• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  0 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 27.0°C
  0 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 20.8°C
  0 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  68%

Η φωτογραφία είναι από την πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera το Σάββατο 12.09.2020, μία εβδομάδα μετά την εκκένωσή της.

Χανιά: «Οικονομικίστικα τα κριτήρια για τη χρήση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι»

 • A-
 • A+
Με αντιπαιδαγωγικά και στενά οικονομικίστικα κριτήρια αντιμετωπίζεται από την πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, η διαχείριση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι, σύμφωνα με την «Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης».

Σε ανακοίνωσή της η ΙΛΑΕΚ εκφράζει τη «λύπη και την απορία της» για την απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης να εγκρίνει την παράταση της σύμβασης παραχώρησης των μνημείων του λόφου Καστέλι των Χανίων στην εταιρεία Belvedere.

Η ΙΛΑΕΚ κατηγορεί το Πολυτεχνείο Κρήτης ότι αγνοεί τις αντιρρήσεις της χανιώτικης κοινωνίας, των φορέων της, ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα παραμερίζει το κοινό αίσθημα και αντιμετωπίζει το θέμα της διαχείρισης των κτηρίων του λόφου με αντιπαιδαγωγικά και στενά οικονομικίστικα κριτήρια.

«Πώς ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που διοικείται από διακεκριμένους στον τομέα τους επιστήμονες, μετά από τόσες διατυπωμένες με επιχειρήματα αντιρρήσεις της χανιώτικης κοινωνίας, των φορέων της, ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιών, αντί να φροντίσει για την διαφύλαξη του ιστορικού ιστού του λόφου και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, παραμερίζει το κοινό αίσθημα και αντιμετωπίζει το θέμα της διαχείρισης των κτηρίων του λόφου με αντιπαιδαγωγικά και στενά οικονομικίστικα κριτήρια;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η ΙΛΑΕΚ δηλώνει πως είναι σταθερά υπέρ της διάσωσης και ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, υπογραμμίζοντας ότι «συστρατευόμαστε με τις διατυπωμένες προτάσεις και αποφάσεις της πόλης για το δημόσιο χαρακτήρα των κτηρίων και τη χρήση τους για κοινωφελείς σκοπούς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Η ΙΛΑΕΚ ως επιστημονική εταιρεία που βρίσκεται εδώ και πλέον από 50 χρόνια στρατευμένη στον αγώνα για την προστασία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των μνημείων του λόφου στο Καστέλλι Χανίων χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.

Ο χώρος αυτός, το μπαλκόνι των Χανίων όπως ονομάζεται, υπήρξε, όπως είναι γνωστό, και παραμένει η ακρόπολη μιας σπουδαίας διαχρονικά πόλης, της αρχαίας Κυδωνίας. Παρά τις τρικυμίες της ιστορίας παραμένει ίδια όπως απεικονίζεται στο περίφημο μινωικό σφράγισμα του «άρχοντα» του Μουσείου Χανίων.

Τα τρία μνημεία εξ άλλου- Μεραρχία, Φυλακές, Στρατώνες-αποτελούν τοπόσημο φορτωμένο μνήμες της νεότερης ιστορίας μας.

Η πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης να εγκρίνει την παράταση της σύμβασης παραχώρησης των μνημείων του λόφου Καστέλλι των Χανίων στην εταιρεία Belvedere με σκοπό τη ξενοδοχοποίηση, μας προξενεί λύπη και απορία.

Πώς ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που διοικείται από διακεκριμένους στον τομέα τους επιστήμονες, μετά από τόσες διατυπωμένες με επιχειρήματα αντιρρήσεις της χανιώτικης κοινωνίας, των φορέων της, ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιών, αντί να φροντίσει για την διαφύλαξη του ιστορικού ιστού του λόφου και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, παραμερίζει το κοινό αίσθημα και αντιμετωπίζει το θέμα της διαχείρισης των κτηρίων του λόφου με αντιπαιδαγωγικά και στενά οικονομικίστικα κριτήρια;

Γιατί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην επιτρέπει την ξενοδοχειακή χρήση της θέσης αυτής, στα πλαίσια του ΓΠΣ, δεν είναι ικανή να κάνει το Πολυτεχνείο να αλλάξει στάση;

Παρά την καλή συνεργασία μας με τον κ. Πρύτανη στο θέμα της λαογραφικής συλλογής και την εκτίμησή μας προς την επιστημονική κοινότητα του Πολυτεχνείου, είμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να διαφωνήσουμε με την πλειοψηφία της συγκλήτου που υπερψήφισε την απόφαση και να δηλώσουμε ότι ο χαρακτήρας της ΙΛΑΕΚ είναι σταθερά υπέρ της διάσωσης και ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Στην περίπτωση αυτή η σκοπούμενη χρήση μόνο καταπάτηση και βάναυση αλλοίωση μπορεί να επιφέρει. Για το λόγο αυτό συστρατευόμαστε με τις διατυπωμένες προτάσεις και αποφάσεις της πόλης για το δημόσιο χαρακτήρα των κτηρίων και τη χρήση τους για κοινωφελείς σκοπούς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχιτέκτονες Κρήτης: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λόφου Καστέλι
Nα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτιρίων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά και να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενιών, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιτεκτόνων -...
Αρχιτέκτονες Κρήτης: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λόφου Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν την απομάκρυνση των αστυνομικών από τον λόφο Καστέλι
Την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από τον λόφο Καστέλι στα Χανιά και το άνοιγμα της αυλής των κτιρίων της Μεραρχίας προς τους πολίτες, ζητά το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων. Ανάλογο αίτημα...
Χανιά: Ζητούν την απομάκρυνση των αστυνομικών από τον λόφο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα ανοιχτή συνέλευση στα Χανιά για το μέλλον του λόφου Καστελίου
Νέα ανοιχτή συνέλευση πολιτών και συλλογικοτήτων θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά αναφορικά με το μέλλον των κτιρίων στον λόφο Καστέλι.
Νέα ανοιχτή συνέλευση στα Χανιά για το μέλλον του λόφου Καστελίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου οι κάτοικοι της παλιάς πόλης
«Αμιγή κατοικία» για το λόφο Καστέλι και «κοινωφελείς λειτουργίες» για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου, ζητούν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης των Χανίων, αναφορικά με την αξιοποίηση των κτιρίων του λόφου.
Χανιά: Κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου οι κάτοικοι της παλιάς πόλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ξαναχτίζεται» η Δημοτική Αγορά Χανίων, 108 χρόνια μετά την ανέγερσή της
Εκατόν οκτώ χρόνια μετά την κατασκευή της και καθώς το πλήρωμα του χρόνου έχει αφήσει τα σημάδια του πάνω στο μνημείο μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του μνημείου της δημοτικής...
«Ξαναχτίζεται» η Δημοτική Αγορά Χανίων, 108 χρόνια μετά την ανέγερσή της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Να στεγαστεί η Καλών Τεχνών στον λόφο Καστέλι»
Με την πρόταση για ίδρυση και στέγαση Σχολής Καλών Τεχνών στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστελίου στα Χανιά, συντάσσεται η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος».
Χανιά: «Να στεγαστεί η Καλών Τεχνών στον λόφο Καστέλι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας