• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 22.5°C / 29.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  54%

Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Δημαρχείο Μινώα-Πεδιάδας, στο Αρκαλοχώρι.

Ένταση από διαμαρτυρίες σεισμοπλήκτων στο Αρκαλοχώρι - Ελεύθεροι οι προσαχθέντες

 • A-
 • A+
Ένταση σημειώθηκε το πρωΐ της Πέμπτης στο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα-Πεδιάδας κατά τη διάρκεια παρέμβασης-διαμαρτυρίας στους οικίσκους του Αρκαλοχωρίου όπου διαμένουν οι σεισμόπληκτοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΕΦ.ΣΥΝ.», η αστυνομία έχει προχωρήσει σε έξι προσαγωγές ατόμων, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η διαμαρτυρία των σεισμόπληκτων μεταφέρθηκε στο Δημαρχείο Μινώα-Πεδιάδας, στο Αρκαλοχώρι, όπου παραδόθηκε και πρωτοκολλήθηκε κείμενο με τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Όπως καταγγέλλουν οι διαμαρτυρόμενοι, από χθες η αστυνομία ήταν στημένη στο Δημαρχείο και προσαγάγει όποιον επιχειρεί να πλησιάσει το κτίριο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προσαγωγές, ανάμεσά τους και σεισμόπληκτοι, έγιναν μέσα στους οικίσκους.

Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Δημαρχείο Μινώα-Πεδιάδας, στο Αρκαλοχώρι.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από την «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης Μινώα-Πεδιάδος» με φόντο τις συνθήκες διαβίωσης των σεισμόπληκτων στους οικίσκους, και κυρίως την έλλειψη οικίσκων στο δημοτικό διαμέρισμα Ινίου, Μαχαιρά και Μοναστηρακίου, αλλά και της ηλεκτροδότηση αυτών.

Όπως επισημαίνεται, στο δημοτικό διαμέρισμα Ινίου, Μαχαιρά και Μοναστηρακίου, δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας έστω μικρού ποσοστού των πληγέντων, καθώς οι ελάχιστοι οικίσκοι που έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο του χωριού Ίνι βρίσκονται ακόμα εκτός λειτουργίας.

Επίσης, όπως τονίζεται, οι οικίσκοι που έχουν δοθεί - αρχικά στο Αρκαλοχώρι και στη συνέχεια στα Πάρτιρα, στο Χουμέρι, στο Αρχοντικό, στον Σάμπα και στη Βόννη - είναι περιορισμένοι σε αριθμό και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για τους πληγέντες και τις πραγματικές ανάγκες κάθε δημοτικού διαμερίσματος.

«Η στέγαση και η διαβίωση με ασφαλείς και αξιοπρεπείς όρους μετά από μια φυσική καταστροφή, δεν είναι ατομική ευθύνη των πληγέντων, αλλά ανάγκες που απαιτούν την αυτονόητη μέριμνα για την κάλυψή τους. Ηλικιωμένοι ή όχι, εργαζόμενοι ή άνεργοι, άτομα ή οικογένειες, κανένας δε θα έπρεπε να κοιμάται κάτω από ρωγμές, κανένας να ρισκάρει. Η κοινωνική στήριξη δεν είναι «προνόμιο» ή «χάρη» αλλά το ελάχιστο που θα έπρεπε να αναμένεται σε μια τέτοια συνθήκη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Αναλυτικά το κείμενο της Πρωτοβουλίας:


Ο μεγάλος σεισμός που εκδηλώθηκε στις 27 του Σεπτέμβρη στην περιοχή του Δήμου Μίνωα-Πεδιάδος, προκάλεσε μια καταστροφή η οποία ανέδειξε για άλλη μια φορά το μέγεθος της δολοφονικής αδιαφορίας του κρατικού μηχανισμού.

Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γύρω μικρότερων χωριών επλήγησαν άμεσα και πολλοί αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους. Το κράτος κρύβεται πίσω από τους χορηγούς του προσπαθώντας γι’ ακόμη μια φορά να θολώσει το τοπίο με ανεπαρκείς λύσεις.

Οι οικίσκοι που έχουν δοθεί –αρχικά στο Αρκαλοχώρι και στη συνέχεια στα Πάρτιρα, στο Χουμέρι, στο Αρχοντικό, στον Σάμπα και στη Βόννη- είναι περιορισμένοι σε αριθμό και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για τους πληγέντες και τις πραγματικές ανάγκες κάθε δημοτικού διαμερίσματος.

Την ίδια στιγμή που όλοι όσοι έχουν πληγεί έχουν την ίδια, άμεση ανάγκη για στέγαση, τα γραφειοκρατικά κριτήρια εμποδίζουν την εγκατάσταση σε οικίσκους, διαχωρίζοντας και αφήνοντας εκτός ακόμα και ευάλωτες ομάδες.

Ταυτόχρονα, αντί να εκτιμηθούν πρώτα οι καταστροφές και να προϋπολογιστούν οι απαραίτητες ενισχύσεις, λόγω ανεπαρκούς κατανομής κονδυλίων τα σπίτια που νήταν κίτρινα αναχαρακτηρίζονται πράσινα και τα κατεδαφιστέα βαφτίζονται κίτρινα (επισκευάσιμα). Πολλά σπίτια είναι επισκευάσιμα, αλλά μη κατοικήσιμα, ωστόσο η απουσία μέριμνας και στήριξης εξαναγκάζει πολύ κόσμο να διαμένει σε ακατάλληλα οικήματα. Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική διαμονής για πολλούς που έχουν ζημιωθεί ακόμα και εάν το οίκημα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Καταλήγοντας, ένα μεγάλο ποσοστό των πληγέντων ρισκάρει τη ζωή του καθημερινά μέσα σε ακατάλληλες οικίες λόγω των επανειλημμένων σεισμικών δονήσεων.

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός;

Η στέγαση και η διαβίωση με ασφαλείς και αξιοπρεπείς όρους μετά από μια φυσική καταστροφή, δεν είναι ατομική ευθύνη των πληγέντων, αλλά ανάγκες που απαιτούν την αυτονόητη μέριμνα για την κάλυψή τους. Ηλικιωμένοι ή όχι, εργαζόμενοι ή άνεργοι, άτομα ή οικογένειες, κανένας δε θα έπρεπε να κοιμάται κάτω από ρωγμές, κανένας να ρισκάρει. Η κοινωνική στήριξη δεν είναι «προνόμιο» ή «χάρη» αλλά το ελάχιστο που θα έπρεπε να αναμένεται σε μια τέτοια συνθήκη.

Στο δημοτικό διαμέρισμα Ινίου, Μαχαιρά και Μοναστηρακίου βέβαια, δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας έστω μικρού ποσοστού των πληγέντων, καθώς οι ελάχιστοι οικίσκοι που έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο του χωριού Ίνι βρίσκονται ακόμα εκτός λειτουργίας. Όλα τα πληγέντα νοικοκυριά αγωνιούν καθημερινά εν μέσω πανδημίας, με καλπάζουσα ακρίβεια και δριμύ ψύχος και έχοντας την ακαρπία του φετινού έτους, πως θα τα φέρουν βόλτα.

Απαιτούμε την άμεση λειτουργία και ηλεκτροδότηση των οικίσκων του Ινίου, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία και τους υπόλοιπους κρατικούς μηχανισμούς!

ΔΕ ΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ! ΟΙΚΙΣΚΟΙ, ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΗΜΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για τον απολυμένο μηχανικό
Σε νέα κινητοποίηση για την την απόλυση μηχανικού τεχνικής εταιρίας και τη μη καταβολή δεδουλευμένων του, καλεί το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για τον απολυμένο μηχανικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπόμνημα στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό
Υπόμνημα στο οποίο παρατίθενται τα αιτήματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, σχετικά με τη διαχείριση και αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, απέστειλε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας,...
Υπόμνημα στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων κτιρίων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
Από το Χουμέρι ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα μετά από το σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη 2021.
Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σεισμόπληκτων κτιρίων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την απόλυση μηχανικού
Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση εργαζομένου από τεχνική εταιρεία χωρίς να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, διοργανώνει το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Ηράκλειο: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την απόλυση μηχανικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου: «Γεωργία, εμείς σε πιστεύουμε»
Την αλληλεγγύη της προς την 24χρονη Γεωργία Μπίκα η οποία κατήγγειλε τον βιασμό της στη Θεσσαλονίκη, εκφράζει η Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εισαγγελικής...
Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου: «Γεωργία, εμείς σε πιστεύουμε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άμεσα η σύμβαση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι
Εντός Μαΐου αναμένεται να υπογραφή η σύμβαση με τον ανάδοχο της μελέτης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Άμεσα η σύμβαση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας