• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.6°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.9°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 26.2°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.5°C
  0 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 27.1°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.3°C / 26.0°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 25.5°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  75%

Χανιά: Κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την υπόγεια διάβρωση

 • A-
 • A+
Σοβαρό πρόβλημα με καθιζήσεις και ρήγματα που προκλήθηκαν από υπόγεια διάβρωση του εδάφους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σπίτια και περιουσίες, αντιμετωπίζουν κάτοικοι του οικισμού Μαράλια στον Δήμο Σελίνου-Καντάνου στα Χανιά.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα αφορά το γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες νερού καταλήγουν υπογείως στα θεμέλια σπιτιών, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε κτίρια, που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα τόσο για τους ιδιοκτήτες τους, όσο και για τυχόν διερχόμενους πολίτες.

Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, πριν καταλήξουν στα σπίτια αυτά, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την παρακείμενη κεντρική επαρχιακή οδό που οδηγεί προς τη Σούγια, τα νερά διέρχονται υπογείως από τον συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος έχει υποστεί ρωγμές, αν και πριν από λίγα μόλις χρόνια δαπανήθηκαν χρήματα για την ασφαλτόστρωσή του, χωρίς, δυστυχώς, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 

Για το θέμα, οι κάτοικοι απέστειλαν επιστολή προς τη δημοτική αρχή Σελίνου-Καντάνου αλλά και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων ζητώντας να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να λυθεί το πρόβλημα αλλά και να αποκατασταθεί ο επαρχιακός δρόμος προς Σούγια.

Σημειώνεται πως την επιστολή κοινοποιούν και στον Εισαγγελέα Χανίων λόγω των κινδύνων που, όπως τονίζουν, εγκυμονούνται για την ασφάλεια όλων.

Αναλυτικά η επιστολή: 


«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, αξιότιμε κύριε αντιπεριφερειάρχη

Αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας θέσουμε, εγγράφως και με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτή τη φορά, ένα σοβαρό πρόβλημα, που, όπως ήδη γνωρίζετε από προφορικές μας συζητήσεις, αφορά μια γειτονιά στα Μαράλια, χωριό του Δήμου Καντάνου - Σελίνου. 

Συγκεκριμένα: το πρόβλημα αφορά το γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες νερού καταλήγουν υπογείως στα θεμέλια σπιτιών, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε κτίρια, που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα τόσο για τους ιδιοκτήτες τους, όσο και για τυχόν διερχόμενους πολίτες, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες (28/3/22) φωτογραφίες που επισυνάπτουμε για των λόγων μας το αληθές. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή στην Εισαγγελία Χανίων. 

Πριν καταλήξουν στα σπίτια αυτά, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την παρακείμενη κεντρική επαρχιακή οδό που οδηγεί προς τη Σούγια, τα νερά διέρχονται υπογείως από τον συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος έχει υποστεί ρωγμές, αν και πριν από λίγα μόλις χρόνια δαπανήθηκαν χρήματα για την ασφαλτόστρωσή του, χωρίς, δυστυχώς, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Αυτοδιοίκηση, α' και β' βαθμού, αντιμετωπίζει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλά και σημαντικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί τη συγκέντρωση όλων των δεδομένων και στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες αυξάνουν το εκτιμώμενο κόστος του έργου. 

Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι η προσέγγιση επί του θέματος, μέχρι στιγμής, γίνεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με γνώμονα το οικονομικό σκέλος, που προφανώς δεν είναι αμελητέο για ένα Δήμο όπως ο Δήμος μας. 

Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς ή να αντιμετωπίσουμε μοιρολατρικά την υφιστάμενη κατάσταση. Η περιοχή της πρώην επαρχίας Σελίνου και ειδικά το Ανατολικό Σέλινο βιώνουν, εδώ και πολλά χρόνια, την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για το βιοτικό επίπεδο των λιγοστών μόνιμων κατοίκων που έχουν απομείνει στα χωριά μας, αλλά και όσων κατάγονται από τον τόπο μας και φροντίζουν να τον επισκέπτονται σε κάθε ευκαιρία, κρατώντας «ζωντανές», έστω και κατά διαστήματα, τις πατρογονικές εστίες. Κρίνουμε, λοιπόν, ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Και αυτό πράττουμε με την παρούσα επιστολή μας. 

Δοθείσας της ευκαιρίας, κρίνουμε πως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν έχουν γίνει, από τον Δήμο Καντάνου - Σελίνου, ούτε καν οι αττολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο για να μπορούμε να προσεγγίζουμε με ασφάλεια τις περιουσίες μας. Η σύγκριση που αναπόφευκτα γίνεται με άλλα χωριά στο θέμα αυτό είναι απογοητευτική. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, ζητάμε, κύριε δήμαρχε, από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου να εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει, το ταχύτερο δυνατόν για ευνόητους λόγους, στις αναγκαίες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να προστατευθούν, οριστικά και αποτελεσματικά, τα σπίτια που κινδυνεύουν. Αντίστοιχο έμπρακτο ενδιαφέρον ζητάμε να υπάρξει και για την «τύχη» του αγροτικού οδικού δικτύου της περιοχής μας. 

Ταυτόχρονα, αναμένουμε, κύριε αντιπεριφερειάρχη, από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης που μας έχετε ήδη δώσει προφορικά περί αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού άξονα το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την ασφαλή διέλευση όλων των διερχόμενων οχημάτων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
Με τη συμμετοχή περίπου 100 ατόμων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο, με αφορμή την τοποθέτηση από την δημοτική αρχή κερματοδεκτών στις δημοτικές ντουζιέρες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμαρχος Γαύδου: Δεν εμπορευματοποιούμε το νερό, διασφαλίζουμε ισότιμη παροχή
Ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζεται την απόφαση να τοποθετήσει κερματοδέκτες στις δημοτικές ντουζιέρες των παραλιών του νησιού, εξέδωσε η δημοτική αρχή Γαύδου. Η δήμαρχος κάνει λόγο για προσπάθεια...
Δήμαρχος Γαύδου: Δεν εμπορευματοποιούμε το νερό, διασφαλίζουμε ισότιμη παροχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαύδος: Διαμαρτύρονται οι κατασκηνωτές για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
Κείμενο διαμαρτυρίας αναφορικά με την τοποθέτηση κερματοδέκτη στις δημοτικές ντουζιέρες της Γαύδου, δημοσιοποίησαν οι κατασκηνωτές του νησιού.
Γαύδος: Διαμαρτύρονται οι κατασκηνωτές για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο ζήτημα της ύδρευσης καταγγέλλουν στον Αποκόρωνα
Για τριτοκοσμικές καταστάσεις στο ζήτημα της ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής του Αποκόρωνα Χανίων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Συνέλευση για τα Νερά στον Αποκόρωνα».
Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο ζήτημα της ύδρευσης καταγγέλλουν στον Αποκόρωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο έργο του Ταυρωνίτη
Η ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος του σχεδίου αξιοποίησης υδατικού δυναμικού της λεκάνης Ταυρωνίτη, ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Δεκέμβρη.
Χανιά: Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο έργο του Ταυρωνίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερίδα για τις μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν με Α.Π.Ε.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου «DES2iRES: Ανάπτυξη πλατφόρμας βελτιστοποίησης σχεδιασμού μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Ημερίδα για τις μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν με Α.Π.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας