• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.4°C / 25.6°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.5°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.7°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.5°C / 24.4°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  70%

Περισσότεροι από 1500 άνθρωποι σχημάτισαν μια συμβολική αλυσίδα προστασίας στο μνημείο της φύσης.

SOS Πλακιάς: Η μεγάλη κινητοποίηση για τον Παλίγκρεμνο [Φωτογραφίες + Βίντεο]

 • A-
 • A+
Ο Πλακιάς και ο Παλίγκρεμνος υποδέχτηκαν ανθρώπους από όλη την Κρήτη σε μια μεγάλη κινητοποίηση, ώστε αυτός ο εμβληματικός γεώτοπος, το μνημείο της φύσης,να μείνει ανέγγιχτος για τις επόμενες γενιές.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή συλλόγων, οργανώσεων αλλά και πολιτών, ακόμα και ξένων τουριστών, στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το πρωΐ της Κυριακής στον Πλακιά στο νότιο Ρέθυμνο, κατά της επικείμενης ξενοδοχοποίησης της τοποθεσίας Παλίγκρεμνος.

Οι κάτοικοι είδαν με αγανάκτηση τις μπουλντόζες και τα χωματουργικά μηχανήματα ιδιώτη επενδυτή να καταστρέφουν ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Κρήτης, ξεκινώντας τις εργασίες ανέγερσης τουριστικής μονάδας.

Εκσκαφείς στη θέση «Παλιγκρεμνός» στον Πλακιά Ρεθύμνου

φωτο: goodnet.gr

Στον Πλακιά, από νωρίς το πρωΐ της Κυριακής, είχε στηθεί κιόσκι όπου υπήρχε ενημέρωση για τον γεώτοπο και την ανάγκη διάσωσης και προστασίας του, ενώ υπήρχε ενημέρωση και στα αγγλικά για τους ξένους επισκέπτες.

Στη συνέχεια η κινητοποίηση βρέθηκε κάτω από τον εμβληματικό γκρεμό όπου αναρριχητές κρέμασαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε: #SOS PLAKIAS#. Περισσότεροι από 1500 άνθρωποι σχημάτισαν μια συμβολική αλυσίδα προστασίας στο μνημείο της φύσης.

«Ο βράχος για τον βράχο μας θα γίνουμε εμείς», «SOS Plakias», «Ότι καταστρέφει τη φύση δεν είναι ανάπτυξη», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν και τα πανό που αναρτήθηκαν.

«Το μήνυμα της πολιτείας για άλλη μια φορά είναι σαφές: Η φύση, τα μνημεία, η πολιτιστική κληρονομιά, τα πάντα προσφέρονται βορά στους επενδυτές», αναφέρουν οι διοργανωτές, τονίζοντας πως «Έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον Παλίγκρεμνο τώρα που μας χρειάζεται όλους. Ένας δύσκολος και μακρύς αγώνας ξεκινά».

Πολίτες μαζί με επισκέπτες του Πλακιά δείχνουν την αντίδρασή τους:

Ο Παλίγκρεμνος είναι ένας εντυπωσιακός κατακόρυφος γεωλογικός σχηματισμός, αποτελώντας την επιφάνεια ενός μεγάλου ρήγματος που συνεχίζεται υποθαλάσσια και προσελκύει, εκτός από πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών αλλά και αναρριχητές και δύτες από όλο τον κόσμο. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, που έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, αλλά παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η κήρυξή του ως προστατευόμενου τοπίου-μνημείου.

«Ύβρις»

Αρνητική γνώμη για το έργο έχουν εκφράσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου και άλλοι φορείς, ενώ η σημασία και αξία του Παλίγκρεμνου τονίζεται και στο ΣΧΟΟΑΠ του τέως Δήμου Φοίνικα.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, τονίζει πως, ακόμα και αν γίνει η επένδυση, θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αφού έχει χωροθετηθεί ανάμεσα σε δύο ρήγματα και υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταπτώσεων βράχων από τα γύρω πρανή.

«Νέες μελέτες από το 2020 ανέδειξαν την επικινδυνότητα των ρηγμάτων του Παλίγκρεμνου τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται δυνητικά ενεργά. Θα πρέπει πρώτα από όλα ο ίδιος ο επενδυτής να επανεξετάσει τις μελέτες και την όλη επένδυση, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες που εξέδωσαν τις σχετικές άδειες», αναφέρει ο κ. Φασουλάς, ενώ τονίζει πως, αν γίνει η επένδυση, «αργά ή γρήγορα θα γίνουν νέα έργα για την αντιστήριξη των βράχων και για την ασφάλεια του χώρου και ασφαλώς θα επέλθει ακόμα μεγαλύτερη αλλοίωση του τοπίου».

ΜέΡΑ25

Σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 της Κρήτης αναφέρει σχετικά:

«Ούτε ο πιο ακραιφνής νεοφιλελεύθερος νους δεν θα μπορούσε να διανοηθεί την κατασκευή ξενοδοχείου επάνω σε ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Κρήτης, σε μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του κρητικού τοπίου, με διεθνή προβολή και απήχηση.

Κι όμως για την κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. φαίνεται ότι «δουλειές» μπορουν να γίνουν παντού. Ακόμα και στον Παλίγκρεμνο του Πλακιά, εκεί όπου η φύση για χιλιάδες χρόνια δημιούργησε ένα μοναδικό τοπίο που το προορίζουν πια για ξενοδοχειακή εκμετάλλευση. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την ευθύνη των «ευφάνταστων» ιδιωτών που συνέλαβαν τη συγκεκριμένη ιδέα, ξεκαθαρίζουμε πως το καταστροφικό σχέδιο έχει προκλητικά την υπογραφή της παρούσας κυβέρνησης.

Η εν μία νυκτί έγκριση του επενδυτικού σχεδίου από το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, που υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά τη σαφή και τεκμηριωμένη αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, δείχνει πως πρόκειται για μια απόφαση που επιβλήθηκε άνωθεν. Πολύ δε περισσότερο όταν πλήθος φορέων όπως ο τοπικός Δήμος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και άλλοι έχουν τονίσει με ατρανταχτα επιχειρήματα τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το συγκεκριμένο έργο.

Στεκόμαστε δίπλα στα κινήματα της Κρήτης που διαδηλώνουν την Κυριακή στον Πλακιά και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των χιλιάδων πολιτών που αγωνίζονται για το αυτονόητο. Για να μείνει ο Παλιγκρεμνος ένα μοναδικό και ανέγγιχτο μνημείο της φύσης, μακριά από την ιδιωτικοποίηση, μακριά από τα νύχια των επενδυτών και των κυβερνητικών τους συνεργατών. Στηρίζουμε τις ενέργειες του τοπικού Δήμου και των επιστημόνων που ζητούν την άμεση θέσπιση πλαισίου προστασίας και ανάδειξης του Παλίγκρεμνου και την κήρυξή του ως προστατευόμενου τοπίου – μνημείου της φύσης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή της Πρέβελης
Για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή της Πρέβελης στο νότιο Ρέθυμνο, κάνει λόγο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνης, ζητώντας άμεσα τη λήψη μέτρων πριν...
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή της Πρέβελης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατατέθηκε από φορείς η αίτηση ακύρωσης της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο
Την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων η αίτηση κατά της Υπηρεσίας Δόμησης Ρεθύμνου για την ακύρωση της άδειας οικοδομής για Τουριστικό Κατάλυμα Υπόσκαφων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων...
Κατατέθηκε από φορείς η αίτηση ακύρωσης της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι απαντά η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση στον Παλίγκρεμνο
Τη δική της σκοπιά στην υπόθεση της επένδυσης στην τοποθεσία Παλίγκρεμνος στον Πλακιά Ρεθύμνου, δίνει με ανακοίνωσή της η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση που έχει ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.
Τι απαντά η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την επένδυση στον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναι μεν... αλλά το ΥΠΕΝ για τον Παλίγκρεμνο
«Σεβόμαστε το τοπίο, τις ιδιαιτερότητες και τους προβληματισμούς, αλλά υπάρχει και ένα θεσμικό πλαίσιο που οφείλουμε να ακολουθούμε», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, N. Ταγαράς,...
Ναι μεν... αλλά το ΥΠΕΝ για τον Παλίγκρεμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αγώνας μέχρι να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας»
Στην κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής, στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και στη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας για την πλήρη προστασία του Παλίγκρεμνου θα συνεχιστεί, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η «Κίνηση...
«Αγώνας μέχρι να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Βουλή η καταστροφή στον Παλίγκρεμνο
Για οικολογική καταστροφή και αλλοίωση του γεώτοπου, κάνουν λόγο βουλευτές της Κρήτης για το ζήτημα του Παλίγκρεμνου σε παρεμβάσεις τους στην Βουλή.
Στην Βουλή η καταστροφή στον Παλίγκρεμνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας