• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 33.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 31.9°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 34.3°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.1°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.2°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.2°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 30.5°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  43%

Ηράκλειο: «Τα μουσεία ανήκουν στο λαό»

 • A-
 • A+
Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των κρατικών μουσείων, τάχθηκαν οι Ηρακλειώτες οι οποίοι συμμετείχαν στην συναυλία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να μετατραπούν τα πέντε μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας (συμπεριλαμβανομένου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Τη συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας, οργάνωσε το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του ΣΕΑ, με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, ενώ πλήθος κόσμου συμμετείχε στη συναυλία και ένωσε τη φωνή του με τους κρητικούς καλλιτέχνες Βασίλη Σταυρακάκη, Γιώργη Ξυλούρη – Ψαρογιώργη, Στέλιο Πετράκη, Αντώνη Σταυρακάκη, Γιάννη Κασσωτάκη και Μάνο Παπαδάκη.

Τη συναυλία άνοιξε το μέλους του ΔΣ του ΣΕΑ Στάθης Γκότσης, ο οποίος μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό εκ μέρους των μελών του Συλλόγου αλλά και όλων των εργαζόμενων στα Μουσεία και τόνισε τι θα σημαίνει η αλλαγή αυτή: «Στα ΔΣ των Μουσείων θα διορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό διάφοροι αποτυχόντες πολιτευτές, διάφοροι κομματικοί φίλοι, παρατρεχάμενοι, “αρχαιόφιλοι” με συλλογές νόμιμες ή “νομιμοποιημένες”, διάφοροι παράγοντες που θέλουν να παίξουν ρόλο στην τοπική κοινωνία. Στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι ποιος θα διαχειρίζεται την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου, τις υλικές μας μνήμες, την ταυτότητά μας. Έχει διαφορά αν ο Διευθυντής ή η Διευθύντρια, όπως σήμερα, είναι υπάλληλος του δημοσίου που ελέγχεται από το δημόσιο λογιστικό για τη χρήση των οικονομικών που κάνει ή που ελέγχεται από το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων ή όχι. Μιλάμε για αναγνωρισμένα Μουσεία για τη δράση τους σε όλα τα πεδία, της μουσειολογίας, της αρχαιολογικής έρευνας, της μουσειακής εκπαίδευσης, με τις χιλιάδες δωρεάν ξεναγήσεις. Αυτά λοιπόν τα δωρεάν προγράμματα ή εκείνα που προάγουν τη γνώση, την μόρφωση ή την συνείδηση, αυτά εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να τα αφήσουμε να τα διαχειρίζονται κάποιοι ιδιώτες. Γι’ αυτό τον αγώνα αυτόν πιστεύουμε ότι έχει νόημα να τον δώσουμε όλοι μαζί και να τον κερδίσουμε».

Ο Αντώνης Βασιλάκης, επίτιμος Έφορος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είπε: «Μαζευτήκαμε σήμερα για να συμπαρασταθούμε σε έναν αγώνα δίκαιο που δίνουν οι εργαζόμενοι των Μουσείων της χώρας κόντρα σε ένα απαράδεκτο ανήθικο νομοθέτημα της κυβέρνησης που ξεπουλάει και ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Αποδυναμώνει τα Μουσεία από τον ρόλο τους, τον κοινωνικό, τον ερευνητικό, τον επιστημονικό και βέβαια τον αναπτυξιακό. Ήδη οι αρχαιολογικές υπηρεσίες είναι αποδυναμωμένες. Αντί να φροντίσουν να τις ενδυναμώσουν και να τις στελεχώσουν έρχονται με αυτό το νομοσχέδιο να αντιμετωπίσουν τα Μουσεία ως απλές κερδοφόρες επιχειρήσεις, αφαιρώντας όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα Μουσεία. Ας πάρουμε το παράδειγμα του Μουσείου Μπενάκη: αν δεν είχε την παχυλή χρηματοδότηση του δημοσίου, θα είχε κλείσει. Θέλουν να αλλάξουν το καθεστώς των μεγάλων Μουσείων που σήμερα είναι ειδικές περιφερειακές Υπηρεσίες, να τα αλλοιώσουν και να τα κάνουν υποχείρια, να βάλουν δοτούς μάνατζερ, τους εκλεκτούς της κάθε κυβέρνησης και ένα Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο οι ειδικοί θα είναι μειοψηφία, αν υπάρχουν και καθόλου». Κάλεσε τους πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους θυμίζοντας την κινητοποίηση των πολιτών του Ηρακλείου τον Φεβρουάριο 1979 ενάντια στην εξαγωγή των εκθεμάτων του Μουσείου Ηρακλείου στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης.  

Τη συμπαράσταση των έκτακτων αρχαιολόγων εξέφρασαν επίσης ο Γιώργος Χαρίτος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και η Μαρία Κοκοσάλη, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Ο Γ. Χαρίτος σημείωσε ότι «οι προσωπικότητες που θα κληθούν να στελεχώσουν τα ΔΣ δεν θα έχουν καμία σχέση με τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού και δεν θα γνωρίζουν τις ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει καμία ρήτρα για τα προσόντα τους. Προκειμένου να δουλέψουμε εμείς, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι για μερικούς μήνες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, έχουμε ως προϋπόθεση σειρά πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων. Για εκείνους που θα διοριστούν στα ΔΣ για να διαχειριστούν τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν ορίζονται καν τα προσόντα τους στο νομοσχέδιο». Ζήτησε επίσης να μειωθεί το εισιτήριο των μουσείων και να αυξηθούν οι δωρεάν δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε να είναι προσιτά τα Μουσεία σε όλο το λαό. Η Μ. Κοκοσάλη είπε: «Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Μουσείων είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας» και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την Μαρία Μαρή, εκπροσωπώντας το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του ΣΕΑ, στα όσα έχει επιτύχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης, το Μάιο του 2014, έχει διοργανώσει πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων που προάγουν την προβολή και ανάδειξη των υλικών μαρτυριών της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Μέσα από τη συνεργασία με έναν αξιοσημείωτα μεγάλο αριθμό φορέων της πόλης έχει πρωτοστατήσει στα πολιτισμικά δρώμενα της πόλης, αλλά και σε συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού. Επίσης, μεταξύ άλλων έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις, όπως τη βράβευσή του στο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού European Museum Forum 2017, Top Choice 2016, Trip advisor Travellers’ Choice 2021.

Συγκινητική ήταν και η αναφορά του μουσικού Γιάννη Κασσωτάκη, που αφιέρωσε την παρουσία του στη συναυλία στη μνήμη του παππού του Γ. Κασσωτάκη, ενός απλού αγρότη και ψάλτη, που γεννήθηκε στη Λύττο, όπου βρήκε ένα ρωμαϊκό άγαλμα στο χωράφι του, το οποίο έφερε και δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που πήραν μέρος στη συναυλία και συμπαραστέκονται στον αγώνα, καθώς και τους μουσικούς που συμμετείχαν στη συναυλία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συναυλία στο Ηράκλειο για την υπεράσπιση του Αρχαιολογικού Μουσείου
Συναυλία για την υπεράσπιση των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων, ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, διοργανώνεται στην πόλη του Ηρακλείου.
Συναυλία στο Ηράκλειο για την υπεράσπιση του Αρχαιολογικού Μουσείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτύρονται οι αρχαιοφύλακες της Κρήτης για τη μείωση θέσεων εργασίας
Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας πρόσληψης αρχαιοφυλάκων και τη μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας.
Διαμαρτύρονται οι αρχαιοφύλακες της Κρήτης για τη μείωση θέσεων εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου είπαν όχι στη μετατροπή σε ΝΠΔΔ
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν χθες, Τετάρτη, αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στο πλαίσιο πανελλαδικής διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ που προβλέπει τη μετατροπή...
Οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου είπαν όχι στη μετατροπή σε ΝΠΔΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σαρανταβότανο»: Παρουσιάζεται το παιδικό βιβλίο για τον αυτισμό
Το Σάββατο 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Σαρανταβότανο». Πρόκειται για ένα παιδικό παραμύθι που προσεγγίζει το φάσμα του αυτισμού μέσα από τις αφιλτράριστες σκέψεις της...
«Σαρανταβότανο»: Παρουσιάζεται το παιδικό βιβλίο για τον αυτισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συναυλία στο Ηράκλειο για τη στήριξη θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία
Μια συναυλία ιδιαίτερης σημασίας και με υψηλότατο συμβολισμό με σκοπό την στήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία, διοργανώνεται το Σάββατο 2 Απριλίου στο Ηράκλειο.
Συναυλία στο Ηράκλειο για τη στήριξη θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σημαντικό έργο προσβασιμότητας για άτομα με οπτική αναπηρία στο Μουσείο Καζαντζάκη
Πρόκειται για ένα έργο που θα καθιστά την έκθεση των τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη προσβάσιμη και σε άτομα με οπτική αναπηρία.
Σημαντικό έργο προσβασιμότητας για άτομα με οπτική αναπηρία στο Μουσείο Καζαντζάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας