• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.4°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 15.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.6°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  58%
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Κρήτη: Προβλήματα στη μετακίνηση αγροτικών προϊόντων λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

 • A-
 • A+
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ναυτιλίας απέστειλαν αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην μετακίνηση αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη κατά τη διάρκεια των απεργιών στα λιμάνια.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι σύλλογοι Τυμπακίου, Σελίνου, Σητεία και Ιεράπετρας, προκειται για αδυναμία της Πολιτείας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των αγροτικών προϊόντων, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Οι αγροτικοί σύλλογοι διευκρινίζουν ότι η διεκδίκηση αιτημάτων για κάθε κλάδο είναι αναφαίρετο δικαίωμα, στο βαθμό όμως που δεν περιορίζει την ελευθερία και τα δικαιώματα των υπολοίπων κλάδων.

Οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν από την Πολιτεία νε υπάρξει μέριμνα για την απρόσκοπτη μετακίνηση ευπαθών αγροτικών προϊόντων, σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά η επιστολή:


«Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή εκφράζοντας σας την αγωνία και την έντονη δυσαρέσκεια μας, σχετικά με την αδυναμία της Πολιτείας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των αγροτικών προϊόντων, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Καταρχάς, κάνουμε ξεκάθαρο ότι η διεκδίκηση αιτημάτων για κάθε κλάδο είναι αναφαίρετο δικαίωμα, στο βαθμό όμως που δεν περιορίζει την ελευθερία και τα δικαιώματα των υπολοίπων κλάδων.

Για εμάς στον πρωτογενή τομέα , σας ενημερώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρονική συγκυρία που διανύουμε σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη.

Προερχόμαστε από μια διετή δυσχερή οικονομική περίοδο, με σημαντικές απώλειες στο εισόδημα μας, λόγω πανδημίας.

Επιπλέον, φέτος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την υπέρογκη αύξηση στο κόστος παραγωγής (30-40%), λόγω ανατίμησης στο κόστος ενέργειας και εφοδίων καλλιέργειας.

Επίσης, εξακολουθεί να υφίσταται έντονος αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από Τρίτες χώρες, χωρίς έλεγχο υπολειμματικότητας σε φυτοφάρμακα, όπου τελικά καταλήγουν "βαπτισμένα" ως ελληνικά στον τελικό καταναλωτή.

Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις συνεχίζουν να βαρύνουν τους παραγωγούς, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν τελικά οι συνθήκες καθιστούν ικανή την βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.

Η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό είναι πλέον εμφανής ενώ η ταυτόχρονη άρνηση της πολιτείας να διευκολύνει την διαδικασία νομιμοποίησης των ήδη υπαρχόντων εργατών γης από Τρίτες Χώρες, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας.

Επιπρόσθετα, ο αποκλεισμός στην ελεύθερη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων προς την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά κυρίως προς τις αγορές του εξωτερικού, έχει σαν αποτέλεσμα πολύτιμα συμβόλαια πωλήσεων αγροτικών προϊόντων να χάνονται λόγω ασυνέπειας στον χρόνο παράδοσης τους.

Για όλα τα προηγούμενα (αλλά και για πλήθος άλλων αρνητικών παραμέτρων) γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δημιουργείται ένας εκρηκτικός συνδυασμός που οι συνέπειες του θα είναι ανυπολόγιστες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η δυναμική του πρωτογενή τομέα μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και ότι εμείς ως αγρότες, κάτοικοι και επαγγελματίες νησιωτικών περιοχών πρέπει να έχουμε ισότιμη μεταχείριση ως προς τα ελάχιστα, σας καλούμε να δώσετε ΣΗΜΕΡΑ μια ουσιαστική λύση για την απρόσκοπτη μετακίνηση ευπαθών αγροτικών προϊόντων και ασθενών από όλη την νησιωτική Ελλάδα.

Σας ενημερώνουμε επίσης για την πρόθεση μας ΆΜΕΣΑ, να κινηθούμε νομικά προς όλες τις κατευθύνσεις, για παρακώλυση συγκοινωνίας καθώς και διαφυγόντα κέρδη από την τεράστια ζημία που ήδη έχουν υποστεί οι αγρότες (μεγάλη πτώση τιμών λόγω αδυναμίας μετακίνησης). Είναι αδιανόητο για εμάς, να βιώνουμε την οικονομική καταστροφή του τόπου μας και μην δράσουμε ανάλογα.

Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική σας ανταπόκριση.
Εκ των Δ.Σ.
Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ
Α.Σ. Σελίνου Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος
Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος
 Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Επιστολή-διαμαρτυρία αγροτών με φόντο την απεργία της ΠΝΟ
Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον καθολικό αποκλεισμό νησιωτικών περιοχών λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων της...
Ιεράπετρα: Επιστολή-διαμαρτυρία αγροτών με φόντο την απεργία της ΠΝΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαμαρτύρονται οι αγρότες για τη συνεχιζόμενη απεργία στα πλοία
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργία στα πλοία, αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός του νησιού από θαλάσσης, έχει ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τα ευπαθή κηπευτικά προϊόντα, ενώ...
Κρήτη: Διαμαρτύρονται οι αγρότες για τη συνεχιζόμενη απεργία στα πλοία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εγκαινιάστηκε η Αγροτική Έκθεση της Μεσαράς
Ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς και τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ της περιοχής, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει έργα και δράσεις που υλοποιούν.
Κρήτη: Εγκαινιάστηκε η Αγροτική Έκθεση της Μεσαράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμάζουν αγωγές οι αγρότες για την απεργία της ΠΝΟ
Νέα ένταση μεταξύ αγροτών της Κρήτης και των ναυτικών κυοφορεί η παράταση της απεργίας της ΠΝΟ μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Αγροτικοί σύλλογοι ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγές ενώ προβληματισμός επικρατεί...
Ετοιμάζουν αγωγές οι αγρότες για την απεργία της ΠΝΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταυτοποιήθηκαν οι εμπρηστές του λιμανιού
Στην ταυτοποίηση των δραστών του εμπρησμού στο εκδοτήριο της ΑΝΕΚ στο Ηράκλειο προχώρησαν οι λιμενικές αρχές με βάση το υλικό που έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του χώρου, το βράδυ της περασμένης...
Ταυτοποιήθηκαν οι εμπρηστές του λιμανιού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στα λιμάνια της Κρήτης οι αγρότες
Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες της Κρήτης με στόχο να μεταφερθούν και τα υπόλοιπα προϊόντα τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα (Παρασκευή) ετοιμάζουν νέα κάθοδο στο λιμάνι του Ηρακλείου ενώ ήδη από...
Ξανά στα λιμάνια της Κρήτης οι αγρότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας