• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 8.4°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.5°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 2.0°C / 8.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 2.0°C / 7.7°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 10.1°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.5°C / 7.2°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 8.2°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 7.0°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  62%
oac

Η Κρήτη στοχεύει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού

 • A-
 • A+
Ο θρησκευτικός τουρισμός και η συμβολή του στην επίτευξη της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στην εποχή των πανδημιών, βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών συνεδρίου του «Economist», που πραγματοποιείται στα Χανιά.

Οι παγκόσμιες τάσεις στον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, η ανάγκη ανάδειξης των μνημείων θρησκευτικού τουρισμού εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα, η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, ο ρόλος των tour operators αλλά και της τεχνολογίας, η συμβολή του θρησκευτικού τουρισμού στον διαπολιτισμικό διάλογο και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων είναι μεταξύ των θεμάτων του συνεδρίου.

Τις εργασίες του συνεδρίου «άνοιξε», ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Κρήτη και τα Χανιά διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να εξελίξουν τον προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «ο ΕΟΤ στηρίζει έμπρακτα τέτοιες προσπάθειες, καθώς είναι γνωστό ότι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ είναι η ανάπτυξη του τουρισμού εμπειρίας ως εργαλείου προώθησης όλων των εποχών και όλης της χώρας ως ιδανικού προορισμού για ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Συμβάλλουμε, λοιπόν, έμπρακτα στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, στοιχεία που θα του επιτρέψουν να ανακάμψει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στον θρησκευτικό τουρισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική αγορά καθώς το χαρακτηριστικό τους είναι το ιδιαίτερο προφίλ του επισκέπτη. Ο κ. Φραγκάκης χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία του «Economist» να οργανώσει το συνέδριο των Χανίων.

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος επεσήμανε ότι 200 εκατομμύρια πολίτες ταξιδεύουν κάθε χρόνο για θρησκευτικούς λόγους επισκεπτόμενοι ιερούς τόπους.

Παράλληλα τόνισε ότι «κάθε προσκύνημα μας αποκαλύπτει νέες εμπειρίες και νέες αποκαλύψεις», ενώ επεσήμανε ότι η πανδημία διατάραξε σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των ιερών τόπων και προσκυνημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε διαδικτυακή της παρέμβαση η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μια από τις παλαιότερες αιτίες επισκέψεων τονίζοντας πως «αποτελεί μέσο ανάπτυξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για ανάπτυξη του βιωματικού τουρισμού όπως είναι και ο θρησκευτικός, ενώ μίλησε για τις συντονισμένες προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση και που έχουν, όπως είπε, ως αποτέλεσμα να καταστεί η Ελλάδα ένας σύγχρονος τουριστικός προορισμός. «Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί ένα εξαιρετικό πεδίο για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για την ανάπτυξη του τουρισμού, χαρακτήρισε σε διαδικτυακό του μήνυμα τον θρησκευτικό τουρισμό, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Ο ίδιος τόνισε ότι την περίοδο του Πάσχα οι θρησκευτικοί προορισμοί παρουσίασαν απόλυτα νούμερα πληροτήτων επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στόχος μας είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου αναβαθμισμένου τουριστικού μοντέλου, με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου». Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει για την οικονομία της χώρας η ανάπτυξη του τουρισμού.

Χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου μετέφερε στο συνέδριο ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος τονίζοντας ότι τα θρησκευτικά μνημεία αποτελούν ιδανικούς χώρους επίσκεψης διότι αποκαλύπτουν τη ζωντανή θρησκευτική κοινότητα, μαρτυρούν την ιστορία και τις ρίζες μας.

Ο προεδρεύων του συνεδρίου Μπρους Κλαρκ χαρακτήρισε σημαντικό το συνέδριο τονίζοντας ότι η ενσωμάτωση του θρησκευτικού τουρισμού μέσα στο γενικότερο τουρισμό, μπορεί να επιφέρει μεγάλη οφέλη.

Την άποψη ότι παρά τις διεθνείς συγκυρίες, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κύμα του θρησκευτικού τουρισμού αντέχει και ενισχύεται, εξέφρασε ο διευθυντής του powergame.gr Ευτύχης Παλλήκαρης που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα δεκάδες προσκυνήματα και μνημεία που υπάρχουν στα νότια της περιοχής των Χανίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, παρουσιάζει αυθεντικότητα ενώ στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού λέγοντας ότι «ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα ταχύτατα αναδυόμενο ρεύμα του τουρισμού».

Στο συνέδριο, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για ανάδειξη και συντήρηση θρησκευτικών μνημείων σε όλο το νησί χαρακτηρίζοντας τον θρησκευτικό τουρισμό ως θεμέλιο λίθο για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Σε διαδικτυακές τους παρεμβάσεις ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκαν στις προσπάθειες και δράσεις που γίνονται στη Θεσσαλία για ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και για την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τοποθετήσεις και διάλογο των συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αργά το μεσημέρι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακυρώνει τα τουριστικά πακέτα για τα Χανιά η TUI μέχρι τα μέσα Ιουνίου
Την ακύρωση όλων των ταξιδιωτικών πακέτων σε κόκκινους και πορτοκαλί προορισμούς, ανάμεσά τους και τα Χανιά, μέχρι και τις 13 Ιουνίου, ανακοίνωσε η TUI UK.
Ακυρώνει τα τουριστικά πακέτα για τα Χανιά η TUI μέχρι τα μέσα Ιουνίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτά μόνο 4 ξενοδοχεία στην Κρήτη, ένα σε κάθε νομό
Σε συμμόρφωση με τις οδηγίες της πολιτείας οι ξενοδόχοι της Κρήτης αποφάσισαν σε τοπικό επίπεδο τη λειτουργία μόνο ενός ξενοδοχείου σε κάθε έναν από τους τέσσερις νομούς του νησιού. Η απόφαση αφορά τα...
Ανοιχτά μόνο 4 ξενοδοχεία στην Κρήτη, ένα σε κάθε νομό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπεριφερειάρχης Χανίων: «Στόχος μας ο αθλητικός τουρισμός»
Στόχος της Αντιπεριφέρειας Χανίων είναι η προσέλκυση νέων τουριστών, μέσω της ανάληψης μεγάλων διεθνών διοργανώσεων σε μήνες εκτός περιόδου αιχμής.
Αντιπεριφερειάρχης Χανίων: «Στόχος μας ο αθλητικός τουρισμός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτρονική προβολή και ανάδειξη του τουρισμού των Χανίων
Θα αναπτυχθεί application, με ολοκληρωμένη και οργανωμένη πληροφόρηση για τον επισκέπτη, μέσω σύγχρονων εργαλείων για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του νομού.
Ηλεκτρονική προβολή και ανάδειξη του τουρισμού των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Συζήτηση για τις συνέπειες της τουριστικής βιομηχανίας
Συζήτηση και ενημέρωση για τις συνέπειες και τις αλλαγές από την τουριστική βιομηχανία στην ζωή των κατοίκων, διοργανώνεται την Τρίτη 5 Ιουνίου στα Χανιά, στη Δημοτική Αγορά στα Χανιά. Την συζήτηση...
Χανιά: Συζήτηση για τις συνέπειες της τουριστικής βιομηχανίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας