• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 34.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 34.8°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 35.5°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.6°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 31.0°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.3°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  54%
ΕΦ.ΣΥΝ./Μάριος Διονέλλης

Αρκαλοχώρι: Μεγάλα προβλήματα στην πρόσκληση για ενίσχυση των επιχειρήσεων

 • A-
 • A+
Τις προτάσεις του για την βελτίωση της απόφασης σχετικά με την χρηματοδότηση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων, καταθέτει ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα «Η Ελπίδα».

Με επιστολή του προς τους υφυπουργούς, Χρήστο Τριαντόπουλο και Ιωάννη Τσακίρη, ο Σύλλογος επισημαίνει τα κενά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκδοθείσα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές ζητώντας αλλαγές σε συγκεκριμένα θέματα.

Καταρχάς, ο Σύλλογος ζητά να συμπεριληφθούν στην απόφαση και επιχειρήσεις από άλλες δημοτικές ενότητες, εκτός του Αρκαλοχωρίου, καθώς όπως επισημαίνεται, υπάρχουν κι άλλες περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές και καθόλου δεν υπολείπονται από αυτές της Δ.Ε. Αρκαλοχωρίου.

Επιπλέον ζητά να λυθούν ορισμένα γραφειοκρατικά ζητήματα, ενώ προτείνεται να αποτελεί κριτήριο η μείωση κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% του κύκλου εργασιών του τέταρτου τριμήνου του έτους 2021 σε σχέση με τον μέσο όρο των τριών πρώτων τριμήνων του έτους 2021.

Τέλος, ζητείται να υπάρχει ένα ελάχιστο επιχορηγούμενο ποσό της τάξης των 3.000,00 ευρώ, ώστε να υπάρξει μία ουσιώδης οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που τόσο έχουν πληγεί. 

Αναλυτικά η επιστολή:


«Μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, εννέα (9) Δήμοι της Περιφέρειας Κρήτης (Δ. Μινώα Πεδιάδας, Δ. Αρχανών-Αστερουσίων, Δ. Γόρτυνας, Δ. Βιάννου, Δ. Φαιστού, Δ. Ηρακλείου, Δ. Μαλεβιζίου, Δ. Χερσονήσου, Δ. Οροπεδίου Λασιθίου) κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Ωστόσο, στην παράγραφο (5) της σχετικής απόφασης πρόσκλησης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δράση επιχορήγησης υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές, ωφελούμενοι, όσον αφορά στην Περιφέρεια Κρήτης, είναι μόνο η Δ.Ε. Αρκαλοχωρίου του Δ. Μινώα Πεδιάδας.

Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία αυτοψιών και ελέγχου των αρμόδιων επιτροπών ελέγχου της Δ.Α.Ε.ΦΚ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μεγάλες φυσικές καταστροφές έχουν υποστεί και άλλες Δ.Ε., που καθόλου δεν υπολείπονται από αυτές της Δ.Ε. Αρκαλοχωρίου. Επομένως, αποτελεί αδικία να αποκλειστούν επιχειρήσεις με κριτήριο τα γεωγραφικά όρια, επειδή ο σεισμός και οι επιπτώσεις του δεν περιορίζονται σε στενά γεωγραφικά όρια, όπως εξάλλου αποδεικνύουν και τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επιπλέον, στο παράρτημα V της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, αναφέρονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής και επαλήθευσης, στα οποία περιλαμβάνεται η άδεια λειτουργίας σε ισχύ ή αίτηση για έκδοση/ανανέωση άδειας λειτουργίας ή βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας περί συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων λειτουργίας ή γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας ή έγγραφο απαλλαγής άδειας λειτουργίας. Σε περίπτωση που, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας, προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου ότι δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας, με σχετική αναλυτική αιτιολόγηση.

Προτείνεται, για τη μείωση της γραφειοκρατίας στις πληγείσες επιχειρήσεις, η μη απαίτηση προσκόμισης των ανωτέρω. Εναλλακτικά, εφόσον η προηγούμενη πρόταση δεν είναι εφικτή, θα μπορούσε η άδεια λειτουργίας ή η απαλλαγή αυτής ή η γνωστοποίηση ή η υπεύθυνη δήλωση περί μη απαίτησης έκδοσης άδειας λειτουργίας, να μην αφορά όλους τους Κ.Α.Δ. της επιχείρησης, αλλά τουλάχιστον έναν από αυτούς.

Ακόμα, στην παράγραφο (4) της αναλυτικής πρόσκλησης δράσης, που αφορά στους όρους και προϋποθέσεις για την ένταξη των ωφελούμενων στη δράση, στο σημείο (2.ζ), αναφέρεται στην υποχρέωση μείωσης του κύκλου εργασιών του έτους 2021 ποσοστού τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

Προτείνεται, εφόσον δεν πληρείται η προαναφερθείσα προϋπόθεση, να αποτελεί κριτήριο αντ’ αυτού η μείωση κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% του κύκλου εργασιών του τέταρτου τριμήνου του έτους 2021 σε σχέση με τον μέσο όρο των τριών πρώτων τριμήνων του έτους 2021.

Επιπρόσθετα, στην παράγραφο (6) της αναλυτικής πρόσκλησης δράσης, αναφέρεται ότι λαμβάνεται υπ’ όψιν το άθροισμα των ποσών των πεδίων 581 (παροχές σε εργαζόμενους), 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) και 587 (αποσβέσεις) του φορολογικού εντύπου Ε3 του 2019. Επί του ως άνω προσδιορισθέντος αθροίσματος, το οποίο αποτελεί το ύψος των συνολικών δηλωθέντων εξόδων, εφαρμόζεται οριζόντιο ποσοστό 50% για τον υπολογισμό της αναλογούσας δημόσιας χρηματοδότησης ως κατ’ αποκοπή ποσό.

Προτείνεται, για τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα του προγράμματος, εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη το άθροισμα των ποσών των ανωτέρω πεδίων για το έτος 2020 ή και το έτος 2021, εφόσον έχει υποβληθεί η δήλωση Ε3 για το συγκεκριμένο έτος, όποιο είναι μεγαλύτερο.

Τέλος, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, οι οποίοι λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους δεν έχουν πολλά λειτουργικά έξοδα, αλλά ωστόσο έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από τη φυσική καταστροφή, καθώς δραστηριοποιούνται σε ένα υφεσιακό οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας επί παραδείγματι της μείωσης του πελατολογίου λόγω μεγάλης διαρροής πληθυσμού, και επειδή πιθανόν δεν υπάρχει οικονομικό όφελος υποβολής αίτησης για μικρά ποσά της τάξεως των 1.000,00 ευρώ, προτείνεται να υπάρχει ένα ελάχιστο επιχορηγούμενο ποσό της τάξης των 3.000,00 ευρώ, ώστε να υπάρξει μία ουσιώδης οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που τόσο έχουν πληγεί.

Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις είναι ο πυλώνας της οικονομίας της κάθε περιοχής, καθώς επίσης ότι οι προαναφερθείσες προτάσεις κινούνται σε ένα δίκαιο και υγιές πλαίσιο, που μόνο σκοπό έχει τη στήριξη και τη συνέχεια της τοπικής οικονομίας, την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και της επιχειρηματικότητας με τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, την εκ νέου εκκίνηση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και την αποκατάσταση της ανάπτυξης των πληγεισών περιοχών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, και γνωρίζοντας τις ειλικρινείς προθέσεις σας προς επίλυση των ζητημάτων των πληγέντων, ευελπιστούμε στην συμβολή σας, ώστε να συμπεριληφθούν οι ανωτέρω προτάσεις στο κείμενο της πρόσκλησης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπόμνημα στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό
Υπόμνημα στο οποίο παρατίθενται τα αιτήματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, σχετικά με τη διαχείριση και αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, απέστειλε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας,...
Υπόμνημα στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων κτιρίων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
Από το Χουμέρι ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα μετά από το σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη 2021.
Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων κτιρίων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άμεσα η σύμβαση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι
Εντός Μαΐου αναμένεται να υπογραφή η σύμβαση με τον ανάδοχο της μελέτης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Άμεσα η σύμβαση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την άμεση λύση των προβλημάτων από τον σεισμό ζητά η ΠΕΔ Κρήτης
Την άμεση επίλυση από την πολιτεία των θεμάτων που έχουν σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την διαχείριση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, ζητά από τους αρμόδιους...
Την άμεση λύση των προβλημάτων από τον σεισμό ζητά η ΠΕΔ Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοικοδομείται ο ναός του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε από τον σεισμό
Μετά από έξι μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, την Κυριακή το απόγευμα, τοποθετείται στο ύψωμα του Αρκαλοχωρίου ο θεμέλιος λίθος του Προφήτη Ηλία.
Ανοικοδομείται ο ναός του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε από τον σεισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας