• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 24.6°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.6°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  4 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 20.4°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  4 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 22.7°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  5 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.0°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 22.8°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 19.3°C / 25.5°C
  4 BF
  21%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.7°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  68%

Νήσος Χρυσή

«Κλείνει» το Γαιδουρονήσι για τους επισκέπτες

 • A-
 • A+
H Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή (Γαιδουρονήσι) εισηγήθηκε ομόφωνα να μην επιτραπεί η αποβίβαση επισκεπτών στην νήσο για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας ικανοποιητικής φύλαξης του νησιού και ελέγχου της επισκεψιμότητας κατά την επόμενη τουριστική περίοδο, ώστε να εισηγηθεί η Επιτροπή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης τον μέγιστο αριθμό των επισκεπτών σε ημερήσια βάση, το χρονικό διάστημα που θα επιτρέπονται οι επισκέψεις, καθώς και τη διάρκεια ημερήσιας επίσκεψης στη Νήσο Χρυσή.

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, τη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας καθώς και τον Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος έχει καταδείξει αναλυτικά στο πόρισμα του τις παθογένειες της διαχείρισης της νήσου Χρυσή.

Οι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του Λασιθίου περιέγραψαν συνοπτικά τις δράσεις των Υπηρεσιών τους για την προστασία του νησιού και διατύπωσαν τις απόψεις τους σχετικά με τη φύλαξη, τον έλεγχο της επισκεψιμότητας αλλά και την παραβατικότητα η οποία, δυστυχώς, εξακολουθεί να υφίσταται και να υποβαθμίζει καταστρεπτικά το περιβάλλον στο νησί.

Στη συνέχεια έγινε αναλυτική συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής, στην οποία κάθε μέλος τοποθετήθηκε ξεχωριστά και πήρε θέση για τα διαλαμβανόμενα. Οι βασικότερες κοινές διαπιστώσεις είναι:

 • Δεν έχει συμβεί καμία αλλαγή ή βελτίωση από το προηγούμενο -μειονεκτικό- καθεστώς
 • Οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπό τις ισχύουσες συνθήκες (δυσκολία πρόσβασης, έλλειψη υποδομών εποπτείας), είναι αδύνατον να ασκήσουν αποτελεσματική φύλαξη και ικανό έλεγχο στον αριθμό των επισκεπτών που αποβιβάζονται από τα τουριστικά πλοία πάνω στους ήδη αυθαίρετους προβλήτες, για τους οποίους υπάρχουν εν ισχύ τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
 • Δεν υπάρχει καμία επιτρεπόμενη υποδομή στοιχειώδους εξυπηρέτησης επισκεπτών και, δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.
 • Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της νήσου και ο οικότοπος του “θαλάσσιου” κέδρου (άρκευθος) έχει πληγεί συστηματικά και αυξανόμενα από την ένταση των δραστηριοτήτων της καλοκαιρινής περιόδου και, κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης και αποκατάστασης του.

Δεδομένων των βασικών αυτών διαπιστώσεων καθώς και ότι, τα σχετικά μέτρα του Σχεδίου Δράσης για τη σύνταξη και εφαρμογή σχεδίου φύλαξης και κανονισμού λειτουργίας για την προστατευόμενη περιοχή προβλέπεται να υλοποιηθούν εντός του 2022 έως και τις αρχές του 2023, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί τα παρακάτω στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για τη λήψη της προβλεπόμενης σχετικής απόφασης:

 1. Δεν πρέπει να επιτραπεί, τουλάχιστον για ένα έτος, η συνέχιση της “μαζικής” και ανεξέλεγκτης αποβίβασης τουριστών στο νησί, η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επισφαλής και επιζήμια διαχρονικά και, δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του προστατευόμενου τοπίου.
 2. Στα τουριστικά ημερόπλοια επιτρέπεται να κάνουν μόνο τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις κοντά στις παραλίες, για να κάνουν μπάνιο οι επιβάτες. Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των παραλιών, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στα ενδότερα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς που ορίζει η Κ.Υ.Α. για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, καθώς και της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής, και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει το νησί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
 3. Οι επιτρεπόμενοι λοιποί επισκέπτες στο νησί θα πρέπει είτε να διατηρούν νόμιμο δικαίωμα ή να διαθέτουν σχετική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή αρχές.
 4. Τα παραπάνω προτείνεται να ισχύουν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, οπότε και θα επανεξεταστούν από την Επιτροπή συνεκτιμώντας τα δεδομένα και την πρόοδο στα θέματα επάρκειας φύλαξης και ελέγχου επισκεψιμότητας.

Η απόφαση λήφθηκε με ομοφωνία των μελών της Επιτροπής που συμμετείχαν στην σύσκεψη. Αναλυτικότερα, το σκεπτικό, η τεκμηρίωση και η απόφαση θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Επιτροπής αφού τα πρακτικά εγκριθούν κατά την επόμενη συνεδρίασή της, η οποία θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Eισήγηση για παράταση του περιορισμού επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή
Την απόφαση να εισηγηθούν προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης την παράταση της περιορισμένης επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή, έλαβε στη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης της Εφαρμογής Σχεδίου Δράσης...
Eισήγηση για παράταση του περιορισμού επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απομακρύνονται οικόσιτα ζώα και φασιανοί από το Γαϊδουρονήσι
Την υλοποίηση σχεδίου απομάκρυνσης των φασιανών αλλά και των οικόσιτων ζώων που έχουν παραμείνει στη νήσο Χρυσή, αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Απομακρύνονται οικόσιτα ζώα και φασιανοί από το Γαϊδουρονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχέδιο δράσης στη Νήσο Χρυσή για τα απειλούμενη είδη
Για πρώτη φορά θα καταγραφούν δεδομένα για τα είδη προτεραιότητας: της Μεσογειακής Φώκιας Monachus Monachus και της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta Caretta ενώ θα εκπονηθεί λεπτομερής μελέτη στο θέμα της...
Σχέδιο δράσης στη Νήσο Χρυσή για τα απειλούμενη είδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η μπίζνα τελείωσε» στη Χρυσή
Κρήτη: Ο μαζικός τουρισμός έφερε και μαζική παραβατική δραστηριότητα στον «προστατευόμενο» χώρο ● Στα δικαστήρια ο δήμος εναντίον του Σχεδίου Δράσης που εκπονήθηκε για την προστασία του σημαντικού οικότοπου ●...
«Η μπίζνα τελείωσε» στη Χρυσή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει η εισήγηση για περιορισμό της επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή
H Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) συνεδρίασε έκτακτα την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να εξεταστεί το εάν συντρέχουν λόγοι τροποποίησης της...
Παραμένει η εισήγηση για περιορισμό της επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας