• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 35.9°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.4°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.7°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  6 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 32.9°C
  4 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  4 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 31.7°C
  3 BF
  30%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  53%
AP Photo / Visar Kryeziu

Ηράκλειο: Καταγγέλλουν το τέλος του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων

 • A-
 • A+
Ανακοίνωση για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και το οριστικό κλείσιμο της προσωρινής στέγασης στην Ελλάδα, εξέδωσε η Ομάδα της Θάλασσας Αλληλεγγύης στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην περίπτωση της πόλης του Ηρακλείου, οι θέσεις του προγράμματος προσωρινής στέγασης αιτούντων ασύλου βασικού φορέα περιορίζονται στις 180, και παράλληλα η διαδικασία των παραπομπών από και προς το Υπουργείο, με στόχο την ένταξη επιπλέον αιτημάτων έχει διακοπεί τις τελευταίες εβδομάδες και δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει.

Σύμφωνα με τη Θάλασσα Αλληλεγγύης, δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα να ενταχθούν νέοι ωφελούμενοι στα στεγαστικά προγράμματα, παρά να υφίσταται η “στέγαση” μόνο στα camps.

«Η καθημερινή μας επαφή με τους μετακινούμενους πληθυσμούς, μας επιβεβαιώνει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δικαιώματα στην χώρα μας δεν έχουν καμία σημασία και βαρύτητα, ιδίως σε άτομα που προέρχονται από ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Για αυτούς τους πληθυσμούς το μέλλον τους είναι ένας συνεχής εγκλωβισμός, η άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ο επανατραυματισμός τους και η ζωή σε μόνιμο αγώνα για την επιβίωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και ο θάνατος», αναφέρει η Θάλασσα Αλληλεγγύης, αναφερόμενη παράλληλα και στη γενικότερη κοινωνική απάθεια και ξενοφοβική συμπεριφορά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Οι μόνες ενημερώσεις που λαμβάνουμε το τελευταίο διάστημα, για την εξέλιξη του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος στη χώρα, αφορά τακτικές βίαιων επαναπροωθήσεων στα θαλάσσια σύνορα, εγκατάλειψη και θάνατος στην περιοχή του Έβρου, απαξίωση και επικείμενο κλείσιμο των προγραμμάτων προσωρινής στέγασης, με μόνη επιλογή στη διαμονή αιτούντων ασύλου να είναι οι κλειστές δομές/κάμπ τόσο στα νησιά του Αιγαίου όσο και στην ενδοχώρα, ο εξαναγκασμός στην εργασιακή εκμετάλλευση με την αποτυχία των προγραμμάτων ένταξης, και ο συνεχής κίνδυνος της αστεγίας.

Τα παραπάνω δεν είναι έτσι απλά δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η καθημερινή μας επαφή με τους μετακινούμενους πληθυσμούς, μας επιβεβαιώνει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δικαιώματα στην χώρα μας δεν έχουν καμία σημασία και βαρύτητα, ιδίως σε άτομα που προέρχονται από ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Για αυτούς τους πληθυσμούς το μέλλον τους είναι ένας συνεχής εγκλωβισμός, η άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ο επανατραυματισμός τους και η ζωή σε μόνιμο αγώνα για την επιβίωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και ο θάνατος.

Το τρομακτικότερο δεν αφορά στις απαράδεκτες πολιτικές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης Ένωσης, αλλά η γενικότερη κοινωνική απάθεια και ξενοφοβική συμπεριφορά μέρους της κοινωνίας μας. Παρόλα αυτά ξεκάθαρη είναι πρωτίστως η ευθύνη του ελληνικού κράτους, που μέσα σε μια ασταθή περίοδο με αυξανόμενη ακρίβεια και δυσκολίας εύρεσης στέγης και εργασίας, αποφασίζει να σταματήσει την ελάχιστη υποστήριξη που παρεχόταν στις ευάλωτες αυτές πληθυσμιακές ομάδες.

Στην περίπτωση της πόλης του Ηρακλείου, οι θέσεις του προγράμματος προσωρινής στέγασης αιτούντων ασύλου βασικού φορέα περιορίζονται στις 180, και παράλληλα η διαδικασία των παραπομπών από και προς το Υπουργείο, με στόχο την ένταξη επιπλέον αιτημάτων έχει διακοπεί τις τελευταίες εβδομάδες και δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει. Δηλαδή δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα να ενταχθούν νέοι ωφελούμενοι στα στεγαστικά προγράμματα, παρά να υφίσταται η “στέγαση” μόνο στα camps. Αυτή η πολιτική που είχε ξεκινήσει εδώ και κάποιο καιρό και εντατικοποιήθηκε φέτος, θα έχει ως μόνιμο αποτέλεσμα την έλλειψη ένταξης των ανθρώπων στην κοινωνία στην πόλη μας και αλλού, την σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, την περίθαλψη, την κοινωνικοποίηση.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι κύριος σκοπός είναι η συνέχιση της εξαθλίωσης της ζωής των προσφύγων στην χώρα για την αποτροπή της μετακίνησής του προς αυτήν και την Ευρώπη γενικά, στα πλαίσια σαφώς μιας συνολικής πολιτικής “προστασίας των Ευρωπαϊκών συνόρων”.

Η καταγγελία τέτοιων πολιτικών και η εναντίωση στην αδικία είναι μονόδρομος αλλά και ο καθημερινός μας αγώνας με τα ελάχιστα μέσα μας για την στήριξη όσων ατόμων έχουν ανάγκη στην επιβίωση, στην συμπερίληψη, στην κοινωνική ένταξη. Με την καθημερινή μας συμβίωση με τους πρόσφυγες/ μετανάστες και τις οικογένειες τους μας δείχνει ξεκάθαρα ότι μια κοινωνία ανοιχτή θα είναι η απάντηση σε αντικοινωνικές κρατικές πολιτικές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν τη ζωή όλων μας ντόπιων και μη, και το μέλλον των παιδιών μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Υπατη Αρμοστεία τίμησε τους φορείς της Κρήτης για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων
Στην βράβευση των φορέων της Κρήτης οι οποίοι υλοποίησαν με επιτυχία το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων «ΕΣΤΙΑ», προχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Η Υπατη Αρμοστεία τίμησε τους φορείς της Κρήτης για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ανησυχία των λιμενικών για την αυξανόμενη ροή μεταναστών
Την έντονη ανησυχία της για την συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις νότιες και ανατολικές ακτές της Κρήτης, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού...
Κρήτη: Ανησυχία των λιμενικών για την αυξανόμενη ροή μεταναστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή συλλόγων Μικρασιατών για το ρατσιστικό post των «Μικρασιατών Ηρακλείου Κρήτης»
Τη σφοδρή αντίδραση των επίσημων μικρασιατικών σωματείων του Ηρακλείου έχει προκαλέσει η ρατσιστική ανάρτηση στο προφίλ με τίτλο «Μικρασιάτες Ηρακλείου Κρήτης» η οποία καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φορτώσει...
Οργή συλλόγων Μικρασιατών για το ρατσιστικό post των «Μικρασιατών Ηρακλείου Κρήτης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου: "Η Κρήτη πάντα θα προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες"
Ανακοίνωση για τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Τυμπάκι αλλά και τον ακραίο λόγο που έχει αναπτυχθεί ενάντια στους μετανάστες, εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου.
Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου: "Η Κρήτη πάντα θα προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες"
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το σχέδιο κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων του Δήμου Ηρακλείου
Η ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία βρέθηκε στο επίκεντρο της 17ης ολομέλειας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Ηρακλείου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της...
Το σχέδιο κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων του Δήμου Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Ηράκλειο οι 13 μετανάστες που εντοπίστηκαν στα νότια του νησιού
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή του Λέντα στο νότιο Ηράκλειο και προς στιγμήν μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου για τη διαδικασία ταυτοποίησής τους.
Στο Ηράκλειο οι 13 μετανάστες που εντοπίστηκαν στα νότια του νησιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας