• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 34.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 34.8°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 35.5°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.6°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 31.0°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.3°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  54%
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI

Την άμεση λύση των προβλημάτων από τον σεισμό ζητά η ΠΕΔ Κρήτης

 • A-
 • A+
Την άμεση επίλυση από την πολιτεία των θεμάτων που έχουν σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την διαχείριση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Η ΠΕΔ Κρήτης απέστειλε στους υπουργούς το υπόμνημα στο οποίο κατέληξε ομόφωνα η πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι με τη συμμετοχή των δήμων που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Όπως συγκεκριμένα τονίζεται στο υπόμνημα, «για την Κοινωνική και Οικονομική Αναζωογόνηση των περιοχών που επλήγησαν από τους Καταστροφικούς Σεισμούς την 27η Σεπτεμβρίου 2021 κρίνεται απαραίτητο άμεσα η πολιτεία να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των θεμάτων που τίθενται στο Υπόμνημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και των Δήμων».

Το υπόμνημα της ΠΕΔ Κρήτης έχει ως αποδέκτες τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Θεοδ. Σκυλακάκη, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπλ. υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλο, με κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού,  τους βουλευτές, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους της Κρήτης, κ.α.

Στο υπόμνημα αιτημάτων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης & των Δήμων, αναφέρονται τα εξής:

«Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης συνεδρίασε στη Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος με βασικό θέμα τα προβλήματα των Δήμων που επλήγησαν από τους σεισμούς και η πορεία αντιμετώπισης τους.

Στην συνεδρίαση είχαν κληθεί οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των περιοχών που έχουν πληγεί.

Μετά την ενημέρωση, ακολούθησε συζήτηση και με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη, σας διαβιβάζουμε Υπόμνημα Αιτημάτων της ΠΕΔ Κρήτης και των Δήμων που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

 1. Την άμεση, δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων των Δήμων μας, για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος με την αναθεώρηση του τιμολογίου του 2011 ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις και τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης αυτών μέσω της παροχής επιπλέον φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων και λοιπών μέτρων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή για τους σεισμόπληκτους κατοίκους και επιχειρηματίες των Δήμων μας.
 2. Διαγραφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που δόθηκαν λόγω covid για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους σεισμούς όπως έγινε πολύ σωστά για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις.
 3. Την απλοποίηση της διαδικασίας που ακολουθείται για την κατεδάφιση των κτιρίων για τα οποία έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Επικίνδυνου Ετοιμόρροπου Κτηρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) και την επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων ώστε να προχωρήσουν έγκαιρα οι εργασίες κατεδάφισης και άρσης ετοιμορροπίας των ετοιμόρροπων κτιρίων.
 4. Την κατεδάφιση των σχολικών μονάδων που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές (1ο Γυμνάσιο και 1ο Δ.Σ. Αρκαλοχωρίου) και την ανέγερση στη θέση τους νέων και ασφαλών σχολικών κτιρίων που να καλύπτουν τις ανάγκες σχολικής στέγης.
 5. Τη βιώσιμη πολεοδομική και οικιστική οργάνωση των περιοχών των Δήμων, και ιδιαίτερα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, μέσα από την κατά προτεραιότητα εκπόνηση του νέου ειδικού πολεοδομικού σχεδίου το οποίο αναμένουμε να δημοπρατηθεί.
 6. Την εκπόνηση και χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναπτυξιακής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών.
 7. Έκδοση Υ.Α. για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών του Δήμου που επλήγησαν από το σεισμό, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 74 παρ. 4 του Ν. 4485/2017 και του άρθρου 32 του Ν. 4521/2018.
 8. Συμπερίληψη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων αλλά και των άλλων σεισμόπληκτων Δήμων στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» όπως και στους πυρόπληκτους – πολύ σωστά – για την ενίσχυση ειδικών κατηγοριών δικαιούχων με σκοπό την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.
 9. Παραχώρηση επιπλέον οικίσκων από το Υπουργείο Υποδομών για την κάλυψη των αναγκών προσωρινής στέγασης και φιλοξενίας των σεισμόπληκτων πολιτών οι οικίες των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.
 10. Ενίσχυση της στελέχωσης του γραφείου υποστήριξης της ΔΑΕΦΚ στο Αρκαλοχώρι με τακτικό προσωπικό ώστε να υπάρξει ταχύτερη υλοποίηση της διαδικασίας επεξεργασίας και ελέγχου των φακέλων επισκευής και ανακατασκευής που υποβάλλονται στην υπηρεσία.
 11. Παράταση της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για όσο διάστημα χρειαστεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των περιοχών. Παράλληλα, πρόσληψη προσωπικού με διαδικασία fast-track πέραν του 8μήνου που ορίζει ο νόμος από δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ. και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για όλη τη διάρκεια της παράτασης με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (σύμφωνα με την παρ. 1 άρ. 2 και παρ. 1 άρ. 36 του Ν.4765/21 Ν. 4765/21 και κατά την παρ. 2 του άρ. 103 του Συντάγματος).
 12. Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη δυνατότητα επέκτασης κατά 12 μήνες των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του έκτακτου προσωπικού που προσελήφθη σε φορείς που εδρεύουν στους Δήμους νια την αντιμετώπιση των έκτακτων και επειγουσών αναγκών που προέκυψαν μετά τον καταστροφικό σεισμό, κατ’ αντιστοιχία με τη νομοθετική ρύθμιση που εγκρίθηκε πρόσφατα για τους πυρόπληκτους φορείς της Εύβοιας.
 13. Κάλυψη των δαπανών σύνδεσης των καταυλισμών σεισμοπλήκτων με το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ και των δαπανών κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος των προσωρινών εγκαταστάσεων φιλοξενίας πληγέντων από φυσικές καταστροφές όπως επίσης και της κατανάλωσης ύδρευσης σε αυτούς από την Πολιτεία.
 14. Εξαίρεση του υπηρετούντος προσωπικού των Δήμων από τη διαδικασία συμμετοχής του στους κύκλους κινητικότητας τον Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) έως ότου αρθεί η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφευχθεί η αποψίλωση μόνιμου προσωπικού από το φορέα μέσω μετατάξεων.
 15. Αναθεώρηση του τιμολογίου υπολογισμού των δαπανών των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και της αντίστοιχης Στεγαστικής Συνδρομής όπως έχει οριστεί με την Υ.Α.: 6772/Β9β (ΦΕΚ 3201/ΤΧ Β/30-12-2011) και συμπληρώθηκε με την Υ.Ε.: 11756 /Δ5 (ΦΕΚ 4776/ΤΧ Β/25-10-2018).
 16. Καταβολή αποζημίωσης οικοσκευής για όλους τους σεισμόπληκτους ανεξάρτητα από την υποβολή αίτησης για την ανακατασκευή ή επισκευή των πληγέντων κτιρίων.
 17. Διάθεση στους Δήμους όλων των αποφάσεων χαρακτηρισμού των κτιρίων, σε ηλεκτρονική μορφή προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία απαλλαγής των πληγέντων από δημοτικά τέλη και φόρους που εισπράττονται από τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 20 του νόμου 4566/18.
 18. Απλοποίηση της διαδικασίας αποκατάστασης των κτιρίων που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες (πράσινα) και χρήζουν αποκατάστασης έως 10.000 ευρώ με την έκδοση απόφασης για « Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας» και από ιδιώτες μηχανικούς χωρίς σύσταση φακέλου.
 19. Υλοποίηση γεωλογικών ερευνών επί των εδαφών των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό (με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι) προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας αλλά και των επιπτώσεών σε οικισμούς και υποδομές και πρόταση άμεσων μέτρων προστασίας και αποκατάστασης ή μετεγκατάστασης αυτών εφόσον κριθεί αναγκαίο.
 20. Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα λαμβάνεται υπόψη ως πληθυσμός αναφοράς των Δήμων για κάθε χρήση – κατά την περίοδο 2023-2031 – αυτός του Μόνιμου Πληθυσμού της Απογραφής του 2011 και όχι αυτός που θα προκύψει από την πρόσφατη Απογραφή του 2021, δεδομένων των προβληματικών συνθηκών που υπήρχαν στους Δήμους κατά την περίοδο διενέργειας αυτής.
 21. Επαρκής χρηματοδότηση των Δήμων – στη βάση των ΤΔΕ που έχουν υποβληθεί – για την άρση των συνεπειών και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και ειδικότερα για εργασίες διαμόρφωσης και συντήρησης καταυλισμών, άρση επικινδυνότητας ετοιμόρροπων κτιρίων, αποκατάσταση ζημιών στις δημοτικές κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις (π.χ. φράγμα Παρτίρων), εκπόνηση μελετών στατικής επάρκειας όλων των σχολικών κτιρίων των Δήμων, κ.α.

Κύριοι και Κυρίες Υπουργοί,

Για την Κοινωνική και Οικονομική Αναζωογόνηση των περιοχών που επλήγησαν από τους Καταστροφικούς Σεισμούς την 27η Σεπτεμβρίου 2021 κρίνεται απαραίτητο άμεσα η πολιτεία να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των θεμάτων που τίθενται στο Υπόμνημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και των Δήμων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπόμνημα στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό
Υπόμνημα στο οποίο παρατίθενται τα αιτήματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, σχετικά με τη διαχείριση και αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, απέστειλε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας,...
Υπόμνημα στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων κτιρίων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
Από το Χουμέρι ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα μετά από το σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη 2021.
Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων κτιρίων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άμεσα η σύμβαση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι
Εντός Μαΐου αναμένεται να υπογραφή η σύμβαση με τον ανάδοχο της μελέτης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Άμεσα η σύμβαση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρκαλοχώρι: Μεγάλα προβλήματα στην πρόσκληση για ενίσχυση των επιχειρήσεων
Τις προτάσεις του για την βελτίωση της απόφασης σχετικά με την χρηματοδότηση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων, καταθέτει ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα «Η Ελπίδα».
Αρκαλοχώρι: Μεγάλα προβλήματα στην πρόσκληση για ενίσχυση των επιχειρήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοικοδομείται ο ναός του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε από τον σεισμό
Μετά από έξι μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, την Κυριακή το απόγευμα, τοποθετείται στο ύψωμα του Αρκαλοχωρίου ο θεμέλιος λίθος του Προφήτη Ηλία.
Ανοικοδομείται ο ναός του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε από τον σεισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας