• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 35.9°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.4°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.7°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  6 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 32.9°C
  4 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  4 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 31.7°C
  3 BF
  30%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  53%

Φωτογραφία αρχείου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αντιδράσεις στο Ηράκλειο για την «εκπαιδευτική δράση» της ΝΟΔΕ

 • A-
 • A+
Έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου έχει προκαλέσει η πρόσκληση για μια «εκπαιδευτική δράση» που απηύθυνε η τοπική ΝΟΔΕ στα σχολεία, με την έγκριση μάλιστα του Υπουργείου Πολιτισμού - Καταδικάζει η Ένωση Γονέων - Για προσπάθεια προπαγάνδας εντός σχολείων, κάνουν λόγο εκπαιδευτικοί.

Η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας, όπως πλέον μετονόμαστηκαν οι ΝΟΔΕ, έστειλε έγγραφο στις διευθύνσεις σχολείων και καλεί να πάρουν μέρος οι μαθητές στη εικαστική δράση που οργανώνει στις 10 Απριλίου στην Κνωσό, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Μνημείων & Τοποθεσιών.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου καταγγέλλει την προσπάθεια της ΝΟΔΕ να ψαρέψει, όπως αναφέρει, μέσω της «δράσης» της, «τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών και των οικογενειών μας, για να διαμορφώσει την εκλογική της λίστα» (σσ. η ΝΟΔΕ ζήτησε από μαθητές και γονείς να αναγράψουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να τα αποστείλουν με email).

«Η ΝΟΔΕ Ηρακλείου πλασάρει αυτές τις μέρες στα σχολεία και στους συλλόγους γονέων, εικαστική δράση με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού!!!!!!!! Τόσο είναι το εκλογικό τους άγχος, που δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Δε θα μπορούσε άλλωστε κανένας γονιός ή μαθητής να πιστέψει ότι οι ίδιοι που εξοβέλισαν την καλλιτεχνική παιδεία από τα αναλυτικά προγράμματα, νοιάζονται δήθεν σήμερα για εικαστικές δράσεις», αναφέρεται στην καταγγελία των γονέων, και καλούν το Υπουργείο Πολιτισμού να πάρει πίσω την προκλητική άδεια που παραχώρησε στη ΝΟΔΕ. «Δε θα επιτρέψουμε τα σχολεία και τα παιδιά μας να μετατραπούν σε χώρο εκλογικής πελατείας της Ν.Δ.», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων του Δήμου Ηρακλείου.

Αντιδράσεις εξέφρασαν και οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας ότι τα κόμματα δεν έχουν θέση μέσα στα σχολεία και δεν πρέπει να παρακάμπτουν τους εκπαιδευτικούς φορείς.

«Με τον τρόπο αυτό, η Ν.ΟΔ.Ε Ηρακλείου ακυρώνει στην πράξη θεμελιώδεις αρχές και βασικούς δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας των σχολείων που με πολύχρονους αγώνες κατέκτησε το εκπαιδευτικό και λαϊκό κίνημα, επιδιώκοντας την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων στα σχολεία», υπογραμμίζει η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών:


«Καταργώντας κάθε έννοια δημοκρατικής δεοντολογίας, το τμήμα των πολιτιστικών θεμάτων της Νομαρχιακής Οργάνωσης της ΝΔ Ηρακλείου (Ν.ΟΔ.Ε) έστειλε σε όλα τα σχολεία του νομού μας ενημερωτικό έγγραφο και έντυπη αίτηση συμμετοχής των μαθητών μας σε τρίωρη εικαστική δραστηριότητα που διοργανώνει η Ν.Δ για την Κυριακή 10 Απρίλη στο χώρο της Κνωσού και με τίτλο «Ζωγραφίζουμε για την Κνωσό»(!). Καλεί μάλιστα τους μαθητές και τους γονείς τους να αναγράψουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να αποστείλουν την αίτηση στο επισυναπτόμενο email της Ν.ΟΔ.Ε Ηρακλείου (!).

Συγκεκριμένα, στις 24 Μάρτη -ημέρα που τιμάμε με τις σχολικές εκδηλώσεις τον εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό αγώνα του 21, την ημέρα που προσπαθούμε να μυήσουμε τους μαθητές μας στις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ειρήνης, στις αξίες που προέταξε η ηρωική πάλη του λαού μας με την επανάσταση του 21 -το κόμμα της ΝΔ επέλεξε, με τον πιο προκλητικό τρόπο, τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της προώθησης των πολιτιστικών δράσεων του στα σχολεία,καλώντας τους διευθυντές να λειτουργήσουν ως κομματικά φερέφωνα της ΝΔ και να διανείμουν στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς έντυπες αιτήσεις συμμετοχής στην εικαστική δράση που διοργανώνει για τις αρχές του Απρίλη.

Με τον τρόπο αυτό, η Ν.ΟΔ.Ε Ηρακλείου ακυρώνει στην πράξη θεμελιώδεις αρχές και βασικούς δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας των σχολείων που με πολύχρονους αγώνες κατέκτησε το εκπαιδευτικό και λαϊκό κίνημα, επιδιώκοντας την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων στα σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι καλεί και τους εκπαιδευτικούς να επιβλέπουν για τρεις ώρες τις προγραμματισμένες εικαστικές δράσεις της την Κυριακή 10 Απρίλη(!), καταστρατηγώντας κάθε έννοια σεβασμού στο ρόλο, τα δικαιώματα και τις συλλογικές κατακτήσεις των εκπαιδευτικών.

Η αντιδημοκρατική αυτή τακτική επιβεβαιώνει στην πράξη ότι η δεξιά ΝΔ ως κόμμα της εγχώριας ολιγαρχίας, με κάθε μέσο και τρόπο, επιδιώκει την υπονόμευση των θεμελιωδών δημοκρατικών, εκπαιδευτικών και εργατολαϊκών κατακτήσεων, όντας στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Είναι το κόμμα- στυλοβάτης όλων των αντιδραστικών θεσμικών μέτρων που όχι μόνο επιτείνουν τις μορφωτικές ανισότητες και ιδιωτικοποιούν την εκπαίδευση, αλλά επιπλέον αφυδατώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία από κάθε πολιτιστική πτυχή, είτε αυτή αφορά τα εικαστικά, είτε οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης. Γιατί η πολιτιστική εκπαιδευτική ζώνη θεωρείται από τη ΝΔ, όπως και από όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας, «πολυτέλεια» για τα λαϊκά στρώματα και αποκλειστικό προνόμιο των εχόντων και κατεχόντων.

Η ΝΔ -που με την αντιλαϊκή πολιτική της εξοβελίζει την καλλιτεχνική παιδεία από τα σχολεία και θέτει σε υπολειτουργία τα ειδικά σχολεία που υπηρετούν την τέχνη, όπως είναι τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά- οργανώνει… εικαστικές δράσεις για τους μαθητές(!), ζητώντας με πλάγιο τρόπο τα προσωπικά τους στοιχεία και συνάμα επιδιώκοντας να συγκαλύψει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της πολιτικής της, παραπλανώντας τη μαθητική νεολαία, την πλειονότητα της οποίας καταδικάζει στο πολιτιστικό και μορφωτικό περιθώριο.

Αυτή η αντιδεοντολογική τακτική της ΝΟΔΕ Ηρακλείου επιβεβαιώνει στην πράξη τις..πλάγιες μεθόδους διεμβολιμσού της νεολαίας που χρησιμοποιεί, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη νέα γενιά, την οποία ήδη –με τους αντιλαϊκούς νόμους που έχει θεσπίσει– καταδικάζει στην αμορφωσιά, την ανεργία και το μαρασμό. Γαλουχημένη η ΝΔ με τις αλήστου μνήμης αντιδραστικές πρακτικές στις πιο σκοτεινές περιόδους της νεότερης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας -κατά τις οποίες το αστικό κράτος και οι διοικητικοί μηχανισμοί του δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα της περίφημης «ουδετερότητας» και ανοιχτά προπαγανδίζουν τα κομματικά συμφέροντα των κομμάτων της ολιγαρχίας- περιφρονεί κάθε αρχή δημοκρατικής δεοντολογίας, ακόμη και της ενημέρωσης.
Καταδικάζουμε, με τον πιο κατηγορημταικό τρόπο, την αντιδημοκρατική τακτική της προώθησης των κομματικών δράσεων και αποφάσεων του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ στα σχολεία.

Καλούμε τη ΔΙΔΕ Ηρακλείου να περιφρουρήσει τη δημοκρατική λειτουργία και ενημέρωση των σχολείων και να καλέσει τους διευθυντές να μη διανείμουν στους μαθητές τις έντυπες αιτήσεις συμμετοχής στις… εικαστικές δράσεις της ΝΔ και να μη στείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία στη Νομοαρχιακή Οργάνωση της ΝΔ Ηρακλείου.

Καλούμε επίσης και τους διευθυντές των σχολείων να μην προωθήσουν στα emails των συναδέλφων και των συλλόγων των γονέων αυτή την πρόσκληση συμμετοχής των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα πολιτιστικά προγράμματα της ΝΔ, η οποία -ανάμεσα στα άλλα- δίδει τη δυνατότητα αξιοποίησης και των προσωπικών δεδομένων της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ.

Δηλώνουμε ότι η Ν.Ο.ΔΕ Ηρακλείου έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να προωθεί, με όλα τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις δράσεις και τις θέσεις της, δεν έχει όμως το δικαίωμα και τη θεσμική δυνατότητα να προπαγανδίζει, μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των σχολείων, τις όποιες πολιτιστικές και μη δράσεις της.

Τονίζουμε ότι τα προβλήματα τόσο της εικαστικής, όσο και της καλλιτεχνικής, αλλά και της γενικής παιδείας- που είναι πολλά και άλυτα, όπως είναι η αδιοριστία, η ελαστική απασχόληση, η έλλειψη των αναγκαίων συνθηκών, υλικών και υποδομών και γενικά η υποχρηματοδότηση- οφείλονται τόσο στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, όσο και σε εκείνη των προκατόχων της, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ και των αντιδραστικών συνθηκών της ΕΕ.Η πολιτική αυτή ισοπεδώνει τα μορφωτικά, πολιτιστικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της νεοαλαίας, των εκπαιδευτικών και συνολικότερα των λαϊκών στρωμάτων.

Η ισοπέδωση αυτή δεν συγκαλύπτεται ούτε με τρίωρες εικαστικές δράσεις στο ανάκτορο της Κνωσσού, ούτε με παραπλανητικά αναμνηστικά δωράκια. Είναι το σήμα της αντιλαϊκή πολιτικής της ΝΔ, όπως επιβεβαιώνεται, ιδιαίτερα σήμερα, από το τρομακτικό κύμα της ακρβίβειας, από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, από τους μισθούς και τις συντάξεις της πείνας, από τις υπέρογκες Νατοϊκές πολεμικές δαπάνες και την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να αντιστασθούν στις όποιες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και να οργανώσουν τη μαζική και ανυποχώρητη πάλη τους ενάντια στην πολιτική της αμορφωσιάς, φτώχειας, ανεργίας που επιβάλλει η ΝΔ, με τη στήριξη όλων των κομμάτων της ολιγαχίας και των ξένων επικυρίαρχων.

Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη δουλειά, τη μόρφωση, τον πολιτισμό και την Ειρηνη με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία στις 6 Απρίλη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΚΕ: Να επαναχαρακτηριστεί ως δυσπρόσιτο το Γυμνάσιο Βιάννου
Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, με θέμα να επαναχαρακτηριστεί ως δυσπρόσιτο το Γυμνάσιο Βιάννου και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του με μόνιμους διορισμούς, κατέθεσαν ο βουλευτής...
ΚΚΕ: Να επαναχαρακτηριστεί ως δυσπρόσιτο το Γυμνάσιο Βιάννου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένωση Γονέων Ηρακλείου: Καμία δέσμευση για τα σχολεία του Γερωνυμάκειου
Οργισμένοι εμφανίζονται οι γονείς των 24ου και 31ου δημοτικών σχολείων που συστεγάζονται στο κτίριο του παλιού Γερωνυμάκειου Βρεφοκομείου επί της ομώνυμης οδού, από την έλλειψη δεσμεύσεων και απαντήσεων από...
Ένωση Γονέων Ηρακλείου: Καμία δέσμευση για τα σχολεία του Γερωνυμάκειου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έργα ζωγραφικής από μαθητές του Γυμνασίου Γουβών για τον σχολικό εκφοβισμό
Έκθεση των έργων ζωγραφικής των μαθητών του Γυμνασίου Γουβών και εκδήλωση με θέμα «Ο Εκφοβισμός και η Βία μεταξύ μαθητών στο σύγχρονο σχολείο», πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων και ο Σύλλογος...
Έργα ζωγραφικής από μαθητές του Γυμνασίου Γουβών για τον σχολικό εκφοβισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ζητούν νέο σχολικό κτίριο για τα σχολεία της Γερωνυμάκη
Την ανέγερση νέου κτιρίου για την στέγαση των 24ου και 31ου Δημοτικών σχολείων Ηρακλείου που συστεγάζονται στο Σχολικό Συγκρότημα στο παλιό «Γερωνυμάκειο Βρεφοκομείο» επι της οδού Γερωνυμάκη, ζητούν...
Ηράκλειο: Ζητούν νέο σχολικό κτίριο για τα σχολεία της Γερωνυμάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παιδαγωγική Ακαδημία: Υπογράφηκε η σύμβαση αλλά οι γονείς ανησυχούν
Υπογράφηκε η σύμβαση για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, όπου συστεγάζονται τέσσερα σχολεία, ωστόσο γονείς και διευθυντές εκφράζουν την ανησυχία τους για την εύρυθμη...
Παιδαγωγική Ακαδημία: Υπογράφηκε η σύμβαση αλλά οι γονείς ανησυχούν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέες καταδίκες γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά του σχολείο
Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου δικάστηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι δύο πατεράδες οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από εισαγγελική εντολή επειδή δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Ηράκλειο: Νέες καταδίκες γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά του σχολείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας