• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 17.0°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  78%

Χανιά: Ζητούν παράταση για τη διόρθωση των δασικών χαρτών

 • A-
 • A+
Παράταση για την ενσωμάτωση των σφαλμάτων και υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, ζητούν με κοινό τους έγγραφο προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης των Χανίων.

Με έγγραφο που στάλθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και τον υφυπουργό κ. Γ. Αμυρά, ζητήθηκε η χορήγηση τουλάχιστον τρίμηνης περαιτέρω παράτασης για την ενσωμάτωση των προδήλων σφαλμάτων και αντιστοίχως για τη λήξη υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες όπως επίσης και η ύπαρξη νομικής ρύθμισης με την οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αντιρρήσεις για εκτάσεις εντός του μερικώς κυρωμένου χάρτη.

Το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελεί κοινό αίτημα όλων των δημάρχων της Π.Ε. Χανίων, του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και όπως επισημαίνεται, δεν υποβάλλεται με στόχο την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, αλλά αντίθετα την επιτάχυνσή της. 

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο έγγραφο:


«H ανάρτηση του δασικού χάρτη των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έγινε το Φεβρουάριο 2021 με αρχική προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων μέχρι τις 10/6/2021 (και 30/6/2021 για κατοίκους ή διαμένοντες στο εξωτερικό).

Στη συνέχεια μετά από έντονες αντιδράσεις φορέων και ιδιωτών αναφορικά με τα πολλά και ουσιώδη προβλήματα τα οποία έχρηζαν αντιμετώπισης πριν την υποβολή αντιρρήσεων, δόθηκε παράταση κατά έξι μήνες, ήτοι μέχρι τις 10/12/2021 (και 30/12/2021 για κατοίκους ή διαμένοντες στο εξωτερικό).

Οι ημερομηνίες αυτές παρατάθηκαν περαιτέρω με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων τις 11/04/2022 (και 3/5/2022 για κατοίκους ή διαμένοντες στο εξωτερικό).

Η ανάρτηση των διορθωμένων δασικών χαρτών όσον αφορά στην κατηγορία των προδήλων σφαλμάτων, πρέπει να γίνει δύο μήνες πριν τη λήξη της υποβολής αντιρρήσεων, δηλαδή στις 10/02/2022.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τη Δ/νση Δασών Χανίων εκτιμάται ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την παραπάνω ανάρτηση στη συγκεκριμένη ημερομηνία, λόγω του μεγάλου όγκου υποβληθέντων προδήλων σφαλμάτων και της συνεχιζόμενης υποβολής αυτών και του λίγου χρόνου που απομένει για την επεξεργασία και ενσωμάτωσή τους στο δασικό χάρτη.

Παράλληλα, αναφέρουμε την ύπαρξη πλήθους προδήλων σφαλμάτων που οφείλονται στη μη ενσωμάτωση των έργων υποδομής (οδικό δίκτυο κ.α.) στο δασικό χάρτη. Δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ακόμα μέχρι και σήμερα διατεθεί στη δασική υπηρεσία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλιστεί η παροχή τους το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ενσωματωθούν στον προς ανάρτηση διορθωμένο δασικό χάρτη ως προς τα πρόδηλα σφάλματα. Προτείνουμε μάλιστα η παροχή των δεδομένων αυτών να γίνει μέσω των ανάλογων Υπουργείων, ώστε η πληροφορία να είναι ομαδοποιημένη, ολοκληρωμένη και χωρίς να εμπλέκονται πολλοί πάροχοι.

Από την οικεία Δ/νση Δασών ενημερωθήκαμε επίσης ότι οι υποβληθείσες αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη είναι πολύ λιγότερες των αναμενόμενων.

Το γεγονός αυτό είναι λογικό δεδομένου ότι αναμένονται περαιτέρω διοικητικές και νομοθετικές ρυθμίσεις στη δασική νομοθεσία π.χ. όσον αφορά στις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς, καθώς και οδηγίες για την εφαρμογή τους.

Ειδικά για την Κρήτη, όπου διαφοροποιούνται τα δεδομένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς σύμφωνα και με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, εκκρεμεί η σύσταση του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών του οποίου οι αποφάσεις μπορούν εν δυνάμει να μειώσουν δραστικά τον αναμενόμενο αριθμό αντιρρήσεων στο δασικό χάρτη, ενώ θα προκύψουν αντί αντιρρήσεων, αιτήματα προδήλων σφαλμάτων για αποδέσμευση εκτάσεων από τη δασική νομοθεσία. Πολλοί ενδιαφερόμενοι αναμένουν λοιπόν τις εξελίξεις αυτές πριν υποβάλλουν αντιρρήσεις.

Παράλληλα η τωρινή έξαρση της πανδημίας του Covid καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την υποβολή αντιρρήσεων, με τις δημόσιες υπηρεσίες να συνεχίζουν να υπολειτουργούν και πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να είναι σε καραντίνα

Μετά τα παραπάνω και εμμένοντας στην πεποίθησή μας ότι η όσο πιο πλήρης και ολοκληρωμένη αναμόρφωση των δασικών χαρτών είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή και εξέταση των αντιρρήσεων που θα υποβληθούν από τους ιδιοκτήτες και θα διευκολύνει εξαιρετικά τόσο τους πολίτες και φορείς όσο και τις δασικές υπηρεσίες, ζητούμε τη χορήγηση περαιτέρω παράτασης, τουλάχιστον τρίμηνης, για την ενσωμάτωση των προδήλων σφαλμάτων και αντιστοίχως για τη λήξη υποβολής αντιρρήσεων.

Ζητούμε επίσης, στο πλαίσιο του δικαίου της ενιαίας αντιμετώπισης των πολιτών, να υπάρξει νομική ρύθμιση με την οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αντιρρήσεις για εκτάσεις εντός του μερικώς κυρωμένου χάρτη.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα αυτό σας το είχαμε θέσει και στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Π.Ε. Χανίων και είπατε ότι το βρίσκετε λογικό και θα το τακτοποιήσετε. 

Κύριοι

Το παρόν, όπως και το προηγούμενο αντίστοιχο αίτημά μας (αρ. πρωτ. 269499/2021), αποτελεί κοινό αίτημα όλων των Δημάρχων της Π.Ε. Χανίων, του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και του ΤΕΕ – Τμ. Δυτικής Κρήτης.

Δεν υποβάλλεται με στόχο την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, αλλά αντίθετα την επιτάχυνσή της. Η διαδικασία θα καταστεί ευκολότερη τόσο για πολίτες και Φορείς, όσο και για τις δασικές και λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες και το αποτέλεσμα ορθότερο και βέλτιστο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Δέσμευση Σκρέκα για παράταση των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες
Για παράταση ενός ακόμα μήνα στην υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, δεσμεύτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Κρήτη: Δέσμευση Σκρέκα για παράταση των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποσχέσεις για αλλαγές στους δασικούς χάρτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος
Δεσμεύσεις ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και διόρθωση των λαθών με ευθύνη του κράτους σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες έδωσε από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, σε μια προσπάθεια να...
Υποσχέσεις για αλλαγές στους δασικούς χάρτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θερμή» υποδοχή ετοιμάζουν οι αγρότες των Χανίων στον υπουργό Περιβάλλοντος
Κινητοποίηση «για την αγωνιστική υποδοχή του υπουργού» θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων, με αφορμή την έκτακτη επίσκεψη του κ. Σκρέκα στην δυτική Κρήτη για τους δασικούς...
«Θερμή» υποδοχή ετοιμάζουν οι αγρότες των Χανίων στον υπουργό Περιβάλλοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρίες σε όλη την Κρήτη για τους δασικούς χάρτες
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη πραγματοποίησαν την Τετάρτη αγροτικοί σύλλογοι του νησιού, διαμαρτυρόμενοι για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Διαμαρτυρίες σε όλη την Κρήτη για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να διορθωθούν λάθη στους δασικούς χάρτες ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων
Τη διόρθωση λαθών και την αναμόρφωση των δασικών χαρτών για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και τον υφυπουργό Προστασίας...
Να διορθωθούν λάθη στους δασικούς χάρτες ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας