• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.6°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.7°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.0°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 23.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  77%

Πυκνοί καπνοί στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου εξαιτίας φωτιάς

Ηράκλειο: Ζητούν μέτρα προστασίας με αφορμή τα ατυχήματα στη ΒΙ.ΠΕ.

 • A-
 • A+
Ενίσχυση των μέτρων προστασίας και ασφαλείας στους χώρους εργασίας, ζητά η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή τα δύο πρόσφατα ατυχήματα που σημειώθηκαν στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου.

Κλιμάκια του σωματείου, βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις επιχειρήσεις, Ανακύκλωση ΚΔΑΥ Ηρακλείου, Creta Recycling, Creta Eco Phoenix και Πλαστικά Κρήτης, και συζήτησαν με τους εργαζόμενους θέματα που τους απασχολούν, όπως η ακρίβεια, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, τα ΒΑΕ ένσημα που πρέπει να έχουν λόγω της φύσης της δουλειάς τους και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Σύμφωνα με την Ένωση, μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγραφήκαν δυο πολύ σοβαρά ατυχήματα στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου. Μια πυρκαγιά σε κέντρο ανακύκλωσης με κίνδυνο να προκαλέσει Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης, από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα και ένα ακόμη εργατικό ατύχημα με έναν συνάδελφο μας να καταλήγει στο νοσοκομείο μετά από έκρηξη σε καζάνι την ώρα της βάρδιας του.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, «στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, με πάνω από 2500 εργατοϋπαλλήλους, δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία πολλά χρόνια μια άσκηση με ευθύνη του κράτους για την άμεση εκκένωση της περιοχής, οι χιλιάδες εργάτες που περνούν εκεί τη μισή ζωή τους δεν έχουν ενημερωθεί με επίσημο τρόπο τι να κάνουν σε περίπτωση ατυχήματος. Κανένας δεν γνωρίζει πόση ώρα χρειάζεται για την ασφαλή μετακίνηση ενός μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων σε ασφαλές σημείο εάν σημάνει συναγερμός».

Οι εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα να επιστρέφουμε στα σπίτια μας όπως ακριβώς φύγαμε, σώοι και αβλαβείς.Οι εργαζόμενοι, δεν είμαστε σκλάβοι για να δουλεύουμε χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας μας. Έχουμε την εμπειρία, ξέρουμε τον τρόπο που μπορούμε να πετύχουμε να δουλεύουμε με ασφάλεια, με αξιοπρέπεια, όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση:


«Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το προηγούμενο διάστημα, μέσω περιοδειών και εξορμήσεων και στη συνέχεια της άμεσης παρέμβασης μας στους χώρους, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς σε εργοστάσιο επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών και το εργατικό ατύχημα συναδέλφου, μετά από έκρηξη καζανιού, βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους της ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου, ενημερώνοντάς τους για τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας που πρέπει να παρθούν στους χώρους δουλείας μας.

Κλιμάκια του σωματείου, βρέθηκαν στις επιχειρήσεις, Ανακύκλωση ΚΔΑΥ Ηρακλείου, Creta Recycling, Creta Eco Phoenix και Πλαστικά Κρήτης, και συζήτησαν με τους εργαζόμενους θέματα που τους απασχολούν, όπως η ακρίβεια, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, τα ΒΑΕ ένσημα που πρέπει να έχουν λόγω της φύσης της δουλειάς τους και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, θα συνεχίσει να βρίσκεται μέσα στους χώρους δουλειάς, δίπλα στους εργαζόμενους της ΒΙ.ΠΕ και καλεί σε συμπόρευση ολόκληρο τον κλάδο της βιομηχανίας,  για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε τους σχεδιασμούς κράτους και εργοδοσίας που στήνεται στις δικές μας πλάτες και την δική μας υγεία.

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε εργαζόμενε στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου,

Για πόσο ακόμα η υγεία μας, η σωματική μας ακεραιότητα, ή ίδια μας η ζωή θα είναι δευτερεύον ζήτημα για τα αφεντικά και το κράτος τους;

Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγραφήκαν δυο πολύ σοβαρά ατυχήματα στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου. Μια πυρκαγιά σε κέντρο ανακύκλωσης με κίνδυνο να προκαλέσει Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης, από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα και ένα ακόμη εργατικό ατύχημα με έναν συνάδελφο μας να καταλήγει στο νοσοκομείο μετά από έκρηξη σε καζάνι την ώρα της βάρδιας του.

Καθημερινά, στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις αποθήκες, πάνω στο τιμόνι, νιώθουμε την πίεση του αφεντικού για «να βγει η δουλειά» με όποιο κόστος. Τα εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει μάστιγα, ενώ τα επίσημα στοιχεία λένε πως κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει στη χώρα μας εν ώρα εργασίας.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς με το να δουλεύουμε στα πόστα βγάζοντας τη δουλειά για 2 και 3 εργαζόμενους, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς είναι παράγοντες που εξασφαλίζουν για  το αφεντικό μεγαλύτερο κέρδος και για τον εργαζόμενο εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, με πάνω από 2500 εργατοϋπαλλήλους, δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία πολλά χρόνια μια άσκηση με ευθύνη του κράτους για την άμεση εκκένωση της περιοχής, οι χιλιάδες εργάτες που περνούν εκεί τη μισή ζωή τους δεν έχουν ενημερωθεί με επίσημο τρόπο τι να κάνουν σε περίπτωση ατυχήματος. Κανένας δεν γνωρίζει πόση ώρα χρειάζεται για την ασφαλή μετακίνηση ενός μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων σε ασφαλές σημείο εάν σημάνει συναγερμός.

Τι φταίει και δεν παίρνονται τέτοια μέτρα; Προφανώς δεν πρόκειται για «τεχνική αβλεψία» κάποιων ειδικών, αλλά για το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής του λαού.

Η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε με ακόμα πιο έντονο τρόπο πόσο λειψό είναι το σύστημα υγείας, η πρόληψη, η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Οι εργαζόμενοι είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στον κορονοϊό και σε μια σειρά άλλες ασθένειες, μέσα στους χώρους δουλειάς, αφού οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, τα μέτρα προστασίας της υγείας, η προστασία της υγείας των οικογενειών μας, είναι ατομική ευθύνη!

Η νομοθεσία αλλά και η κοινή λογική μας λέει πως για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, μέσα στους χώρους δουλειάς αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο εργοδότης. Παρ’ όλα αυτά οι κυβερνήσεις διαχρονικά κάνουν πλάτες, για να τη βγάζουν λάδι πάντα τα αφεντικά. Γι αυτό ποτέ δεν πήγε φυλακή κανένας εργοδότης για εργατικό ατύχημα, γι’ αυτό αποτελεί ατομική ευθύνη ο εμβολιασμός ενάντια στον κορονοϊό και επιβαρύνεται με το κόστος του rapid test ο ανεμβολίαστος.

Οι εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα να επιστρέφουμε στα σπίτια μας όπως ακριβώς φύγαμε, σώοι και αβλαβείς! Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις οικογένειές μας να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ώρες που έχουμε καθημερινά μαζί τους.

Και μπορούμε να το πετύχουμε με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι, δεν είμαστε σκλάβοι για να δουλεύουμε χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας μας. Έχουμε την εμπειρία, ξέρουμε τον τρόπο που μπορούμε να πετύχουμε να δουλεύουμε με ασφάλεια, με αξιοπρέπεια, όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί στα Συνδικάτα μας, να παλέψουμε για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

 • Να μην αφαιρούνται ή απενεργοποιούνται τα προστατευτικά στα μηχανήματα και στα εργαλεία, στα εργοστάσια.
 • Να πραγματοποιείται τακτική συντήρηση και έλεγχος του μηχανολογικού εξοπλισμού με την ταυτόχρονη διακοπή της παραγωγής στο συγκεκριμένο χώρο.
 • Να παρέχονται όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με το πόστο τους.
 • Να μην επιτρέπονται οι συνεχόμενες υπερωρίες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 7ωρο 5ημερο 35ωρο για όλους!
 • Να σταματήσει η αδήλωτη ή/και απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση.
 • Να υπάρξει επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων του Νομού μας για να πάψει το δημόσιο σύστημα υγείας να είναι μιας νόσου.
 • Επαναφορά και διεύρυνση των επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Λειτουργία επιτροπών Υγείας – Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 • Στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΣΕΠΕ – ΕΦΚΑ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
 • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχυρωμένα μέτρα προστασίας ανά ειδικότητα.

Με ευθύνη Κυβέρνησης, Περιφέρειάς και Δήμου Ηρακλείου:

 • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη επικινδυνότητας για τη ΒΙΠΕΗ και σχέδιο καταφυγής και εκκένωσης της σε περίπτωση Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης.
 • Να πραγματοποιηθεί ενημέρωσης κατοίκων και εργαζομένων.
 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο των επιχειρήσεων για την πρόληψη ατυχημάτων.
 • Να δημιουργηθεί άμεσα υγείας υγειονομικός σταθμός στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα, να μπορούν να γίνονται δωρεάν rapid test και όποιες άλλες εξετάσεις χρειάζονται».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ανακοίνωση - καταγγελία για τα απανωτά εργατικά ατυχήματα
Η εντατικοποίηση της εργασίας, η τρομοκρατία και η πίεση σε βάρος των εργαζομένων είναι οι κύριες αιτίες πρόκλησης των εργατικών ατυχημάτων, σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών...
Κρήτη: Ανακοίνωση - καταγγελία για τα απανωτά εργατικά ατυχήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη από σκασμένη μπαταρία
Νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο με θύμα έναν εργαζόμενο ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά όταν εξερράγη μία μπαταρία.
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη από σκασμένη μπαταρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Ηράκλειο στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης
Ο άτυχος εργάτης έπεσε από μεγάλο ύψος, ενώ εκτελούσε εργασίες με τη βοήθεια ανυψωτικού μηχανήματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.
Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Ηράκλειο στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εργατικό ατύχημα με θύμα εργαζόμενο στην Κοινωφελή Εργασία
Νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στην Κρήτη, με θύμα έναν εργαζόμενο στην Κοινωφελή Εργασία στο Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων.
Κρήτη: Εργατικό ατύχημα με θύμα εργαζόμενο στην Κοινωφελή Εργασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: «Ευθύνες της εργοδοσίας στον κλάδο των διανομέων»
Για βαριές ευθύνες τς οποίες φέρει η εργοδοσία για τις συνθήκες που κυριαρχούν στον κλάδο των διανομέων, κάνει λόγο η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή των πρόσφατα τροχαία σε διανομείς, ένα εκ...
Ηράκλειο: «Ευθύνες της εργοδοσίας στον κλάδο των διανομέων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας