινοι Χανίων

 • A-
 • A+
Πρώτης τάξεως ευκαιρία να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στην Δημοτική Αγορά Χανίων, αποτελούν σύμφωνα με τους Πράσινους Χανίων, οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Πρασίνων, η ανακαίνιση που γίνεται στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων αυτή την περίοδο είναι μια μοναδική ευκαιρία να μπουν φωτοβολταϊκά και να γίνει ένα ζωντανό παράδειγμα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τους Πράσινους Χανίων, «η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη Δημοτική Αγορά των Χανίων, τουλάχιστον στην οροφή της, τώρα που γίνεται ανακαίνισή της, μπορεί να γίνει ένα καλό παράδειγμα για το προς τα πού πρέπει να πάμε ως κοινωνία, προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν θέλουμε να γλιτώσουμε από την κλιματική κρίση, τη ρύπανση και τους πολέμους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Η ανακαίνιση που γίνεται στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων αυτή την περίοδο είναι μια μοναδική ευκαιρία να μπουν φωτοβολταϊκά και να γίνει ένα ζωντανό παράδειγμα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό από ΑΠΕ.

Ακόμα και η προώθηση της ιδέας δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών σε ενέργεια και να αντιμετωπιστούν οι υπερβολικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, με αφετηρία την εμβληματική Δημοτική Αγορά θα αποτελούσε  οδηγό προς τα πού πρέπει να στραφούμε σε μια εποχή που η κλιματική κρίση εντείνεται, το κόστος της ενέργειας πολλαπλασιάζεται και πόλεμοι για τον έλεγχο των ορυκτών καυσίμων και της διαδρομής τους ταλανίζουν τον πλανήτη.

 • Οι τιμές των καυσίμων πολλαπλασιάζονται, το κόστος της ενέργειας γίνεται πλέον αβάσταχτο για τα νοικοκυριά με τη συνδρομή της κερδοσκοπίας.
 • Οι πόλεμοι και οι εντάσεις για τον έλεγχο των ορυκτών καυσίμων αυξάνονται και η σύρραξη στην Ουκρανία απειλεί όχι μόνο τα εκατομμύρια των προσφύγων αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο με πολεμικό ή και πυρηνικό όλεθρο.
 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει την απόλυτη εξάρτησή μας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) από χώρες όπως η Ρωσία αλλά και οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου που δε φημίζονται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 • Με τα χρήματα που εξασφαλίζουν από εμάς για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που αγοράζουμε, βοηθάμε αυτές τις χώρες να διαιωνίζουν τα δικτατορικά τους καθεστώτα, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, τις εισβολές και τους πολέμους στην Ουκρανία και την Υεμένη.

Και κοντά σε όλα αυτά, η χρήση ορυκτών καυσίμων συμβάλλει στην κλιματική κρίση, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ραγδαίες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, καύσωνες, συνεχώς επαναλαμβανόμενα φαινόμενα μεταφοράς σκόνης από την Αφρική, είναι μερικά μόνο παραδείγματα, που τα ζούμε και στον τόπο μας).

Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει πλέον όλες οι δημόσιες επενδύσεις να στραφούν στην απεξάρτησή μας από αυτά τα ρυπογόνα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη Δημοτική Αγορά των Χανίων, τουλάχιστον στην οροφή της, τώρα που γίνεται ανακαίνισή της, μπορεί να γίνει ένα καλό παράδειγμα για το προς τα πού πρέπει να πάμε ως κοινωνία, προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν θέλουμε να γλιτώσουμε από την κλιματική κρίση, τη ρύπανση και τους πολέμους. Άλλωστε υπάρχει ήδη από το 2006, μεταπτυχιακή διατριβή από το Πολυτεχνείο Κρήτης, που αναφέρεται στη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκού συστήματος, ως ένα ζωντανό υπόδειγμα ενσωμάτωσης τεχνολογιών ΑΠΕ σε παραδοσιακό κτίριο (https://dias.library.tuc.gr/view/14350).

Κι ας είναι μόνο η αρχή: Όλα τα νέα δημόσια κτήρια, όλες οι ανακαινίσεις δημοσίων κτηρίων στο εξής θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ενεργειακή τους αυτονομία με εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους και δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως κοινωνία, προωθώντας παράλληλα και τη συμμετοχή των πολιτών μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που ταλανίζει και τα Χανιά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδικτυακή ομιλία με τη Μαρία Βλαζάκη για τον Λόφο Καστέλλι στα Χανιά
Δημόσια διαδικτυακή ομιλία με τίτλο: «Λόφος Καστέλλι Χανίων. Το ανακτορικό κέντρο της Κυδωνίας κατά τον 14ο και 13ο αι. π.Χ.», διοργανώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Διαδικτυακή ομιλία με τη Μαρία Βλαζάκη για τον Λόφο Καστέλλι στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Οικονομικίστικα τα κριτήρια για τη χρήση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι»
Με αντιπαιδαγωγικά και στενά οικονομικίστικα κριτήρια αντιμετωπίζεται από την πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, η διαχείριση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι, σύμφωνα με την «Ιστορική, Λαογραφική και...
Χανιά: «Οικονομικίστικα τα κριτήρια για τη χρήση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: Ανανεώθηκε η σύμβαση με τη Belvedere παρά τις αντιδράσεις
Χωρίς ομοφωνία και με ψήφους 8 έναντι 4, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης στη συνεδρίασή της την Τρίτη, αποφάσισε την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία Belvedere, για την εκμίσθωση των κτιρίων στο λόφο...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Ανανεώθηκε η σύμβαση με τη Belvedere παρά τις αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τον τερματισμό της κατάληψης του κτιρίου Φραντζεσκάκη ζητά το Πολυτεχνείο Κρήτης
Τον άμεσο τερματισμό της κατάληψης της οικίας Φραντζεσκάκη και την απόδοση του κτιρίου στον νόμιμο ιδιοκτήτη του που είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης, ζητά με ψήφισμά της η Σύγκλητος του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Τον τερματισμό της κατάληψης του κτιρίου Φραντζεσκάκη ζητά το Πολυτεχνείο Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Τέλη Νοεμβρίου κλείνει η Δημοτική Αγορά για την αποκατάστασή της
Στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει και εάν οι διαδικασίες από τον προσυμβατικό έλεγχο, αναμένεται να κλείσει το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά προκειμένου να εκκινήσει το...
Χανιά: Τέλη Νοεμβρίου κλείνει η Δημοτική Αγορά για την αποκατάστασή της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λόφος Καστέλι: Κοινωφελείς χρήσεις ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων
«Κοινωφελείς χρήσεις» για τα κτίρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι και «αμιγή κατοικία» για τον υπόλοιπο λόφο, ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, που συνεδρίασε την...
Λόφος Καστέλι: Κοινωφελείς χρήσεις ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας