• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 25.7°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.7°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 24.9°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 26.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.1°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  79%

Η πόλη του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι.

Hellenica World

Άγ. Νικόλαος: Καταγγέλλουν προσπάθεια μείωσης της χερσαίας ζώνης από ξενοδοχείο

 • A-
 • A+
Η παράταξη «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης» καταγγέλλει προσπάθειες εταιρίας διαχείρισης ενός ξενοδοχείου να μειωθεί η χερσαία ζώνη λιμένα στον Άγιο Νικόλαο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένο σημείο.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των μηχανικών, ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης λιμένα στον Άγιο Νικόλαο ξεκίνησε το 1960. Στις εκτός σχεδίου περιοχές, ειδικά στο Ακρωτήρι που περιλαμβάνει το χωματόδρομο, η απαλλοτρίωση οριστικοποιήθηκε το 1976 σε μια ζώνη 50 μ. με έκταση περίπου 23,000 τ.μ.

Σύμφωνα με την ΑΜΑΚ, όμορη ξενοδοχειακή επιχείρηση επιδιώκει να μειωθεί η ζώνη αυτή, καθώς επιδιώκει να εκμεταλλευτεί περιοχή η οποία βρίσκεται εντός των ορίων της απαλλοτρίωσης.

Αρχικά, οι γνωμοδοτήσεις του Λιμενικού Ταμείου αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου οδήγησαν την εταιρία να αποσύρει το αίτημα που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο επανήλθε με αίτημα προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για άρση της απαλλοτρίωσης. Όπως καταγγέλλει η ΑΜΑΚ, η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε δεκτή, ωστόσο λόγω μη τήρησης της διαδικασίας, η απόφαση ακυρώθηκε.

Η ΑΜΑΚ επισημαίνει το τελευταίο ψήφισμα του ΔΣ Αγίου Νικολάου σύμφωνα με το οποίο «η απαλλοτρίωση του χώρου στη θέση Ακρωτήρι, έχει συντελεσθεί νόμιμα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αρθεί» καθώς και «να συνεχισθούν έργα διαμόρφωσης του δρόμου προς το Ακρωτήρι, δημιουργία πρασίνου, διαδρομών, χώρων αναψυχής, καταφύγιο για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών, τουριστικών και αλιευτικών και άλλων λιμενικών παρεμβάσεων» και όπως τονίζει, «συντασσόμαστε με την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χώρο».

«Καλούμε τη Δημοτική αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου να σεβαστούν τη θέση της κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια και να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου και την αξιοποίηση του προς όφελος των κατοίκων του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΜΑΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης λιμένα στον Άγιο Νικόλαο ξεκίνησε το 1960. Στις εκτός σχεδίου περιοχές , ειδικά στο Ακρωτήρι που περιλαμβάνει το χωματόδρομο μετά το barspilia και έως το μπουρούνι, η απαλλοτρίωση οριστικοποιήθηκε το 1976 σε μια ζώνη 50 μ. με έκταση περίπου 23,000 τ.μ.

Όμορη ξενοδοχειακή επιχείρηση επιδιώκει να μειωθεί η ζώνη αυτή, με πολλαπλές αιτήσεις στο Λιμενικό Ταμείο λόγω αρμοδιότητας, αλλά και με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1988. Τότε, τόσο το Λιμενικό Ταμείο όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, σύσσωμη δηλαδή η τοπική κοινωνία, αρνήθηκε να παραχωρήσει οποιοδήποτε μέρος της ζώνης αυτής. Στις γνωμοδοτήσεις του  Υπουργείου Οικονομικών και του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «Η απαλλοτρίωση κηρύχθηκε νομότυπα για όλη την απαλλοτριωμένη έκταση…. Το στοιχείο της δημόσιας ωφέλειας σε συντελεσμένη απαλλοτρίωση εξακολουθεί να συντρέχει χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και δεν μπορεί να γίνει ανάκληση της απαλλοτρίωσης ακόμα και εάν το απαλλοτριωμένο ακίνητο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που απαλλοτριώθηκε με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό δημοσίας ωφέλειας». Δεν εκδόθηκε απόφαση από το ΣτΕ , καθώς, μετά τα παραπάνω, οι αιτούντες απέσυραν την αίτηση.

Η εταιρεία επανέρχεται με αίτημα προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για άρση της απαλλοτρίωσης,  στο τέλος του 2021. Κατά τη συνεδρίαση , η εισήγηση γίνεται από τον Δήμαρχο, με πρόταση για  άρση μέρους της απαλλοτρίωσης, εξαιρώντας ζώνη πλάτους 13,00 μ. Η πρόταση αυτή υπερψηφίζεται με μια αρνητική ψήφο (εκλεγμένου μέλους με την ΑΜΑΚ στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου και στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ).  Ευτυχώς λόγω μη τήρησης της διαδικασίας (η εισήγηση έπρεπε να είχε γίνει από τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου και όχι από τον Δήμαρχο , κ.α.) η παραπάνω απόφαση ακυρώνεται.

Το θέμα δημοσιοποιείται και η κοινωνία και οι φορείς ευαισθητοποιούνται . Ταυτόχρονα ζητείται από την αντιπολίτευση σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου. Κατά τη συνεδρίαση αυτή  καταψηφίζεται το αίτημα της εταιρείας για άρση της απαλλοτρίωσης , με ψήφους 14-13.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει:

 1. την επικαιροποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του 1988.
 2. Την επικαιροποίηση της οριστικής μελέτης ανάπλασης του χώρου, του 1995.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1988, αναφέρει:

1) Η απαλλοτρίωση του χώρου στη θέση Ακρωτήρι, έχει συντελεσθεί νόμιμα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αρθεί.

2) Να μην αλλοιωθεί το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της όλης περιοχής.

3) Να συνεχισθούν έργα διαμόρφωσης του δρόμου προς το Ακρωτήρι, δημιουργία πρασίνου, διαδρομών, χώρων αναψυχής, καταφύγιο για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών, τουριστικών και αλιευτικών και άλλων λιμενικών παρεμβάσεων.

4) Προτείνει στη Λιμενική Επιτροπή τη σύνταξη μελέτης διαμόρφωσης του χώρου για τη κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Συντασσόμαστε με την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χώρο.

Η δυσκολία των απαλλοτριώσεων είναι γνωστή, αφού ακούμε συχνά πόσο καιρό προσπαθεί ο Δήμος να ολοκληρώσει τις απαλλοτριώσεις για τον περιφερειακό της Ελούντας, καθώς επίσης ότι δεν προχωρούν τα σχέδια των οικισμών, π.χ. Αμμουδάρα εδώ και 30 χρόνια, λόγω του κόστους που έχουν οι απαλλοτριώσεις. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο πολύτιμη είναι μια ήδη απαλλοτριωμένη έκταση, χερσαίας ζώνης λιμένα σε ένα τόσο απαραίτητο και ζωτικό χώρο δίπλα στον αστικό ιστό.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου να σεβαστούν τη θέση της κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια και να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου και την αξιοποίηση του προς όφελος των κατοίκων του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν καταπάτηση από ξενοδοχείο στη Μίλατο Αγίου Νικολάου
Για ρουσφετολογικού χαρακτήρα νομιμοποιήσεις καταπατήσεων εταιρίας που διαχειρίζεται ξενοδοχείο στην περιοχή της Μιλάτου του Δήμου Αγίου Νικολάου, κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Καταγγέλλουν καταπάτηση από ξενοδοχείο στη Μίλατο Αγίου Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καθεστώς» ο αποκλεισμός των πολιτών από τις παραλίες
Συνεχίζονται οι καταγγελίες για την καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία Δράπανο της Χερσονήσου από τα ξενοδοχεία της περιοχής.
«Καθεστώς» ο αποκλεισμός των πολιτών από τις παραλίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για μπάζωμα και "ιδιωτικοποίηση" παραλίας στη Χερσόνησο
Σε καταγγελία για μπάζωμα και δημιουργία τοιχίων σε παραλία της περιοχής της Σταλίδας Χερσονήσου, προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος Χερσονήσου, Μανόλης Διαμαντάκης, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας».
Καταγγελία για μπάζωμα και "ιδιωτικοποίηση" παραλίας στη Χερσόνησο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Τη διασφάλιση του εισοδήματός τους ζητούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό
Ως πρόκληση χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό Λασιθίου, την ενίσχυση των ξενοδόχων και των αλυσίδων εστίασης από την κυβέρνηση, αφήνοντας για μία ακόμη φορά εκτός πραγματικής ενίσχυσης τους...
Λασίθι: Τη διασφάλιση του εισοδήματός τους ζητούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει ρότα το Υπουργείο Πολιτισμού για την Σπιναλόγκα
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, το ΥΠ.ΠΟ. αλλάζει πολιτική στο θέμα του τρόπου ένταξης της νήσου Σπιναλόγκα στα μνημεία τα προστατευόμενα στην UNESCO, με συνέπεια να χάνεται η ιδιαιτερότητα του μνημείου.
Αλλάζει ρότα το Υπουργείο Πολιτισμού για την Σπιναλόγκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Επένδυση με 800 κλίνες στα Φαλάσαρνα, κατά παράβαση του νόμου
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, στην μοναδική αυτή παραλία στα Χανιά με την προστατευόμενη περιοχή, προχωρά η αδειοδότηση επένδυσης με 800 κλίνες, όταν ακόμη και ο νόμος Χατζηδάκη...
Χανιά: Επένδυση με 800 κλίνες στα Φαλάσαρνα, κατά παράβαση του νόμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας