• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.8°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 29.1°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 31.5°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 30.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.2°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.6°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 31.5°C
  2 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  58%

Τα σεισμόπληκτα κρητικόπουλα έρχονται στο Ηράκλειο

 • A-
 • A+
Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του δεύτερου τεύχους της διασχολικής έκδοσης «Τα Κρητικόπουλα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, όπου τα παιδιά από τα σεισμόπληκτα σχολεία του Αρκαλοχωρίου, του Θραψανού και των Αγίων Παρασκιών διάβασαν και παρουσίασαν τις εργασίες τους στο νέο τεύχος, συνοδευόμενες από δρώμενα.   

Την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» και τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η ΕΛΠΙΔΑ», πλαισίωσαν μουσικά, ο Κωστής Αβυσσινός, ο Γιώργος Σταυράκης, ο Κωστής Μακάκης και ο Antonio Russo.

«Τύπος και Ουσία»

Ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία» ιδρύθηκε την 1η Μαρτίου του 2012, στη μνήμη του δημοσιογράφου Λευτέρη Δασκαλάκη, του οποίου και το όνομα φέρει.

Κύριος σκοπός του Συλλόγου ήταν εξαρχής η προώθηση της ιδέας του μαθητικού εντύπου ως μέσου έκφρασης της νεολαίας και η ανάδειξή του ως κύριου εκπαιδευτικού εργαλείου για τα σχολεία. Διαχρονικά, διαπιστώνουμε ότι αποτελεί έναν μοναδικό χώρο καταγραφής των μαθητικών απόψεων και αποτύπωσης της μαθητικής δημιουργίας στο πεδίο του δημόσιου λόγου και της δημόσιας επικοινωνίας.

Παράλληλα, συνεργάζεται με όλους τους φορείς μαθητικής έκφρασης, όπως είναι η «Κάμερα Ζιζάνιο» στο χώρο του μαθητικού κινηματογράφου και η Επιστημονική Επιτροπή του Ελληνικού Σχολικού Ραδιοφώνου των οποίων τις δράσεις προβάλλει μέσω της έκδοσης «Τα Κρητηκόπουλα». Κεντρική δράση αποτέλεσε εξαρχής η υλοποίηση του Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Ε.Λ.Μ.Ε. της Κρήτης. Μία σχετική επιστολή στην αρχή κάθε σχολικού έτους ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και καλεί τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων να αποστείλουν τις εργασίες τους, οι οποίες στη συνέχεια αξιολογούνται και επιβραβεύονται.

Οι κατηγορίες του Διαγωνισμού είναι:

 1. Εντύπου
 2. Ρεπορτάζ-φωτορεπορτάζ
 3. Συνέντευξης
 4. Άρθρου
 5. Σκίτσου-γελοιογραφίας

Από το 2012 έως το 2014 ο διαγωνισμός διεξαγόταν στα σχολεία του νομού Ηρακλείου και από το σχολικό έτος 2014-2015 επεκτάθηκε και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής είναι ο πανεπιστημιακός, φιλόλογος-ιστορικός Αντώνης Σανουδάκης και σταθερά μέλη της , η δημοσιογράφος Ελένη Βακεθιανάκη, ο δάσκαλος – ιστορικός ερευνητής Γιώργος Πιτσιτάκης και ο γράφων ως εκπρόσωπος του Συλλόγου. Η Επιτροπή πλαισιώνεται κάθε χρόνο και από πρόσωπα των οποίων η παρουσία συνδέεται με τη μαθητική δημοσιογραφία ή την ευρύτερη πνευματική κίνηση της Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις παρουσίασης – βράβευσης των μαθητικών εργασιών χαρακτηρίζονται από μεγάλη πρωτοτυπία και έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό των μαθητών, αποτέλεσμα της συνάντησης με τους συμμαθητές τους από άλλα σχολεία και κυρίως από τη δυνατότητα που τους δίνεται να επικοινωνήσουν με τις δημιουργίες τους πέρα από τον στενό χώρο του σχολείου τους.

Αποτέλεσμα αυτής της επτάχρονης σχέσης του Συλλόγου με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Κρήτης, είναι και το έντυπο που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας. Ονομάζεται «Τα Κρητικόπουλα», αναβιώνοντας -στον πληθυντικό αριθμό- το πρώτο διασχολικό έντυπο της Κρήτης, που εκδόθηκε σε 6 τεύχη κατά το σχολικό έτος 1935- 36, και του οποίου η έκδοση διακόπηκε λόγω της δικτατορίας του Μεταξά.

Αισιοδοξούμε η έκδοση αυτή να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και να αποτελέσει έναν σταθερό έντυπο χώρο ανάδειξης της μαθητικής δημοσιογραφίας, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες γεωγραφικές ενότητες της Ελλάδας.

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι του Συλλόγου είναι:

 • Η δημιουργία ενός δικτυακού χώρου που θα φιλοξενεί την ιστορία και την ετήσια παραγωγή της μαθητικής δημιουργίας στο σύνολό της, ανά νομό και ανά σχολική χρονιά.
 • Η ίδρυση του Κέντρου Νεανικής Δημοσιογραφίας, όπου θα εκτίθενται τα έντυπα και θα πραγματοποιούνται εργαστήρια δημόσιου λόγου και γραφής για τους μαθητές.

Οι προσπάθειες της μαθητικής έκφρασης υποστηρίζονταν και από την εκπομπή «Έκτη Βάρδια» που μεταδιδόταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Studio 19-101.9FM» και «Κόκκινο Κρήτης 88.4 FM» του Ηρακλείου και φιλοξενούσε μαθητές και εκπαιδευτικούς που παρουσίαζαν τις δημοσιογραφικές δράσεις των σχολείων τους.

Μετά από 9 σχολικά έτη, θεωρούμε ότι οι προσπάθειες του Συλλόγου έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη διάδοση της ιδέας του μαθητικού εντύπου στην Κρήτη και στην αύξηση των εκδιδόμενων μαθητικών εφημερίδων, συμπέρασμα που εξάγεται πολύ εύκολα, αν κάποιος μελετήσει και συγκρίνει τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις ετήσιες συμμετοχές ανά βαθμίδα και νομό, και που υπάρχουν κωδικοποιημένα στο αρχείο του Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων(Κρήτης).

Στην προσπάθειά μας για τη σύγχρονη καταγραφή και ανάδειξη του μαθητικού τύπου, σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι ιστορικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από σημαντικούς ερευνητές όπως ο Κώστας Τσικνάκης, η Αγγελική Πανοπούλου, η Οντέτ Βαρών και η Μάρθα Καρποζήλου(«Ελληνικός Νεανικός Τύπος» κατά τον 20 ο αιώνα) καθώς και κρήτες ιστορικοί ερευνητές όπως ο Γιώργος Πιτσιτάκης (Χανιά) και η Μαρία Σεργάκη (τέως Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Νομού Λασιθίου).

Εκδόσεις του Συλλόγου:

 • Συνέκδοση με την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», του πρώτου διηγήματος του Εμμανουήλ Κριαρά, με τίτλο «Τέτοια ζωή» - σε επιμέλεια Γιώργου Πιτσιτάκη- το οποίο ανακαλύφθηκε στο νεανικό περιοδικό «Αυγερινός» (Χανιά, 1924) και προσφέρθηκε δωρεάν στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βραβεύτηκαν και στα σχολεία που συμμετείχαν στον 1 ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό (2015).
 • Περιοδικό «Τα Κρητικόπουλα» τεύχος 1, τον Νοέμβριο του 2018, με την «Γραφοτεχνική Κρήτης» (Ρέθυμνο) και την εφημερίδα «Ρεθεμνιώτικα νέα».
 • Περιοδικό «Τα Κρητικόπουλα» τεύχος 2, τον Μάρτιο του 2022, θεματικό τεύχος με τα σεισμόπληκτα σχολεία, Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Αγιων Παρασκιών, σε συνεργασία με τις εφημερίδες «Πατρίς» του Ηρακλείου και «Χανιώτικα νέα» καιΜουσείο Τυπογραφίας των Χανίων.

Η παιδαγωγική και η κοινωνική αξία του όλου εγχειρήματος στην Κρήτη θα παρουσιαστεί στο 3 ο Συνέδριο Κριτικής Παιδαγωγικής που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από 4 έως 8 Ιουλίου και έχει ως θεματική του την σχέση εκπαίδευσης και κοινωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έργα ζωγραφικής από μαθητές του Γυμνασίου Γουβών για τον σχολικό εκφοβισμό
Έκθεση των έργων ζωγραφικής των μαθητών του Γυμνασίου Γουβών και εκδήλωση με θέμα «Ο Εκφοβισμός και η Βία μεταξύ μαθητών στο σύγχρονο σχολείο», πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων και ο Σύλλογος...
Έργα ζωγραφικής από μαθητές του Γυμνασίου Γουβών για τον σχολικό εκφοβισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθη ξανά πατέρας επειδή δεν έστελνε την κόρη του σχολείο
Για δεύτερη φορά συνελήφθη ο ίδιος πατέρας ο οποίος δεν έστελνε το παιδί του στο σχολείο εξαιτίας της άρνησής του να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Ηράκλειο: Συνελήφθη ξανά πατέρας επειδή δεν έστελνε την κόρη του σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προκαταρκτική εξέταση για τους μαθητές που κοινώνησαν χωρίς να το ξέρουν οι γονείς
Προκαταρκτική εξέταση κινήθηκε από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου για το περιστατικό της μετάληψης μαθητών δημοτικού σχολείου σε εκκλησία, χωρίς την άδεια των γονέων τους.
Προκαταρκτική εξέταση για τους μαθητές που κοινώνησαν χωρίς να το ξέρουν οι γονείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συρροή κρουσμάτων σε μαθητές, έκλεισαν τμήματα του Μουσικού σχολείου Ηρακλείου
Δέκα μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μετά από ταξίδι στην Αθήνα όπου συμμετείχαν σε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής.
Συρροή κρουσμάτων σε μαθητές, έκλεισαν τμήματα του Μουσικού σχολείου Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Δύο μαθητές στο νοσοκομείο ύστερα από φάρσα με αντισηπτικό υγρό
Στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης χρειάστηκε να μεταφερθούν δύο μαθητές γυμνασίου της πόλεως του Ηρακλείου, καθώς κατανάλωσαν άγνωστη ποσότητα αντισηπτικού υγρού μετά από φάρσα συμμαθητών τους.
Κρήτη: Δύο μαθητές στο νοσοκομείο ύστερα από φάρσα με αντισηπτικό υγρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας