• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 20.1°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.5°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.3°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.6°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 13.5°C / 21.2°C
  0 BF
  46%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  52%
Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην Αιματολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ

 • A-
 • A+
Για σοβαρό πρόβλημα διασποράς κορονοϊού στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με το Σωματείο, 15 ασθενείς, 9 νοσηλευτές και ένας ειδικευόμενος ιατρός νόσησαν από τον covid-19, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή δυσλειτουργία στην κλινική.

Όπως αναφέρει το Σωματείο, οι θετικοί ασθενείς, πολλοί από τους οποίους είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι, έχουν μεταφερθεί σε Μονάδες Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) ενώ άλλοι 10 αιματολογικοί ασθενείς – που νοσηλεύονταν στους ίδιους θαλάμους με τα κρούσματα – παραμένουν στην Αιματολογική κλινική και αντιμετωπίζονται ως «ύποπτοι». Οι νέες εισαγωγές αιματολογικών ασθενών γίνονται σε δύο θαλάμους της Ογκολογικής κλινικής και οι ημερήσιες νοσηλείες στη Μονάδα Χημειοθεραπείας.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές) της κλινικής – ενώ υποβάλλονται συχνά σε διαγνωστικά τεστ – δεν έχουν βγει σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς ενώ οι εναπομείναντες νοσηλευτές της Αιματολογικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και αναγκάζονται να κάνουν συχνά διπλοβάρδιες.

«Τα προβλήματα αυτά είναι ενδεικτικά των ανεπαρκών υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στο όνομα της ελαχιστοποίησης του κόστους και που στην καθημερινότητα μεταφράζονται με μεγάλα ελλείμματα στη στελέχωση σημαντικών τμημάτων, ιδιαίτερα όταν είναι σίγουρο ότι θα προκύψει ζήτημα διασποράς αργά ή γρήγορα όπως συμβαίνει τώρα στην Αιματολογική», αναφέρει το Σωματείο, κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της κλινικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Σοβαρή δυσλειτουργία έχει προκληθεί την τελευταία εβδομάδα στην Αιματολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά, με περισσότερους από 15 νοσηλευόμενους ασθενείς, 9 νοσηλευτές (στους 15) και ένας ειδικευόμενος ιατρός (στους 3) να έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον SARS-CoV-2.

Οι θετικοί ασθενείς, πολλοί από τους οποίους είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι, έχουν μεταφερθεί σε Μονάδες Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) ενώ άλλοι 10 αιματολογικοί ασθενείς – που νοσηλεύονταν στους ίδιους θαλάμους με τα κρούσματα – παραμένουν στην Αιματολογική κλινική και αντιμετωπίζονται ως «ύποπτοι». Οι νέες εισαγωγές αιματολογικών ασθενών γίνονται σε δύο θαλάμους της Ογκολογικής κλινικής και οι ημερήσιες νοσηλείες στη Μονάδα Χημειοθεραπείας.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές) της κλινικής – ενώ υποβάλλονται συχνά σε διαγνωστικά τεστ – δεν έχουν βγει σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς. Οι εναπομείναντες νοσηλευτές της Αιματολογικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και αναγκάζονται να κάνουν συχνά διπλοβάρδιες.

Τα προβλήματα αυτά είναι ενδεικτικά των ανεπαρκών υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στο όνομα της ελαχιστοποίησης του κόστους και που στην καθημερινότητα μεταφράζονται με μεγάλα ελλείμματα στη στελέχωση σημαντικών τμημάτων, ιδιαίτερα όταν είναι σίγουρο ότι θα προκύψει ζήτημα διασποράς αργά ή γρήγορα όπως συμβαίνει τώρα στην Αιματολογική. Η κατάσταση αυτή επίσης προφανώς καταρρίπτει τη κυβερνητική προσπάθεια ν΄ αποδείξει ότι η πανδημία φθίνει και κυρίως ότι έχουν ληφθεί όλα τ΄ απαραίτητα μέτρα ώστε οι ασθενείς όλων των κατηγοριών να λαμβάνουν τη φροντίδα και τη περίθαλψη που χρειάζονται και δικαιούνται. Όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα τίποτα απ΄ αυτά δεν ισχύει, το αντίθετο. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής σήμερα, μια απαραίτητη δομή για τη σωστή περίθαλψη των αιματολογικών ασθενών όπως είναι το τμήμα ημερήσιας νοσηλείας για τη χορήγηση των απαραίτητων θεραπειών που, καλώς, έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στο ΠΑΓΝΗ, μετατράπηκε σε παιδιατρικό εμβολιαστικό κέντρο!!! Δηλαδή η απουσία παντελούς πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας οδήγησε στη κατάργηση μιας τόσο απαραίτητης δομής προκειμένου να λειτουργήσει μια άλλη εξίσου απαραίτητη δομή.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη βελτίωση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της ενδονοσοκομειακής διασποράς:

 • Άμεση ενίσχυση της Αιματολογικής κλινικής με το απαραίτητο προσωπικό και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συνεχισθεί η νοσηλεία και η φροντίδα των ασθενών με ασφάλεια για τους ίδιους αλλά και για τους εργαζόμενους.
 • Ιχνηλάτηση και καραντίνα των εργαζομένων με υψηλού κινδύνου έκθεση στα κρούσματα.
 • Εβδομαδιαία προληπτικά μοριακά τεστ όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο.
 • Τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ όλων των νοσηλευομένων ώστε να προλαμβάνεται παρόμοιου τύπου διασπορά.
 • Δωρεάν τακτικά τεστ όσων συνοδών κρίνονται απαραίτητοι για τη φροντίδα των νοσηλευομένων ώστε να μην επιβαρύνονται οι έτσι και αλλιώς εξουθενωμένοι συγγενείς.
 • Απόσυρση της οδηγίας για μόλις πενθήμερη απομόνωση των ήπια νοσούντων εργαζομένων, που έχει αποδειχθεί πλήρως αντιεπιστημονική και επικίνδυνη, επαναφορά της δεκαήμερης».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συνελήφθη ξανά πατέρας επειδή δεν έστελνε την κόρη του σχολείο
Για δεύτερη φορά συνελήφθη ο ίδιος πατέρας ο οποίος δεν έστελνε το παιδί του στο σχολείο εξαιτίας της άρνησής του να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Ηράκλειο: Συνελήφθη ξανά πατέρας επειδή δεν έστελνε την κόρη του σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλείνει το κτίριο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Κλείνουν από αύριο και για δύο ημέρες τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε υπαλλήλους της.
Κλείνει το κτίριο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Άλλες δύο συλλήψεις γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά τους σχολείο
Σε δύο συλλήψεις γονέων που δεν επέτρεπαν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μαθήματα, προχώρησε η αστυνομία στο Ηράκλειο.
Κρήτη: Άλλες δύο συλλήψεις γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά τους σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός νοσοκομείου ο δήμαρχος Ηρακλείου που νοσηλευόταν με κορονοϊό
Εξιτήριο πήρε από τον Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου νοσηλευόταν με κορονοϊό ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.
Εκτός νοσοκομείου ο δήμαρχος Ηρακλείου που νοσηλευόταν με κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας